IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не съм по темата за самата акция, но дискусията по свързаните сюжети ми е много интересна.

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    И за мен Украйна ще има слаби реколти. Пшеница и царевица под 20 млн. тона всяка, слънчоглед под 7 - 9 млн. тона. Не се знае какво се случва със запасите от зърно в страната, които трябваше да се изнасят. Те ще нанесат корекция на реколтите в значителна степен. Друг е момента до колко инфраструктурата на Украйна ще може да прави износ.
    Фортис, запасите от миналогодишно зърно започват към този момент да се вадят от силозите и потеглят към Полша и Румъния. Големите търговци "сглобиха" организацията по прехвърлянето на собствеността на суровините към компаниите в двете държави, които ще поемат последващата дистрибуця и износ, тъй като офисите в Украйна не работят. Това звучи като проста работа, но всъщност е голяма галимация да се реорганизира цялата верига на доставки в двете съседни държави (да се освободят наистина големи складови площи) плюс цялата административна хавра. Каргил има регистрирано дружество в Румъния, но Луи Драйфус има само ДДС регистрация на чуждестранен търговец там и като фирма със седалище извън ЕС (Женева) вносът и износът през Румъния стават по-сложни.

Каргил е в по-деликатно положение откъм операции в Украйна с офиси в Донецк, Киев и Лвов. И двата търговеца имат големи експозиции там и правят възможното да изтеглят суровините в появилия се прозорец в момента, като жп връзките с Полша и Румъния не са нарушени. Зърнените терминали в Одеса са проблем, но това е ясно. Ще се плава временно от Констанца.

Макар че загубите ще са големи за следващата реколта, очаква се тя да бъде с около 1/3 по-слаба от обичайното. В контекста на инвестициите Арчър Даниелс Мидландс е близо до постигнатия си тези дни връх за всички времена, а Бъндж е близо до нов рекорд след върха си през 2008 г., макар че и двете публични компании, разбира се, имат и те сериозна експозиция в Украйна. В цените им вече са калкулирани златните времена на скъпи зърно и царевица. Мисля, че и Агрия е fully priced, така да се каже.

Не е препоръка.

Коментар

• Какво ще се случи след 10ти април?

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Аз доколкто знам, нямат парво да купуват само тези, които са в управителният съвет, а има мажоритарни собственици, които не са в УС.
        Точно така е!

Коментар

• Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

... най добре е батя да обясни той е по “ лекциите” но като цяло в краят на всяко тримесечие ПФ надуват цени на акции за да покажат. Доходност... купуват когато имат лимити...
          Значи пак нищо не разбирам. Казваш, че разбираш че фондовете преоценяват и в същият момент, казваш че не разбираш що е то преоценяване. Ами аз ще ти обясня тогава.
          Първо за да преоценяваме нещо, то трябва преди това да сме го купили. Виж какво има в портфейла на въпросните фондове и ще се убедиш че там предното тримесечие акции на Агрия няма. Дали следващото ще се опитат да преоценяват, това което са купували през първото можем само да гадаем, но гледайки търговията по позициите които има там, смятам че слуховете за преоценяване са силно преувеличени.
          Второ, смъсъла на преоценяването е с малък обем да се промени цената с много, а точно при агрия са най-високите обеми тези дни. За какво му е на някой да харчи примерно 5 милиона за да преоценява нещо което няма? Има и четвърто, пето и т.н., но мисля че тези двете са достатъчни. Тези дни ще разберем дали твърдението ти че вчера е бил последният ден е вярно
          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
            Нещо ми се губи - откога вътрешари имат право на сделки през март?
            Аз доколкто знам, нямат парво да купуват само тези, които са в управителният съвет, а има мажоритарни собственици, които не са в УС.

Коментар

• Нещо ми се губи - откога вътрешари имат право на сделки през март?

Коментар

• На всички ни е ясно, че Агрия при тази конюнктура правят луди пари и от зърното, и от олиото. Но никой не знае по-добре колко пари правят точно от мажо. В дружеството има трима основни акционери (Комерс, Емра и Светломир Тодоров), от данните на Централния депозитар за фрий флоута виждаме, че някой от тези трима акционери е взел да пазарува акции от четвъртък насам - точно когато се активизира ударно търговията. За четвъртък, петък и понеделник, за които имаме данни от ЦД, са изтъргувани общо 65746 акции, от които някой от тримата големи акционери и придобил 20342 акции. Кои са останалите купувачи не знаем, но това, че някой от тримата големи пазарува го виждаме ясно от данните на депозитара.

Коментар

... най добре е батя да обясни той е по “ лекциите” но като цяло в краят на всяко тримесечие ПФ надуват цени на акции за да покажат. Доходност... купуват когато имат лимити...
                  Аз благодаря и съм доволен от всякакво инфо, но това не ми дойде на ум, че гонят доходност по този начин, ако не крепят дадено вложение и цената тръгне надолу след това реално доходността им отива в сифона. Може да са лаишки разсъжденията ми но благодаря за споделеното.
                  Last edited by Petar; 30.03.2022, 23:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение

Никаква представа, някой вчера каза че имали трите букви някаква квота за тримесечието да се инвестира на БФБ, ако съм разбрал грешно се извинявам. И да, не би трябвало да им пречи каквото и да било да купуват още ако смятат, че инвестицията си заслужава

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Аз така и не разбрах какво им пречи да си купуват и другия месец. Освен ако има някакво правило да е забранено на фондовете да купуват през април.
                      Никаква представа, някой вчера каза че имали трите букви някаква квота за тримесечието да се инвестира на БФБ, ако съм разбрал грешно се извинявам. И да, не би трябвало да им пречи каквото и да било да купуват още ако смятат, че инвестицията си заслужава
                      Last edited by Petar; 30.03.2022, 18:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение

Е вчера след милионния оборот не беше ли същия слогана? И днес хоп с 50% отгоре. Утре е последен ден от месеца дали е възможно да направят още един напън?
                        Аз така и не разбрах какво им пречи да си купуват и другия месец. Освен ако има някакво правило да е забранено на фондовете да купуват през април.

Коментар

• Купувачите по моите сделки днес са през Карол, ОББ и Елана.

Коментар

• ФФ - 3000 в понеделник

Коментар

А според мен са вътрешари и партито е по сложно.... и днес приключи голямото търсене.... според мен... на 10 април ще имаме по голяма яснота
                              Е вчера след милионния оборот не беше ли същия слогана? И днес хоп с 50% отгоре. Утре е последен ден от месеца дали е възможно да направят още един напън?

Коментар

• Днес на минус 3% ли се очерта завършека !?

Коментар

Working...
                                X