IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зърнени Храни България (ZHBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Kompaniqta e seriozna i az smqtam da se vklq4a na sega6nite niova sled 2-3 meseca, shtoto do togava a i dage do m.mai shte e trudno da se poqvqt tolkova pari ta da ripnat nagore kasmet na vsichki!

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate

Za da se vdigne s 5lv, triabva EBITDA 2008 da im e nad BGN 115mln. Te gore-dolu tolkova shte im e oborota za 2007 :-)

Ne si prav za chislata. Matematikata e mnogo tochna nauka, a i chislata ne mogat da lujat. Vij govoreneto na prazni prikazki obache moje.
      Ti si viarvai na kakvoto iskash, no e fakt che kompaniata e skupa na tezi niva.

I za kakva istoria na kompaniata govorim kato tia niama takava.
      Ne me razbirai greshno, ZHBG e dobra kompania i sigurno ima dobar management, no tezi neshta biha vajali i ako struvashe 1lv ili 100lv i daje 1000lv na akcia. Tova ne pravi firmata po-losha, prosto po-skupa. Niakoi put nezaslujeno.
      Това с 5-те лева го казах ей-така.
      За математиката: Математика ми е хоби и при нея е характерно , че не се интересува от това коеот седи зад цифрите. Дали зърно, камъни или финансови данни няма значение. Важното е как се прави анализа на резултата.И кой. Разликата между анализаторите е точно в тълкованията на резултатите.Ако беше точна наука, щяхме да имаме еднакви резултати всички.
      Вярно е че зърното няма история, и точно поради това аз не мисля че математиката е много подходяща. Но самата компания няма история, а компаниите от които е резултат имат и то доста дълга. Тя е важна спроред мен.
      Но времето ще покаже. Тези които нямат акции се радват. Тези които имат псуват.
      Успех на всички. И не забравяйте, че математиката е средство, а но не тя търгува, а вие. Решението е ваше.

Коментар

• Ako ustish do Avgust to togava moge i da e nad 5 Lv.!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
          В тази връзка ако Ливърпул станат шампиони тази година, да купувам ли акции на дружеството ( гарантирани ли са тези 5лв.)
          Гарантирани са.
          Даже като като бонус ще дават по още една акция.
          Така за всяка акцийка по 5 лв. получаваш още една.

Коментар

• В тази връзка ако Ливърпул станат шампиони тази година, да купувам ли акции на дружеството ( гарантирани ли са тези 5лв.)

Коментар

• Аз тази акция я оцених преко сили на 2,90 лв. Интересно ми е хората, които очакват 5 лв. на какво се надяват. То по-вероятно е Ливерпул да стане шампион на Англия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Hribol
                Не съм казал, че е гот. Гот е да гледам как го правите вие. Защото аз мисля да не продавам сега. Това си е мое мнение. Смятам, че не бива да се чакат чудеса на осмата борсова сесия. Че не се случи това, на което се надяваха спекулантите е вярно. Но на този пазар освен дейтрейдъри, има и по дългосрочни инвеститори. Аз съм от тях. Не се вълнувам от спечелените днес 30 ст, а спечелените 5 лева.

Това си е мой стил, не го следвайте ако искате. Не е съвет.

Другото което ме възхищава е колко много вярвате на числата. Вземате две съотношения и за вас това е компанията. МИИ не вярно. Една компания не може да се изрази в няколко съотношение. Те служат само като индикация или ориентир.
                Истинския фундамент е бизнеса, историята и опита на компанията.

Хайде за сега със здраве.
                Za da se vdigne s 5lv, triabva EBITDA 2008 da im e nad BGN 115mln. Te gore-dolu tolkova shte im e oborota za 2007 :-)

Ne si prav za chislata. Matematikata e mnogo tochna nauka, a i chislata ne mogat da lujat. Vij govoreneto na prazni prikazki obache moje.
                Ti si viarvai na kakvoto iskash, no e fakt che kompaniata e skupa na tezi niva.

I za kakva istoria na kompaniata govorim kato tia niama takava.
                Ne me razbirai greshno, ZHBG e dobra kompania i sigurno ima dobar management, no tezi neshta biha vajali i ako struvashe 1lv ili 100lv i daje 1000lv na akcia. Tova ne pravi firmata po-losha, prosto po-skupa. Niakoi put nezaslujeno.

Коментар

• Interesnoto po vaprosa za zarnenite hrani, e che po-malko ot 10% ot cenata zavisi ot zenata na zhitoto (zarnata). Nyakakav % zavisi ot petrola (gorivoto). No v nikakav sluchay ne mozhe poskapvaneto na surovinata (zarno) da se prenese 1:1 kam kraynoto izdelie (hlyab).
                  Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Очевидно забравяш урок номер едно в учебника. Инвеститорите инвестират не в компании, а в акции. То и Яхуу на 400 долара е била много готина компания, с готин бизнес, добър мениджмънт, история и тн.

Първоначално изпратено от Hribol
                    Първоначално изпратено от mmmfaka
                    Хрибол, не въпроса в това, че ще останете цкб, ти, и ние.
                    Твоите 5, или 50, или 500, или дори 5000 акции не те поставят в един порядък с цкб и т.нар. 'НИЕ'
                    а това:
                    Най-обичам така. Веднъж да загубиш 30 ст. в едната посока и после 30 в другата.
                    говори за накакъв вид мазохизъм ли педерастия ли не знам. Никой досега освен теб не е казвал че му е гот :lol:
                    Айде със здраве

:lol: :lol: :lol:
                    Не съм казал, че е гот. Гот е да гледам как го правите вие. Защото аз мисля да не продавам сега. Това си е мое мнение. Смятам, че не бива да се чакат чудеса на осмата борсова сесия. Че не се случи това, на което се надяваха спекулантите е вярно. Но на този пазар освен дейтрейдъри, има и по дългосрочни инвеститори. Аз съм от тях. Не се вълнувам от спечелените днес 30 ст, а спечелените 5 лева.

Другото което ме възхищава е колко много вярвате на числата. Вземате две съотношения и за вас това е компанията. МИИ не вярно. Една компания не може да се изрази в няколко съотношение. Те служат само като индикация или ориентир.

Коментар

• Първоначално изпратено от mmmfaka
                      Хрибол, не въпроса в това, че ще останете цкб, ти, и ние.
                      Твоите 5, или 50, или 500, или дори 5000 акции не те поставят в един порядък с цкб и т.нар. 'НИЕ'
                      а това:
                      Най-обичам така. Веднъж да загубиш 30 ст. в едната посока и после 30 в другата.
                      говори за накакъв вид мазохизъм ли педерастия ли не знам. Никой досега освен теб не е казвал че му е гот :lol:
                      Айде със здраве

:lol: :lol: :lol:

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                        Първоначално изпратено от KrisSofia
                        Тук може да сте уверени в успеха си..
                        ...sled 2010, bih dobavil az. Togava veche shte po-iasno kakvo shte stava.
                        То и в проспекта пише, че дивиденти се очакват 2011 така че по тази позиция няма спор предполагам.

Коментар

• Първоначално изпратено от KrisSofia
                          Тук може да сте уверени в успеха си..
                          ...sled 2010, bih dobavil az. Togava veche shte po-iasno kakvo shte stava.

Коментар

• Тук може да сте уверени в успеха си..

Коментар

• Към тези цифри искам да прибавя и още един аспект. Голяма част от "инвеститорите", които са влезли тук са го направили, защото са вярвали твърдо, че цените на зърното, т.е. хляба, олиото и т.н. за дългосрочен период ще се определя и дирижират от мутри.

MUTRIES MAKE MONEY, IN MUTRIES WE TRUST

Това е отвратително и жалко.

Един от начините, по който мутрите правят пари, обаче е като пуснат малко гювеч на баламите и после ги острижат. Приликата с реални лица и събития май хич не е случайна. Хората ви дадоха достатъчно цифри и аргументи - EBIT-а без преоценки е отрицателен. Ако някой се интересува как се правят кухи SPO - та, може просто да погледне тук.

Не е препоръка за инвестиционни решения или стратегии.[/quote]

Аз вярвам, че цените ще бъдат пазарни (международни). А и инвеститорите знаят това. Всички прогнози са за по-голям глад на бедните държави заради биогоривата (нарастване на цените на суровините за тях). Цените в световен мащаб ще растът и тука мутрите все по-малко ще имат пръст, все пак ЕС сме. А ако си почитател на Чавес, който се обяви против биогоривата тогава нямам коментар.
                              Между другото дружествата на ТИМаджиите се управляват напълно професионално и от професионалисти. Просто мениджънта имат по голям страх от мажоритаря, което не е лошо за дребните инвеститори(по-малко се краде имат право само босовете, а не всички по соц). Това се вижда от резултатите на големите им дружества.

Коментар

• Първоначално изпратено от H
                                Нещо, което не знам хората дали са го видяли е, че скрити в продажбите има огромни преоценки на активи, които не са никак оперативни и надуват ЕБИТДА-то, ЕБИТ-а и тн. Ако се сметне чист ЕБИТ, то от 2003 насам той е малко под 0! При амортизации от към 1-2мн лева ЕБИТДА-то идва малко над 0. Тогава маржовете изглеждат малко по-различно

Има го това в бележките към проспекта

Първоначално изпратено от EquityPrivate
                                Наистина ако се погледне EBITDA анализ на фирмата, просто стойностите за 2008 и 2009 са страшно високи на цена 4,50лв/акция.

При 4,50лв на акция имаме:

(1) Капитализация 768.5млн. лв
                                (2) Дълг 83.4млн. лв
                                (3) Ликвидни средства 1.0млн. лв
                                * данните са към 31/12/2007

EV=851.0млн. лв

EV/EBITDA 2008 - 30.5x
                                EV/EBITDA 2009 - 21.5x

Приемаме, че реалното компанията е листвана в началото на 2008, което би могло да предположи използването на блендван EV/EBITDA за двете години от 26.0x.

В България ми прави впечатление, че повечето добри фирми търгуват в границите на 15х EV/EBITDA от следващите 12 месеца. Това би предположило цена от под 2.50лв на акция към този момент. Някой беше споменал, че инвестиралите могат най-много да загубят 2лв.....на акция. Май горе-долу е бил прав.

Не знам дали на някой му прави впечатление, че разходите ръстат страхотно. За 2006 EBITDA маржът е 22%, 2007 - 13%, 2008 - 10%, 2010 - 8.7%.

Не е препоръка, просто наблюдение.

Към тези цифри искам да прибавя и още един аспект. Голяма част от "инвеститорите", които са влезли тук са го направили, защото са вярвали твърдо, че цените на зърното, т.е. хляба, олиото и т.н. за дългосрочен период ще се определя и дирижират от мутри.

MUTRIES MAKE MONEY, IN MUTRIES WE TRUST

Това е отвратително и жалко.

Един от начините, по който мутрите правят пари, обаче е като пуснат малко гювеч на баламите и после ги острижат. Приликата с реални лица и събития май хич не е случайна. Хората ви дадоха достатъчно цифри и аргументи - EBIT-а без преоценки е отрицателен. Ако някой се интересува как се правят кухи SPO - та, може просто да погледне тук.

Не е препоръка за инвестиционни решения или стратегии.

Коментар

Working...
                                X