IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alan20 Разгледай мнение
    Аноне, сега пък аз да те светна. Завършил съм ВХТИ и в последствие УНСС, като между двете имам и 6 семестъра във университета на Виена. Така, че за атомен състав, изотопи и кристални решетки не ми се говори.

При златният стандарт всичко е унифицирано в злато. И ти го обяснявам разбираемо.
    С 1 $ примерно можеш да си купиш 2кг ябълки, но с 1$ златен можеш да си купиш 15кг. ябълки.
    Това, че се хлъзгаш йезуитски е показателно за това, че в този случай се опитваш да си погъделичкаш егото, за сметка на авторитета ти.
    Аз говоря по-скоро за физика, но няма да ти чупя хатъра, щом си учил химия.

Хубаво помисли по това от поста ти, което съм оцветил в червено. Да, с 1 златен долар можеш да купиш повече ябълки, отколкото с 1 сегашен долар, но има една огромна и страшна разлика. Със златния долар можеш да купиш 15кг. ябълки, но не и грам повече. Това е спиране на развитието на цивилизацията - с наличното злато не можеш да задоволиш предлагането на ябълки, круши, услуги, НАУЧНИ ОТКРИТИЯ.
    Със златния стандарт се осигурява живуркане, което наблюдаваме при зебрите в резерватите. И тъй като повечето хора са тревопасни, те предпочитат да бъдат убити хищниците, за да могат да се плодят свободно и единствената им цел да бъде откриването на нови пасища.

Остави ти моето его....... то си е добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
      Аноне, примера ти с 2 души не работи. Математичестки не е добре. Просто с двама души няма "буфер". Имам предвид "буфер" както от страна на банката да изплати предсрочно депозита на някой, така и от страна на кредитополоучателя да "изработи" печалба от някой друг за да си върне заема. Т.е. трябват най-малко трима.
      Наистина не разбирам защо така разсъждавате.
      Какво означава в свят със златен стандарт да се "изработи печалба"? Ами означава да се изработи злато (да се добави в системата за разплащане ново количество). Както казах, във Вселената златото се "изработва" само от взрив на Свръхнова.

Коментар

• Аноне, примера ти с 2 души не работи. Математичестки не е добре. Просто с двама души няма "буфер". Имам предвид "буфер" както от страна на банката да изплати предсрочно депозита на някой, така и от страна на кредитополоучателя да "изработи" печалба от някой друг за да си върне заема. Т.е. трябват най-малко трима. А в реалния свят не са нито 2-ма, нито 3-ма, а сме 7 милиарда и отгоре даже. Златните "пари" имат страхотно предимства - никой не може да се изкуши да отвърти печатницата и да прецака другите. Също така няма да има и финансова спекула, защото ще има само една валута и то тя ще е абсолютно конвертируема. Сигурно знаеш как в Европа са се въртели едни монети от по 20 франка - ама и френски, и австрийски и т.н. на други страни. С едно и също тегло и всъщност няма значение с каква точно монета си платил в магазина - с френска ли, с немска ли.... стойността й е една и съща и я приемат с еднакво удоволствие. И така е било от много хиляди години - от коня и лъка сме стигнали до човек в космоса. Все с тия златни пари(или със златно "покритие"). А без златното покритие виждаш сам как за едни само 40 години еб.хме майката на положението. Което доказва, че може и златните пари да имат недостатъци, но определено са по-добра система от незлатните.
        Помисли и с "НЕзлатни" пари и 2 само души в твоя пример, че пак няма да ти работи системата, ако единия не върне кредита, или тоя с депозита ако си го поиска предсрочно. Затова трябват поне трима, и банката да има първоначален капитал. Нали няма да оспориш, че и сега няма как да си откриеш ей така банка без начален капитал като буфер. Я ми кажи сега ако всички с депозити отидат и си поискат парите от банката какво ще стане?... Скоро ще го видиш това и съвсем реално да се случва.
        Last edited by d333; 19.01.2012, 00:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от buluser Разгледай мнение
          ... това е голямата заблуда ... -> -> -> ... стока нямаше -> в резултат на което имаше усещане за "пари имаше"...
          ... мама им комунистическа, бяха много хитри гадовете (и продъжава да са)... дали ти по едно място по постановление (да се бъхтиш с мотикта в свободното си време(за да не мислш за глупост)), една вноска за лада (дето ще я кара някой друг, след теб), направили са те собственик на една панелака... и са убили революционерското начало (все пак си имотен.. "има какво да загубиш")...
          А, това, че ти плащат като за бог да прости се забравя...
          ... не ми се пише, че бъркам клавишите ... хайде наздраве, че се утарвахме... а ртова, че получихме демокрацията като подарук ... и незнаем какяво да правим с нея е много дълга тема...
          +1 Абсолютно е така! Наздраве!

Коментар

Знаеш ли каква е разликата между комунизма и сега? (това е лично моя трактовка)

През комунизма пари имаше - стока нямаше. Сега стока има - пари няма

Всичко е следствие от монетарната политика на системата.
            ... това е голямата заблуда ... -> -> -> ... стока нямаше -> в резултат на което имаше усещане за "пари имаше"...
            ... мама им комунистическа, бяха много хитри гадовете (и продъжава да са)... дали ти по едно място по постановление (да се бъхтиш с мотикта в свободното си време(за да не мислш за глупост)), една вноска за лада (дето ще я кара някой друг, след теб), направили са те собственик на една панелака... и са убили революционерското начало (все пак си имотен.. "има какво да загубиш")...
            А, това, че ти плащат като за бог да прости се забравя...
            ... не ми се пише, че бъркам клавишите ... хайде наздраве, че се утарвахме... а ртова, че получихме демокрацията като подарук ... и незнаем какяво да правим с нея е много дълга тема...

Коментар

• Добре,

най-накрая искам да благодаря на всички за дискусията която се води тука. Въпреки емоционалния тон за мен всяко мнение е добро дошло още повече когато има достоен опит за добро аргументиране
              I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                Уморих се.....
                Ти току-що вкара ябълките и крушите във валутен, пардон, златен борд.

Златото 24 карата винаги има един и същ атомен състав, а ти приравни крушите с него. И като качество и като количество.

Само да те светна - златото на нашата планета е остатък от взрив на Свръхнова, крушите са резултат на еволюцията, а реколтата им на климата и светлината на Слънцето.

Лека вечер и златен дъжд ви желая!
                Аноне, сега пък аз да те светна. Завършил съм ВХТИ и в последствие УНСС, като между двете имам и 6 семестъра във университета на Виена. Така, че за атомен състав, изотопи и кристални решетки не ми се говори.

При златният стандарт всичко е унифицирано в злато. И ти го обяснявам разбираемо.
                С 1 $ примерно можеш да си купиш 2кг ябълки, но с 1$ златен можеш да си купиш 15кг. ябълки.
                Това, че се хлъзгаш йезуитски е показателно за това, че в този случай се опитваш да си погъделичкаш егото, за сметка на авторитета ти.
                www.finance5.bg

Коментар

• Инфлацията е тази която движи нещата . Внашия случай 100 еденици злато са константа .За да се получи инфлация трябва да намалее населението .

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                    Уморих се.....

Златото 24 карата винаги има един и същ атомен състав, а ти приравни крушите с него. И като качество и като количество.

Само да те светна - златото на нашата планета е остатък от взрив на Свръхнова, крушите са резултат на еволюцията, а реколтата им на климата и светлината на Слънцето.

Хаха не пожелавай такъв дъжд щото това е начина цената да стане 300 и утре всички да ревнат "Аз казвах ли ви... "

Впрочем скоро чух, че един човек в отчаянието си пробвал да прави злато от фъшкии и подпалил блока където живеел. Та верно не може ли да се разбере, че не е проблема химичния състав и дори някой да успее на другия ден мерилото ще бъде друго...ех свят

Коментар

• ейййййййййй,
                      дървени философи
                      ибайте маата на темата на шемета с теа сериозни дебати
                      а всъщност е много просто: пуккккккк !!!!!!!!
                      Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Искам да кажа че този който е на върха е въпрос на време да събере всичкото злато .Ако той реши да не го пуска в обръщение тогава златото ще си повишава стойноста , тоест ще имаме дефлация и застой . Даже и 100 еденици да са в обръщение при увеличаващо се население пак стигаме до дефлация и застой.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
                          Всъщност така са обеднявали хората, тъй като всяка година парите за такси са купували все повече продукция, а те не са могли да произвеждат повече от нивата си Естествено е трябвало някой да се сети да им намали данъците..ама..
                          Е имало е и други 2 опции - едната е била да тръгнат в странство и да завладеят/колонизират далечни и непознати земи. Втората опция е била тази с края на Мария-Антоанета
                          www.finance5.bg

Коментар

Грешиш. Казах ти че разплащателно средство може да бъде всичко.В твоят пример и при златният стандарт, златото е ЕТАЛОН за стойност. Но разплащане има и със ябълки, круши, петрол, вода , жито, месо и всичко което е полезна и необходима стока.
                            Просто 1 унция или 1 грам злато е равен на Х ябълки, Y круши, Z петрол и т.н.т.
                            В момента 1$ или 1евро са равни на Х ябълки, Y круши, Z петрол и т.н.т.
                            Уморих се.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Moesia Разгледай мнение
                              Ами нали говорите как на заветните 100кг. злато съответстват някакви сертификати. Тези сертификати все трябва да имат някакъв номинал или някакво базово сравнение, напр. единица от определена стока. Та променяйки съотношението злато/ номинал (стока) те ти гражданския плод.
                              Точно както и кралете - хващаш 100пари с номинал 1 по 1грам, топиш ги правиш 200 пари със същия номинал от по 0.5 грама и вече имаш същото количество злато, с което можеш да си купиш два пъти повече неща.
                              В един момент селяците ще се досетят, че не може вечно така, ще изнамерят книжните пари . . . много, много години по-късно техните наследници ще спорят по вашата тема.
                              Мисля, че говориш за ИНФЛАЦИЯ, докато спорът тръгна от това, че златото е константа. Но всъщност нещата са много взимносвързани.
                              www.finance5.bg

Коментар

Ще ги платиш с каквото искаш стига да е равно на количеството злато което дължиш.
                                Всъщност така са обеднявали хората, тъй като всяка година парите за такси са купували все повече продукция, а те не са могли да произвеждат повече от нивата си Естествено е трябвало някой да се сети да им намали данъците..ама..

Коментар

Working...
                                X