IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!!

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Императорът
    Хм - не мисля така. Реакцията на нормален, макар и надценен пазар не е такава. Ако беше прав, просто растежът би трябвало да се забави, всравнение с ръстът на печалбите в отчетите - напримерно компанията Х има 28% пъст на печалбата, акциите поскъпват с 8%... Но печалбите на дружествотхо да растат здраво, а цените на акциите да се сриват - това е неестествено до перверзия за мене.
    Императоре, ти явно си се панирал и отказваш да видиш очевадното.

    Ако пазарът е надценен (както и ти допускаш) и очакванията и добрите отчети са калкулирани за години напред (както аз твърдя), растежът не можеше да продължава до безкрай. Дори и забавен. Време за корекция.

    Само не се изнервяйте. Пак ще дойде време за растеж.

    Коментар


    • mikaala, това за Citigroup го прочетохме преди няколко дена. има една организация за запазване на богатството, за чиито услуги сме се абонирали и която ги коментира тез неща за нас.
      Така че ако има нещо такова, ще ти кажа. Засега ти стига да обърнеш 10% от ликвидните ти средства в злато, ако търгуваш на американската борса.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mikaala
        Imperatore , Baba Meza e tuk.Do 10 dena ti garantiram sriv na BFB.Nablijava deniat kogato po niakoi pozizii 6te lipsvat oferti kupuva.
        Dnes si pusni CNBC around 10pm to see froem where everything began....
        Ти пък кой си, че да гарантираш срив на борсата бе муйко ????

        Аз пък ти гарантирам че подобни нива по някои позиции само ще ги сънуват такива мишоци като теб......

        Говоря за MONBAT, EUBG, OTZK,КАО....


        не е препоръка....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от mikaala
          Imperatore , Baba Meza e tuk.Do 10 dena ti garantiram sriv na BFB.Nablijava deniat kogato po niakoi pozizii 6te lipsvat oferti kupuva.
          Dnes si pusni CNBC around 10pm to see froem where everything began....
          За моите акции, оферти "купува" няма да липсват НИКОГА. Това пък аз ти го гарантирам. :-)

          А ба`а меца е замаскирана както винаги - днес видях само банда подплашени заювци.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Добра корпоративна година за много от дружествата, нарастване печалби, приходи.
            Подобряване практиките на добро корпоративно управление.
            Още по-добри перспективи за повечето компании през 2008.
            Благоприятна макроикономическа среда.
            Добри капиталови печалби за спекулантите.
            Прибиране на част от печалбите.
            Опити на някои големи да се правят на още по-големи.
            Желание на все повече хора да спечелят на БФБ.
            Желание на все повече компании да спечелят от листване на БФБ.
            Просто една добра година с добри печалби :-)
            изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

            Коментар


            • Коментар


              • А така Валуатор. И да падаме още нема какво да се плашиме

                А оптимизмът става все по-голям, колкото по-ясна става несъстоятелността на някои анализи.

                Коментар на съобщението на БАЛИП
                Автор Кирил Трифонов
                понеделник, 05 ноември 2007

                Владимир Малчев ИК в ИП „ Бул Тренд Брокеридж” ООДЗа коментар на писмото на Българската Асоциация на Лицензираните Инвестиционни Посредници (БАЛИП), изпратено до медиите в четвъртък, 01 ноември 2007 година, потърсихме Владимир Малчев, Инвестиционен консултант в ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.

                Според вас съществува ли дисбаланс на българския капиталов пазар?

                Да говорим за дисбаланс, трябва да кажем кога на пазара е имало баланс. Това очевидно е крайно субективно и не се подава на оценка чрез проста математика. Ако се ограничим до това да направим оценка на темповете на растеж на предлагането и търсенето на капиталовия пазар, това сравнително лесно с достъпна публична информация, може да се направи. Авторите на писмото до медиите, което разбуни духовете в последните дни, не е ясно дали са направили такива изчисления. Пазарът се напуска от някои значими компании като БТК, ДЗИ, Сибанк и т.н., но пък публичен статут придобиват доста нови компании, които заедно със значителните увеличения на капитала, които текат в момента ще задоволят до голяма степен свободния ресурс. Друг е въпросът има ли въобще смисъл в това да се измерва баланса на пазара. Аз съм научен да вярвам в пазарните механизми, а определено мисля, че те се задействаха вече. Имам предвид, че след като стана ясно че БФБ е място, на което от една страна може да се инвестира ресурс и да се изкарва доход от това, сега дойде времето, в което бизнесът реши да потърси този ресурс. Факт е, че впечатляващ брой компании са в процес на придобиване на публичен статут. Като казвам всичко това, не изключвам възможността да се обърнем към държавата и контролните органи в частност да кажат какъв е балансът и да ни го наложат по подходящия начин. Явно има и такъв подход към проблема.

                Надценени ли са дружествата търгувани на БФБ? Има ли някой вина затова?

                Личното ми мнение е, че такива дружества има, но не намирам смисъл да търся виновници затова. Отношение по този въпрос най-лесно се взема като продаваш или не купуваш такива дружества, които смяташ за надценени и обратното с тези, които оценяваш като подценени. В крайна сметка нали това е смисълът на пазара, не можем всички да мислим еднакво.

                Как ще коментирате препоръките на БАЛИП към КФН?

                Подпрепям по принцип становището, че е необходимо облекчаване на процедурите за провеждане на IPO и далеч по-ясно дефиниране на манипулациите на пазара, защото към момента те са неясни и непрактични за българските условия. Наивно е да се смята, че листване на пакети от държавни компании на борсата ще стане с писане на писма до КФН от страна на БАЛИП. Ще трябва цялата общност -БФБ, ЦД, КФН, инвестиционните посредници и управляващите дружества да поискат единно и да лобират пред държавата в лицето на правителството да прогледне за съществуването на капиталовия пазар, както това направаха управляващите в много близки до нас страни. Интрадей търговия, къси продажби и маржин търговия, деривати са все елементи на един развит капиталов пазар, така че и тук трябва да се търсят ефективни мерки.

                Как може да се предотврати огромно презаписване при IPO, като това на „Трейс Груп Холд” АД?

                Мениджърът на едно IPO и един емитент задължително трябва да имат правото да избират как да стане пласирането на една емисия. Дали дребните инвеститори или институционалните инвеститори да са привилигеровани е въпрос на избор. При Трейс Груп явно се е търсило максимално разпръскване на емисията сред индивидуални играчи. Не виждам какъв е проблемът в това. При Каолин облагодетелствани бяха институционалните играчи.

                Как може да се предотврати огромно презаписване на бъдещи емисии – ами всеки един мениджър на емисия може да го направи като включи определени текстове в проспекта. Ако КФН въведе рестрикции по въпроса, пак ще има поставени в по-неизгодна ситуация, това е сигурно. Така че според мен е най-добре нещата да се оставят в ръцете на мениджърите и емитентите.

                Интересното е, че в последните дни се призовава КФН да санкционира т.нар. „кухи поръчки” при IPO на „Трейс Груп Холд” АД. Въпросът е, че надзорът няма никакво правно основание затова. Вероятно за в бъдеще от индивидуалните инвеститори ще се изисква покритие на заявките за участие в IPO под някаква форма – парични средства, ликвидни активи, банкови гаранции и т.н.

                Необходими ли са по строги правила за КИС относно това, в кои дружества да инвестират и относно методите на преоценка на активите?

                Моето мнение е, че БАУД е организация, която може сама да регулира пазара на КИС и тук няма нужда решението да се оставя в ръцете на КФН. Предложенията за евентуални промени трябва да дойдат от самите управляващите дружества.

                Как ще коментирате констатациите в писмото на БАЛИП към КФН?

                Именно това разбуни духовете в последните дни и аз мисля, че тези констатации са много несериозни. По отношение на P/E показателя за повечето компании, направената констатация първо е невярна, второ това е най-лесно манипулирания показател от емитентите и примери в тази посока колкото искаш.



                Другата констатация за прекалената активност на някои емитенти по отношение на публичността. Отново крайно несъгласен съм с нея. Първо, дълго време се оплаквахме, че нашите емитенти са непублични, сега много бързо стигаме до обратната теза. Втория проблем в тази констатация - авторите на писмото предпоставят, че пазарът е некомпетентен, едва ли не глупав и лесно се хваща на постоянния поток от положителни новини за дадени емитенти. Да обвиняваш пазара е комично, още повече че фактите показват, че публиката не се влияе така лесно.



                Останалите констатации за рекламната дейност на КИС, манипулиране на цените с цел преоценка са директна атака срещу конкурентите от страна на авторите на писмото. Това няма как да се оцени по друг начин освен като неколегиално, още повече, че управляващите дружества си имат организация, в която тези проблеми могат да бъдат обсъдени и решени.

                Постигна ли в крайна сметка своите цели писмото на БАЛИП?

                Зависи какво е целяло това писмо, затова може да потърсите авторите му. В крайна сметка водещите икономически медии излязоха със стряскащи заглавия за възможен апокалипсис на БФБ – може би това ще си остане единственият ефект от писмото. Ако е така много жалко. Дано все пак започналата дискусия доведе до някакви положителни промени в пазара като цяло.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от BankOfLame
                  Импе, ако продължаваш да се връзваш на всички "заювци" и да им обясняваш какво да правят скоро ще удариш 10 000 поста . Не виждаш ли че доста от старите участници спряха да пишат във форума и се радват на живота.
                  Тези "заювци" с техните новооткрити кобоси с 4,5 цифрени суми са последните от които зависи тренда.
                  Корекцията ще свърши тогава, когато Бенча, Елана, ПФБК и Капман седнат на една маса и се разберат, а до тогава аз предлагам по-често да ходим на разходки из природата!
                  Ми какво да правя - добър съм си по душа и не искам новобранците да се прецакват... :-) 10 000 поста - нищо това не е извратено...
                  Бих разходил, но нещо време кофти - а вчера бях на снимки и понамръзнах....
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Мисля, че при сравнително добре развит като цени пазар като БФБ, движенията трябва да са разнопосочни - ето - отчети излизат - ТЕ трябва да определят цената. А то - раздухаха инсценирана кампания, че цялата борса била балон и дори читави компании със силни отчети пропаднаха надолу... това е глупаво.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Импе, ако продължаваш да се връзваш на всички "заювци" и да им обясняваш какво да правят скоро ще удариш 10 000 поста . Не виждаш ли че доста от старите участници спряха да пишат във форума и се радват на живота.
                      Тези "заювци" с техните новооткрити кобоси с 4,5 цифрени суми са последните от които зависи тренда.
                      Корекцията ще свърши тогава, когато Бенча, Елана, ПФБК и Капман седнат на една маса и се разберат, а до тогава аз предлагам по-често да ходим на разходки из природата!
                      --

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от takiteasy
                        Първоначално изпратено от Parmy
                        Първоначално изпратено от Императорът
                        И искам да призова всички, особено новобранците :

                        ЗАЮВЦИ - НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ, С КОИТО НИ ЗАЛИВАТ, АКО ЗНАЕТЕ И СТЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ АКЦИИТЕ, КОИТО ДЪРЖИТЕ СА СЕКСИ, ЕМИТИРАНИ ОТ СТАБИЛНИ И ДОБРЕ РАЗВИВАЩИ СЕ ДРУЖЕСТВА - НЕ ПРОДАВАЙТЕ !!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ СКОРО, НО АКО ИЗБЯГАТЕ ЕВТИНО, ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЧКАТЕ.
                        Нямах намерение да се включвам в тези спорове обаче съм доста очуден от това че опитни инвеститори и спекуланти /не включвам себе си естествено/ дали от нерви или не дай боже от липса на познания не могат трезво да направят оценка на движенията на пазара.Ами той /пазара/ има две посоки: едната е нагоре а другата надолу.При правилна преценка всеки може да купува или съответно да продава акции и да бъде на печалба независимо от случващото се.Получава се така че инвеститорите се сърдят на спекулантите или обратното,за това че едните продавали а пък другите купували.Наричате мечките - зайци : ами то такова животно на борсата няма.Уважавайте се и желая успех на всички!

                        /пп: няма да отговарям на нападки и заяждания/

                        Това по скоро е опит да се предпазят "ЗАЙЦИТЕ" от капана, а не обида или нападка.
                        Неееее - мечките са си мечки - те използват това (ако не са го и предизвикали де) и си пълнят. Заювци наричам дребните играчи, повечето с малки портфейли, които се подплашиха и избягаха. Как да няма такова животно? :-) Американските играчи наричат подобни паникьори "прасета", но аз не обичам да обиждам. ;-)

                        И да - опитвам се да предпазя новобранците от паника - защото паниката е много лош съветник. Не се сърдя на никого - аз съм уверен във фундаментът на моите акции.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Техническият анализ на SOFIX показва, че все още нямаме индикатори за стопиране на негативния микротренд.

                          Пробивите на ПС 20 на 2.11.2007 и долният Болинджър банд днес с увеличаваща се амплитуда на негативните "candlesticks" не позволяват да се твърди, че корекцията губи сила и е завършила.

                          Преди пробив на ниво 1700 обаче е рано да се правят обосновани заключения за трайно обръщане на възходящия тренд на индекса.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Parmy
                            Първоначално изпратено от Императорът
                            И искам да призова всички, особено новобранците :

                            ЗАЮВЦИ - НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ, С КОИТО НИ ЗАЛИВАТ, АКО ЗНАЕТЕ И СТЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ АКЦИИТЕ, КОИТО ДЪРЖИТЕ СА СЕКСИ, ЕМИТИРАНИ ОТ СТАБИЛНИ И ДОБРЕ РАЗВИВАЩИ СЕ ДРУЖЕСТВА - НЕ ПРОДАВАЙТЕ !!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ СКОРО, НО АКО ИЗБЯГАТЕ ЕВТИНО, ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЧКАТЕ.
                            Нямах намерение да се включвам в тези спорове обаче съм доста очуден от това че опитни инвеститори и спекуланти /не включвам себе си естествено/ дали от нерви или не дай боже от липса на познания не могат трезво да направят оценка на движенията на пазара.Ами той /пазара/ има две посоки: едната е нагоре а другата надолу.При правилна преценка всеки може да купува или съответно да продава акции и да бъде на печалба независимо от случващото се.Получава се така че инвеститорите се сърдят на спекулантите или обратното,за това че едните продавали а пък другите купували.Наричате мечките - зайци : ами то такова животно на борсата няма.Уважавайте се и желая успех на всички!

                            /пп: няма да отговарям на нападки и заяждания/

                            Това по скоро е опит да се предпазят "ЗАЙЦИТЕ" от капана, а не обида или нападка.

                            Коментар


                            • Под обръщението Заювци, колегата Имп. има предвид мечките със заешко сърце.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Императорът
                                И искам да призова всички, особено новобранците :

                                ЗАЮВЦИ - НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ, С КОИТО НИ ЗАЛИВАТ, АКО ЗНАЕТЕ И СТЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ АКЦИИТЕ, КОИТО ДЪРЖИТЕ СА СЕКСИ, ЕМИТИРАНИ ОТ СТАБИЛНИ И ДОБРЕ РАЗВИВАЩИ СЕ ДРУЖЕСТВА - НЕ ПРОДАВАЙТЕ !!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ СКОРО, НО АКО ИЗБЯГАТЕ ЕВТИНО, ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЧКАТЕ.
                                Нямах намерение да се включвам в тези спорове обаче съм доста очуден от това че опитни инвеститори и спекуланти /не включвам себе си естествено/ дали от нерви или не дай боже от липса на познания не могат трезво да направят оценка на движенията на пазара.Ами той /пазара/ има две посоки: едната е нагоре а другата надолу.При правилна преценка всеки може да купува или съответно да продава акции и да бъде на печалба независимо от случващото се.Получава се така че инвеститорите се сърдят на спекулантите или обратното,за това че едните продавали а пък другите купували.Наричате мечките - зайци : ами то такова животно на борсата няма.Уважавайте се и желая успех на всички!

                                /пп: няма да отговарям на нападки и заяждания/

                                Коментар

                                Working...
                                X