IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    Панда, така и не отговори какви са ти подбудите да влизаш да хейтиш по позиции, които не стават за инвестиция, обаче приемам че се интересуваш искрено и ще ти отговоря. Надявам се да прочетеш написаното от мен преди следващият си пост. Плана за пристанището е от 2020 че и по-назад. И в статията, която си цитирал е написано, че има две годишно забавяне а статията е от 23-та. 21-ва са подали документи, което значи че преди това са купили парцела и са правили тези проекти. Проекта за олиото беше тогава когато нямаше война и имаше безпроблемен внос на слънчоглед от Украйна. В момента масово липсва суровина за всички преработватели. Олива внасят от Канада, но не се знае и там до кога ще е. Войната продължава дори да войната да свърши, добивите в Русия и Украйна са на рекордно ниски нива. Освен всичкото тези планове за 150 мил и за 100 мил бяха във времената, когато Агрия печелеше по 100 мил на година и изглеждаше че така ще продължи и следващата година а то не стана баш така. Поредица от две лоши години с по 20-30 мил печалби. Земеделието през тези две години е по нулите. Ако не са тези 6-7 мил субсидии нямаше да има никаква печалба. Та като печелиш по 100 мил на година е лесно да правиш планове как да ги харчиш, ама като печелиш по 20-30 е малко прекалено да планираш инвестиции от 300 милиона. Пристанището беше смятано на 10% рентабилност при 2 лихва и се връзваше. После се оказа че инвестицията се увеличава заради още разходи за удълбочаване и съответно доходността ще падне на 7-8% при завишени разходи за лихви до 4-5%. Маржа става прекалено нисък и в такава ситуация е нормално да спреш проекта и да преговаряш с инвеститор, който да налее в строителството и с който да делиш прчалбите. Точно това прави и Емо Райков. Завода също няма смисъл да го строиш ако не си сигурен дали ще има суровина, независимо че си в топа на търговците в България. Проблема със суровината е международен и геополитически и не зависи основно от мениджмънта на Агрия. Сега се насочват към соларите, чиито цени са паднали наполовина последната година и за които имат подходящи парцели с близки точки на присъединяване и където очакваната доходност ще е 15% и има достатъчен диференциал при лихва 4. Пиша и защото на ОСА имаше доста критики относно сайта и информацията които предоставя компанията. Аз например зададох въпрос защо пазара ги оценява на толкова на колкото оценява и един паркинг на който един човек е направил един хидрогенератор и не получих отговор. Питахме и колко точно им е земята. Отговора беше че тя е несъществен актив, обаче пък за мен е съществен, защото пазара ги оценява на половината на колкото им струва земята и така нататаък...Мога да пиша още много, ама не виждам смисъл. Препоръката ми е да проучваш добре преди да коментираш и особено преди да инвестираш. Бизнесите които се опитваш да анализраш са реални бизнеси с реални хора и с много бачкане, независимо дали ти си представяш че там едни "прости аграри" седят на едни компове и си цъкат на тях по цял ден...Земеделието си е реален бизнес с реални проблеми с обикаляне по нивята и т.н Пшеницата е супер като добиви но ниска като цена, Царевицата в основата си е поливна и там ще има някой лев, обаче слънчогледа е зле. Днес го дават да вали и се молим да валне и при нас че да го спасим от това да излезе на загуба и т.н
    Алонсо, гледал ли си The Big Short? Много интересен филм по книга на Майкъл Люис, който също е писал The Undoing Project, която е сред най-любимите ми книги на всички времена. Стратегията с опциите ми е донякъде базирана на философията на Cornwall Capital и нещо което може да е убягнало на много хора за филма е, че Майкъл Бъри беше малко задник като си заключи фонда за да не теглят инвеститорите. В истинския живот е още по-зле - прави едни прогнози и като не се сбъднат, трие и се прави че никога не се е случвало. Та бях прочел някъде, че той никога не обичал да говори за инвестициите си, защото така щели да ги критикуват и той да трябва да ги защитава, което не иска да прави. Сега разбираш ли или да обясня още?

БФБ е нисколиквидна борса, но има интересни възможности за инвестиции и може да се научи много информация като ходиш на кафе с българския Бъфет или просто посещаваш ОСА и задаваш въпроси. Тези въпроси и техните отговори после не ги публикуват в медиите както и в протоколите на ОСА и е друг въпрос доколко това е легално или поне коректно предвид, че може да мине за вътрешна информация като присъстващите на ОСА имат явно предимство. Много рядко се споделя във форума и ако питаш учтиво, най-вероятно ще те игнорнат като колегата в темата на Слънчев бряг тези дни. Но ако пуснеш аргументирано мнение и сложиш правилното количество тролене, най-големите вярващи в акцията, които ходят на кафета, ОСА и вероятно си говорят на 4 очи с изпълнителния директор след събранията, няма да се сдържат и ще напишат дълги и аргументирани мнения да си защитават инвестициите. Ако ги помолиш учтиво, никога не биха споделили толкова много информация. От теб сега научих много за Агрия само от този пост и да, смятам ги за тъпи аграри защото още в началото на 2024 казах, че суровина няма да има. Нищо, че не следя дали ще вали, а си седя вкъщи пред лаптопа и чета новини в нета.

За алфата, мога да ти извадя колко съм изкарал през годините ако толкова държиш, но никога не е било само заради тях. Първият ми анализ беше януари 2017г за DRD, когато ми беше към 50% от целия портфейл и нямаше нови анализи от години защото алфата не плащаше добре тогава, сега е към тройно. Написах го защото исках да събера мнения къде мога да греша защото бях много булиш и този анализ събра над 50 мнения, 1,304 PVs и ми платиха $48.04. Ти колко пари си направил казваш?

А и в случай, че не си забелязал - хейтя понякога и собствените си позиции
    Last edited by Black and white cat-foot; 28.06.2025, 13:20.
    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

И понеже има и доста лични епитети, които до сега пропусках покрай ушите си, ще отговоря и за "краставичаря".
      За мен "краставичар" е този, който печели пари от краставици Само от тази компания в чиято тема пишем аз съм спечелил няколко десетки пъти повече пари отколкото ти си спечелил за цялата си кариера на трейдър и анализатор в алфата, така че не е лошо да преосмислиш кой е краставичар и кой не е, и може би малко да свалиш егото, да увеличш четенето и мисленето за сметка на намаляне на писането и един ден с чиста съвест да се наречеш "краставичар"

Поздравления за отделеното време и точният изказ!
      На някои хора трудно се помага...

Коментар

• И понеже има и доста лични епитети, които до сега пропусках покрай ушите си, ще отговоря и за "краставичаря".
        За мен "краставичар" е този, който печели пари от краставици Само от тази компания в чиято тема пишем аз съм спечелил няколко десетки пъти повече пари отколкото ти си спечелил за цялата си кариера на трейдър и анализатор в алфата, така че не е лошо да преосмислиш кой е краставичар и кой не е, и може би малко да свалиш егото, да увеличш четенето и мисленето за сметка на намаляне на писането и един ден с чиста съвест да се наречеш "краставичар"
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Панда, така и не отговори какви са ти подбудите да влизаш да хейтиш по позиции, които не стават за инвестиция, обаче приемам че се интересуваш искрено и ще ти отговоря. Надявам се да прочетеш написаното от мен преди следващият си пост. Плана за пристанището е от 2020 че и по-назад. И в статията, която си цитирал е написано, че има две годишно забавяне а статията е от 23-та. 21-ва са подали документи, което значи че преди това са купили парцела и са правили тези проекти. Проекта за олиото беше тогава когато нямаше война и имаше безпроблемен внос на слънчоглед от Украйна. В момента масово липсва суровина за всички преработватели. Олива внасят от Канада, но не се знае и там до кога ще е. Войната продължава дори да войната да свърши, добивите в Русия и Украйна са на рекордно ниски нива. Освен всичкото тези планове за 150 мил и за 100 мил бяха във времената, когато Агрия печелеше по 100 мил на година и изглеждаше че така ще продължи и следващата година а то не стана баш така. Поредица от две лоши години с по 20-30 мил печалби. Земеделието през тези две години е по нулите. Ако не са тези 6-7 мил субсидии нямаше да има никаква печалба. Та като печелиш по 100 мил на година е лесно да правиш планове как да ги харчиш, ама като печелиш по 20-30 е малко прекалено да планираш инвестиции от 300 милиона. Пристанището беше смятано на 10% рентабилност при 2 лихва и се връзваше. После се оказа че инвестицията се увеличава заради още разходи за удълбочаване и съответно доходността ще падне на 7-8% при завишени разходи за лихви до 4-5%. Маржа става прекалено нисък и в такава ситуация е нормално да спреш проекта и да преговаряш с инвеститор, който да налее в строителството и с който да делиш прчалбите. Точно това прави и Емо Райков. Завода също няма смисъл да го строиш ако не си сигурен дали ще има суровина, независимо че си в топа на търговците в България. Проблема със суровината е международен и геополитически и не зависи основно от мениджмънта на Агрия. Сега се насочват към соларите, чиито цени са паднали наполовина последната година и за които имат подходящи парцели с близки точки на присъединяване и където очакваната доходност ще е 15% и има достатъчен диференциал при лихва 4. Пиша и защото на ОСА имаше доста критики относно сайта и информацията които предоставя компанията. Аз например зададох въпрос защо пазара ги оценява на толкова на колкото оценява и един паркинг на който един човек е направил един хидрогенератор и не получих отговор. Питахме и колко точно им е земята. Отговора беше че тя е несъществен актив, обаче пък за мен е съществен, защото пазара ги оценява на половината на колкото им струва земята и така нататаък...Мога да пиша още много, ама не виждам смисъл. Препоръката ми е да проучваш добре преди да коментираш и особено преди да инвестираш. Бизнесите които се опитваш да анализраш са реални бизнеси с реални хора и с много бачкане, независимо дали ти си представяш че там едни "прости аграри" седят на едни компове и си цъкат на тях по цял ден...Земеделието си е реален бизнес с реални проблеми с обикаляне по нивята и т.н Пшеницата е супер като добиви но ниска като цена, Царевицата в основата си е поливна и там ще има някой лев, обаче слънчогледа е зле. Днес го дават да вали и се молим да валне и при нас че да го спасим от това да излезе на загуба и т.н

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
            Оценките за възвращаемост на капитала за проекти правени преди няколко години се променят с времето, идват нови идеи и проекти с по-добри параметри. Няма лошо да се приоретизират нещата и да не се бърза ...
            Абе краставици на краставичар ли се опитвате да продавате? Да вземем завода, че за него най-много ме дразните. Като почна специалната военна операция през 2022, цените на олиото скочиха до небето както и пшеницата и тн и Агрия беше на 30 лв. В бг ако помниш, по магазините имаше надписи как може да си купиш само по 1-2 броя на човек, които се задържаха с месеци. Лихвите открай време са ниски, особено в бг. Слънчоглед не си правим достатъчно и за олиото ползваме украински, няма лошо. Та в един момент нещата започват да се успокояват, разбира се в бг цените на олиото се задържаха доста по-дълго на високи нива и имаше тука снимчици с нормални цени например във Франция и Германия. Няма лошо, свободен пазар, сигурен съм че КЗК си е свършила работата. Та, 2024 г в Капитал и другите медии излизат великите планове на Агрия да строят завод за олио за 150 милиона, щели да правят вертикална интеграция и да изнасят. Супер модерен завод, на една крачка от това слънчогледа да го прави ИИ в клауда. Аз викам "пичове, украинците не са тъпи, ето строят си собствени заводи, няма да има суровина". Тука ми обяснявате как аграрите са умни, а аз съм тъп - Агрия имали земи, сами щели да си правят слънчоглед, те имали и огрооооомно количество на склад което и сега било половината капитализация. А и като заводът е голям и модерен, това са си икономии от мащаба и ниска себестойност. Протечи статията бтв, финансирането уж беше осигурено, щяха да стават следващата Олива

https://www.capital.bg/biznes/kompan...o_s_nov_zavod/

Финансиране е осигурено от ЕИБ и ОББ, като 25% от инвестицията ще са средства на холдинга

След като разви отглеждането на слънчоглед, през последното десетилетие, България плавно минава към следваща фаза - преработката му до олио и износ. Този бизнес счупи рекорд и през 2022 г. местните компании продадоха в чужбина слънчогледово масло за над 3 млрд. лв. Топ производител е "Олива", която в трите си фабрики преработва 700 хил. тона семена годишно.

Така че нз какви ги плещи Алонсо, може да го е напекло. Погледни и цените на олиото, с 50% са над нивата от статията

https://tradingeconomics.com/commodity/sunflower-oil
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Оценките за възвращаемост на капитала за проекти правени преди няколко години се променят с времето, идват нови идеи и проекти с по-добри параметри. Няма лошо да се приоретизират нещата и да не се бърза ...

Коментар

Проекта за пристанището е замразен. Водят се преговори с потенциални инвеститори на схемата от нас парцела и проекта а от вас строителните дейности . Строежа на новият завод за олио също е спрян с оглед трудностите по осигуряване на суровина. Тези проекти бяха планирани преди войната и промяна на лихвите и е нормално менижмънта да се променя съобразно променените условия, така както би следвало да прави и всеки друг читав менижмънт. Това го прави всяка друга компания в която си инвестирал, но там не го приемаш като неспазени онещания. Замисли се защо?
                Абе Алонсо, войната не почна ли 2022 или мислим за различни войни с тебе?

https://www.capital.bg/biznes/kompan...o_s_nov_zavod/

https://www.maritime.bg/95818/#:~:te...82%D0%B0%D0%BB.

Коментар

…Строежа на новият завод за олио също е спрян с оглед трудностите по осигуряване на суровина….
                  Извинете, но Агрия не е ли в състояние да си произведе суровината? Защо е спрян проекта в Попово?

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Викаш, човек като тебе винаги ще намери причина да купи, някакви неспазени проекти и обещания са само подробности
                    Някъде си на почивка и ти е толкова скучно, че обикаляш и хейтиш по всички теми. Преди не ми е правило впечатление да си от тези хора

Коментар

Викаш, човек като тебе винаги ще намери причина да купи, някакви неспазени проекти и обещания са само подробности
                      Проекта за пристанището е замразен. Водят се преговори с потенциални инвеститори на схемата от нас парцела и проекта а от вас строителните дейности . Строежа на новият завод за олио също е спрян с оглед трудностите по осигуряване на суровина. Тези проекти бяха планирани преди войната и промяна на лихвите и е нормално менижмънта да се променя съобразно променените условия, така както би следвало да прави и всеки друг читав менижмънт. Това го прави всяка друга компания в която си инвестирал, но там не го приемаш като неспазени онещания. Замисли се защо?

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

Заводи да искаш,- а суровината става все по кът!
                        Пренастройки приятел, и са по бързи и по решителни, по информирани от теб!

Коментар

остави това, какво правим със завода за олио? или онова пристанище? нещо солари също щяло да има

Заводи да искаш,- а суровината става все по кът!
                          Пренастройки приятел, и са по бързи и по решителни, по информирани от теб!

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение

а ако спре и вноса от Украйна цената ще се повиши.
                            остави това, какво правим със завода за олио? или онова пристанище? нещо солари също щяло да има

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение
                              Състоянието на пшеницата и ечемика в началото на юни дава сериозна заявка за рекордно производство за 2025
                              а ако спре и вноса от Украйна цената ще се повиши.

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение

То пък със соларите като че ще се засили с едни бързи темпове…. Какъв е бизнес модела? За собствени нужди ли ги гради или за продажба? Да вземе да раздава по-сосест дивидент и интересът към акцията ще се засили. 10% от печалбата е смехория.
                                Този дивидент е не просто смехория, той си е направо обида... Ако даваха добър дивидент постоянно през годините щях да допълвам...

Коментар

Working...
                                X