Първоначално изпратено от Alonso
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)
Collapse
X
-
Ето накратко и обобщено Кралят на ябълките изкоренява градините си
Красимир Кумчев
Вдигнах телефона на един от шефовете на веригата и му казах: “Какво става? Купих си една италианска ябълка и дадох 85 ст., а тя - колкото орех. Има ли българин, който да даде 4 лв. за килограм такива плодове? Той вика: “Няма, но от централата на фирмата ни казаха, че миналогодишната реколта в Италия и Полша била голяма и докато не се изпразнят хладилниците от старите ябълки, български ще се продават само в торбички, т. е. шесто качество.” Как да се бориш с Европейския съюз и всички корпорации?
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12700109
https://www.youtube.com/watch?v=XH3nWnVL8vA
Спомнете си - миналата есен и зима във всички големи вериги супер-маркети, вкл. българската Фантастико, ябълките бяха с произход Полша и Италия
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
.....
Както казах за мен е крайно време България да спре да внася хранителни стоки.
Произвеждаме пщеница, но консумираме италианско тесто или пък да
внасяме домати,краставици и плодове от Гърция и Турция, картофи от Полша, мляко от Германия и така нататък,което за мен е абсурдно.
Преди година-две, а и сега в някаква степен се вижда колко "обединени до степен на пълен синхрон" могат да са големите хипер вериги в ценовия сегмент на определени стоки - зеленчуци, плодове, млечни продукти. Дребен пример, но е напълно съпоставим, купувам козе прясно мляко - в големите вериги миналата година под 6лв за литър нямаше, аз го купувах от фермерски пазари между 3 и 4лв. Със сиренето подобно съотношение. Ябълки - 3-4лв. при "големите", на пазара - български от лев до 3, най-най качество. Купувам и по-скъпи, но от производители продукти, това само като личен контрапункт.
За разбирането в дълбочина на проблема идеологиите - ляво, дясно, леберали, консерватори и тн. нямат място, а националният интерес, който когато съвпадне с личния осъзнат ще се получи спойката, която прави една държава устойчива. Шанс има, все пак, по тези земи умни и смели хора са живяли хилядолетия преди съвременните (днешни) цивилизации, а ние сме прихванали от все нещо от тези гени
Алонсо, специално за теб Кралят на ябълките изкоренява градините си, "Бразди" - 29.10.2022
https://www.youtube.com/watch?v=XH3nWnVL8vA
10 минути е само по заглавната тема, но чуй детайлите в 6-тата минута
И още по случая, който е хроничен за целия аграрен и животновъден сектор
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12700109
Тук е описан най-добре въпроса
https://www.plovdiv24.bg/novini/plov...zhivot-1437894
България не може да спре да внася храни, но с една далновидна политика можем да запазим относително здравословна храна за нас и поколенията. А храната е свързана със Свободата
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Алонсо е гледал прекалено много рекламата за градините на Дерони, която няма нищо общо с действителността !Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 8 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
много ми е неприятно да споделя, но лютеница и тн съдържащо домати се прави изключително от вносен китайски концентрат - това го знам от производители от зеленчукарски регион
да има и родно производство, но не е достатъчно.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
много ми е неприятно да споделя, но лютеница и тн съдържащо домати се прави изключително от вносен китайски концентрат - това го знам от производители от зеленчукарски регион
да има и родно производство, но не е достатъчно.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеИмах предвид, че според мен е възможно да произвеждаме плодове и зеленчуци, които се отглеждат на полето а не оранжерийни, за които съм съгласен, че климата и газа са решаващи. Дерони не отглеждат в оранжерии доматите от които правят кетчуп. Пипера също се отглежда на полето и в района на Шабла се отглежда масово е доста доходоносно. Плодните дървета, орехи, бадеми и т.н, също нямат нужда от оранжерии. Имат нужда от поливане а Агрия разполага със собствени, комасирани и поливни земи и се надявам да разшири дейноста в тази посока някой ден.
да има и родно производство, но не е достатъчно.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеИмах предвид, че според мен е възможно да произвеждаме плодове и зеленчуци, които се отглеждат на полето а не оранжерийни, за които съм съгласен, че климата и газа са решаващи. Дерони не отглеждат в оранжерии доматите от които правят кетчуп. Пипера също се отглежда на полето и в района на Шабла се отглежда масово е доста доходоносно. Плодните дървета, орехи, бадеми и т.н, също нямат нужда от оранжерии. Имат нужда от поливане а Агрия разполага със собствени, комасирани и поливни земи и се надявам да разшири дейноста в тази посока някой ден.... единствено неясно е какво правиш печалбата
ПП. шегичка, но са полезни тези дискусии, може ръководството да чете и да види добри идеи ...
Last edited by petyob; 20.09.2023, 14:10.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от camaz Разгледай мнениеПрозивеждаме пщеница, но консумираме италианско тесто или пък да внасяме домати,краставици и плодове от Гърция и Турция, картофи от Полша, мляко от Германия и така нататък,което за мен е абсурдно.
Че защо да е абсурдно?
Купих си Март месец т. г. къща на село. Тридесетина постоянни жители. През уикенда се увеличават до 150. Средна възраст на постоянно живеещите 70+. Само две млади семейства с малки деца. Един! жител само има кокошки и продава яйца и домати от градината си. Друг има стотина кошера и продава мед. Едно магаре и няколко кучета и котки на цяло село. Двама имат прасета. Затова пък почти няма мухи. Местния арендатор обработва всичко наоколо и сее царевица, слънчоглед и пшеница. А някога тук са живеели над 1500 души. И такива са повечето села в България. За съжаление.
с толкова инвентар и хора може да работи землищата на няколко села. Субсидията , която получава му стига да си покрие всички разходи по заплата на персонал, гориво, препарати, че и семена. Добивът за рента и него. Чиста работа, но накрая храним египет със субсидирано зърно с посредствено качество... и работни места йок.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Прозивеждаме пщеница, но консумираме италианско тесто или пък да внасяме домати,краставици и плодове от Гърция и Турция, картофи от Полша, мляко от Германия и така нататък,което за мен е абсурдно.
Че защо да е абсурдно?
Купих си Март месец т. г. къща на село. Тридесетина постоянни жители. През уикенда се увеличават до 150. Средна възраст на постоянно живеещите 70+. Само две млади семейства с малки деца. Един! жител само има кокошки и продава яйца и домати от градината си. Друг има стотина кошера и продава мед. Едно магаре и няколко кучета и котки на цяло село. Двама имат прасета. Затова пък почти няма мухи. Местния арендатор обработва всичко наоколо и сее царевица, слънчоглед и пшеница. А някога тук са живеели над 1500 души. И такива са повечето села в България. За съжаление.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от galaxy Разгледай мнение
В Турция доматите са по-евтини по ред причини - обезценяване на турската лира, по-добър и топъл климат, евтина работна ръка, повече натрупан капитал през годините, което води до автоматизиране на труда.
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнениеи каква стана - точно вносът на слънчоглед, от който имаме нужда, ще го забранят?! За сетен път ППтата показват, че не стават
а може и без да се разтоварва
- 1 like
Коментар
Коментар