Първоначално изпратено от смерч
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!!
Collapse
Заключена.
X
X
-
life is simple and clear when you make the right choices
-
Първоначално изпратено от съни(тя)Първоначално изпратено от ATILAHank, не си прав че са капка в морето. Конкретно днескашната сума от 1,25 милиона не е фрапиращо голяма, но за сметка на това е показателна за настроенията...В такъв момент репа биха отваряли хора от няколко категории:
- много опитни, които виждат индикации за възходящ пазар
- много рискови спекуланти
- хора с информация...
Броят на отворените репа е 21! Т.е. относително много, предвид уникалните за БФБ събития....
П.С.
Пропуснах да отбележа, че изложените от мен наблюдения изразяват само личната ми позиция и не представляват инвестиционен съвет!
За репата гледай информация поне на седмична база...
Ако Фактс не влиза вече под този си ник във форума, на мен лично ще ми липсва - покрай безкрайния негативизъм има и много добри като критичност мнения.
Да не споменавам и колко разтоварващи емоции е внасял с някои крайни мнения)
Освен това, нямам спомен да е бил груб и циничен към опонентите си.
Не знам какви са причините да изкаже подобно решение, но по-добре просто да го забрави)
Нека има повече противоположни мнения - някъде посредата, обикновено е истината...
Някой все пак трябва да въздейства отрезвяващо.Мнението си ,противоположно на стадното блеене,поставяше винаги етично!
Ако е изтрита прощалната му тема е само пореден модераторски гаф.
Аз не видях нищо неетично в мненията му.
Коментар
-
Смерчи, а кои са тези, които осигуряват 1г. и за по-дълъг период договори за репо-сделка?
Аз се сещам за Пощенска и Пиреос банк, но там са със срок 1 месец и с право за подновяване.За Овъргаз, доколкото знам, сключват 1 годишен договор, но е само през няколко посредника...
karakondjul, добре е да имаш ...и мнение, а не само да мнееееейкаш)
Коментар
-
Първоначално изпратено от inokentiiСТ, така е по закон
и наистина е подсъдно. по-добре човека да си коригира поста
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=400540
Уличен за манипулация във форум обжалва в съда Брокер се е подвел и е купил акции след публикацията от Татяна ПУНЧЕВА [756 прочитания]
22 ноември 2007, 17:56
Година и половина след като получи санкция за публикация на невярна информация във форума на "Инвестор.БГ", лицето с псевдоним JK обжалва решението на Комисията за финансов надзор (КФН) пред Софийския районен съд. В сряда 21 ноември бяха изслушани двама свидетели, след което новото заседание по делото беше насрочено за февруари догодина. По време на делото се оказа, че в България все пак има лица, които се влияят от публикации във финансови форуми и взимат инвестиционни решения чрез тях. Това става въпреки съветите на професионалисти, че публикациите там обикновено са несериозни и не би трябвало да се взимат за чиста истина. Дори един от хората, които се е повлиял от опита за манипулация, е брокер в голяма финансова институция, като на база публикацията е взел инвестиционно решение. Самият JK не се яви съда, а само представител на адвоката му.
До глобата от 20 хил. лв. и последвалото обжалване се стигна, след като на 21 юни 2006 г. около 10.40 ч. JK публикува във форума на "Инвестор.БГ" съобщение, че "Стара планина холд" ще разпредели по 2.60 лв. дивидент на една акция като решение от общото си събрание. Форумът е сред най-следените на българския капиталов пазар. В първите минути постингът не буди съмнение, тъй като има формата на официално съобщение с решение на общо събрание на Българската фондова борса. По-късно обаче на борсата излиза вярното съобщение с дивидент от 0.13 ст. на акция. Съобщението на JK престоява около час във форума, през който акциите на дружеството, отворили на 17.33 лв. този ден, достигат рекордните 18.20 лв. за лот преди сплита на капитала. Няколко дни по-късно КФН започна проверка по случая и през септември 2006 г. излиза със становище, че има нарушение на закона. Тя съставя акт на лицето, като глобата тогава е между 20 хил. до 50 хил. лв.
Пазарните участници, които се явиха в съда в сряда, са се подвели по съобщението и са си купили акции от компанията.
"Лично аз се подведох и направих грешния ход", каза пред съда брокер, който и понастоящем работи в инвестиционен посредник и затова не пожела името му да бъде цитирано. "Веднага купих акции на дружеството (бел.ред. - след като е видял съобщението), което е чисто моя грешка, защото се подведох по непроверена информация," каза още той, като поясни, че не е проверил дали такова съобщение има и в бюлетина на борсата, където обикновено излиза официално информацията.
Индивидуален инвеститор, чието име също оставяме анонимно, също заяви пред съда, че се е подвел от съобщението и е купил акции от "Стара планина холд". Той поясни, че му се случвало да взема инвестиционно решение на база мнението на някого от участниците във форума, защото според него там има образовани млади хора с много теоретични познания.
Статистиката тогава показа, че около постинга във форума са се сключили сделки с акции на "Стара планина холд", но в доста малки обеми. Това е и причината доста от участниците на пазара тогава да изразят недоумение от факта, че за подобен опит за манипулация се налага такава висока глоба от регулатора.
Дали обаче установеното лице зад JK e публикувало информация остава да се разбере. Съдът постанови съдебно-техническа експертиза за авторството на съобщението по искане на защитата и следващо заседание за февруари 2008 г.Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата
Коментар
-
Първоначално изпратено от ATILAHank, не си прав че са капка в морето. Конкретно днескашната сума от 1,25 милиона не е фрапиращо голяма, но за сметка на това е показателна за настроенията...В такъв момент репа биха отваряли хора от няколко категории:
- хора с информация...
Броят на отворените репа е 21! Т.е. относително много, предвид уникалните за БФБ събития....
П.С.
Пропуснах да отбележа, че изложените от мен наблюдения изразяват само личната ми позиция и не представляват инвестиционен съвет!
Коментар
-
Първоначално изпратено от trader1Първоначално изпратено от oficeraА от къде си сигурен че всички репа са затворени, аз мисля че има доста на който сега им е падежа и просто са затворени за да се подновят )
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(ма)Първоначално изпратено от ATILAHank, не си прав че са капка в морето. Конкретно днескашната сума от 1,25 милиона не е фрапиращо голяма, но за сметка на това е показателна за настроенията...В такъв момент репа биха отваряли хора от няколко категории:
- хора с информация...
П.С.
Ако Фактс не влиза вече под този си ник във форума, на мен лично ще ми липсва - покрай безкрайния негативизъм има и много добри като критичност мнения.
Не знам какви са причините да изкаже подобно решение, но по-добре просто да го забрави)
Нека има повече противоположни мнения - някъде посредата, обикновено е истината...
Коментар
-
Първоначално изпратено от inokentiiПървоначално изпратено от kifПървоначално изпратено от inokentiiАко мислите, че пазара пада, защото някои във форума пишат, че са надценени акциите и трябва да падне.....
.....обирайте си крушите от тука. Тук не е за вас и на борсата не е за вас, а и каквато сделка да захванете, пак няма да е за вас.
п.с. Bouns и ОК не влизат в това число - единствено ОК не ми харесва с преиграването за цената на ОЦК ;-)
Бау
бау бау бау
Та викаш в съда е доказано, че ИП вземат решения на база форума ?!
Знаеш ли, че това твоето е неправомерно използване на съдебната система...и е подсъдно
Тука сте се събрали отбор аматьори в депресивния стадий!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ATILAHank, не си прав че са капка в морето. Конкретно днескашната сума от 1,25 милиона не е фрапиращо голяма, но за сметка на това е показателна за настроенията...В такъв момент репа биха отваряли хора от няколко категории:
- хора с информация...
П.С.
Коментар
-
[quote="inokentii"]Ако мислите, че пазара пада, защото някои във форума пишат, че са надценени акциите и трябва да падне.....
.....обирайте си крушите от тука. Тук не е за вас и на борсата не е за вас, а и каквато сделка да захванете, пак няма да е за вас. [/quote
inokentii гадино мръсна!!! Заради теб паднаха Дау Джоунс и БФБ! Престани да манипулираш разплесканите инвеститори! :lol:
Коментар
-
Първоначално изпратено от kifПървоначално изпратено от inokentiiАко мислите, че пазара пада, защото някои във форума пишат, че са надценени акциите и трябва да падне.....
.....обирайте си крушите от тука. Тук не е за вас и на борсата не е за вас, а и каквато сделка да захванете, пак няма да е за вас.
п.с. Bouns и ОК не влизат в това число - единствено ОК не ми харесва с преиграването за цената на ОЦК ;-)
Бау
бау бау бау
Та викаш в съда е доказано, че ИП вземат решения на база форума ?!
Знаеш ли, че това твоето е неправомерно използване на съдебната система...и е подсъдно
Тука сте се събрали отбор аматьори в депресивния стадий!
Коментар
Коментар