If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Гари и там си защитава тезата за раздаването на дивидент. На мен ми хареса следното мнение обаче и го споделям на 100%:
Първоначално изпратено от Michelangelo
Безмислено !!! Аз лично не виждам достатъчно развита компания на нашата борса, че да си позволи да раздава дивидент вместо да вложи средствата в собственото си развитие.
Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).
Гари и там си защитава тезата за раздаването на дивидент. На мен ми хареса следното мнение обаче и го споделям на 100%:
Първоначално изпратено от Michelangelo
Безмислено !!! Аз лично не виждам достатъчно развита компания на нашата борса, че да си позволи да раздава дивидент вместо да вложи средствата в собственото си развитие.
Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).
Every passing minute is another chance to turn it all around
Много ми е чудно как може изобщо да се обсъжда въпросът трябва ли да се дават дивиденти или не. Разбира се, че трябва да се дават, нали в крайна сметка затова инвестира човек - за да получава част от печалбата на тази компания. Така пише и в учебниците по финанси - стойността на акцията е равна на сумата от дисконтираните дивиденти, които ще се получат в бъдеще. И е близко до акъла, че е точно така. Не само, че публичните компании трябва да дават дивиденти, трябва да имат ясна дивидентна политика, която да е обявена и да я следват. Разбира се, оправдано е да не се дават дивиденти в проблемни ситуации и и да са по-ниски в ранния период на бърз растеж. Правилото обаче е, че се отказваме от големия дивидент сега, за да получим още по-голям в бъдеще.
Компания, която обявява публично, че никога няма да дава дивиденти, би трябвало изобщо да се изключи от списъка с възможните инвестиции. То навсякъде има спекулатнчета, които играят играта на по-големия глупак и търсят просто да продадат акцията по-скъпо на някой друг. Лошото е, че в България са твърде много, а солидна част от холдингите и фонд-мениджърите играят същата игра.
Много ми е чудно как може изобщо да се обсъжда въпросът трябва ли да се дават дивиденти или не. Разбира се, че трябва да се дават, нали в крайна сметка затова инвестира човек - за да получава част от печалбата на тази компания. Така пише и в учебниците по финанси - стойността на акцията е равна на сумата от дисконтираните дивиденти, които ще се получат в бъдеще. И е близко до акъла, че е точно така. Не само, че публичните компании трябва да дават дивиденти, трябва да имат ясна дивидентна политика, която да е обявена и да я следват. Разбира се, оправдано е да не се дават дивиденти в проблемни ситуации и и да са по-ниски в ранния период на бърз растеж. Правилото обаче е, че се отказваме от големия дивидент сега, за да получим още по-голям в бъдеще.
Компания, която обявява публично, че никога няма да дава дивиденти, би трябвало изобщо да се изключи от списъка с възможните инвестиции. То навсякъде има спекулатнчета, които играят играта на по-големия глупак и търсят просто да продадат акцията по-скъпо на някой друг. Лошото е, че в България са твърде много, а солидна част от холдингите и фонд-мениджърите играят същата игра.
а, щото поскъпва[/color]...[/quote "Гари е прав, но системата толкова отдавна се е изродила, че вече се приема за нормално компаниите да не дават дивиденти. " Сегашните борси са били подчинени за "утилизиране" на "чистите пари"/По Каро/.Предполагам че в момента се обсъжда спешно връщане към дивидентно ориентирани компании и премахване на "офшорните извори на власт".Ако имаме време;-))
Какъв проблем имаш с правилата? Българският закон за ценните книжа отговаря на всички международни стандарти в бранша!
Позволяват се силни мажоритари.
Това кой ти го е казал? Българските правила за защита на миноритерните акционери са едни от най-строгите в Европа!
Никой не ми го е казал - практиката го показва: Правилата са толкова са строги, че мажоритарите си правят каквото си искат. Цената на акциите въобще не ги тревожи. Ако беше на друга борса, досега мажоритарите да бяха се сменили 10 пъти при тези ниски цени. Или акциите да бяха се качили. Само, че след като държат 50-70-80% никой не може да ги пипне нашите мажоритари. Така, че спокойно си гледат отстрани.
Гари е прав, но системата толкова отдавна се е изродила, че вече се приема за нормално компаниите да не дават дивиденти. Накрая всичко ще свърши с гръм и трясък и ще преоткрием нормалната стопанска логика, че когато си съсобственик на един бизнес, би трябвало да получаваш част от печалбата. Акция която никога няма да изплати дивидент прилича на парцел на луната, който да си продаваме един на друг на все по-висока цена, щото поскъпва...
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Аз па бледолики си мисла че след тая криза ша трябва да има нови правила на борсата.Таквиз компанийки дет не им се дава дивидент и печалбицата им рахитна да ма извиняват не мой ми харесат повече.Има нещо важно обаче когат става въпос за раздаването на дивидент и възможните инвестиции в дейността от разните му компанийки.Когат направената инвестиция от дадена компания в дейността и не мой да генерира по-голяма или поне същата печалба от предните то тая печалба задължително трябва да се раздава в дивидент.Кат не щат не мой ми се харесат повеке.Туй е мнооо важен елемент в следващите действия на инвесторите.
Освен това комбинацията - липса на дивидент/мижав дивидент и силен мажоритар е проблема на БФБ. Едното от двете може, но и двете заедно си е кофти работа.
Преди 7 години имаше доста такива песимистични коментари и инвестиращите на БФБ ги мислеха за пълни идиоти! Малко по късно Софикс скокна от 100 на 1900 пункта и песимистите тихомълком в последния момент се включиха в играта :-)
Не е проблемът в мажоритарите, а в правилата. А че е скокнала едно време борсата .. то и сега може, само дето трябва някой смело и безотговорно да налее няколко стотин милиона и освен това настроенията да се променят. По-лесно според мен могат да се променят правилата. Или пък да изчакаме нови 7 години...[/quote]
Какъв проблем имаш с правилата? Българският закон за ценните книжа отговаря на всички международни стандарти в бранша!
Гладна кокошка просо сънува ...
От какъв зор компаниите у нас с миноритарен фрифлоут трябва да раздават дивидент?
Те са си прибрали парите при ИПО-то, след това какво ги интересува това нещо като дивидент?
за жалост на БФБ 99% от мажоритарите мислят така.
Но както се вижда пазара вече изтрезнява и на дневен ред
е тежкия махмурлук от купона през миналата есен.
Мажоритарите не ги е еня че борсата е място за набиране
на капитал за компанията, и че тоя капитал има цена.
Докато не се промени манталитета на мажоритарите не
чакайте възход на БФБ , кой е.ал - е.ал. Но Пена вече
не е к....!
Преди 7 години имаше доста такива песимистични коментари и инвестиращите на БФБ ги мислеха за пълни идиоти! Малко по късно Софикс скокна от 100 на 1900 пункта и песимистите тихомълком в последния момент се включиха в играта :-)
Не е проблемът в мажоритарите, а в правилата. А че е скокнала едно време борсата .. то и сега може, само дето трябва някой смело и безотговорно да налее няколко стотин милиона и освен това настроенията да се променят. По-лесно според мен могат да се променят правилата. Или пък да изчакаме нови 7 години...
Това с дисконтираните дивиденти само на теория е така. На практика много компании никога не достигат до изплащане на дивиденти, защото по рано ги изкупуват и т.н. Майкрософт в първите си 20 години от съществуването си не е изплатил нито цент дивидент и въпреки това акционерите в тази компания постигат една от най-големите доходности за последните 22-23 г.
Коментар