Първоначално изпратено от antnest
Първоначално изпратено от antnest
Пример: Имаш 1000$ сметка и искаш рискът от позицията да ти е 1%. Личното ми мнение е, че риск над 1% си е самоубийство!!! макар по книжките да приемат за оптимално 2-3%. 1% на 1000$ е 10$, т.е., ако стопът е 10 пипса, можеш спокойно да пуснеш поръчка за 0,1 лота (10К), 1/3 да затвориш на 30 пипса (стопът х 3), а на останалата част, която вече ти е безрискова и дори да ти удари стопа ще ти гарантира минимална печалба, да дадеш време да се развие пълноценно.
Важно условие в случая е да прецениш доброто ниво, от което да влезеш. А това ниво е там, където има близък изход (стоп), т.е., намирайки кое е преломното ниво на графиката, под/над което тенденцията се обръща, ще знаеш и от къде да си пуснеш позицията. Под/над това преломно ниво можеш директно да обръщаш платната (стоп енд ревърс вместо стоп), но винаги трябва да имаш яснота за нивото на стоп/обръщане още преди да си купил/продал. Това е задължително условие според мен, защото, ако не знаеш нивото, подходящо за стоп, няма да знаеш и нивото, подходящо за отваряне на позиция.
Стреми се да играеш рядко и "на сигурно" като съотношението между стоп и цел за позицията (R/R = risk/reward) да ти е поне 1:3. С други думи казано, ако даваш 10 пипса, искай поне 30. Аз лично избягвам да търгувам, ако R/R съотношението според търговския ми план е по- малко от 1/5 (единственото изключение е, когато скалпирам, тогава и на 1/1,5 може да се навия, но това става доста рядко).
Факт е, че всички начинаещи повтарят едни и същи стереотипни грешки. Някои (повечето) цял живот, с което си затварят вратите към успеха. Прочети внимателно написаното по- горе. Ако спазваш поне част от него, ще имаш шанса да оцелееш достатъчно време, за да откриеш и сам къде грешиш. Не искам да те плаша, но, играейки без стоп, си обречен в дългосрочен план! Съвсем в реда на нещата е поне в началото да ти удря стоповете доста често - важното е да не се отказваш (пък и нали е демо), защото друг начин няма, а не си струва да затриеш 2-3 сметки, преди да го разбереш.
Успех и дано съм ти бил полезен поне малко.
Коментар