If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
според зависи. неохим в текущата ситуация са длъжни да раздадат солиден дивидент, иначе много им здраве, преди време катекс вместо да раздадат дивидент от една скромна продажба за около 100 милиона ги "инвестираха"- никои не рязбра в какво и за мен си беше класическо източване. От друга страна има и ситуации в които раздаването на дивидент е грешно - примерно ако трябва да изчистиш заем или ако имаш инвестиция в машини или нещо друго, което ще донесе в близкото бъдеще - 1, 2 години повишена печалба или поне повишена конкурентноспособнот. Като цяло съм по-скоро - за, но не на всяка цена и не като панацея. Иначе приказките на хима че няма да дават дивидент, а само ще правят увеличения защото имат страхотни идеи са абсолютна мръсотия, която поради размера си застрашава въобще идеята за борса в България...според мен поне. Дано не съм прав, но след този еднократен удар в такъв размер идеята за финансиране чрез борса в бг може да се окаже неприложима - аман от късогледни тарикати на дребно...хубав уикенд на всички и си пазете нервите.
+1
хубав и на теб
п.с. мнението ти е изпълнено с горчивина не всичко е борса, пари и бг реалити животът е прекрасен!
според зависи. неохим в текущата ситуация са длъжни да раздадат солиден дивидент, иначе много им здраве, преди време катекс вместо да раздадат дивидент от една скромна продажба за около 100 милиона ги "инвестираха"- никои не рязбра в какво и за мен си беше класическо източване. От друга страна има и ситуации в които раздаването на дивидент е грешно - примерно ако трябва да изчистиш заем или ако имаш инвестиция в машини или нещо друго, което ще донесе в близкото бъдеще - 1, 2 години повишена печалба или поне повишена конкурентноспособнот. Като цяло съм по-скоро - за, но не на всяка цена и не като панацея. Иначе приказките на хима че няма да дават дивидент, а само ще правят увеличения защото имат страхотни идеи са абсолютна мръсотия, която поради размера си застрашава въобще идеята за борса в България...според мен поне. Дано не съм прав, но след този еднократен удар в такъв размер идеята за финансиране чрез борса в бг може да се окаже неприложима - аман от късогледни тарикати на дребно...хубав уикенд на всички и си пазете нервите.
Малиии, ма то пишман акционерите били много бе
Що не одите в некоя банка да ви дава лихви и да си трайкате
Ако не знайте - акциите са инвестиция и дивидент се дава само ако мажоритаря няма кво да си прави кеша щото не може да намери къде да го инвестира. Иначе ако сте си взели акциики значи сте му харесали бизнеса. значи сте му харесали и рентабилността. Иначе немате место на ОСА. А тва значи че кеша му е по-добре да се реинвестира вместо да се дава на Ентелегенти като вас.
Ако некой му трябва кеш да си продава съкровището и да бега у ДСКато
Еми тоя, който е със съзнанието, че трябва да печели като от депозит, няма как да му го промениш очевидно. Абсолютно подкрепям мнението ти.
П.С. За hah: верно че FZLES раздаваха дивидент.. Други примери са HIDPN и ELTOS примерно. Говоря за годините до 2007 вкл.. Тази ще гледам одитирания годишен.
П.С. 2: Спирам да пиша верно по тази тема
Странджата, в САЩ и ЕВропата също ли са интилигенти с техните тъпи дивиденти дето живеят от тях..?
Те у САЩ и Европата са тъпи и затова дават дивиденти.
Ние тук сме много умни и не искаме дивиденти.
Ако не знайте - акциите са инвестиция и дивидент се дава само ако мажоритаря няма кво да си прави кеша щото не може да намери къде да го инвестира. Иначе ако сте си взели акциики значи сте му харесали бизнеса. значи сте му харесали и рентабилността. Иначе немате место на ОСА. А тва значи че кеша му е по-добре да се реинвестира вместо да се дава на Ентелегенти като вас.
Еми тоя, който е със съзнанието, че трябва да печели като от депозит, няма как да му го промениш очевидно. Абсолютно подкрепям мнението ти.
П.С. За hah: верно че FZLES раздаваха дивидент.. Други примери са HIDPN и ELTOS примерно. Говоря за годините до 2007 вкл.. Тази ще гледам одитирания годишен.
Странджата, в САЩ и ЕВропата също ли са интилигенти с техните тъпи дивиденти дето живеят от тях..?
Every passing minute is another chance to turn it all around
Някой ще отговори ли на въпроса на Гари? Коя компания от тези, които реинвестират цялата си печалба, увеличава своето ROE?
Пример: FZLES
Фазера раздава дивидент. Грешен отговор
Колко голям?
Колко голям искаш? Проверявал ли е някой какава е дивидентната доходност за компаниите от DOW, примерно, раздаващи дивидент. Аз си направих труда. Трябва да имаш бая солиден пакет за да разчиташ, че дивидентите ще ти носят доход.
На чичо Скрюдж ще му кажа следното. Поддържането на курса на акцията не може да бъде първостепенна задача за мениджмънта и мажоритарния собственик на едно дружество! Първостепенната задача е запазването на добрата ликвидност и дългосрочния растеж на дружеството!
Какъв е смисълът да платиш дивидент уж с цел задържане на цената и след това да вкараш дружеството в ликвидна криза или да го лишиш от възможности за бъдещ растеж?
Висок дивидент се плаща от само от дружества, които генерират голяма печалба и нямат възможност за растеж. Пример за това са електроразпределителните компани. Те работят в един регион без възможност да се разрастват и единствената възможност за инвестиции е в намаляване на загубите на ток по системата, но тези инвестиции не са безкрайни...
На БФБ са представени главно малки е средни предприятия с голям потенциал за растеж. Не е нормално да искаш от тези фирми да изплащат големи дивиденти.
чичо Скрудж, ще ти каже че поддържане на ликвидност = поддържане на цената! (административен подход) и следователно горе си противоречиш.
чичо Скрудж мисли, че ако има дивидент, на дружеството няма да му се налага да се занимава с цената на акцията. Чичо Скрудж може и да греши, но нека да пробват и ще се убедим, дали и колко е вярно. Така да си говорим наизуст няма много смисъл, защото и говоренето не носи никакви парички и следователно за чичо Скрудж е малко безсмислено.
Някой ще отговори ли на въпроса на Гари? Коя компания от тези, които реинвестират цялата си печалба, увеличава своето ROE? Въпросът, разбира се, се отнася за фирми, които имат какво да решават как да разпределят.
Аз лично се радвам на капиталовите печалби, но предпочитам да виждам и кеш, който да ми покрива всички преки разходи плюс поне една част от алтернативния приход, който мога да получа ако не държа акции. Това като се има предвид, че не съм тук със заемни средства, ако сменя стратегията може да поразмисля и по въпроса колко разходи искам да ми се покриват.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
чичо Скрудж е за дивидента. На тези които разчитат на растеж в цената на акцията чичо Скрудж ще каже, че ако едно дружество дава дивидент, то цената на акцията няма да падне повече от нивото, което е свързано с дивидента и лихвения процент по един стабилен закон, и няма да има нужда са се правят обратни изкупувания и разни други административни мерки, за да се овлядава спада в цената.
Но нека първо да се замислят и ще видят, че чичо Скрудж може би казва верни неща.
На чичо Скрюдж ще му кажа следното. Поддържането на курса на акцията не може да бъде първостепенна задача за мениджмънта и мажоритарния собственик на едно дружество! Първостепенната задача е запазването на добрата ликвидност и дългосрочния растеж на дружеството!
Какъв е смисълът да платиш дивидент уж с цел задържане на цената и след това да вкараш дружеството в ликвидна криза или да го лишиш от възможности за бъдещ растеж?
Висок дивидент се плаща от само от дружества, които генерират голяма печалба и нямат възможност за растеж. Пример за това са електроразпределителните компани. Те работят в един регион без възможност да се разрастват и единствената възможност за инвестиции е в намаляване на загубите на ток по системата, но тези инвестиции не са безкрайни...
На БФБ са представени главно малки е средни предприятия с голям потенциал за растеж. Не е нормално да искаш от тези фирми да изплащат големи дивиденти.
Коментар