If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Според тебе е резонно САЩ за едно десетилетие да увеличат външния си дълг с 15 трилиона, но от друга страна трябва да гледаме средната цена 100 години назад, за да имаме ориентир за бъдещото развитие на актива, наречен злато, независимо, от силно променената среда в момента?
иам чувството,че тоя е dddd под прикритие ..... с него съм водил такива съчинени дискусии ...... та долара та средната та облизвациите, та тая смешна графика там, а че дълга сумарно на тея охлюви е 60 трилиона (това го каза един който е бил "кофчежник" в САЩа не го казвам аз) но нема значение разбираш ли цената на зелената хартия щяла да поскъпне спрямо нещо което е лимитирано и е признато за пари от 6К години .....
глупости глупости и пак глупости .... добре, че сега имаме късмета да живеем в динамични времена и да сме свидетели на "смяна на резервната валута" тамън и тея да го видят live и да млъкнат най-сетне ...
Просто гледам средната цена за последните 15, 30, 100 и 500 години. Инфлациата не играе роля, гледам inflation-adjusted кое би било приемлива цена в днешно време.
Защо не $300? Защото 300 е outlier и не е реалистично да се мисли, че скоро пак ще се повтори. Под $700 e напълно в рамките на една standard deviation от средното, както и да го погледнем.
Според тебе е резонно САЩ за едно десетилетие да увеличат външния си дълг с 15 трилиона, но от друга страна трябва да гледаме средната цена 100 години назад, за да имаме ориентир за бъдещото развитие на актива, наречен злато, независимо, от силно променената среда в момента?
То тогава и долари е нямало,имало е английски,испански или турски пари евентуално.
Статистиката и сметките в паунди показват почти същите резултати. Естествено, че няма как да се измери точно. Може да го сравняваш с цената на кошница от продукти, които не са се променили същестево от тогава и да вкараш примерно цената на земята, къщите с някакъв коефициент, защото базата за сравняване е неточна.
Едно е сигурно, икономистите, които са направили тези сметки доста са мислили как да го направят, за да имат възможно най-точни резултати.
Също така е очевидно, че златото няма как да те направи богат. То си варира в някакви граници през столетията.
Пак повтарям, ако човек очаква края на света или хиперинфлация - тогава не е ирационално да се купи злато. Но дали тези очаквания са рационални е друг въпрос.
Аз си мислех, да продам златото на 6800, ама след започването на дискусията си мисля вече за 8350!
Ти как си ги определяш тези числа 900 -700, защо не 600, 500 или 300???
На боб ли хвърляш или е някакво провиденческо проникновение?
Просто гледам средната цена за последните 15, 30, 100 и 500 години. Инфлациата не играе роля, гледам inflation-adjusted кое би било приемлива цена в днешно време.
Защо не $300? Защото 300 е outlier и не е реалистично да се мисли, че скоро пак ще се повтори. Под $700 e напълно в рамките на една standard deviation от средното, както и да го погледнем.
пп Имало е времена ( кога баба и дядо са бягали от турците в Беломорието ), когато торбичката със златни пендари и франкове са били основната гаранция за оцеляването на семейството и рода....
Сега времената са други ....
Не са други, просто сме късметлий, че не сме родени 2000 км. по-южно и 2000 по-източно.
Общо взето, преди да започна да дискутирам в тази тема смятах, че ще бъде разумно да се купи злато ако падне под $900. След дискусията границата вече е под $700.
Аз си мислех, да продам златото на 6800, ама след започването на дискусията си мисля вече за 8350!
Ти как си ги определяш тези числа 900 -700, защо не 600, 500 или 300???
На боб ли хвърляш или е някакво провиденческо проникновение?
Зад прогноза на цена стои и някакаъв анализ, дали ще е поскъпване на долар, дали ще е представяне на фондов, дали ще е спад на петрол. Ако искаш може и някакви мохабети за технически анализ, Фибоначи-Мибоначи, каквото ти душа иска!
Но прогнозните цени трябва да се опират на нещо, предлагане, себестойност на производство... търсене...
Не може да мяташ цифри, просто ей така!
На петрола ги имаше същите изказвания от разни хорица, като беше слязъл на 80. Голи цифри?
"Ще купувам на 50, ако стигне до там", после беше за 40, за 30, а се вижда, че и на 20 може да иде?
Убеден съм, че ако златото отиде поради някакви обстоятелства изведнъж на 700 долара, веднага ще кажеш, че го чакаш на 500! ЗАЩО??? Защо не на 350 примерно?
Относно златото и инфлацията, то разбира се, че златото има много дълги периоди, в които е надценени или подценено, като всеки шибан актив на тая земя! Ако кандидатстваш за работа, винаги ли се продаваш равновестно от към добавена стойност - заплата?
Повече поглед към бъдещето, а по-малко към миналото! Реалностите в момента са доста променени!
Трябва да се има в предвид:
1. Официалната инфлация е стъкмистика
2. Преди златото е било парите, не е имало долар, разни фиат-ни валути са били временни, не знам кой и как го е измерил.
Изведнъж статистиката се оказва свободно съчинение
миии трудно им е и то доста ..... не може да го схванат това нещо току така. Там където са ги учили на алхимия са полагали клетва в долара явно ... неам идея
Лошото е, че цената на златото през февруари 1980 достига нива (inflation-adjusted), които преди това е имало чак през 1550г.
Не знам каква динамика идва в бъдеще, но статистиката е брутална.
Трябва да се има в предвид:
1. Официалната инфлация е стъкмистика
2. Преди златото е било парите, не е имало долар, разни фиат-ни валути са били временни, не знам кой и как го е измерил.
Изведнъж статистиката се оказва свободно съчинение
Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.
Позачетох ти няколко от мненията. Явно си любител на златото.
Един съвет от мен: Когато централните банки на Монголия или Казахстан увеличават златните си резерви, бягай далеч от златото.
ти можеш ли да гарантираш на себе си-не на мен или друг, че тия времене някви подобни нема а дойдат... или да си гарантираш, че недай си Боже няма а ти потрябва бъбрек??
В днешно време бъбрека струва левове, евра, долари или турски лири.......
Златото ти дава гаранция, че ще ги имаш тези валути....
Коментар