IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
    Забелязвам, че колкото повече чели книжки финансити има, толкова те по-губят връзка с реалността, и толкова по-самоуверени стават. Казваш, че най-умните са най-богати.... Не е така! Богатството не се измерва в пари. Има хора умни, които ги интересува науката. Открили са разни неща които ти улесняват и твоя живот, направили са нещо смислено в живота си и не ги е интересувало да имат много пари. Ти дори не им знаеш имената. Но им е стигало толкова колкото да живеят нормално. А банкерите са болни от алчност, разбираш ли?... А колко е умна една мутреса? Една мутра продаваща наркотици? Или един бандит обрал пенсиите на бабите от пощенския клон?...
    Всичко е с краката на горе в тоя свят, всичко се върти около пари, пари... а всички все повече затъпяват и нямат някави "нефинансови" идеали....
    Браво, момче!! Това е живата истина, и именно този непрестанен стремеж към консумативизъм, налаган като модел на живот в ЮЕсЕй, а сега вече и в почти цял свят, доведе до тази криза...криза на самата куха система! НЕ МОЖЕ, няма как- "днес" да харчиш пари, които дефакто ще заработиш "утре", и това да продължава до безкрай! Не може да имаш 5 лева, а да изхарчиш 10, като взема 5 назаем, и то с лихва. Математически е ясно, че тази порочна верига ще се скъса във времето! И тя вече се къса!

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
      Почвам да си мисля, че тука има хора от първата група
      Една от първите теории за бизнес цикъла на Торстейн Веблен разглежда бизнес цикала като зароден от борбата между две групи хора. Едните са аналозите на фермерите, другите на войните, която всъщност е паразитираща класа. Войните печелят от това че завземат бизнеса на фермерите и почват да печелят от него като си вдигат свободното време и мързелуването, което всъщност им е целта. Но като почне тази войнствена класа да доминира и прекалено много хора почват да живеят на гърба на произвеждащите, т.е. прекалено много са мързелуващите и нещата се скапват.

Та той е приписвал на иженерите наследството на фермерите и на финансистите ролята на паразитите или на войните.

та искам да кажа че по тази интерпретация, да тук има много хора които се кефят дза са от осиращите нещата

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Кво точно правиш, не използваш тоалетни ли. Това не е най-културното поведение. Макар че прадедите ни и конете им така са живяли
        Почвам да си мисля, че тука има хора от първата група
        I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

На този свят има три вида хора - тези които осират нещата, тези които гледат как първите се осират и трети които една сутрин се събуждат и виждат, че всичко около тях е осрано. Тъй като не съм от първите, не искам да съм и от последните
          Кво точно правиш, не използваш тоалетни ли. Това не е най-културното поведение. Макар че прадедите ни и конете им така са живяли

Коментар

• На този свят има три вида хора - тези които осират нещата, тези които гледат как първите се осират и трети които една сутрин се събуждат и виждат, че всичко около тях е осрано. Тъй като не съм от първите, не искам да съм и от последните

Коментар

Много добре ми е хрумвало ама ...кво да си обяснява ... само искам да ти видя фейса някоя сутрин като ти поискат 2 милиграма сребро за баничката и бозата
              това ще стане само в някоя фентъзи алтернативна реалност.

Коментар

Мастъре колко е всичкото добито злато през цялата история на човечеството 165000 тона. Не ти ли хрумвало че ако златото ще са единствените пари, то тези 165000 тона трябва да струват колкото всичките сегашните депозити в целия свят. Което ама съвсем грубо са около 40 трилиона долара. Което прави по мой най-груби сметки цена на златото от около 8000 долара на трой унция. Което ако златото към момента се приеме за единствени пари ще предизвика дефлация от рода 80%. което е равнозначно тотално унищожение на цялата световна икономика за следващите 30 години. И това като не броим всичките негативи на златния стандарт които вече са обяснявани нашироко.

Не усещаш ли че фанатизма те води към някакви наистина фантастични глупости. Никой нормален политик или икономист няма да допусне дори само 2% дефлация какво остава за 70-80%. Ама хайде вкарайте малко акъл в разсъжденията си, не само фанатизъм. За къв хуй да правиш златен стандарт за да избегнеш 5% инфлация за да докараш 80% дефлация. Това само някой хахо като уго чавес може да му мине през акъла, но дори и на него просто ще му мине и ще замине.
                Много добре ми е хрумвало ама ...кво да си обяснява ... само искам да ти видя фейса някоя сутрин като ти поискат 2 милиграма сребро за баничката и бозата

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                  Каква дефлация пак те е подгонила, равновесенов? Това че златото ще поскъпне спрямо долара няколко пъти, като как ще докара дефлация? Ти щото нямаш злато ще дефлираш, но някой който има злато ще инфлира? Богатството по света ще си е същото. Просто ще бъде преразпределено между умни и глупави в посока от вторите към първите.
                  . В момента в който се появи съобщение че ще се въведе златен стандарт ти какво лично ще направиш. Веднага ще почнеш да сменяш всичко друго за злато. Което ще доведе до вдигане на цената на златото и спад на цените на всичко останало. поне аз бих направил това и това е единственото разумно действие. което означава че ще се получи брутална инфлация измерена срещу всяка друга парична единица и съответно брутална дефлация към златото. А това означава че буквално седмица след като това решение е взето и дефлацията към златото ще удря вече 99,99% Просто пазара на злато е прекалено неефективен и всъщност на пазар е много малко количество от добитото злато. Следващите месеци ще тръгне наобратно, но това движение ще е много много по-слабо от първоначалното.

Така каква би била тогава оптималната стратегия на всяка една държава която е решила да въведе златен стандарт. Можеш ли да се сетиш.

Ами забрана за притежаването на злато от частни лица, експроприация на цялото налично злато и монопол върху държането му гласуван единствено за централната банка в тази държава. същото което е в момента - само че за печатането на пари

та това искаш ти - да ти национализират златото което имаш като при това се сринат тотално икономиките.

Коментар

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
                    @ javcho
                    Забелязвам, че колкото повече чели книжки финансити има, толкова те по-губят връзка с реалността, и толкова по-самоуверени стават. Казваш, че най-умните са най-богати.... Не е така! Богатството не се измерва в пари. Има хора умни, които ги интересува науката. Открили са разни неща които ти улесняват и твоя живот, направили са нещо смислено в живота си и не ги е интересувало да имат много пари. Ти дори не им знаеш имената. Но им е стигало толкова колкото да живеят нормално. А банкерите са болни от алчност, разбираш ли?... А колко е умна една мутреса? Една мутра продаваща наркотици? Или един бандит обрал пенсиите на бабите от пощенския клон?...
                    Всичко е с краката на горе в тоя свят, всичко се върти около пари, пари... а всички все повече затъпяват и нямат някави "нефинансови" идеали. Всички мислят как да си купят нов телефон, апартамент, кола, и после още и още....
                    Аз не съм от тях. Ако искаш ми вярвай, не искам да съм нито богат, нито известен. Разбираш ли искам само две прости нещица - да съм жив и здрав и да получавам това, което получавам сега(работя на заплата). Не искам нищо друго(от материална гледна точка), това което си изкарвам ми стига.
                    От спора за златния стандарт и как умните, които имат за цел повече ЗЛАТО, в един момент ще го притежават монго, се изместваме към това кой е по-умен, а това не е точно по темата. Въпреки това е тъпо да твърдиш, че по-глупавите(банкерите) взимат парите на по-умните(инжинерите). Това е несериозно.

За да не залитаме в този глупав спор, ще ти призная, че смятам инжинерите(особенно тези открили нещо полезно) и лекарите за много ПО-ПОЛЕЗНИ за обществото от икономистите и юристите например. Въпреки че аз съм икономист. Иначе от всички изброени има и глупави и умни.
                    Last edited by javcho; 19.01.2012, 16:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                      Преглеждам отвреме навреме докъде сте стигнали, та поради това пускам по някой пост със закъснение.
                      Това обяснение става ли? Златото няма да се увеличава защото няма откъде.
                      - "А" дава в банката златото си на съхранение. "Б" решава, че може да направи нещо и да изкара една печалба от "В" (който плаща със злато) - да му продаде нещото на цената на златото на"А"+% злато отгоре. Така ще може да върне на банката заетото злато, което е било на "А", да и плати лихва и да му остане и на него част от %-та печалба. (Ако не му излезе сметката на "Б" и на банката няма да и излезе, а "А" ще има да взема.)
                      Така банката ще има печалба, заемополучателя също и тя ще е за сметка на третото лице.
                      В случая производителя/търговеца ще е тариката, банката - паразита, а третото лице - прекарания, и така докато неколцина(включително банките) оберат повечето златото в системата и започне криза(тариката "Б", няма да има кого да дои). Има и движение в обратна посока, защото и тарикатите, и банкерите потребяват и ще трябва все пак да дават част от златото си на "В" за нещо, което не могат да вземат безплатно отнякъде - трудът му. Скоростта на това движение е различна и може да се увеличи при повишаване на потреблението на тези със златото по някакви причини.
                      Не ми се връзва и ще ти кажа защо. Куцащото в схемата ти е "В". Ти предполагаш, че той за труда си ще получава злато от банкерите и останалите и ще плаща с него, но банкерите не трябва да ги разглеждаш като институция, а като физически лица на заплата. Тази заплата също е взета от централната банка като заем, може и да е с по-ниска лихва, но все пак има лихва. Когато банкер отиде да се подстригва или да си купува кола, той не може да бръкне в трезора и да си вземе безлихвено злато.
                      Т.е. парите попаднали във "В" също са обременени с лихва.

Общо взето, трябва да се изходи от това, че всяко злато попаднало в икономиката е излязло от централната банка като заем с лихва. И това ще породи дефицит в системата.

П.П. Сори, сега съм малко разсеян и може би казвам същото като теб.
                      Last edited by anon6706; 19.01.2012, 16:47.

Коментар

Мастъре колко е всичкото добито злато през цялата история на човечеството 165000 тона. Не ти ли хрумвало че ако златото ще са единствените пари, то тези 165000 тона трябва да струват колкото всичките сегашните депозити в целия свят. Което ама съвсем грубо са около 40 трилиона долара. Което прави по мой най-груби сметки цена на златото от около 8000 долара на трой унция. Което ако златото към момента се приеме за единствени пари ще предизвика дефлация от рода 80%. което е равнозначно тотално унищожение на цялата световна икономика за следващите 30 години. И това като не броим всичките негативи на златния стандарт които вече са обяснявани нашироко.

Не усещаш ли че фанатизма те води към някакви наистина фантастични глупости. Никой нормален политик или икономист няма да допусне дори само 2% дефлация какво остава за 70-80%. Ама хайде вкарайте малко акъл в разсъжденията си, не само фанатизъм. За къв хуй да правиш златен стандарт за да избегнеш 5% инфлация за да докараш 80% дефлация. Това само някой хахо като уго чавес може да му мине през акъла, но дори и на него просто ще му мине и ще замине.
                        Каква дефлация пак те е подгонила, равновесенов? Това че златото ще поскъпне спрямо долара няколко пъти, като как ще докара дефлация? Ти щото нямаш злато ще дефлираш, но някой който има злато ще инфлира? Богатството по света ще си е същото. Просто ще бъде преразпределено между умни и глупави в посока от вторите към първите.
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                          ...И общо взето, аз все още очаквам да чуя аргументирано мнение от някого от вас, как в затворена система ще се увеличава златото, за да може да се покрие разликата между лихвите по кредитите и тези на депозитите. Не говоря за производителност, население, цени и т.н.
                          Преглеждам отвреме навреме докъде сте стигнали, та поради това пускам по някой пост със закъснение.
                          Това обяснение става ли? Златото няма да се увеличава защото няма откъде.
                          - "А" дава в банката златото си на съхранение. "Б" решава, че може да направи нещо и да изкара една печалба от "В" (който плаща със злато) - да му продаде нещото на цената на златото на"А"+% злато отгоре. Така ще може да върне на банката заетото злато, което е било на "А", да и плати лихва и да му остане и на него част от %-та печалба. (Ако не му излезе сметката на "Б" и на банката няма да и излезе, а "А" ще има да взема.)
                          Така банката ще има печалба, заемополучателя също и тя ще е за сметка на третото лице.
                          В случая производителя/търговеца ще е тариката, банката - паразита, а третото лице - прекарания, и така докато неколцина(включително банките) оберат повечето златото в системата и започне криза(тариката "Б", няма да има кого да дои). Има и движение в обратна посока, защото и тарикатите, и банкерите потребяват и ще трябва все пак да дават част от златото си на "В" за нещо, което не могат да вземат безплатно отнякъде - трудът му. Скоростта на това движение е различна и може да се увеличи при повишаване на потреблението на тези със златото по някакви причини.

Коментар

• Мастъре колко е всичкото добито злато през цялата история на човечеството 165000 тона. Не ти ли хрумвало че ако златото ще са единствените пари, то тези 165000 тона трябва да струват колкото всичките сегашните депозити в целия свят. Което ама съвсем грубо са около 40 трилиона долара. Което прави по мой най-груби сметки цена на златото от около 8000 долара на трой унция. Което ако златото към момента се приеме за единствени пари ще предизвика дефлация от рода 80%. което е равнозначно тотално унищожение на цялата световна икономика за следващите 30 години. И това като не броим всичките негативи на златния стандарт които вече са обяснявани нашироко.

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение
                              Виж предишния ми пост.
                              Дописал съм неща, докато си ми писал ти.

Това в БГ не е инфлация, защото паричната маса не расте.
                              -заплатите не се вдигат, както е при инфлация
                              -кредитирането не расте
                              -инвестициите в БГ не растат

Цените се вдигат заради политиката на правителството, а не от инфлация. Главно акцизи и данъци.
                              Ами да ти кажа, някой биха казали, че при 4 години криза би трябвало нефта да е 30$, но не е. Може да е peak oil, може и да не е, но кризата не си отива, ами идва с нова сила и от всичко, което се говори и в САЩ и в Европа, явно решението на всички проблеми е печатането на пари. Напечатаха доста, за сега наистина не се усеща чак толкова заради фалитите, заради свитото кредитиране, заради това, че си паркират парите банките на депозит в централните банки, но пък и те не се отказват . Ей го вчера Схемата вика - Спад на PPI, а аз го чета като - Чудесен повод за QE3 или QE4, не знам до кое стигнаха

Просто наистина не мисля, че няколко човека от няколко централни банки могат така да управляват парите в обръщение, че да няма голяма инфлация, но и да няма дефлация - все едно въртиш копче на термостат. Според мен в един момент ще изпуснат нещата от контрол.

И да ти кажа един виц в тая връзка:
                              Две котки седят на един покрив и се състезават, коя ще се наведе повече.
                              И изведнъж .... едната спечелила!

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение
                                Поредните глупости.
                                http://www.investor.bg/drugi/338/a/c...zlato-,128952/
                                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Working...
                                X