IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЗА или ПРОТИВ раздаването на дивидент сте.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Гари
    Да си повторя въпроса към опонентите. Коя е тая фирма, която толкова успешно реинвестира печалбата си, че увеличава или поне не намалява рентабилността на капитала? Нали това ви е тезата - че печалбата се реинвестира с голяма доходност. Колко голяма е тая доходност? Дайте един конкретен пример. Защото обратни примери могат да се дадат доста.

Да речем разгледаме Оргахим. До миналата година един от хитовете на борсата, някои анализатори дори го наричаха тъмносин чип. Фирмата я има от 100 години. От доста време се обявяват за лидери на БГ пазара. Реинвестират цялата си печалба и не дават нито стотинка дивидент. И в момента рентабилността на капитала им е 5-6%, по-малко отколкото ако парите се държат на депозит.
    Чакате го да се развие още и да стане лидер в Европа или какво? Дали ще го доживее някой това?

Колко трябва да се развият Холдинг пътища или Трейс груп? А Зърнени храни, които са на практика монополисти на пазара? А Енемона?

Какво те изненадва?!Тук "всички" са цяла година на невероятна "печалба" от акциите си. Тук всички имат очаквания, че компаниите на БФБ ще станат , разбира се ако вече не са "НАЙ, ПО, ПО, НАЙ" в света или поне в Европа. Не можеш да убедиш хора които сляпо вярват на мениджмънта на компениите , че мажоритар не е само право на самолет, яхта и т.н. , а и отговорност към хората.Тук нашите "бизнесмен" гледат на "инвеститорите" като "брашнян чувал" и единствената им функция е да купуват акциите на цени многократно над номинала и себестойността им..ама реалната.

Коментар

• Вижте - една фирма може и да не раздава дивидент, но не трябва да позволява голямо падане на акциите - вижте какво стана с Майкрософт - когато паднаха акциите те започнаха обратни изкупувания и то на добри цени. Трябва обаче да се знае - Майкрософт не прави това ей така от алтруизъм и от кеф - щото има пари, а защото ако не го направи рискува някой да направи враждебно изкупуване. Това е всъщност нещото което е спирачката от обезценяване на акциите. И във всички борси го има без нашата, това е гаранцията, че мажоритарят ще се грижи за акциите си. Ако той не се грижи, друг ще го направи.
      http://mickideas.blogspot.com

Коментар

• Да си повторя въпроса към опонентите. Коя е тая фирма, която толкова успешно реинвестира печалбата си, че увеличава или поне не намалява рентабилността на капитала? Нали това ви е тезата - че печалбата се реинвестира с голяма доходност. Колко голяма е тая доходност? Дайте един конкретен пример. Защото обратни примери могат да се дадат доста.

Да речем разгледаме Оргахим. До миналата година един от хитовете на борсата, някои анализатори дори го наричаха тъмносин чип. Фирмата я има от 100 години. От доста време се обявяват за лидери на БГ пазара. Реинвестират цялата си печалба и не дават нито стотинка дивидент. И в момента рентабилността на капитала им е 5-6%, по-малко отколкото ако парите се държат на депозит.
        Чакате го да се развие още и да стане лидер в Европа или какво? Дали ще го доживее някой това?

Колко трябва да се развият Холдинг пътища или Трейс груп? А Зърнени храни, които са на практика монополисти на пазара? А Енемона?

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
          Първоначално изпратено от Maq7
          Знаех си, че съм виждала вече такава тема:

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=10440&r=23
          Ето една и от преди да се срине борсата: http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=3576

Тогава и в други теми се дискутираше и като цяло преобладаващото мнение беше, че е по-добре да се реинвестира печалбата. Сега гледам, че нещата са се обърнали на 180°. Явно липсата на капиталова печалба е накарала притежателите на акции да започнат да се надяват на дивиденти, вместо да се реинвестира печалбата, а уж доскоро се пишеха "дългосрочни инвеститори", които виждат огромния потенциал на дружествата...
          +1
          Точно това имах предвид и зз.

Коментар

• БНБ очаква банките да не разпределят дивидент
            Печалбата на сектора до края на година се очаква да се увеличи до 1.5 млрд. лв.

[Дневник]
            Българските банки да не разпределят дивидент, а печалбите за тази година да бъдат капитализирани като допълнителен резерв, са очакванията на БНБ. Това каза управителят на централната банка Иван Искров на среща с Гръцкия бизнес съвет в България.

БНБ е изпратила писмо до търговските банки, с което се апелира акционерите да се въздържат от разпределяне на дивиденти за 2008 г. Това съобщи пред "Дневник" източник от банковите среди, пожелал да остане анонимен. Призивът е отправен през местните дъщерни банки към централите на банките майки. Заделянето на печалбите като резерви в капитала е допълнителен буфер за банковия сектор в тази ситуация, коментираха банкери. По думите им обаче всеки акционер ще реши какво да прави с печалбата в зависимост от ситуацията.

Банките в България са спокойни, добре капитализирани и с добро равнище на ликвидност, посочи Искров. Към края на септември печалбата на сектора в 1.1 млрд. лв., като до края на годината се очаква да достигне 1.5 млрд. лв. Важно е да знаем, че банките са печеливши, което означава, че имат резерви, с които могат да покрият евентуални загуби от неплащане на кредити в сектори като строителството и недвижимите имоти, каза още управителят. Качеството на портфейлите не е влошено, подчерта той. В момента обаче банките са в другата крайност - доста консервативни и предпазливи в кредитирането, особено по отношение на проекти в строителството и недвижимите имоти. БНБ смята, че сега е моментът да насърчат търговските банки да започнат да отпускат кредити въпреки съществуващите рискове, защото те не са толкова високи, каза Искров. В тази посока бяха и предприетите промени в регулацията за задължителните минимални резерви (ЗМР) на банките - признаване на 50% от касовите наличности като резерв и улеснен достъп до 1% от резервите, които има всяка банка в БНБ. Тази стъпка доведе до освобождаване на около 1 млрд. лв. като ресурс за банките от резервите, които те държат по сметки в БНБ. Ще намалим ЗМР, когато и с колкото е необходимо, посочи гуверньорът. Политиката на централната банка винаги е била да противодейства на цикличността - когато преди време банките отпускаха много кредити, се опитвахме да ги ограничим, сега, когато са консервативни, ще ги насърчаваме, обясни Искров. По думите му сега е моментът да се преориентираме и да насочим фокуса към сектори с по-голяма добавена стойност - производство, технологии, България е важен транспортен възел.

България запазва паричния съвет и фиксирания обменен курс на лева към еврото до влизането на страната в еврозоната, когато и да стане това, а то зависи от изпълнението на зададените критерии, заяви още той. Затова не бива да се замисляте за флуктуации като тези в Румъния и Унгария. България няма нужда от финансиране от МВФ - резервът на страната е 42% от БВП, допълни Искров. За България валутният борд е силната страна и за момента това е чудесна подкрепяща мярка, посочи Антъни Хасиотис, председател на управителния съвет на Гръцкия съвет и главен изпълнителен директор на Пощенска банка. По думите му в международен план проблемът вече не е в банките. С подкрепата на правителствата и централните банки банковият проблем беше решен. Сега той е в реалната икономика.

В края на септември банковата система остава стабилна, а основните показатели сочат, че финансовото състояние на кредитните институции у нас е добро. Това се казва в съобщение на БНБ за данните на системата към края на септември 2008 г. Активите на банките достигат 69.3 млрд. лв. Годишният прираст е 33.6%, или 17.4 млрд. лв. Спрямо нарастването на годишна база през август - 36.6%, или 18.5 млрд. лв., темпът на ръст на активите отчита спад. През последния месец банките предприеха действия за задържане темпа на растеж в резултат от въздействието на негативните тенденции на международните финансови пазари, посочват от БНБ. Депозитите на населението запазват водещата си роля на основен ресурсен източник за банките с 36.4% в общия размер на привлечените средства, като достигат 22.2 млрд. лв. Общо привлечените средства са 60.9 млрд. лв. Кредитите за фирми и домакинства достигат 48.2 млрд. лв. Капиталът на система е 7.6 млрд. лв., като за една година се увеличава с 34.9%.

В четвъртък парламентът прие на второ четене и промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките, според които депозити до 100 хил. лв. ще бъдат гарантирани от държавата. Този лимит ще е валиден и за депозитите на задължителните пенсионни схеми - универсални и професионални. Настояването на пенсионните дружества беше държавата да гарантира пълния размер на спестяванията им в кредитните институции. Сумата от 100 хил. лв. е много малка част от средствата, които фондовете държат на депозити - по данни на Комисията за финансов надзор към края на юни те са 361.5 млн. лв. само на задължителните фондове.
            Помощта за гръцките кредитни институции ще се ползва само в страната

Гръцката централна банка и управителят й Йоргос Провопулос апелират към гръцките банки, в случай че се възползват от средствата в правителствения пакет за антикризисни мерки в размер на 28 млрд. евро, да не ги използват за финансиране на дъщерни филиали извън страната. Според информация на гръцкото радио "Скай", цитирано от БТА, гръцката централна банка е призовала банките в страната да спрат да наливат капитали в дъщерните си филиали на Балканите, за да могат да бъдат финансирани домакинствата и компаниите, които не са в състояние да изплащат кредитите си. На практика призивът се отнася до парите от правителствения пакет, уточниха за "Дневник" гръцки банкери.
            [/url]http://pazari.dnevnik.bg/show/573892/

Коментар

• Първоначално изпратено от Deripaska
              Първоначално изпратено от Гари
              Имаме фирми със 100-годишна история, докога ще ги водим развиващи се. Пък и не съм чувал Майкрософт да е спряла да се развива.
              Фирмата се води развиваща се до момента в който може да реинвестира с голяма доходност цялата си печалба. Майкрософт вече е зряла компания, защото генерира много повече кеш от колкото може да реинвестира разумно в основната си дейност.
              Много хубаво го обясни. България е развиваща се страна с развиващи се фирми. САЩ са развита страна с развити фирми. Дивидент ще има когато се развием

Коментар

• Първоначално изпратено от Maq7

Ето една и от преди да се срине борсата: http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=3576

Тогава и в други теми се дискутираше и като цяло преобладаващото мнение беше, че е по-добре да се реинвестира печалбата. Сега гледам, че нещата са се обърнали на 180°. Явно липсата на капиталова печалба е накарала притежателите на акции да започнат да се надяват на дивиденти, вместо да се реинвестира печалбата, а уж доскоро се пишеха "дългосрочни инвеститори", които виждат огромния потенциал на дружествата...

Коментар

Имаме фирми със 100-годишна история, докога ще ги водим развиващи се. Пък и не съм чувал Майкрософт да е спряла да се развива.
                  Фирмата се води развиваща се до момента в който може да реинвестира с голяма доходност цялата си печалба. Майкрософт вече е зряла компания, защото генерира много повече кеш от колкото може да реинвестира разумно в основната си дейност.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706
                    Първоначално изпратено от boshko

Гари и там си защитава тезата за раздаването на дивидент. На мен ми хареса следното мнение обаче и го споделям на 100%:

Първоначално изпратено от Michelangelo
                    Безмислено !!! Аз лично не виждам достатъчно развита компания на нашата борса, че да си позволи да раздава дивидент вместо да вложи средствата в собственото си развитие.

Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).
                    +1
                    И аз защитавам същата теза. Браво Мики!
                    Браво, браво! Защитавате нещо, което изобщо, ама изобщо не разбирате. Дръжте си губещите хартийки и чакайте благоволение свише.
                    Когато пазара беше нагоре, друга песен пя.

Коментар

• Първоначално изпратено от boshko

Гари и там си защитава тезата за раздаването на дивидент. На мен ми хареса следното мнение обаче и го споделям на 100%:

Безмислено !!! Аз лично не виждам достатъчно развита компания на нашата борса, че да си позволи да раздава дивидент вместо да вложи средствата в собственото си развитие.

Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).
                      +1
                      И аз защитавам същата теза. Браво Мики!
                      Браво, браво! Защитавате нещо, което изобщо, ама изобщо не разбирате. Дръжте си губещите хартийки и чакайте благоволение свише.

Коментар

Я тези, които защитават тази теза, да ми посочат една компания на БФБ, чийто мажоритар не раздава дивидент и толкова добре реинвестира печалбата, че от година на година увеличава рентабилността на капитала. Защото това е идеята на задържането й в дружеството, нали?

Коментар

• Първоначално изпратено от Minavast

В Черно море има значителни запаси от газови хидрати .Стигат за десетилетия при сегасното ни потребление.Ако петима геолози основат фирма за технологично обурудване за целта,бих им осигурил пари за листване;-))).В Варна може да се осигури работа за машиностроене за десетилетие!И е резонно няколко години да се наблиодава без дивидент.Но в България дори лудите глави са отвратени от чиновниците(политиците са им началници). Листваните на нашата борса фирми като цяло нямат хоризонт.Има само на яхтата фараона;-)))
                          Които бърка дивидент с диалект...
                          Супер ..."Фараони и милиони..." , а на БФБ компаниите са от повече от 15 години в играта, но НИКОГА НЯМА ДА ДАДАТ ДИВИДЕНТ...защото яхтите , скъпите коли и "дамите" около тях които ги "консултират" изяждат цялата печалба на фирмите. Това което случайно остане отива за "рекламна" кампания за ново ИПО! Никоя от листваните на БФБ компании няма история по кратка от 10 години. Кога ще започнат да мислят и за дребните акционери?!НИКОГА те са важни само на ИПО и да дадат по 10-20 , а защо не и 100 пъти над номинала за хартийки!!

Коментар

В Черно море има значителни запаси от газови хидрати .Стигат за десетилетия при сегасното ни потребление.Ако петима геолози основат фирма за технологично обурудване за целта,бих им осигурил пари за листване;-))).В Варна може да се осигури работа за машиностроене за десетилетие!И е резонно няколко години да се наблиодава без дивидент.Но в България дори лудите глави са отвратени от чиновниците(политиците са им началници). Листваните на нашата борса фирми като цяло нямат хоризонт.Има само на яхтата на фараона;-)))
                            Които бърка дивидент с диалект...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr_crash
                              Първоначално изпратено от Deripaska
                              Първоначално изпратено от Mr_crash
                              Първоначално изпратено от qwas
                              Гладна кокошка просо сънува ...
                              От какъв зор компаниите у нас с миноритарен фрифлоут трябва да раздават дивидент?
                              Те са си прибрали парите при ИПО-то, след това какво ги интересува това нещо като дивидент?
                              за жалост на БФБ 99% от мажоритарите мислят така.
                              Но както се вижда пазара вече изтрезнява и на дневен ред
                              е тежкия махмурлук от купона през миналата есен.
                              Мажоритарите не ги е еня че борсата е място за набиране
                              на капитал за компанията, и че тоя капитал има цена.
                              Докато не се промени манталитета на мажоритарите не
                              чакайте възход на БФБ , кой е.ал - е.ал. Но Пена вече
                              не е к....!
                              Преди 7 години имаше доста такива песимистични коментари и инвестиращите на БФБ ги мислеха за пълни идиоти! Малко по късно Софикс скокна от 100 на 1900 пункта и песимистите тихомълком в последния момент се включиха в играта :-)
                              "...включиха в ИГРАТА"
                              Коя игра? Оная с талончетата от 1994 година?
                              Точно само , че кръстиха талончетата акции и хората поверваха като в масовата приватизация , че и те са участник в движението...хахахахах.

Коментар

Много ми е чудно как може изобщо да се обсъжда въпросът трябва ли да се дават дивиденти или не. Разбира се, че трябва да се дават, нали в крайна сметка затова инвестира човек - за да получава част от печалбата на тази компания. Така пише и в учебниците по финанси - стойността на акцията е равна на сумата от дисконтираните дивиденти, които ще се получат в бъдеще. И е близко до акъла, че е точно така. Не само, че публичните компании трябва да дават дивиденти, трябва да имат ясна дивидентна политика, която да е обявена и да я следват. Разбира се, оправдано е да не се дават дивиденти в проблемни ситуации и и да са по-ниски в ранния период на бърз растеж. Правилото обаче е, че се отказваме от големия дивидент сега, за да получим още по-голям в бъдеще.

Компания, която обявява публично, че никога няма да дава дивиденти, би трябвало изобщо да се изключи от списъка с възможните инвестиции. То навсякъде има спекулатнчета, които играят играта на по-големия глупак и търсят просто да продадат акцията по-скъпо на някой друг. Лошото е, че в България са твърде много, а солидна част от холдингите и фонд-мениджърите играят същата игра.
                                Много си прав ... за съжаление!!! Лошото е , че и тук голяма част от "инвеститорите" смятат , че капитализирайки печалбата акциите ще растат и ще донесат ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ! Да ама НЕ и днешната ситуация е именно доказателство за тоталната липса на доверие у дребните и средните инвеститори в така наречените "публични" БГ компании, чиито "мениджмънт" посредством спекулации събира огромни средства при ИПО-то и после забравя за хората които са му дали парите си.Тук някой беше написал, че най-скъп бил ресурса от борсата. Ха Ха Ха...не и от БФБ. Тук мажоритарите събраха в еуфорията огромни средства , попълниха личните си сметки и активи в "публичните" компании и показаха по един среден пръст на миноритарите. Ако компаниите които демонстрираха доскоро "ръст" в печалбите и активите си мислеха поне малко за хората които с левчетата си им осигуриха капитал за развитие НИКОГА БФБ нямаше да се СРИНЕ така. Както казват анализаторите всички масово продават , дори без да се интересуват от цената защото разбраха каква центруфуга за парите им се оказа БФБ.И нека никой не се залъгва докато на БФБ не се появят читави компании доверието няма да се върне.Сега ситуацията е от времето на "Лекс" , "Ист уест..." , Ти Би Ай хотели" , "Хранков" и т.н. и т.н. За съжаление българина има къса памет!!!

Коментар

Working...
                                X