Kompaniqta e seriozna i az smqtam da se vklq4a na sega6nite niova sled 2-3 meseca, shtoto do togava a i dage do m.mai shte e trudno da se poqvqt tolkova pari ta da ripnat nagore kasmet na vsichki!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зърнени Храни България (ZHBG)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate
Za da se vdigne s 5lv, triabva EBITDA 2008 da im e nad BGN 115mln. Te gore-dolu tolkova shte im e oborota za 2007 :-)
Ne si prav za chislata. Matematikata e mnogo tochna nauka, a i chislata ne mogat da lujat. Vij govoreneto na prazni prikazki obache moje.
Ti si viarvai na kakvoto iskash, no e fakt che kompaniata e skupa na tezi niva.
I za kakva istoria na kompaniata govorim kato tia niama takava.
Ne me razbirai greshno, ZHBG e dobra kompania i sigurno ima dobar management, no tezi neshta biha vajali i ako struvashe 1lv ili 100lv i daje 1000lv na akcia. Tova ne pravi firmata po-losha, prosto po-skupa. Niakoi put nezaslujeno.
За математиката: Математика ми е хоби и при нея е характерно , че не се интересува от това коеот седи зад цифрите. Дали зърно, камъни или финансови данни няма значение. Важното е как се прави анализа на резултата.И кой. Разликата между анализаторите е точно в тълкованията на резултатите.Ако беше точна наука, щяхме да имаме еднакви резултати всички.
Вярно е че зърното няма история, и точно поради това аз не мисля че математиката е много подходяща. Но самата компания няма история, а компаниите от които е резултат имат и то доста дълга. Тя е важна спроред мен.
Но времето ще покаже. Тези които нямат акции се радват. Тези които имат псуват.
Успех на всички. И не забравяйте, че математиката е средство, а но не тя търгува, а вие. Решението е ваше.
Коментар
-
Anton Chigurh
Аз тази акция я оцених преко сили на 2,90 лв. Интересно ми е хората, които очакват 5 лв. на какво се надяват. То по-вероятно е Ливерпул да стане шампион на Англия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от HribolНе съм казал, че е гот. Гот е да гледам как го правите вие. Защото аз мисля да не продавам сега. Това си е мое мнение. Смятам, че не бива да се чакат чудеса на осмата борсова сесия. Че не се случи това, на което се надяваха спекулантите е вярно. Но на този пазар освен дейтрейдъри, има и по дългосрочни инвеститори. Аз съм от тях. Не се вълнувам от спечелените днес 30 ст, а спечелените 5 лева.
Това си е мой стил, не го следвайте ако искате. Не е съвет.
Другото което ме възхищава е колко много вярвате на числата. Вземате две съотношения и за вас това е компанията. МИИ не вярно. Една компания не може да се изрази в няколко съотношение. Те служат само като индикация или ориентир.
Истинския фундамент е бизнеса, историята и опита на компанията.
Хайде за сега със здраве.
Ne si prav za chislata. Matematikata e mnogo tochna nauka, a i chislata ne mogat da lujat. Vij govoreneto na prazni prikazki obache moje.
Ti si viarvai na kakvoto iskash, no e fakt che kompaniata e skupa na tezi niva.
I za kakva istoria na kompaniata govorim kato tia niama takava.
Ne me razbirai greshno, ZHBG e dobra kompania i sigurno ima dobar management, no tezi neshta biha vajali i ako struvashe 1lv ili 100lv i daje 1000lv na akcia. Tova ne pravi firmata po-losha, prosto po-skupa. Niakoi put nezaslujeno.
Коментар
-
Interesnoto po vaprosa za zarnenite hrani, e che po-malko ot 10% ot cenata zavisi ot zenata na zhitoto (zarnata). Nyakakav % zavisi ot petrola (gorivoto). No v nikakav sluchay ne mozhe poskapvaneto na surovinata (zarno) da se prenese 1:1 kam kraynoto izdelie (hlyab).Мнението е лично - не препоръчвам нищо.
Коментар
-
Очевидно забравяш урок номер едно в учебника. Инвеститорите инвестират не в компании, а в акции. То и Яхуу на 400 долара е била много готина компания, с готин бизнес, добър мениджмънт, история и тн.
Първоначално изпратено от HribolПървоначално изпратено от mmmfakaХрибол, не въпроса в това, че ще останете цкб, ти, и ние.
Твоите 5, или 50, или 500, или дори 5000 акции не те поставят в един порядък с цкб и т.нар. 'НИЕ'
а това:
Първоначално изпратено от HribolНай-обичам така. Веднъж да загубиш 30 ст. в едната посока и после 30 в другата.
Айде със здраве
:lol: :lol: :lol:
Другото което ме възхищава е колко много вярвате на числата. Вземате две съотношения и за вас това е компанията. МИИ не вярно. Една компания не може да се изрази в няколко съотношение. Те служат само като индикация или ориентир.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mmmfakaХрибол, не въпроса в това, че ще останете цкб, ти, и ние.
Твоите 5, или 50, или 500, или дори 5000 акции не те поставят в един порядък с цкб и т.нар. 'НИЕ'
а това:
Първоначално изпратено от HribolНай-обичам така. Веднъж да загубиш 30 ст. в едната посока и после 30 в другата.
Айде със здраве
:lol: :lol: :lol:
Коментар
-
Към тези цифри искам да прибавя и още един аспект. Голяма част от "инвеститорите", които са влезли тук са го направили, защото са вярвали твърдо, че цените на зърното, т.е. хляба, олиото и т.н. за дългосрочен период ще се определя и дирижират от мутри.
MUTRIES MAKE MONEY, IN MUTRIES WE TRUST
Това е отвратително и жалко.
Един от начините, по който мутрите правят пари, обаче е като пуснат малко гювеч на баламите и после ги острижат. Приликата с реални лица и събития май хич не е случайна. Хората ви дадоха достатъчно цифри и аргументи - EBIT-а без преоценки е отрицателен. Ако някой се интересува как се правят кухи SPO - та, може просто да погледне тук.
Не е препоръка за инвестиционни решения или стратегии.[/quote]
Аз вярвам, че цените ще бъдат пазарни (международни). А и инвеститорите знаят това. Всички прогнози са за по-голям глад на бедните държави заради биогоривата (нарастване на цените на суровините за тях). Цените в световен мащаб ще растът и тука мутрите все по-малко ще имат пръст, все пак ЕС сме. А ако си почитател на Чавес, който се обяви против биогоривата тогава нямам коментар.
Между другото дружествата на ТИМаджиите се управляват напълно професионално и от професионалисти. Просто мениджънта имат по голям страх от мажоритаря, което не е лошо за дребните инвеститори(по-малко се краде имат право само босовете, а не всички по соц). Това се вижда от резултатите на големите им дружества.
Коментар
-
Първоначално изпратено от HНещо, което не знам хората дали са го видяли е, че скрити в продажбите има огромни преоценки на активи, които не са никак оперативни и надуват ЕБИТДА-то, ЕБИТ-а и тн. Ако се сметне чист ЕБИТ, то от 2003 насам той е малко под 0! При амортизации от към 1-2мн лева ЕБИТДА-то идва малко над 0. Тогава маржовете изглеждат малко по-различно
Има го това в бележките към проспекта
Първоначално изпратено от EquityPrivateНаистина ако се погледне EBITDA анализ на фирмата, просто стойностите за 2008 и 2009 са страшно високи на цена 4,50лв/акция.
При 4,50лв на акция имаме:
(1) Капитализация 768.5млн. лв
(2) Дълг 83.4млн. лв
(3) Ликвидни средства 1.0млн. лв
* данните са към 31/12/2007
EV=851.0млн. лв
EV/EBITDA 2008 - 30.5x
EV/EBITDA 2009 - 21.5x
Приемаме, че реалното компанията е листвана в началото на 2008, което би могло да предположи използването на блендван EV/EBITDA за двете години от 26.0x.
В България ми прави впечатление, че повечето добри фирми търгуват в границите на 15х EV/EBITDA от следващите 12 месеца. Това би предположило цена от под 2.50лв на акция към този момент. Някой беше споменал, че инвестиралите могат най-много да загубят 2лв.....на акция. Май горе-долу е бил прав.
Не знам дали на някой му прави впечатление, че разходите ръстат страхотно. За 2006 EBITDA маржът е 22%, 2007 - 13%, 2008 - 10%, 2010 - 8.7%.
Не е препоръка, просто наблюдение.
Към тези цифри искам да прибавя и още един аспект. Голяма част от "инвеститорите", които са влезли тук са го направили, защото са вярвали твърдо, че цените на зърното, т.е. хляба, олиото и т.н. за дългосрочен период ще се определя и дирижират от мутри.
MUTRIES MAKE MONEY, IN MUTRIES WE TRUST
Това е отвратително и жалко.
Един от начините, по който мутрите правят пари, обаче е като пуснат малко гювеч на баламите и после ги острижат. Приликата с реални лица и събития май хич не е случайна. Хората ви дадоха достатъчно цифри и аргументи - EBIT-а без преоценки е отрицателен. Ако някой се интересува как се правят кухи SPO - та, може просто да погледне тук.
Не е препоръка за инвестиционни решения или стратегии.
Коментар
Коментар