IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение

А замислял ли се в последния век само за "напечатаните" пари колко пъти са си сменяли банкнотите и как те изведнъж стават едно нищо, просто хартия. Колко "вида" хартиени левове е имало за последните 100 години в България ще ми кажеш ли?... Разбира се "стойност" имат само последните актуални. Защото някой решил по някаква причина да ги смени. Същото и с акции и облигации. Всеки е виждал такива нейде в скрина на баба си. Без стойност, просто красива хартия. И колко пъти се е случвало това - редовно. Опа хиперинфлация...опа война... Опа затънали в кредити... и хартията за една нощ става нищо. А я дай една златна монета отпреди 1000 години да я видим дали не струва нищо, без значение кой, кога как и къде я е издал и нищо, че не е в обръщение.
    в случая говориш за следствието , а не за причините да има няколко пъти смяна на банкнотите ... Казвайки някой по някаква причина означава ,че ти не знаеш какво точно кара едни пари да се обезценят . Другата грешка която правиш е ,че слагаш под един знаменател акции и облигации , а те са съвършено различни неща ...
    винаги можеш да се спасиш от инфлация или хиперинфлация като ..а) не спестяваш и б) като получения доход в пари , който не можеш да изхарчиш го трансформираш в стока с дълготраен характер... в грешка си като смяташ ,че една зл.монета от преди 1 000 години носи стойност по номинала си ... първо за да го оцениш това трябва да знаеш какво си можел да купиш тогава . Т.е ти я смяташ само и защото е стока с дълготраен характер ( злато , а не монета) - при това търсена стока притежаваща някаква ликвидност ( не вземам впредвид колекционерската й стойност) .Ако вземем в предвид колекционерските стойности , то и една графика на Рембранд намерена в мазето на баба ти може да те направи милионер.... пак е хартишка нали.

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение
      По-умните и по-способните винаги ще печелят повече от по-глупавите и по-неспособните НЕЗАВИСИМО В КАКВА СИСТЕМА, ОГРАНИЧЕНИЯ И УСЛОВИЯ ги поставяш.
      явчо, не водя дискусия по научен комунизъм че да твърдя такова нещо! Естествено, че по-умните и по-способните ще се издигат. Така и трябва да бъде, обратното би било трагедия!

Въпросът бе да се премахне една паразитна прослойка в обществото, която като средно не е нито по-умна нито по-способна от останалите. Прослойката на печатарите на пари и свързаната с нея финансова олигархия.

Кой знае защо твоето изказване ми прозвуча като "по-умните и по-способните винаги ще крадат от по-глупавите и по-неспособните"?... Навярно само ми се е сторило...
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• @ javcho
        То и аз не съм икономист и нямам претенции за специалист в тая област. Аз съм инженер и се опитвам да мисля логично. Обаче мога да ти кажа, че погледнато "отстрани" вие "финансистите" в банките не изглеждате хич умни. Напротив, доста "глупави"(казвам го не да обидя някой), защото ни докарахте до тоя хал сега с тая "глобална криза". И банкерите не са най-работливите и най-умните, а просто най-големите тарикати. Кой е най-богат сега? Не най-умните, а най-големите тарикати. И никой не е казал, че при златен стандарт ще е "комунизъм, братсво и равенство". Напротив, пак ще има богати и бедни, но ще се изтръгне възможността на най-големите тарикати(банкерите) да забогатяват безгранично за сметка на "раята".

И ми е много интересно защо си инвестирал в злато тогава? В смисъл, че казваш "инвстирах НЕ ЗАЩОТО...", но не си казал "инвестирах ЗАЩОТО...".
        Хем не вярваш в него, хем разчиташ на него като нещо стабилно. Защо примерно не ги обърна всички в левове и на един срочен депозит у банката. Я каква хубава лихва дават.
        Last edited by d333; 19.01.2012, 15:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
          много е гадна лихвата по кредитите ... но пък колко сладка е лихвата по депозитите.
          Зависи от инфлацията йоска... Ако инфлацията е по-висока от лихвите по кредитите тогава е обратно, кредитите стават сладки а депозитите солени. Но когато в една парична система няма инфлация то присъдата за това кое е сладко и кое солено идва от други фактори! И така е по-справедливо.
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
            Това пък съвсем не ти го разбирам. Точно аз няма как да им купувам стоките, защото съм си дал цялото злато на тях, запасил съм се с боб и вода и чакам края на годината да ми върнат 1 кг. и 40 грама злато.
            Само 10-мата човека ще могат да търгуват между тях си стоки и услуги с моите пари.
            Значи наистина твърде много опростяваш системата. Трябва да вземеш предвид, че заеми са съществували преди банковата система и съществуват успоредно с нея. Ще се опитам все пак да ти дам отговор в затворения ти идеален вариант (защото отново подчертавам - всичкото злато не е изкопано и продължава да се копае ново). Та ти си банкера, взел си мойте пари и си ми обещат 20 грама злато отгоре, пък си ги дал на Иван фризьора и си чакаш от него 40 грама отгоре. Междувременно обаче решаваш, че искаш да се фризираш и отиваш при Иван и му казваш - Фризирай ме брато и ще имаш да ми даваш само 20 грама. Той си те фризира, на края на годината ти дава 20 грама и ти ми ги връщаш на мен.

Ще кажеш - Окей, 20 грама съм му опростил аз, ама другите 20 от къде ги е взел?
            Ами просто - и аз съм отишъл да се фризирам и съм му дал от мойте 20 грама, които си имам скътани за оперативни разходи и които не съм ти дал при теб на депозит.

Ако не ти харесва опростения ми пример и започнеш сега да ми обясняваш, че ти не си искал да се фризираш ами си искал да си купиш картофи - еми сори, като описваш вселена от 100 човека получаваш първобитно-общинен строй и разменна търговия.

Коментар

• Как виждате движението на златото до края на месеца,ще продължи ли възходящото движение към 1700$. Пукача на балони се изгуби нещо в последно време,спре да осреднява къси

Коментар

• Много е смешно да се следи дискусията на хора без икономическо образование.
                Anon, въпреки че не е икономист, май беше инжинер, е прав.
                Само 4ervenatasgan показва, че има икономически познания.

Системата на Forex master-a e обречена поради едно нещо - разликата в способностите на хора. Той цели по-справедлива система, но това е невъзможно. По-умните и по-способните винаги ще печелят повече от по-глупавите и по-неспособните НЕЗАВИСИМО В КАКВА СИСТЕМА, ОГРАНИЧЕНИЯ И УСЛОВИЯ ги поставяш.

В една система, в която количеството на златото е константа и в която няма как развитието на "икономиката" да доведе до увеличаване на богатството, остава просто разпределението на самото злато между хората.

Проблемът идва от това, че едни са умни и работливи, а други(повечето) глупави и мързеливи. Следователно, след определено време, е неизбежно умните и работливите да са собственици на основната част от златото. Отделно е очевидно, че всеки който има злато(капитал), ще е много по-вероятно да увеличи златото си, за сметка на този без злато(капитал), при еднакви личностни способности.

След достигането на определена критична маса обеднели, те не издържат, организират се и нападат богатите. Същото е и международно погледнато. Бедните държави ще нападнат тези със златото. Накрая системата ще се разпадне.

Друга недомислица е, че в момента златото е разпределено много неравномерно.
                Америка, както има най-много злато, става автоматично най-богата за вечни времена, като се има предвид и военната и мощ. А това няма да се хареса на Forexa, защото много ги мрази.

Много по-умни хора са се занимавали с тези проблеми и всеки среден икономист е наясно с НЕДОСТАТЪЦИТЕ на един златен стандарт. Въпросът е, че са доста абстрактни тиориите на всички след Адам Смит и Карл Маркс. Следователно глупавите хора, за които стана въпрос по-горе, им е доста трядно да осмислят концепциите на Кейнс и монетаристите(Милтън Фриидман).

И последно, златото заема най-голяма част от портфейла ми през последните 5 години, но не защото очаквам висока инфлация или защото вярвам, че на власт ще дойдат толкова глупави хора, че да наложат златен стандарт.
                Last edited by javcho; 19.01.2012, 14:54.

Коментар

• Аноне, ти пак опростяваш твърде много(нереалистично) нещата... Първо започна с едно село със 100 човека с по едно кило злато всеки, после мина на двама човека и накрая стигана до "аз само съм банкера и имам злато". Е като само ти имаш злато никой няма да ти го иска, защото хората ще си "купуват" нещата на разменни начала, или просто ще си измислят друга "валута". В реалността няма само една банка. Дори и във всяка страна да има само по една банка - "централната", то ще има най-малко 200 банки по света. А и злато няма само в банките, имат го и хората. Да кажем грубо половината злато е в хората, другата половина в трезорите на банката. И забрави за двама само, трябва най-малко трима(+банката) и всички да имат някакво злато. Е това е абсолютния минимум за да има финансова система. Пак да те питам, какво става сега(с незлатни пари) ако всички тръгнат да си поискат парите от банките? Голям купон ще е, нали... и защо ще е купон... ами защото системата е куха отвякъде. Едно нещо, което може да се възпроизведе в неограничено количество е ненадежно като разплащателно средство. Не за друго, ами защото създава изкушение за измама на другите. И както се вижда те са се изкушили и печатането работи на пълни обороти. Е това е проблема. Не трябва да има вариант някой да тарикатее за сметка на другите.
                  А замислял ли си се в последния век само за "напечатаните" пари колко пъти са си сменяли банкнотите и как те изведнъж стават едно нищо, просто хартия. Колко "вида" хартиени левове е имало за последните 100 години в България ще ми кажеш ли?... Разбира се "стойност" имат само последните актуални. Защото някой решил по някаква причина да ги смени. Същото и с акции и облигации. Всеки е виждал такива нейде в скрина на баба си. Без стойност, просто красива хартия. И колко пъти се е случвало това? - редовно. Опа хиперинфлация...опа война... Опа затънали в кредити... и хартията за една нощ става нищо. А я дай една златна монета отпреди 1000 години да я видим дали не струва нищо, без значение кой, кога как и къде я е издал и нищо, че не е в обръщение.
                  Last edited by d333; 19.01.2012, 14:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    Ти сега ли разбра че искам да се въведе златен стандарт?!...

Разбира се че при златен стандарт няма да има такова животно като ОЛП на ЦБ и в този смисъл лихви няма да има! Още вчера обаче дебело подчертах, че при златен стандарт, ако ще и къвто и друг да е, никой не може да забрани на един човек да дава заем а на друг да взема заем срещу лихва!
                    аз мисля ,че трябва да се премахне и печалбата ...също такова социално зло е като лихвата .... много е гадна лихвата по кредитите ... но пък колко сладка е лихвата по депозитите.

Коментар

Благодаря за безплатните лекции.
                      Нищо работа. Заповядай пак.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Очевидно и ти си виновен за кризата
                        Досега не съм бил виновен. Но сега смятам да се включа към групата на виновниците и да я задълбоча... За да излезем по-бързо от нея де, не за друго.

Коментар

Поне едно благодаря да беше казал за безплатните лекции!
                          Благодаря за безплатните лекции.

Коментар

Добре, добре.
                            Хайде, пиши си с някой друг, че вече взех да правя лошо впечатление на участниците с многото си постове.
                            Поне едно благодаря да беше казал за безплатните лекции!

Коментар

Недей така, с това съм си вадил хляба доста години.
                              Баси хляба си вадил, горко на клиентите ти. Очевидно и ти си виновен за кризата

Коментар

Ти сега ли разбра че искам да се въведе златен стандарт?!...

Разбира се че при златен стандарт няма да има такова животно като ОЛП на ЦБ и в този смисъл лихви няма да има! Още вчера обаче дебело подчертах, че при златен стандарт, ако ще и къвто и друг да е, никой не може да забрани на един човек да дава заем а на друг да взема заем срещу лихва!
                                Добре, добре.
                                Хайде, пиши си с някой друг, че вече взех да правя лошо впечатление на участниците с многото си постове.

Коментар

Working...
                                X