If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
кой е казал всичките? посочи къде съм го написал? с него поне ще имаш някакъв шанс да платиш някъде или да подкупиш някого, иначе и без него ще те отстрелят като куче някъде...
ти пак си ги дръж в Бантустан ма си остави малко и в златце...
Е, не твърдя, че съм такъв брилянтен математик като теб, затова се доверявам на източници с репутация - goldprice.org
Предполагам, че много хора по света се доверяват на техните сметки само и единствено защото нямат честта да те познават
Това не е естетика че красотата да е в очите на наблюдателя. Това е математика. Има си ясни формули за това как се смята доходност и това са верните формули. това което тези хора са ти дали и каквото те са ти смятали е грешно. Чисто и просто грешно. Ти като искаш им вярвай, но аз повече вярвам на математиката
ти пак си твърдоглав, но както и да е явно си нямаш и на идея какво означава една война... е представи си купоните за храна и опашките за бензин от деветдесет и някоя година... само че 2 пъти по-зле примерно...
Точно и ти през това време без полиция, с вилнеещи банди чудещи кого да оберат мислиш да се разхождаш с едно кило злато да кажем силно ме съмнява да се чувстваш удобно дори и в момента да се движиш напред назад по улиците и пътищата с всичките ти спестявания обърнати в злато.
Хахахаха браво на хората Значи те не могат да смятат.
Е, не твърдя, че съм такъв брилянтен математик като теб, затова се доверявам на източници с репутация - goldprice.org
Предполагам, че много хора по света се доверяват на техните сметки само и единствено защото нямат честта да те познават
ти пак си твърдоглав, но както и да е, явно си нямаш и на идея какво означава една война... е представи си купоните за храна и опашките за бензин от деветдесет и някоя година... само че 2 пъти по-зле примерно... + едни лоши чичковци с калашници...
добре де дадох ти един много ярък пресен пример за политически риск, аз бих и имал малко за заор за ман... пък вече ти си прецени шансовете с или без ако ще и през горно нанадолнище да минеш...
Е кога се застраховаш по-добре за риска - когато парите са ти в чужбина и ти просто трябва да стигнеш до тях с няколко стотин евро в джоба, или когато си си натъпкал джобовете със златни пендари и трябва ди избягаш в чужбина при властваш хаос. тези пендари нали разбираш че в момента в който някой разбере че ги имаш и вече няма да ги имаш. А мъни маркет фонда ти във Виена ще ти го гепят някакви келеши ама на най.
Ок, имаш сценарий за колапс на еврозоната. Ако не познаеш губиш грубо около 50% поради продължаването на тренда, ако познаеш в евро правиш стотици и хиляди %. Защо рискуваш 50% когато можеш да отиграеш същия сценарий с опции при същата печалба срещу по-малък риск? За инфлацията имаш защитени бондове, тъкмо ще избягаш от падащото евро с тях... Ако се замислиш почти за всяка ситуация можеш да намериш по-добро решение от притежанието на злато, изключението е само когато златото става популярен актив за спекула.
А бе какви 50% загуба. Да не купувам на 1800$.
Какви са цените днес? При производствена 940$.
Ако печатат пари на макс както е в момента идва яката инфлация, просто няма как! Ако се размине и колапса за едно 10 години, което пак казвам, че според мен няма как! Мангасарите в Индия ще имат пари и ще купуват. Централните банки също!
Както и да го погледнеш, за мен има основания да се купува!
Аре сега военни действия. Ок сценарии за военни действия. Взимаш 50 евро за бензин и 500 евро джобни, зареждаш колата отиваш до Горна Арда, Триград или някое друго село в родопите до гръцката граница - пеша се минава границата за час, час и половина от там. Няма огради, няма нищо - има по един камък на някой друг връх. Влизаш в Гръцко пеша след два три дена си пак там където искаш.
добре де дадох ти един много ярък пресен пример за политически риск, аз бих и имал малко за заор за ман... пък вече ти си прецени шансовете с или без, ако ще и през горно нанадолнище да минеш...
Средно на годишна база: 9,9 % - видно от първата таблица в долари. Хората са го сметнали по-добре от тебе
Не се заяждам.
Доходността не е 159%. Средната доходност не е 159%/16
Една е доходността, ако си купил 2000 година на 300 и държиш и сега. Много по-висока е от 159% за целия период.
Съвсем друга е, ако си инвестирал всяка година равни суми.
В най-нормалния случай би следвало да си инвестирал нарастващи суми, а тогава доходността става трагична.
150% за 15 години за да разбереш колко ти дава на година трябва да използваш формулата (1.50+1)^(1/15) или това ти дава средно годишна доходност от само 6.2%
Средно на годишна база: 9,9 % - видно от първата таблица в долари. Хората са го сметнали по-добре от тебе
Струва ми се, че ме бъркаш с някого!!!
Аз първото си злато съм го купил наскоро на 1112 и на 1189. Купил съм го, защото смятам, че сега е момента за тая инвестиция, преди финансовия колапс и разпад на еврозоната. Дори и да не стане това, въпреки, че аз не си представям как може да се размине, идва инфлацията и съм близко до производствените цени в момента! Ще продължавам да купувам, защото така хеджирам и срещу скъпия долар, тъй като изкарвам в евро, ако може да го разбереш това! Държайки злато в момента, държиш и долари реално!
След финансовата криза която идва или след ускорената инфлация не знам дали ще си струва злато да се държи! Не ме касаят никакви 5 годишни графики в миналото, освен ако нямаш такива за бъдещето!
Ок, имаш сценарий за колапс на еврозоната. Ако не познаеш губиш грубо около 50% поради продължаването на тренда, ако познаеш в евро правиш стотици и хиляди %. Защо рискуваш 50% когато можеш да отиграеш същия сценарий с опции при същата печалба срещу по-малък риск? За инфлацията имаш защитени бондове, тъкмо ще избягаш от падащото евро с тях... Ако се замислиш почти за всяка ситуация можеш да намериш по-добро решение от притежанието на злато, изключението е само когато златото става популярен актив за спекула.
Тука малко загубени в цифрите са нещата. Табличката е голям смях.
Доходността за 15 години е смятана като сбор от доходностите за всяка отделна година. А източникът е уж сериозен.
Е мамка му, ако златото е било 300, а сега е 1100.... 159% ли е доходността
Отварями се много малка таблицата и не ми се кьоравеше. Още първи схванах че е събирал доходностите и затова ги изкарва 150%. и съответно 10% на година. То ако се смята правилно трябва да смята като фонд с претегляне през времето и вноските, но тогава доходността му ще падне още много и реално трудно би била над 3-4% годишно ама реших че на човек който не може да смята средногеометрично да му приказвам за претеглена във времето доходност е кауза пердута.
мдам така се минават граници бате... когато има военни действия... вервай си
Аре сега военни действия. Ок сценарии за военни действия. Взимаш 50 евро за бензин и 500 евро джобни, зареждаш колата отиваш до Горна Арда, Триград или някое друго село в родопите до гръцката граница - пеша се минава границата за час, час и половина от там. Няма огради, няма нищо - има по един камък на някой друг връх. Влизаш в Гръцко пеша след два три дена си пак там където искаш.
Коментар