Не съм по темата за самата акция, но дискусията по свързаните сюжети ми е много интересна.
Фортис, запасите от миналогодишно зърно започват към този момент да се вадят от силозите и потеглят към Полша и Румъния. Големите търговци "сглобиха" организацията по прехвърлянето на собствеността на суровините към компаниите в двете държави, които ще поемат последващата дистрибуця и износ, тъй като офисите в Украйна не работят. Това звучи като проста работа, но всъщност е голяма галимация да се реорганизира цялата верига на доставки в двете съседни държави (да се освободят наистина големи складови площи) плюс цялата административна хавра. Каргил има регистрирано дружество в Румъния, но Луи Драйфус има само ДДС регистрация на чуждестранен търговец там и като фирма със седалище извън ЕС (Женева) вносът и износът през Румъния стават по-сложни.
Каргил е в по-деликатно положение откъм операции в Украйна с офиси в Донецк, Киев и Лвов. И двата търговеца имат големи експозиции там и правят възможното да изтеглят суровините в появилия се прозорец в момента, като жп връзките с Полша и Румъния не са нарушени. Зърнените терминали в Одеса са проблем, но това е ясно. Ще се плава временно от Констанца.
Макар че загубите ще са големи за следващата реколта, очаква се тя да бъде с около 1/3 по-слаба от обичайното. В контекста на инвестициите Арчър Даниелс Мидландс е близо до постигнатия си тези дни връх за всички времена, а Бъндж е близо до нов рекорд след върха си през 2008 г., макар че и двете публични компании, разбира се, имат и те сериозна експозиция в Украйна. В цените им вече са калкулирани златните времена на скъпи зърно и царевица. Мисля, че и Агрия е fully priced, така да се каже.
Не е препоръка.
Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Каргил е в по-деликатно положение откъм операции в Украйна с офиси в Донецк, Киев и Лвов. И двата търговеца имат големи експозиции там и правят възможното да изтеглят суровините в появилия се прозорец в момента, като жп връзките с Полша и Румъния не са нарушени. Зърнените терминали в Одеса са проблем, но това е ясно. Ще се плава временно от Констанца.
Макар че загубите ще са големи за следващата реколта, очаква се тя да бъде с около 1/3 по-слаба от обичайното. В контекста на инвестициите Арчър Даниелс Мидландс е близо до постигнатия си тези дни връх за всички времена, а Бъндж е близо до нов рекорд след върха си през 2008 г., макар че и двете публични компании, разбира се, имат и те сериозна експозиция в Украйна. В цените им вече са калкулирани златните времена на скъпи зърно и царевица. Мисля, че и Агрия е fully priced, така да се каже.
Не е препоръка.
Коментар