If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не знам, все си мисля, че в инвестиционен форум като този повечето хора трябва да разчитат на capital gain, а не на дивиденти. Това, че в момента ситуацията е такава (кризисна) не ни дава право според мен да искаме да лишим развиващите ни се компании от техния кеш. Аз считам, че този кеш им е нужен, за да могат да преодолеят кризата и за да могат да го инвестират по такъв начин, че като привърши кризата, те да излязат по-могъщи. А раздаването на дивидент именно в тези времена е абсолютно безумие за мен.
Щом сте си вложили парите в някаква компания, би трябвало да вярвате в нейното бъдеще, а не когато дойде криза и виждате, че цените на акцията падат, да искате веднага дружеството да ви компенсира под формата на дивидент. Всеки трябва да си носи последствията от своите собствени решения.
Аз лично съм избрала компании, които мисля, че ще ми донесат прилична доходност в бъдеще. А тези, които чакат дивиденти си е техен избор. Всеки си има своя система на инвестиране
Това е яко )) значи не трябва да лишаваме компаниите от техния кеш ) ами добре стойте си с акции за по 1 стотинка, щото на там отиват нещата. Като свършела кризата.. ами че то има ли значение? до миналата година криза нямаше и пак не даваха дивиденти, акциите се вдигаха, но не заради компаниите а заради "инвеститорите" които си ги препродаваха един на друг и се убеждаваха взаимно колко са печеливши фирмите. Сега фирмите пак са печеливши. Но когато мажоритарите са с 80% от акциите вие сте обречени да стоите и да гледате. Най-основното в една публична фирма се прекъсва по този начин: връзката емитент - акции.
Някой ще ми каже ли къде на другите борси има такива мажоритари със 50-80%?
Както казах, всеки си има своя инвестиционна стратегия. Аз съм инвестирала в компании, за които мисля, че мажоритарите не точат дружеството и са коректни. Убедена съм за себе си, че ползват кеша по предазначение и за развиване на бизнеса си.
Който пък разчита на дивиденти, той е друг тип инвеститор. Аз не съм такава, но все си мислех, че и в този форум са рядкост.
Спирам по темата, че взех да се повтарям.
Every passing minute is another chance to turn it all around
Не знам, все си мисля, че в инвестиционен форум като този повечето хора трябва да разчитат на capital gain, а не на дивиденти. Това, че в момента ситуацията е такава (кризисна) не ни дава право според мен да искаме да лишим развиващите ни се компании от техния кеш. Аз считам, че този кеш им е нужен, за да могат да преодолеят кризата и за да могат да го инвестират по такъв начин, че като привърши кризата, те да излязат по-могъщи. А раздаването на дивидент именно в тези времена е абсолютно безумие за мен.
Щом сте си вложили парите в някаква компания, би трябвало да вярвате в нейното бъдеще, а не когато дойде криза и виждате, че цените на акцията падат, да искате веднага дружеството да ви компенсира под формата на дивидент. Всеки трябва да си носи последствията от своите собствени решения.
Аз лично съм избрала компании, които мисля, че ще ми донесат прилична доходност в бъдеще. А тези, които чакат дивиденти си е техен избор. Всеки си има своя система на инвестиране
Това е яко )) значи не трябва да лишаваме компаниите от техния кеш ) ами добре стойте си с акции за по 1 стотинка, щото на там отиват нещата. Като свършела кризата.. ами че то има ли значение? до миналата година криза нямаше и пак не даваха дивиденти, акциите се вдигаха, но не заради компаниите а заради "инвеститорите" които си ги препродаваха един на друг и се убеждаваха взаимно колко са печеливши фирмите. Сега фирмите пак са печеливши. Но когато мажоритарите са с 80% от акциите вие сте обречени да стоите и да гледате. Най-основното в една публична фирма се прекъсва по този начин: връзката емитент - акции.
Някой ще ми каже ли къде на другите борси има такива мажоритари със 50-80%?
явно нищо не разбираш, щом не си разбрала какво искам да кажа.
Когато си инвеститор (подразбира се дългосрочен) очакваш на първо място дивиденти и ако компанията е представена да регулиран пазар и нарастване на стойността на компанията (акциите) в някакъв период от време.
Ако ти си инвестирала във фирма която не е на регулиран пазар (груб пример Главболгарстрой) как ще очакваш възвращаемост освен под формата на дивидент.
Мисля си ако моя посредник предложи изгодна търговия с акции(не дзр-та) и от други борси и се окаже че там има акции с притятен дивидент... то на тукашните акции и на пишман спекуланти капитализатори как ли ще им се разсъхнат портфейлите
Примерно Maq7 колко време ще почака ако капитала вместо да купува акции от нейния портфейл се насочи към сладки сръбски акцийки
чичо Скрудж е за дивидента. На тези които разчитат на растеж в цената на акцията чичо Скрудж ще каже, че ако едно дружество дава дивидент, то цената на акцията няма да падне повече от нивото, което е свързано с дивидента и лихвения процент по един стабилен закон, и няма да има нужда са се правят обратни изкупувания и разни други административни мерки, за да се овлядава спада в цената.
Но нека първо да се замислят и ще видят, че чичо Скрудж може би казва верни неща.
Инвестирането винаги е експертиза на личности и технологии.Тук последицата на прехода(теорията на Каро) е носила печалби от "опоскването" на социалистически инвестиции.Но това не ражда иновации и спокойни собственици.По скоро паникьосани "слухари".Е,"ресурса" /по Каро/ е свършил.....
Ужас, резултатите от анкетата са покъртителни.. и това в инвестиционен форум. Адски разочарована съм !!!
Мая, не ти ли идва на ум, че може пък ти да бъркаш в преценката си. Вие тримата сте най-умните, а пък всички други нищо не разбират, така ли? Хубаво е човек да има самочувствие, ама все пак. Типично за младото поколение, сигурен съм че си някъде около 25 г., а може и по-малко.
Ужас, резултатите от анкетата са покъртителни.. и това в инвестиционен форум. Адски разочарована съм !!!
Някои долу говорят за недобросъвестни мажоритари.. Ами като са недобросъвестни защо въобще си си купил акции от това дружество бе аланкоолу. То и с раздаване, и без раздаване на дивиденти пак може да намери начин да източи дружеството !!! Абе трагедия...
Майче недей така бе... :-) В тия кризисни времена,мисля това е начина да се върне интереса(донякъде) към капиталовия пазар!
Мая, не ти ли идва на ум, че може пък ти да бъркаш в преценката си. Вие тримата сте най-умните, а пък всички други нищо не разбират, така ли? Хубаво е човек да има самочувствие, ама все пак. Типично за младото поколение, сигурен съм че си някъде около 25 г., а може и по-малко.
Мерси, ще почерпя
Коментар