IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зърнени Храни България (ZHBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
    Първоначално изпратено от phjord
    Разходи за какво??
    Ами като реализираш продажби, имаш съпътстващи разходи за тези продажби (най-голямото перо), административни разходи и други.

Иначе данните за декември 2007 ги взимам от рисърча на ЦКБ, който надявам се всички купили си акции тук да са чели.

Zarneni Hrani - equity research
    Да де ама пише че има инвестиционна програма за модернизация на базите която да намали тези разходи. А те са голми защото държат 15% от зърнобазите въобще и 35% от лицензираните в България.

Коментар

• Хрибол, не въпроса в това, че ще останете цкб, ти, и ние.
      Твоите 5, или 50, или 500, или дори 5000 акции не те поставят в един порядък с цкб и т.нар. 'НИЕ'
      а това:
      Първоначално изпратено от Hribol
      Най-обичам така. Веднъж да загубиш 30 ст. в едната посока и после 30 в другата.
      говори за накакъв вид мазохизъм ли педерастия ли не знам. Никой досега освен теб не е казвал че му е гот :lol:
      Айде със здраве

:lol: :lol: :lol:

Коментар

• Първоначално изпратено от phjord
        Разходи за какво??
        Ами като реализираш продажби, имаш съпътстващи разходи за тези продажби (най-голямото перо), административни разходи и други.

Иначе данните за декември 2007 ги взимам от рисърча на ЦКБ, който надявам се всички купили си акции тук да са чели.

Zarneni Hrani - equity research

Коментар

• Първоначално изпратено от Зоро
          Първоначално изпратено от phjord
          Разходи за какво??
          Няма как да знаеш всичко, Независимо колко си умен, независимо колко добро е образованието ти, независимо колко широк е опита ти, просто няма начин, по който да придобиеш цялото знание, с което да преуспееш в бизнеса.”
          /TARPENIE SE ISKA!
          Ами тогава ще чакам нали за това става дума до сега. А и човек се учи най-вече чрез грешките си.

Коментар

• Нещо, което не знам хората дали са го видяли е, че скрити в продажбите има огромни преоценки на активи, които не са никак оперативни и надуват ЕБИТДА-то, ЕБИТ-а и тн. Ако се сметне чист ЕБИТ, то от 2003 насам той е малко под 0! При амортизации от към 1-2мн лева ЕБИТДА-то идва малко над 0. Тогава маржовете изглеждат малко по-различно

Има го това в бележките към проспекта

Първоначално изпратено от EquityPrivate
            Наистина ако се погледне EBITDA анализ на фирмата, просто стойностите за 2008 и 2009 са страшно високи на цена 4,50лв/акция.

При 4,50лв на акция имаме:

(1) Капитализация 768.5млн. лв
            (2) Дълг 83.4млн. лв
            (3) Ликвидни средства 1.0млн. лв
            * данните са към 31/12/2007

EV=851.0млн. лв

EV/EBITDA 2008 - 30.5x
            EV/EBITDA 2009 - 21.5x

Приемаме, че реалното компанията е листвана в началото на 2008, което би могло да предположи използването на блендван EV/EBITDA за двете години от 26.0x.

В България ми прави впечатление, че повечето добри фирми търгуват в границите на 15х EV/EBITDA от следващите 12 месеца. Това би предположило цена от под 2.50лв на акция към този момент. Някой беше споменал, че инвестиралите могат най-много да загубят 2лв.....на акция. Май горе-долу е бил прав.

Не знам дали на някой му прави впечатление, че разходите ръстат страхотно. За 2006 EBITDA маржът е 22%, 2007 - 13%, 2008 - 10%, 2010 - 8.7%.

Не е препоръка, просто наблюдение.

Коментар

• Първоначално изпратено от phjord
              Разходи за какво??
              Няма как да знаеш всичко, Независимо колко си умен, независимо колко добро е образованието ти, независимо колко широк е опита ти, просто няма начин, по който да придобиеш цялото знание, с което да преуспееш в бизнеса.”
              /TARPENIE SE ISKA!

Коментар

• Първоначално изпратено от Hribol
                Върнах се. Не беше Анджелина.

Та да си довърша мисълта. Защо се залепили за това, че ЦКБ ще спре да подкрепя цената на 17.01
                Ами ако продължат и след това. И какво ще стане, когато всички паникьри си продатат акциите. Кои ще има акции. Аз, вие и ЦКБ. А тогава същите паникьори пак панически като решат че зърното е по-по-най върха и поискат да си купят отново, от кого ше си купят.
                Подкрепата мога да ти гарантирам, че спира, защото ако я продължат ги погва КФН за манипулиране на пазара. Освен това те не могат да купят повече от 3% от капитала (512хил. акции) с цел стабилизиране на цената.
                Освен това Химимпорт (чрез ЦКБ) не може да си позволи да губи пари като банката непрекъснато подържа изкуствено цената. За какво са ги взели тези пари от ИПО-то, та след това да ги загубят чрез ЦКБ заради подръжката?

Иначе жалко, че не е била Анжелина. :-)

Коментар

• Разходи за какво??

Коментар

• А данни към 31.12.2007 от къде ги взе?
                    Защото аз отчет не съм видял никъде

Коментар

• Наистина ако се погледне EBITDA анализ на фирмата, просто стойностите за 2008 и 2009 са страшно високи на цена 4,50лв/акция.

При 4,50лв на акция имаме:

(1) Капитализация 768.5млн. лв
                      (2) Дълг 83.4млн. лв
                      (3) Ликвидни средства 1.0млн. лв
                      * данните са към 31/12/2007

EV=851.0млн. лв

EV/EBITDA 2008 - 30.5x
                      EV/EBITDA 2009 - 21.5x

Приемаме, че реалното компанията е листвана в началото на 2008, което би могло да предположи използването на блендван EV/EBITDA за двете години от 26.0x.

В България ми прави впечатление, че повечето добри фирми търгуват в границите на 15х EV/EBITDA от следващите 12 месеца. Това би предположило цена от под 2.50лв на акция към този момент. Някой беше споменал, че инвестиралите могат най-много да загубят 2лв.....на акция. Май горе-долу е бил прав.

Не знам дали на някой му прави впечатление, че разходите ръстат страхотно. За 2006 EBITDA маржът е 22%, 2007 - 13%, 2008 - 10%, 2010 - 8.7%.

Не е препоръка, просто наблюдение.

Коментар

• Въобще не мога да разбера как може да се спори сериозно за компания, която се търгува на подобни коефициенти.

Коментар

• Първоначално изпратено от DD
                          Ford не мога да разбера защо чертаеш Апокалипсис?
                          Химимпорт има още дружества да листва уморих се да повтарям
                          Аз мисля, че цената няма да падне след 17-ти противно на очакванията ви, защото всички мишки ще са избягали до тогава благодаряние на такива като теб
                          Mnogo to4no kazano!

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                            Първоначално изпратено от Hribol
                            Може и да се влиза под 4,50. Ами ако не може.
                            Ами ако се наложи да влиза на 5,5 и 10 лева.
                            Но може и да се влезе на 3 лв.
                            Само секунда, че на вратата се звъни. Може и да е Анджелина Джоли.
                            Da, moje sled stabilizaciata da pusnat CCB da ia natiska otgore, che taka kakto sa se zasilili, ZHBG edvam se zadurjat da ne probiat 10.00BGN.
                            Имай предвид че в групата на шаро не е само ЦКБ да ти изброявам ли кой има акции освен мажоритаря в Зрънчо преди SPO нещо да си чул за Пенсионни фондове. ТИМа има тамън три и са с доходност близо два пъти по голяма от Алианц. Ами фондовете към банките?Тия са се подготвили добре само ме е яд че нямам още една голяма пачка за дългосрочно да си поиграя и да се езкефя на сегашните ниските цени.

Коментар

• Върнах се. Не беше Анджелина.

Та да си довърша мисълта. Защо се залепили за това, че ЦКБ ще спре да подкрепя цената на 17.01
                              Ами ако продължат и след това. И какво ще стане, когато всички паникьри си продатат акциите. Кои ще има акции. Аз, вие и ЦКБ. А тогава същите паникьори пак панически като решат че зърното е по-по-най върха и поискат да си купят отново, от кого ше си купят.

Коментар

• Първоначално изпратено от blah blah
                                Първоначално изпратено от pinko-rp
                                Най-много от цялата работа печели емитента, който продаде на ИПО на 4.50, а сега може да си ги купи от балъците на 4.20 отбратно!!!

УСПЕХ в новите инвестиции на всички, които реализираха бърза ОТРИЦАТЕЛНА доходност и им продадоха!!!
                                Ако емитента иска да си закупи акциите обратно, струва ми се че не след дълго ще може да го направи доста по-изгодно. Само че в задачката се пита: "Защо да си ги иска обратно изобщо ? " И този въпрос ще стои поне докато Зрънчо не достигне по-атрактивна цена. Която според моите сметки си е баш между 1,50 и 2, 50, но кой съм аз в крайна сметка?
                                Ами явно си най-разбиращия на пазара!
                                Много по-разбиращ от тези които са купили на 4.50 и сега купуват на 4.20!!!
                                БРАВО

Коментар

Working...
                                X