IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    Пазара е не само надценен, а супер надценен. Не знам къде си ги видял тези печалби, но според водещите анализатори тази година ще имаме спад от около 3% в годишните корпоративни печалби!

През последните 5-6 години компаниите правиха вътрешно преструктуриране и това подкрепяше печалбите, но сега този ефект е в голямата си степен изчерпан. От друга страна натискът на инвеститорите накара много компании да поддържат обратно изкупуване, което допълнително, по изкуствен начин повишаваше цената на пазара!
    Тези П/Е са толкова истински, колкото и данните за заетостта. Относно последното - понеже растат предимно работните места на непълен работен ден, то бързо може да се превърнат в не-заетост ...
    Когато спре да свири музиката за лесните пари ще се окаже, че обратното изкупуване ще секне.
    А иначе златото е хванало посоката надоле, но докъде ?
    Някой има ли инфо за съотношението добито злато/напечатани пари ... $+EUR+Y+JPY+GPB+ CNY ....
    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
      Струва ми се, че ме бъркаш с някого!!!
      [B]
      Аз първото си злато съм го купил наскоро на 1112 и на 1189.
      Страхотна цена си хванал, дано курса на евро/долар да е била по-изгодно от колкото е сега.
      Аз бях купил пред 2г някъде златце на борсова цена 1210$ за унция, а тогава тогава продажната цена на физическо злато беше 1866лв
      Сега цената на борсовата цена е 1080$, а продажната цена на физическо злато е 2100.
      Хайде доларджии смятайте сега кой е крив и кой е прав. Цената расте ли или пада...

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Като цяло не схващам въпроса. Теоретично може да се случи всичко. Според една от теориите след като паркираш колата си има нищожна вероятност тя да е отлетяла до луната да е направила две обиколки и да се е върнала пак на мястото си. Според мен правите груба грешка когато броите за началото на кризата 2008 година. Според мен тя започна през 2000 година като през 2007-2008 направи втората си част. След като през 2011-2012 година се смени бизнес цикъла златото пропадна. Няма никакви индикации за проблеми в американската икономика. Напротив тя се възстановява. Както виждаш безработицата вече е само 5 процента. Периодично се редуват дълги цикли на суровини и финансови активи. От 1980 до 2000 година имахме бичи цикъл при финансовите активи и мечи при суровините. От 2000 до 2011 бичи при суровините и мечи при финансовите активи. От 2011 е отново бичи при финансовите активи и мечи при суровините. Тези цикли продължават обикновено 15-20 години и не виждам защо трябва да прекъсне още на четвъртата. Естествено ще има корекции по пътя и през август тази година минахме през такава. Това е нормално и ще има още доста такива. Някои ще бъдат дори и около 20 процента, но няма да обърнат общият тренд.
        Но нека да се върнем на важните неща. Златото е низходящ дългосрочен тренд. ФАКТ! Няма никаква нова информация, която да сочи неговата промяна, следователно тренда продължава.
        Не разбирам и какви патрони са изстреляли централните банки. Вие разчитате на инфлация да поскъпне златото. Това е дълбоко погрешно защото то може да расте само при реализиран системен риск и дефлация. При инфлация ще изостава от останалите инвестиционни активи. Нека се върнем на надеждите за инфлация. Никога в историята централните банки не са имали по-голям ресурс за борба с нея. Лихвите са нулеви и могат да се вдигнат а централните банки могат да изтеглят безпрецедентно голямо количество парична маса. Вече 7 години слушам как в САЩ идвала хиперинфлация и затова златото щяло да хвръкне и все не става.
        Теоретично и на практика, наистина всичко може да се случи!
        Въпросът е в обосновката на едно или друго действие!
        Американският фондов пазар е силно надценен, според много анализатори. Аз споделям това мнение. До тук нямаме "здравословна" корекция, което ще рече, че тя ще бъде много болезнена в близкото бъдеще! Силно корективно движение на фондовия, ще засегне банковия сектор и неговите експозиции към кредитите, а от там ще намали и без това забавящия се ръст в САЩ.
        Но истинските проблеми ще дойдат от Европа, а не от Америка, както и от развиващите се пазари като Бразилия. Питайки, защо да не се повтори 2008г. нямах предвид биквално 1:1 в САЩ, а преди всичко криза от подобен мащаб, дори мисля по-голяма, но в Европа и развиващите се пазари.

Европа продължава буквано да се крепи едвам едвам над рецесията, мерките на Драги се вижда, че не дават резултат. Няма и да дадат. Бюджетните дефицити и невъзможността за справянето с тях, вече поваля страни като Финландия, Швеция и др. Старите си ги знаем! В Еврозоната имаме тотално разидинение и само първи по-сериозни икономически сътресения ще ги катализират на практика!

Що се касае до трендовете при суровините, аз съм скептичен за дълготрайните тенденции, защото обстановката е много динамична и нещата се променят много бързо.
        При взаимовръзката инфлация, контрол от страна на централните банки, то аз съм на мнението, че техните действия са силно ограничени преди всичко при икономическият ръст. Ясно е, че монетарната политика може да се затегне, но тогава при настоящата икономика, това би било тотален колапс, което на практика ще подкрепи златото. Ако пък монетарната политика не се затегне, инфлацията е неминуема. За инвестиции в злато не е необходимо да имаме инфлация днес, защото ще е късно. В злато се инвестира, заради инфлацията утре!

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
          Ей много сте ербаб и курназ, ама като ни тресне пак някоя хиперинфлация, която сме виждали вече няколко пъти за последните 50г. друга песен ще запеете.
          Тц, точно ние ще се оправим прекрасно при хиперинфлация, вие му мислете

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Средното ПЕ в САЩ - където са най-високите оценки в момента е 21 което е по-високо от средното 15,56.

Обаче лесно може да се види и какво се случва с печалбите - не само с цените. Печалбите фърчат.

http://www.multpl.com/s-p-500-earnings/
            Пазара е не само надценен, а супер надценен. Не знам къде си ги видял тези печалби, но според водещите анализатори тази година ще имаме спад от около 3% в годишните корпоративни печалби!

През последните 5-6 години компаниите правиха вътрешно преструктуриране и това подкрепяше печалбите, но сега този ефект е в голямата си степен изчерпан. От друга страна натискът на инвеститорите накара много компании да поддържат обратно изкупуване, което допълнително, по изкуствен начин повишаваше цената на пазара!

Коментар

Ъхъ, а за последните 4 години колко е

Между другото 10% доходност за 15 години е просто смешна. Да си ге бе държал в разплащателна сметка и щеше да изкараш повече.
              Ей много сте ербаб и курназ, ама като ни тресне пак някоя хиперинфлация, която сме виждали вече няколко пъти за последните 50г. друга песен ще запеете.

Коментар

• ето бе и импето го е мислил явно... аз за подкупи си мислех да го ползвам, я да платя на някой да ме прекара през граница, я некой граничар да затвори некое оче... иначе съм съгласен не можеш да вземеш нищо с теб освен едни налъми.... и няколко консерви русенско...

Коментар

• Равновесиев - зависи от мащабът, видът и опустошителността на форсмажорното обстоятелство. Едно е национална криза - нещо като бамковият срив от 96-а и хиперинфлацията после - друго е европейска гражданска война, в която например европейски хора и нашественици-талибанци се колят и разстрелват по улиците - и то не в ограничени групи, но масово... или ужасяващ природен катаклизъм.

Колко ще струват твоите маркет-фондове във Виена, ако самата Виена е станала на пепелище? Нищо... нищо няма да струват и златните фючърси, за които ти упорито говориш, макар ние да ти говорим за истинско златце. Апропо - търговията на "златце" на световните пазари се движи основно от същите тия фючърси, нали? Тоест реално има ПОДМЯНА на златцето с някакви хартийки, тоест вече сигурно не и хартийки, но символи в компютърна памет, което е смешно - това НЕ Е търговия със златце в нормалният смисъл на.

Друго е истинската търговия със - там купуват и трупат могъщи купувачи - Русия, Китай основно и ного-ного-ного - немогъщи купувачи - и то не само индийски селяни. Все повече хора в САЩ и не само там - кътат по малко или по повече истинско златце.

Пешо - то и със златце трудно ще бягаш - щото ще те фанат с металотърсачът - може само да пробваш някъде да го заровиш, та да си го потърсиш после. Ако е за бягане - по ще ти свършат работа 2-3 елмаза, които да нагълташ.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Е кога се застраховаш по-добре за риска - когато парите са ти в чужбина и ти просто трябва да стигнеш до тях с няколко стотин евро в джоба, или когато си си натъпкал джобовете със златни пендари и трябва ди избягаш в чужбина при властваш хаос. тези пендари нали разбираш че в момента в който някой разбере че ги имаш и вече няма да ги имаш. А мъни маркет фонда ти във Виена ще ти го гепят някакви келеши ама на най.
                    Равновестко мамин сладък ти хабер си нямаш какво е войната.Объркал си реалността с Холивуд и компютърните игри.Парите ти ще бъдат конфискувани щото ще трябват за храна оръжие и лекарства.Как си го представяш по време на война да отидеш в чужбина....Това не е като да се сбият агитките на ЦСКА и Левски в София.
                    А може и да те мобилизират..Във военно време ако не се явиш си дезертьор и следва разстрел....

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Това е грандиозна глупост и показва тотално неразбиране за това какво са парите и как работи паричното предлагане. Точно това имах предвид в поста като говорех за некомпетентност. Паричният агрегат М2 в САЩ е нарастнал за 6 години сумарно около 45 процента. Можеш сам да си сметнеш колко малко е на годишна база. В периода на мащабните количествени улеснения ръста му е практически нулев. https://research.stlouisfed.org/fred2/series/M2

Защо не изчисляваш покритието на паричната маса в кисели краставички? Много хора считат, че са по-вкусни от златото и стават не само за лизане, но и за консумация? След като твърдиш, че парите трябва да имат покритие със злато, то какво е покритието на златото?
                      Рон Пол е най-обикновен лумпен. Всяка държава си има такива и не мога да разбера защо точно тях давате за пример.

Ае бегай там при ученичките в училището стига бълва тъпотии ве кухел ..... аре дърпай ...

Коментар

И малко ръкопляскания за златните буболечки които си купуват физическо злато - поздравления - вие сте единствените които купуват повече злато в доларово изражение - всички други ви продават вас вие сте последната линия на защита на златото. е кофтито е че при вас и ще остане горещия картоф
                        Ха-ха, лумпен бил. Нещо като Волен, а? Питър Шиф и той ли е лумпен? А фон Мизес и другите австрийци? Къде е извинявай тая мина с 200 долара себестойност, че аз по една случайност имам някакаква представа от разходите за златодобив и не съм чувал такава щуротия... За паричната маса - no comment. Сигурно работиш в банка и това обяснява ентусиазмът ти да 'громиш' 'златните бобулечки'. Но аз съм спокоен за теб - някой ден, ако се сдобиеш с пари, мисленето ти ще се промени. Еволюцията отнема време. Обаче като те гледам с тия 20 хил поста си мисля, че не го използваш най-рационално

Коментар

И малко ръкопляскания за златните буболечки които си купуват физическо злато - поздравления - вие сте единствените които купуват повече злато в доларово изражение - всички други ви продават вас вие сте последната линия на защита на златото. е кофтито е че при вас и ще остане горещия картоф
                          Много мрачно бе Равен,верно,че е петък 13-амаа.....
                          Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.

Коментар

• И малко ръкопляскания за златните буболечки които си купуват физическо злато - поздравления - вие сте единствените които купуват повече злато в доларово изражение - всички други ви продават вас вие сте последната линия на защита на златото. е кофтито е че при вас и ще остане горещия картоф

Коментар

• И малко за себестойността за златото. Себестойността на златото не е едан цифра. Себестойностт която се дава - все едно дали е 1300 както бе по едно време, 1100 както бе след това или 900 както е сега. Това е пределната себестойност - т.е. това са мините с най-висока себестойност които работят в момента. но тази пределна себестойност не определя нищо. Като пада надолу цената просо се затварят все повече мини с висока себестойност.

На най -ефективните мини себестойността е под 200 долара. Спада в курсовете на валутите на развиващи се пазари също сваля себестойността.

Предлагането на злато обаче е само частично от мини. например към момента около 1/3 от предлагането на злато е всъщност от рециклиране - така че мините има изобщо не са всичко.

търсенето на злато. Когато бе модно да се купува злато търсенето на злато от златните етф експлоадира. Защото те държат кюлчета. Е да ама сега от там са само тегления и това което преди е помпало цената сега я срива - защото от там всъщност постоянно се увеличава предлагането. Като за мащаба на златните етф - за последното тримесечие продажбите на злато от златни етф се равнява на търсенето на злато в индустрията и е почти половината от покупките на злато от централните банки.

Коментар

• Народа не схваща че пазара на фючърси бе реално тотално извън всякакви регулации за манипулации до съвсем скоро. Реално за големите играчи на него е детска игра да докарат златото горе долу до където си искат. По едно време обаче големите спекуланти като Сорос излезнаха. Банките почваха да ги разследват за манипулации - включително и на пазара на злато. Вдигнаха им изискванията при търговия със суровини ако не се лъжа 2011 и борсите вдигнаха изискванията за маржин със злато. И цената на златото умря. Останаха няколко големи спекуланти - но повечето се измъкнаха. Златото се крепеше на ръстт на търсенето от Китай. като крепене е силно казано защото всъщност си падаше но бавно. 2013 Стана ясно че идва ред на вдигането на лихвите. От една страна това удря алтернативната цена на златото но от друга страна когато търгуваш фючърси лихвите ти определят съвсем директно и фучърсната цена. И цената се срина с 30%.

След това за късмет на златните буболечки се появи дефлацията. Въпреки че те си мислят че инфлацията вдига златото, всъщност дефлацията го крепи. И то не за друго а защото отложи вдигането на лихвите и всъщност смъкна и лихвите в европа през тези очаквани КИ та. Въпреки това в тази супер благоприятна среда за златото то продължи да пада - ясен знак че тренда надолу е много много силен. Кризи в европа, Гърция почти фалирала хаос в близкия изток, спукване на балона на борсата в китай. А златото си кюта все надолу - нищо не може да го закрепи.

Просто големите играчи, които помпаха цената нагоре - предполагам и до голяма степен изкуствено ги няма - и няма да се върнат, щото вече ги пляскат през ръцете за това.

И в края на октомври стана ясно че ФЕД почти сигурно ще вдигне лихвите през декември. И златото падна с 8% за един месец. Ефекта на спада на петрола върху инфлацията вече силно намалява и ако петрола не се срути пак напълно ще отшуми през първото тримесечие на следващата година. Но златните буболечки и това не схващат - че ако петрола се вдига златото всъщност ще пада - защото ще означава повишаване на инфлацията, по-бързо повишаване на лихвите и катастрофа за златото.

Да кажем че инфлацията изведнъж скочи на 3% - какво ще стане със златото - ще потъне. ще се срине сигурно с 20-30%. Защото това означава че лихвите ще се забият в тавана. Алтернативната цена на златото ще скочи,

Коментар

Working...
                                X