IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Но при тази задлажнялост и изместване на производствените центрове , Европа и Америка последното десетилетие основно това правят: Емитират необезпечена парична маса.

Коментар

• Аз не съм против "хартиените пари'', а против разводняването на активите от емитиране на парична маса без реално покритие.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Прав си, но от много отдавна не сме имали случай на "безогледното емитиране на пари". Както виждаш инфлация няма. Къде е инфлацията?
        Инфлация има.И най-силно тя е изразена в сектора на финансовите активи и недвижимата собственост,с пълна сила това важи за тези които емитираха най- много.

Коментар

• основното аритметично правило на пазара - 1+1=Колкото трябва

Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
          Пепе, вкарваш ме в ужас!
          Това е въпрос за докторска дисертация. , а аз нямам никакви амбиции в тази посока.
          Ама на ... кой ме би по главата да правя толкова провокативно изказване

Най-важното, което изрично подчертавам, е че с отговора си не искам да засегна никого. В тази тема се изявяват доста колеги, които демонстрират интензивни чувста по отношение на златото, често преминаващи мярата и нееднократно се е стигало до положение, че някой се усеща едва ли не лично засегнат при всяко твърдение, което съдържа някакви (какви да е) негативни нюанси.

Нещата опират и до теориите за същност и функции на парите, които са неприложими за подробно разискване във форум.
          Чисто декларативно дори тук вече съм заявявал едно напълно субективон и неангажиращо становище, че златото вече не е пари, не може да стане отново, а и не трябва да става. Доколкото това е встрани от въпроса ти, оставям го само като голо становище.

Защо няма да допуснат това да се случи? И тук има безброй причини, които частично са във връзка със същност и функции. Ще се спра само на няколко мотива.

Ние сме съвременници на едно изключително важно за цялото човечество явление, което олицетворява финалните акорди на един процес, при който парите от стокови се превръщат в знаци на кредита.
          Въздържам се от становище - добре или зле е това, то просто се случи.

Просто логическа схема. Пазарната обмяна при ползване на стокови пари става в два такта: първо получаваш за стоката си една друга стока (особена стока, която притежава специфични свойства), след това обменяш тази особена стока за търсеното от теб. Ерго, при стоковите пари, за да достигнеш до желаното от теб, преминаваш през два (псевдо)бартера.
          Обратно, при зноците на кредита, личната ти сметка се "заверява" с едно абстрактно "право на вземане" към обществото, което те превръща в обществен кредитор.
          Проблемите на тези два типа пари ги знаем, подминавам ги, но предполагам се вижда, че дори от една по-абстрактна гледна точка, би представлявало някаква форма на социален и културен регрес да се върнем към златото.

Да не говорим, че няма пълна яснота, доколко предполагаемите количества, заявени като съществуващи на местообитанията им, наистина съществуват.
          При настоящото политическо устройство на света е напълно немислимо, дори практически неизпълнимо да се премине към парична система базирана на златото.

Нима бихме били готови да поставим собствеността и властта в някаква функционална зависимост от подобни несигурни обстоятелства като: залежи на злато в някакви неподходящи географски дестинации, политически дадености, екология. Като казвам "да поставим", нямам предвид - ние хората, а тези, от които зависи.
          Далеч по-лесно и резултатно е парите да с е раждат с натискане на бутона "ентър" на клавиатурата. Е, винаги остава въпросът: За кого е по-резултатно?
          Тук нагазваме в една доста хлъзгава почва.
          Кой действително има властта, кой в последна сметка притежава всичко?

Стоковите пари са неотделими от тяхната физическа същност. Особеностите (а и потребностите) на съвременния бизнес цикъл и на цялото стопанство въобще не могат да се "вържат" с обстоятелството за физическата същност (ако щеш с факта за количествената компонента) на златото.

Ресурсът ми днес се изчерпи и спирам,...
          Паздрави
          дали златото е балон или не ....зависи от това как трябва да бъде !

фундаментът ( сухата теория на числата) ...винаги следва "Третия Елемент" , (римейк на Адам Смит)
          иначе казано , Златото поскъпва при лош фундамент или повтинява въпреки добър фундамент !

отговорите на сложните въпроси зависят от това - кой ги дава....ако е "Авторитет" - не струват ,

спр. Рей Далио https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

или тук , в Подзаглавието...http://www.investor.bg/analizi/91/a/...-nauka-100994/

а това е квитесенцията :

"Икономическата наука сама по себе си се е превърнала в религия. Тя ни казва какво да правим, как да мислим,
          как да открием смисъл в живота си, как да се отнасяме един към друг и на какви принципи се крепи обществото.
          В известен смисъл, тя вече има религиозни функции. Ако премахнем математиката от икономиката, ни остава чистият морал."
          Цитат от книгата "Икономика на доброто и злото"

с автор Т. Седлачек
          .....................
          тази книга не се преподава в школото , вместо нея N на брой догматики , омесени с числа ....
          а училище за Покер няма
          .
          .
          .

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Прав си, но от много отдавна не сме имали случай на "безогледното емитиране на пари". Както виждаш инфлация няма. Къде е инфлацията?
            Предният път когато сурнаха борсите покрай Лемън Брадърс 50 трильона се изпариха
            за отрицателно време.

Коментар

• Има дефлация и печатане на при, за да я борят. Претролеца го сурнаха да подринат русначетата, ама не могат още да го сурнат, щот дефлацията им почука на вратата.

Начев, така е и аз съм го учил в началото за основните свойства на парите, избощо не говорим за златен стандарт отново. Въпроса е когато изгубиш доверието в хартийките или то е реално разклатено, като по време на всяка криза, какво правиш с тези хартийки. Не вярвам предвидливо да си купиш два тира цигари и да решиш да чакаш да ги разменяш като през втората световна. Та златцето за момента според мен в психологията на хората няма алтернатива. Т.е. никой никого няма да пита позволява и т.н. Да започна глобалицацията, да започна биг брадара, да имаш какъв ли не паричен мултипликатор, да триеш и изтриваш каквото си поискаш, но все още когато отидеш у магазинот хард кеш нема грешка Та едва ли, раничко е още за такива мисли, поизчакай поне още десетина годинки... Все пак чисто икономически все още потребителя е цар, ако си иска златцето туй то... С едни виртуални сметки и пари дето няма нищо насреща и дет викаш ти могат електронно всичко да затъркат, не миля че ще има някой да не иска нещо реално да има с което да се разплаща или да запази стойността на хартийките си, ама да не се връщаме на основните свойства на хартийките и аз и ти ги знаем, нали така
              Last edited by pepe1234; 01.11.2015, 21:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
                Безогледното емитиране на ''пари'' съсипва реалната икономика и води или до фалит или до нова световна воина

Коментар

• При златото този проблем го няма по ред причини които са ясни

Коментар

• Безогледното емитиране на ''пари'' съсипва реалната икономика и води или до фалит или до нова световна воина

Коментар

• Златото е коректив,и сегашната безизходна дългова криза само го потвърждава че е така

Коментар

Преди години Рон Пол зададе на Бен Бенарке подобен въпрос и евреина безочливо излъга
                        И парите и златото са просто стока. Всичко опира до степента на конвертируемост!

Много е спорен въпроса и за самата конвертируемост. Принципно основните валути са с една идея по-конвертируеми от златото. Но докато един добър фалшификат, не може да бъде разпознат от всеки, при златото е сравнителнос лесно, да знаеш какво точно държиш в ръцете!

Коментар

Моля да изяасните какво е "пари",след като златото не е пари?:
                          Айде, почна се! Откога тук се говори на "вие"?!
                          Сори, ама нещо напоследък имам проблеми с Гугъл. Постоянно ми иска съгласие, че съм навит да ми следи трафика, посещенията, да ме анализира. Сериозно говоря.
                          Аз не съм навит, обаче!
                          Та, ако имаш ти Гугъл, кликни да погледнеш какво пишат по въпроса.
                          Бая си е.
                          Не се полъгвай, че един кратък отговор от 2 думи накръст ще свършат работа.
                          Едно време това се учеше в първи курс - същност и функции на парите. Сега не знам, как и викат точно на дисциплината.

Иначе може да си направиш един майндуок и да ис представиш, какво може да ти се случи в различни страни по света, ако носиш няколко кюлчета и тръгнеш по чаршията.

Коментар

• Преди години Рон Пол зададе на Бен Бенарке подобен въпрос и евреина безочливо излъга

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                              Пепе, вкарваш ме в ужас!
                              Това е въпрос за докторска дисертация. , а аз нямам никакви амбиции в тази посока.

Най-важното, което изрично подчертавам, е че с отговора си не искам да засегна никого. В тази тема се изявяват доста колеги, които демонстрират интензивни чувста по отношение на златото, често преминаващи мярата и нееднократно се е стигало до положение, че някой се усеща едва ли не лично засегнат при всяко твърдение, което съдържа някакви (какви да е) негативни нюанси.

Нещата опират и до теориите за същност и функции на парите, които са неприложими за подробно разискване във форум.
                              Чисто декларативно дори тук вече съм заявявал едно напълно субективон и неангажиращо становище, че златото вече не е пари, не може да стане отново, а и не трябва да става. Доколкото това е встрани от въпроса ти, оставям го само като голо становище.

Защо няма да допуснат това да се случи? И тук има безброй причини, които частично са във връзка със същност и функции. Ще се спра само на няколко мотива.

Ние сме съвременници на едно изключително важно за цялото човечество явление, което олицетворява финалните акорди на един процес, при който парите от стокови се превръщат в знаци на кредита.

Просто логическа схема. Пазарната обмяна при ползване на стокови пари става в два такта: първо получаваш за стоката си една друга стока (особена стока, която притежава специфични свойства), след това обменяш тази особена стока за търсеното от теб. Ерго, при стоковите пари, за да достигнеш до желаното от теб, преминаваш през два (псевдо)бартера.
                              Обратно, при зноците на кредита, личната ти сметка се "заверява" с едно абстрактно "право на вземане" към обществото, което те превръща в обществен кредитор.
                              Проблемите на тези два типа пари ги знаем, подминавам ги, но предполагам се вижда, че дори от една по-абстрактна гледна точка, би представлявало някаква форма на социален и културен регрес да се върнем към златото.

Да не говорим, че няма пълна яснота, доколко предполагаемите количества, заявени като съществуващи на местообитанията им, наистина съществуват.
                              При настоящото политическо устройство на света е напълно немислимо, дори практически неизпълнимо да се премине към парична система базирана на златото.

Нима бихме били готови да поставим собствеността и властта в някаква функционална зависимост от подобни несигурни обстоятелства като: залежи на злато в някакви неподходящи географски дестинации, политически дадености, екология. Като казвам "да поставим", нямам предвид - ние хората, а тези, от които зависи.
                              Далеч по-лесно и резултатно е парите да с е раждат с натискане на бутона "ентър" на клавиатурата. Е, винаги остава въпросът: За кого е по-резултатно?

Стоковите пари са неотделими от тяхната физическа същност. Особеностите (а и потребностите) на съвременния бизнес цикъл и на цялото стопанство въобще не могат да се "вържат" с обстоятелството за физическата същност (ако щеш с факта за количествената компонента) на златото.

Паздрави
                              Моля да изяасните какво е "пари",след като златото не е пари?:

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                                Защо според теб? Последната криза пак си отиде на 1800$ никой няма никого да пита, какво се допуска и какво не, потребителите,т.е. хората си решават, т.е. 2000 г. злато не мой ей тъй да го изтриеш от съзнанието на хората... Освен ако не минем вече в сайбър ерата, ама има време още поне 50тина години надявам се...
                                Пепе, вкарваш ме в ужас!

Паздрави

Коментар

Working...
                                X