IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
    Обратното изкупуване не е анонимно,попълват се личните данни на продавача,суми над 9999 лева се изплащат само по банка
    Ха, ето това ми беше необходимо да чуя! Малко ми се подрежда картината, Благодаря!
    И още един златарски въпрос, какво отношение имат приходите от продажба на злато (вкл. инвестиционно) към данъчно облагане на доходите на ФЛ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

Nacheff,

Запомни, че
      В общи линии намирам споделеното от теб за правдиво.
      Въпреки създаване на впечатление, че има нещо като полемика, от един момент нататък констатирах, че по-скоро нямаме различия с теб. Само нюанси.

Та така, дори не виждам необходимост от коментар.
      Може би само това:
      Запомни, че златото притежава съществена стойност
      Извадено от изречението , малко смущава. Предпочитам стария ти акцент - плихология и естетика. Когато към това прибавим производствени разходи, запаси, приложение, търсене, предлагане, нормативна среда - ето ти сложна амалгама за определяне на стойност и флуктуираща около нея цена.
      Поздрави

Коментар

• Има разлика между злато на кюлче и злато на монета /съвременна/ защото монетата има номинал на валутната единица на издателя и може и да преминеш през митническия контрол.

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
          Не вярвам да успея да го докарам чак до философията
          По-скоро споделих субективен поглед основно за някакви исторически тенденции, да речем.
          Всичко казано е без претенции и в никакъв случай не е препоръка.
          За спекула не съм отварял приказка. Нямам такъв поглед. Има хора, които биха могли да спечелят от спекула, нямам идея доколко биха били готови да споделят.

Относно потенциални кризи: Клоня към песимизъм, но си признах, че във връзка със сложилата се картина в стопанството и финансовата сфера, нямам категорично виждане за подходящи дефанзивни ходове. Приема се обичайно, че в подобна обстановка спасението е в дълбока диверсификация. Лошо няма, ама някак вътрешната ми настройка винаги е била, че който посяга към дълбока диверсификация, всъщност демонстрира,че не знае какво точно прави. Изпитвам силен дискомфорт в подобна ситуация.
          Лоши времена.

За Бг - само физическо, но доколкото нямам сделки и опит, практически не мога да изкажа какво да е мнение.
          Моля някой колега със сделки да сподели какво се случва при обратното изкупуване на злато - примерно в Тавекс. Предполага се, че покупката е била от там, но анонимна, както вика Майк.
          Ти викаш: "Жълто златце за лоши времена", ама аз да те попитам, представяш ли си да обикаляш разни тъмни безистени или катакомби за да продадеш монетка? И срещу какво ще я продадеш ако сме стигнали дотам?! Цигари ли?
          Или друга, но също смущаваща картина: Отиваш с едро кюлче на излитащи на летището и трябва да обясниш на бг митничар, що е това.
          Обратното изкупуване не е анонимно,попълват се личните данни на продавача,суми над 9999 лева се изплащат само по банка

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
            Приема се обичайно, че в подобна обстановка спасението е в дълбока диверсификация. Лошо няма, ама някак вътрешната ми настройка винаги е била, че който посяга към дълбока диверсификация, всъщност демонстрира,че не знае какво точно прави!

За Бг - само физическо, но доколкото нямам сделки и опит, практически не мога да изкажа какво да е мнение.
            Моля някой колега със сделки да сподели какво се случва при обратното изкупуване на злато - примерно в Тавекс. Предполага се, че покупката е била от там, но анонимна, както вика Майк.
            Ти викаш: "Жълто златце за лоши времена", ама аз да те попитам, представяш ли си да обикаляш разни тъмни безистени или катакомби за да продадеш монетка? И срещу какво ще я продадеш ако сме стигнали дотам?! Цигари ли?
            Или друга, но също смущаваща картина: Отиваш с едро кюлче на излитащи на летището и трябва да обясниш на бг митничар, що е това.
            Относно прекалената диверсификация, практикуващите я, наистина според мен, не знаят какво рпавят!
            Особено смешно е когато някой твърди, че диверсифицира на БФБ. Ако го правиш с повече от 3-4-5 компании, е несериозно, за мен! Чел съм постове на хора, които са се "нашлякали" из разни малки и незнайни субекти, като по този начин диверсифицирали риска на БФБ...

Относно физическото злато, трябва да се купува такова с най-близка до борсовата стойност към момента на покупка. Дали ще са монети или кюлчета няма значение! Отбиви могат да се правят и от двете при определени обстоятелства.
            Спреда при отбиви от номинал до изкупуване на материал, ще скочи от 5%, до 10-12%. което не е фатално. Неприятно е ДА, но трябва да се приема като възможност!

Tavex, Mavex, днеска ги има утре, след 5 години, може да са други! Когато трябва да се продава! Условията днес, които се дават, дори разфасовките и копюрите са условни в някаква степен. Ако дилара е друг, условията може да са други, материала обаче остава!

Nacheff,

Запомни, че златото притежава съществена стойност в условията на икономиески просперитет или изобилие на книжни пари, тяхнат защите от обезценка, съхранение и прочие... Може при кризи, но може и при нормална обстановка при повишена или хипер инфлация! Това е стока, която се разменя за друга стока, в случая книжни пари!

Запомни, че ако имаме ситуация на супер извънредни обстоятелства имаме общо 2 сценария!

Първи:
            Ситуацията е таква, че няма къде да продадеш легално и на добро условия златото! При този сценарий 99%, ти и да имаш книжни пари, навярно няма да има къде да се вложат към онзи момент, а катастрофата при тях ще е такава, че ти вероятно държиш или само "хартия" или някакви нулички в банката, близки до стойността на нулите в електронна игра!

Втори:
            Настъпва война или катастрофа, златото се обезценя, но парите също, акциите изчезват. Може и да има катаклизъм някакъв глобален, тогава златото няма да струва и една кора хляб!

Общото е, че и при двата сценария, ако държиш друго различно от злато, то загубите там със сигурност ще бъдат по-големи, ако не и на 100%. В такава ситуация, златото се задържа и се продава при нормализиране на обстановката!
            Тука обаче, говорим предимно за нова икономическа и финансова криза, която според мен, а и според много други наближава! Едва ли ще има конфискации на злато или някакви законови санкции срещу притежаващите го. Просто това ще бъде един от активите, в който ще се скрие някаква чст от кеша. Ще се издуе, може и до 10 000. Когато нещата се нормализират ще падне не до 500, но кой знае до 2-3. Въпросът е ти да си продал не на 10, но поне да си се усетил на 8 или 7!

п.п.
            Числата са условни

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
              Начев, нещо не мога да те разбера, чисто философски ли ти бяха коментарите?

Защото от икономическа гледна точка на човек очакващ кризи на финансовите пазари все по често, а и от спекулативна гледна точка е малко утопично...

В случай, че говориш за физическо злато, то мисля че наистина не е зле да има човек поне малко. Нали знаеш "бели пари за черни дни" => жълто златце за по-неприятни времена ...
              Не вярвам да успея да го докарам чак до философията
              По-скоро споделих субективен поглед основно за някакви исторически тенденции, да речем.
              Всичко казано е без претенции и в никакъв случай не е препоръка.
              За спекула не съм отварял приказка. Нямам такъв поглед. Има хора, които биха могли да спечелят от спекула, нямам идея доколко биха били готови да споделят.

Относно потенциални кризи: Клоня към песимизъм, но си признах, че във връзка със сложилата се картина в стопанството и финансовата сфера, нямам категорично виждане за подходящи дефанзивни ходове. Приема се обичайно, че в подобна обстановка спасението е в дълбока диверсификация. Лошо няма, ама някак вътрешната ми настройка винаги е била, че който посяга към дълбока диверсификация, всъщност демонстрира,че не знае какво точно прави. Изпитвам силен дискомфорт в подобна ситуация.
              Лоши времена.

Last edited by nacheff; 02.11.2015, 12:46.

Коментар

• Чета и немога да разбера за какво пишете и разсъждавате?!?
                Нима не е ясно, че е най-добре да имаш по малко от всичко, като ЗЛАТО, $, CHF, Euro.
                Имайте от всичко по-малко за черни дни (примерно по 10%) и не му мислите, все нещо ще остане.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бат Минко Разгледай мнение
                  Кои златни монети препоръчваш за покупка?
                  ми тея на снимката (долу римските) малко трудно , но Филхармония и Канадския Лист са ликвидни навсякъде, може и суверен .... то всъщност няма значение нали все е Gold

Last edited by michaelis15; 02.11.2015, 10:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от michaelis15 Разгледай мнение
                    па ли почвате тука с тея доларе и други производни ...... че потънете с тея доларе, ако че и аз боравим с тях, но стотинката си е стотинка ......

ей ги тука ДЦКтата на Римската Империя и още важат .... с лика на тоя с тръсиките по главата
                    Кои златни монети препоръчваш за покупка?

Коментар

• Начев, нещо не мога да те разбера, чисто философски ли ти бяха коментарите?

Защото от икономическа гледна точка на човек очакващ кризи на финансовите пазари все по често, а и от спекулативна гледна точка е малко утопично...

В случай, че говориш за физическо злато, то мисля че наистина не е зле да има човек поне малко. Нали знаеш "бели пари за черни дни" => жълто златце за по-неприятни времена ...
                      Last edited by pepe1234; 02.11.2015, 07:44.

Коментар

• па ли почвате тука с тея доларе и други производни ...... че потънете с тея доларе, ако че и аз боравим с тях, но стотинката си е стотинка ......

ей ги тука ДЦКтата на Римската Империя и още важат .... с лика на тоя с тръсиките по главата
                        Last edited by michaelis15; 01.11.2015, 23:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                          начев, мен що ме пропускаш така, тъкмо си мислех, че ще заформим интересен разговор по темата?
                          Как ти дойде да кажеш, че съм те пропуснал?!
                          Нямаш си представа колко сериозно и ангажирано ти отговорих.
                          Нищо форумско - повярвай, че се потрудих! Никакви дяволити къси пасове в два реда, колкото да се отбие номера.
                          При това поемам сериозен риск при изказване на мнение по подобни чувствителни теми. А и развито доста ... обемисто, при съобразяване на форумна действителност. Почти без редакция, бърз авторски текст. Давам напоително възможности да се опонира. Може пък да се появи пак някой като рибата и да каже нещжо от вида: безсъдържателно, несъществено, тъпо!!! (трите удивителни са задължителни

В следващия ти текст не виждам нищо смущаващо. Аз нямам никакви съмнения относно дефектите на фиатните пари. Нямам никакви съмнения, че при определени хипотези нещата със златото могант да се развият по начина, по коийто си го описал. Е, нямам желание да стана свидетел на подобни развития.
                          Златото е стока, златото е актив. При подходящи сделки са възможни сериозни ползи.

Коментар

• начев, мен що ме пропускаш така, тъкмо си мислех, че ще заформим интересен разговор по темата?

Коментар

• Първоначално изпратено от skeptika Разгледай мнение
                              дали златото е балон или не ....
                              Интересно и силно провокиращо, в добрия смисъл.
                              Признавам ти, че без да го търся нарочно, някак бях с настроение да възразя за нещо, ама просто не намерих аргументи.

От друга страна определено се въздържам от ентусиазирана подкрепа, поради причина че в изразената в т.н. "квинтесенция" има някаква силно хиперболизирана теза, чието предназначение е вероятно просто да произведе ярко впечатление. Какво толкова!

В инвесторската статия има една особеност, която произвежда известно раздразнение (поне при мен е така).
                              Има значими отлики между социални и точни науки, не възразявам по този въпрос.
                              В силно полемичен стил авторът спори и същностното му твърдение е (макар и непроизнесено директно), , че е крайно неподходящо да се поставя лъженауката икономика до истинските науки, изброени поименно.
                              Връщаме се в този миг към главата на статията и поглеждаме отново написаното там. Да, няма грешка - това не е било просто привличащо вниманието заглавие, авторът наистина го мисли убедено и венцехвали точните науки.

В следващия миг премествам поглед върху подзаглавието и изпитвам дълбоко разочарование, защото авторът влиза в остър конфликт със ... самия себе си.
                              Той ерго казва: Да премахнем тази неистинска социална наука и да потърсим отговорите в ???? другите ..... социални науки.
                              Противоречиво и непрактично.

Коментар

• Та на този фон всеки за себе си да прецени дали златото е балон

Коментар

Working...
                                X