If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Получих следното: През 2000г. щяхме да имаме 255074.98 $, т.е 2550 пъти повече единици пари.
От графиката на златото се вижда една добра линейна зависимост и лесно се вижда, че през 2000г. сме щели да си повишим капитала с 100 пъти.
Извод: за 200 години златото е изостанало от световната инфлация 25 пъти.
Имаш право, за тези 100г и няколко световни войни $ стана световна икона, пред която се молят и поповете, но дали смяташ, че в следващите 100 години доларът отново ще бъде силната световна валута??? Аз лично -НЕ! 100 години са прекалено къс период от финикийската ера в човешката история, а златото ВИНАГИ е било и ще бъде крайпътният камък, който определя посоките на всички валути. И не само защото е рядък и неокисляващ се материал е избран още от най-древни времена като основно платежно средство, а по-късно в наши дни като гарант на всеки суверен и валута. А защото златото е символ на всичко преходно, както другият избран от хората символ - Бог е символ на непреходното. За жалост хората винаги са се кланяли и ще се кланят най-вече на единият от двата символа - богът ЗЛАТО!
Защото корен на всички злини е сребролюбието, на което, предавайки се,
някои се отклониха от вярата и си навлякоха много мъки.
Първо послание на Апостол Павел
до Тимотея – гл. 6
На всички, дори и най-върлите привърженици на златото какъвто съм аз, ни е ясно че няма актив който може вечно да поскъпва! Какво обаче трябва да се случи за да се обърне посоката на Златото??? Вчера във весник „Класа” имаше подобна статия ( стр. 13. от http://www.klassa.bg/site/pdf/file/1175.pdf ) - далеч съм от мисълта че статията е „прочит в бъдещето” на 100%! ИСТИНАТА е че докато продължава финансовата криза – шанса за обръщане на тренда на Златото е минимален!!! Правилно някои от участниците тук – обвързват всекидневното „пууууккккк” с края на кризата – но дали кризата може да приключи с политически декларации от Меркози или някой друг – смятам всички Вие сте интелигентни момичета и момчета и сами можете да си отговорите. Това което правят всички Политици, пък и Икономисти последните 40 години, само „налива вода в мелницата” на Златото. (последните 40 год. – т.е. след 1971 – всички които следите темата, знаете какво се е случило тогава)
Средносрочно (през 2012 г.) – преди 3 месеца (http://www.investor.bg/forum/showthr...post1059155845 ) дадох своята прогноза за цената на Златото – досега се развива почти на 100% с изключение на това че имахме лек спад под 1600 USD/XAU – това обаче което доста ме изненада – бе спада на Еврото – т.е. в евро нямаме промяна на цената на златото за последните 3 месеца.
Все още смятам че Март/Април – тази година ще има сериозен ръст в цената на благородния метал – и ще видим стойности над 2000 – 2100 USD/XAU – колко ще бъде в Евро – може само да се гадае.
Дългосрочно (или кога ще продам моето злато ) – индикация за края на кризата ще бъде съотношението DOW/GOLD!!!
[ATTACH]1490[/ATTACH]
Сега това съотношение е около 8:1 – дали DOW ще спада или XAU ще се покачва??? - За мен няма значение – индикация за старт на продажбите на акумулираното от мен злато ще бъде съотношението между DOW/GOLD да е около 3,5 – тогава ще започна с продажбите бавно и полека, но не съм убеден че ще продам всичко.
Все пак принципа на „златните буболечки” е да измерват това което притежават в тройунции Злато а не в книжни пари
Желая на всички Ви Успехи, Здраве и Дълъг Живот – за да може да се радвате на плодовете от труда си!!!
Със златото дори не можеш да се обършеш, така добре, както с книжните пари, за какво му се каниш толкова да го стискаш ))
marim1... много се радвам, че си пуснал тази графика.
По принцип, (не винаги съм принципен – често губя битката с човешкото в мен) това което е най-важно за мен, когато разглеждам някакъв „казус” (най-общо казано) се опитвам да погледна от максимално много страни, защото съм си втълпил, че така е по-добре...
По отношение на златото искам да кажа, че само търгувам... но си имам и сантимент, който не е бетон... в смисъл че от време-навреме чета това-онова ... далеко не съм спец...
мaрin1, графиката на златото дава добър повод да се замислим:
- дългосрочната инвестицията във злато покрива ли инфлацията?
За тези, които гледат графиката на marin1, искам да напомня, че в света върви един неспирен инфлационен процес.
Набързо направих една сметка: ако през 1800г., дедо ми е имал 100 единици (примерно $) и ги е сложени в някоя банка при 4% лихва с натрупване. Без да отчитам двете двете световни войни и многократно по-голямата от заложена от мен инфлация.
Получих следното: През 2000г. щяхме да имаме 255074.98 $, т.е 2550 пъти повече единици пари.
От графиката на златото се вижда една добра линейна зависимост и лесно се вижда, че през 2000г. сме щели да си повишим капитала с 100 пъти.
Извод: за 200 години златото е изостанало от световната инфлация 25 пъти.
Защото корен на всички злини е сребролюбието, на което, предавайки се,
някои се отклониха от вярата и си навлякоха много мъки.
Първо послание на Апостол Павел
до Тимотея – гл. 6
На всички, дори и най-върлите привърженици на златото какъвто съм аз, ни е ясно че няма актив който може вечно да поскъпва! Какво обаче трябва да се случи за да се обърне посоката на Златото??? Вчера във весник „Класа” имаше подобна статия ( стр. 13. от http://www.klassa.bg/site/pdf/file/1175.pdf ) - далеч съм от мисълта че статията е „прочит в бъдещето” на 100%! ИСТИНАТА е че докато продължава финансовата криза – шанса за обръщане на тренда на Златото е минимален!!! Правилно някои от участниците тук – обвързват всекидневното „пууууккккк” с края на кризата – но дали кризата може да приключи с политически декларации от Меркози или някой друг – смятам всички Вие сте интелигентни момичета и момчета и сами можете да си отговорите. Това което правят всички Политици, пък и Икономисти последните 40 години, само „налива вода в мелницата” на Златото. (последните 40 год. – т.е. след 1971 – всички които следите темата, знаете какво се е случило тогава)
Средносрочно (през 2012 г.) – преди 3 месеца (http://www.investor.bg/forum/showthr...post1059155845 ) дадох своята прогноза за цената на Златото – досега се развива почти на 100% с изключение на това че имахме лек спад под 1600 USD/XAU – това обаче което доста ме изненада – бе спада на Еврото – т.е. в евро нямаме промяна на цената на златото за последните 3 месеца.
Все още смятам че Март/Април – тази година ще има сериозен ръст в цената на благородния метал – и ще видим стойности над 2000 – 2100 USD/XAU – колко ще бъде в Евро – може само да се гадае.
Дългосрочно (или кога ще продам моето злато ) – индикация за края на кризата ще бъде съотношението DOW/GOLD!!!
Сега това съотношение е около 8:1 – дали DOW ще спада или XAU ще се покачва??? - За мен няма значение – индикация за старт на продажбите на акумулираното от мен злато ще бъде съотношението между DOW/GOLD да е около 3,5 – тогава ще започна с продажбите бавно и полека, но не съм убеден че ще продам всичко.
Все пак принципа на „златните буболечки” е да измерват това което притежават в тройунции Злато а не в книжни пари
Желая на всички Ви Успехи, Здраве и Дълъг Живот – за да може да се радвате на плодовете от труда си!!!
Браво, много интересно си го разказал. Чакам с нетърпение продължението. Аз лично не знам какво точно ще стане, а и едва ли някой знае точно какво ще стане, само може да се предполага. Но според мен някъде от порядъка на след 6 месеца до 1-2 години ще започне "много интересното" време.
Интересно преди няколко месеца Фабер даде едно интервю в което каза че смята че ще видиме закон за конфискация на физическото злато по подобие на този от тридесетте години на миналият век по-стряскащото беше че той смята или поне казва че Швейцария също ще прибегне до подобни мерки и затова тя не е подходящо място за съхранение на физическа доставка Плашещото е че той поне според мен не е човек който блещи врели некипели Имаше един човек тука които беше публикувал разказа Евреи това е един предполагаем модел за развитие на пазара
Щом е публикуван, то не е модел, а и не се осланяй много на спестовността на по-добрата половинка
Художествената литература има своите лирични залитания.
Интересно преди няколко месеца Фабер даде едно интервю в което каза че смята че ще видиме закон за конфискация на физическото злато по подобие на този от тридесетте години на миналият век по-стряскащото беше че той смята или поне казва че Швейцария също ще прибегне до подобни мерки и затова тя не е подходящо място за съхранение на физическа доставка Плашещото е че той поне според мен не е човек който блещи врели некипели Имаше един човек тука които беше публикувал разказа Евреи това е един предполагаем модел за развитие на пазара
Винаги съм имал афинитет към Златото! От ранна детска възраст съм възпитан в „почит” към него! Дядо ми, среден търговец преди 9-ти (Септември, разбира се ), след като му национализират магазините и на практика му взимат бизнеса, до 1963 г. не работи нищо, чакайки да се „върнат Нашите” – осигурявайки доста добър живот на семейството ни със „Златните си резерви”! По спомени на баща ми от този период – комунистите непрекъснато са правили обиски в къщата където живеехме – а дядо ми им се смеел и викал – „абе серсеми – имам 1 декар двор вие ми ровите в къщата” – дали го е казвал в очите на обискиращите или зад гърба им не се наемам да твърдя .......
През „тинейджърските ми години” майка ми беше златарка в ДО „Минерал – сувенир”, та доста злато е преминало и през моите ръчички - т.е. играл съм си с него
В периода 1998 – 2001 не бях излизал никъде в чужбина (преди това доста често) и връщайки се 2001 г. от поредната командировка – първите ми думи след като се прибрах в къщи бяха: „жена – света не отива на добре!” Какво имах предвид? – за 2-3 г. откак не бях излизал в чужбина – нещата се бяха променили СТРАШНО МНОГО – мобилни комуникации, технологии а самолетите си бяха като таксита! Това сега никой не учудва, но за първи път 2001 видях опашка от излитащи самолети (Франкфурт ли Мюнхен ли беше – няма значение) а във въздуха самолетите се разминаваха, горе - долу, като колите на Орлов Мост ..........
2001 – разбрах че трябва да се подготвим за нещо което няма да е добро!!! Тогава единствената възможност за закупуване на Инвестиционно Злато бе ПИБ – наполеоните можеха да се закупят за 150 лева. Полека лека започнах да купувам и от антиквариати и заложни къщи - но говорим за инцидентни покупки и малки количества.
2004 г. – почивка на морето – жена ми купува някакви книги на килограм преди това - аз нейните книги не чета защото, разбираемо, ни се разминават вкусовете – обаче един ден ми вика – трябва да я прочетеш тази http://shop.pingvinite.bg/?cid=3&pid=3452 книга – много е интересна и ще ти хареса. Накратко – неуспял (но велик) изобретател измисля Супер Копирна Машина, която, на подходяща хартия, прави ПЕРФЕКТНИ фалшификати на каквито и зададеш световни валути. Дъщерята на изобретателя се свързва с мафията и им продава фалшификатите на ¼ от номинала – само че иска заплащане в злато Много бързо цената на Златото започва да расте и достига до 1600 UDS/XAU (автора на Романа Ричард Смитън пише книгата 1991 г.) – както много пъти съм писал тук – често реалноста надхвъля и най-смелите фантазии - съгласете се че 1991 г. цена от 1600 USD/XAU определено е звучала като фантастика
В крайна сметка – се оказва че цялата операция е под контрола на ФЕД и ЦРУ – USA обира цялото (или почти цялото) световно злато, книжните пари изчезват ( ) и се въвеждат някакви „електронни пари” ..........
Като цяло романа е написан много добре – реалистично, увлекателно и горещо го препоръчвам на всеки който се чуди каква е връзката между паричната маса и цената на Златото. Та този роман, окончателно затвърди в мен „афинитета ми към Златото”, а 2007 когато се регистрирах и почнах да чета тук (investor.bg) открих че имам доста съмишленици - няма да ги изброявам за да не пропусна някого
Малко дългичко стана - шЪ мЪ Извинявате - ама съм решил да пиша още един пост - какво мисля че ще се случи от тук нататък и след това само да Ви гледам
т.е. това е предпоследното ми писане тук
Приятна вечер - а следващото ми писание - като дойде пак Muzata
Добавям още 10 къси на 1620$ или ставам с 40 къси унции на средно ниво 1608 $
Успех!
Тебе май са ти обещали, че ако изкараш печалба от късите на златото ще ти отворят реална сметка С ОТСТЪПКА Що просто не се примириш с реалността и вместо да играеш с корекция, да спечелиш от тренда
I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?
Коментар