If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ако си открил някаква ниша в пазара незаета може да направиш добър бизнес - продаваш си акциите от Агрия, не са малко, наемаш хора и правиш пачките ... единствено неясно е какво правиш печалбата
ПП. шегичка , но са полезни тези дискусии, може ръководството да чете и да види добри идеи ...
Ако бях по-млад и по-малко мързелив бих го направил и без да си продавам акциите в Агрия. Проблема е че едва ли ще се намери примерно 1000 декара поливни на едно място, или ако се намерят ще е на някаква безумна цена. По-скоро бих направил добър бизнес план и бих го предложил на компания като Агрия. Сигурен съм че ако е наистина е добър плана и поемеш гаранции че можеш да го осъществиш няма да ти откажат. Тези неща сме ги коментирали на ОСА, така че ако колегата Дидо има опит, знания и желание може да го направи. Относно ябълките например можете да питате чичко гугъл как се гледат ябълки в днешни дни, какви са добивите от декар и т.н. Сметката показва че субсидията е прнебрежимо малко перо в ОПР. Преди години имах желание за подобен бизнес и сметките бяха 15 стотинки себестойност и 30 стотинки транспорт + 15 стотинки съхранение в хладилен склад и при продажба на около лев излизаше около 3000 лева на декар печалбата. Това е обаче ако изпълняваш всички стъпки по рецептата и не обърхаш нищо. Тоест трябва да имаш добив минимум 8 тона от декар, при положение че в Гърция например знам че нормата е 12 тона а при нас норма няма, защото много хора гледат ябълки и имат добив по 1-2 тона и то некачествени. Та аз нямам информация въпросният цар на ябълките какво и как гледа, какви добиви и качество постига и т.н. за да си позволя да давам мнение по неговият казус. Това в което вярвам обаче е че крайният клиент винаги ще търси качество и цена и че има достатъчно търговци, които искат да са конкуретноспособни и да продават качествена стока на добри цени. Другото в което съм сигурен че нашият климат е много подходящ за отглеждане на плодове и зеленчуци, защото преди години бяхме лидери в това производство. И третото в което съм сигурен е че себестойността на повечето продукти е по-ниска от транспорта и за 500 км. Разбирам, че звучи популистки но в интернет пространството има достатъчно материали и разчети.
не е правилна тезата, че всичко което сме произвеждали, пак трябва да го произвеждаме. Преди не сме били в този отворен пазар ЕС - в този голям пазар някой страни имат конкурентни предимства - климат, почви, води, енергия, хора и др. ..даже и субсидии . Преди сме имали пазар за нашите якълки, но сега полските ги изместват
пп. даже и географското положение може да е конкурентно предимство - близост до пазара, евтини транспортни разходи, и време за доставка на развалящите се.
Даже и новите технологии променят картината - преди се е беряло на ръка, сега ако може с машини ще се иска равен голям терен, а не пресечен
Факт е че има и други държави , които яко субсидират земеделските производители (например Франция , Полша, Нидерландия), но там не може да се види земеделец да кара Майбах. От друга страна, традиционни стоки се внесят. Всичко това говори, че субсидиите се разпределят неправилно и се усвояват от малка група хора, което пък показва защо дружество се е насочило към зърната , а не към ябълките - такива са стимулите.
Виждал съм градините им, както и други неща на живо и на тази база съм сформирал мнението си. продължавам да смятам зърнопроизводството е най-ниско ефективното производство, което е подходящо за слабонаселени без възможност за напояване места. Печалбата е 70-100 лева на декар от зърнопроизводство, докато същият този декар може да ти прави по няколко хиляди от ябълки например.
Не може да искаме този който е специализиран в отглеждане на зърнени да гледа и ябълки. Този Краси Кумчев дето е царят на ябълките, специализиран от години, ги изкоренява, защото явно вече е губещ ?!? Трябва да се анализира къде е проблема - неравните субсидии ли или някъде другаде!
каква е там методиката? За зеленчуци да е по-голяма субсидията, за зърно да си остане такава или какво?
да
да има диверсификация в субсидирането, но и да се следи за измами.
отделно, че в Европа парите отиват основно в малки до средни ферми на база оборот, земя и тн, а тук е точно обратното.
когато си собственик на земята може да гледаш каквото и както си поискаш - личен избор, но огромна част от нашите така наречени зърнари са арендатори и там настоящото субсидиране прави така, че на практика се гледа 95% зърна и тн...което се вижда, че води до срам - да ядем ябълки от полша и лук от австрия и тн
ПП да вметна, че мястото на тази дискусия не е точно в темата на Агрия, защото те имат и земя и бази и мощности и горе долу затварят цикъла, но тук тръгна приказката...
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
напълно споделям мнението ти за зърнарството
със субсидии отгледахме най-големите дерибей и мутри по места
иначе за вносните ябълки, домати, дини , пъпеши , сливи и тн... именно една от причините е , че земеделеца със зеленчукова градина 50лв субсидия отива за един надник на работник, а на зърнаря тези 50лв на декар му стигат да си плати заплата, горива, че и печалба да има ако земята е негова....
резултатите са ясни
много се надвям с тази си акция с тракторите да настъпиха греблото и методиката за субсидиране да стане като в развита европа, но се съмнявам да имат толкова топки нашите политици.
каква е там методиката? За зеленчуци да е по-голяма субсидията, за зърно да си остане такава или какво?
напълно споделям мнението ти за зърнарството
със субсидии отгледахме най-големите дерибей и мутри по места
иначе за вносните ябълки, домати, дини , пъпеши , сливи и тн... именно една от причините е , че земеделеца със зеленчукова градина 50лв субсидия отива за един надник на работник, а на зърнаря тези 50лв на декар му стигат да си плати заплата, горива, че и печалба да има ако земята е негова....
резултатите са ясни
много се надвям с тази си акция с тракторите да настъпиха греблото и методиката за субсидиране да стане като в развита европа, но се съмнявам да имат толкова топки нашите политици.
Напълно подкрепям мненията.
При такава концентрация на собствена земя в Агрия е възможно чрез консервиране на плодове и/или зеленчуци да се получи, Мин. 10 пъти по добра рентабилност на дка.
А пазар има за всички храни. Всеки ден го работя в централна Европа.
Просто трябва много задълбочен анализ на пазара.
Виждал съм градините им, както и други неща на живо и на тази база съм сформирал мнението си. продължавам да смятам зърнопроизводството е най-ниско ефективното производство, което е подходящо за слабонаселени без възможност за напояване места. Печалбата е 70-100 лева на декар от зърнопроизводство, докато същият този декар може да ти прави по няколко хиляди от ябълки например.
напълно споделям мнението ти за зърнарството
със субсидии отгледахме най-големите дерибей и мутри по места
иначе за вносните ябълки, домати, дини , пъпеши , сливи и тн... именно една от причините е , че земеделеца със зеленчукова градина 50лв субсидия отива за един надник на работник, а на зърнаря тези 50лв на декар му стигат да си плати заплата, горива, че и печалба да има ако земята е негова....
резултатите са ясни
много се надвям с тази си акция с тракторите да настъпиха греблото и методиката за субсидиране да стане като в развита европа, но се съмнявам да имат толкова топки нашите политици.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Виждал съм градините им, както и други неща на живо и на тази база съм сформирал мнението си. продължавам да смятам зърнопроизводството е най-ниско ефективното производство, което е подходящо за слабонаселени без възможност за напояване места. Печалбата е 70-100 лева на декар от зърнопроизводство, докато същият този декар може да ти прави по няколко хиляди от ябълки например.
Е разбира се, че имат градини остана и да нямат ! Обаче нали разбираш, че тези градини задоволяват една малка част от нуждите им при положение, че могат да си осигурят евтина суровина отвън, както и bertram ти каза !
Вдигнах телефона на един от шефовете на веригата и му казах: “Какво става? Купих си една италианска ябълка и дадох 85 ст., а тя - колкото орех. Има ли българин, който да даде 4 лв. за килограм такива плодове? Той вика: “Няма, но от централата на фирмата ни казаха, че миналогодишната реколта в Италия и Полша била голяма и докато не се изпразнят хладилниците от старите ябълки, български ще се продават само в торбички, т. е. шесто качество.” Как да се бориш с Европейския съюз и всички корпорации? https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12700109 https://www.youtube.com/watch?v=XH3nWnVL8vA
Спомнете си - миналата есен и зима във всички големи вериги супер-маркети, вкл. българската Фантастико, ябълките бяха с произход Полша и Италия
..... Както казах за мен е крайно време България да спре да внася хранителни стоки.
Произвеждаме пщеница, но консумираме италианско тесто или пък да
внасяме домати,краставици и плодове от Гърция и Турция, картофи от Полша, мляко от Германия и така нататък,което за мен е абсурдно.
Радвам се, че повече хора са проумели една толкова важна постановка за националната сигурност, като продоволствената осигуреност на населението.Замислете се и защо в Гърция аграрният сектор е все още достатъчно силен, за да се съобразява политиката и с него. Отговорът е - много на брой дребни производители, обединени в различни сдружения, с които да защитават интересите си. (Не че и там не се работи в разбиване на модела и позициите) Затова и общият поглед върху гръцките села е, че са "живи". Много дълга тема и всеки може да впрегне мисловния си процес, ако иска да види нещата в същността им, извън опаковката.
Преди година-две, а и сега в някаква степен се вижда колко "обединени до степен на пълен синхрон" могат да са големите хипер вериги в ценовия сегмент на определени стоки - зеленчуци, плодове, млечни продукти. Дребен пример, но е напълно съпоставим, купувам козе прясно мляко - в големите вериги миналата година под 6лв за литър нямаше, аз го купувах от фермерски пазари между 3 и 4лв. Със сиренето подобно съотношение. Ябълки - 3-4лв. при "големите", на пазара - български от лев до 3, най-най качество. Купувам и по-скъпи, но от производители продукти, това само като личен контрапункт.
За разбирането в дълбочина на проблема идеологиите - ляво, дясно, леберали, консерватори и тн. нямат място, а националният интерес, който когато съвпадне с личния осъзнат ще се получи спойката, която прави една държава устойчива. Шанс има, все пак, по тези земи умни и смели хора са живяли хилядолетия преди съвременните (днешни) цивилизации, а ние сме прихванали от все нещо от тези гени
България не може да спре да внася храни, но с една далновидна политика можем да запазим относително здравословна храна за нас и поколенията. А храната е свързана със Свободата
Алонсо е гледал прекалено много рекламата за градините на Дерони, която няма нищо общо с действителността !
Виждал съм градините им, както и други неща на живо и на тази база съм сформирал мнението си. продължавам да смятам зърнопроизводството е най-ниско ефективното производство, което е подходящо за слабонаселени без възможност за напояване места. Печалбата е 70-100 лева на декар от зърнопроизводство, докато същият този декар може да ти прави по няколко хиляди от ябълки например.
Коментар