Първоначално изпратено от Slavi.13
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеНе съм искал да обидя Алонсо, който винаги е бил коректен - просто написа дълъг пост, без да каже нищо, затова го
отбелязах. А че Райков е проЗ аграр, самоповярвал си от случайни успехи, е повече от очеизвадно - трябва да се случи нещо супер невероятно, за да могат отново да правят печалби от основната дейност, без да се броят субсидиите, при сегашните цени на земята, рентите и продукцията. Ок, имат собствена земя, това е важно, но са се ушили в глупости, вместо в иригация - макар че точно в Добруджа ще е доста трудно с иригацията. Обаче, ако се бяха събрали простите аграри лато него и вместо в майбаси и коври бяха инвестирали едни суми с канал към Дунав, като търсят финансиране от държавата и ЕС, сега наистина можеше да говорим за нещо различно. Ма по-лесно е с фуражната пшеница, представена за хлебна от продажната държава, майбасите и реването всяка година за субсидии. Тука е така
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
То и аз всеки ден виждам бусчета на еБаг, ама няма да инвестирам в тях. Агрия като отлагат проекти колкото пазарната им капитализация, ахам напълно некорентно е да има противоположна информация в отчетите, па и даже медиите не го отразяват. Благодаря, че споделяш инфо, дори като не те дразня и в знак на добра воля, ето всичките ми позиции в момента:
БФБ, AerCap, Flow Traders, Orsero, Italian Exhibition Group, Jensen-Group, Atlas Pearls, към 3-4% заделени за различни стратегии с опции
Ако някоя те интересува защото мисля че в една друга тема беше споменал Orsero, ще ти драсна някой ред.
Ако наистина искаш да знаеш дали е легално да се споделя чутото от ОСА, мога да ти препоръчам юрист в София.Продължавам да не знам какво мога да споделям от чутото на ОСА, обаче с чиста съвест мога да кажа, че мениджмънта здраво се е задвижил и има много планове и ако не се промени нещо тотално обстановката ще сме свидетели на доста изненадващи новини през следващите месеци до една година.
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 2 Харесвания
Коментар
-
То и аз всеки ден виждам бусчета на еБаг, ама няма да инвестирам в тях. Агрия като отлагат проекти колкото пазарната им капитализация, ахам напълно некорентно е да има противоположна информация в отчетите, па и даже медиите не го отразяват. Благодаря, че споделяш инфо, дори като не те дразня и в знак на добра воля, ето всичките ми позиции в момента:
БФБ, AerCap, Flow Traders, Orsero, Italian Exhibition Group, Jensen-Group, Atlas Pearls, към 3-4% заделени за различни стратегии с опции
Ако някоя те интересува защото мисля че в една друга тема беше споменал Orsero, ще ти драсна някой ред.
Ако наистина искаш да знаеш дали е легално да се споделя чутото от ОСА, мога да ти препоръчам юрист в София.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Ами няма какво да кажа, освен да се извиняПри мен спецификата е такава, че от терасата виждам камионите на Кристера, комшията е някакъв шеф на пристанището и винаги мога да го питам дали нещо е изнесла Агрия, /мисля че на сайта на пристанището също можеше да се гледа/,имам доста приятели земеделци или търговци на зърно и знам много за текущото състояние покрай това. Затова и реално не съм гледал какво пише в отчетите. Голяма част от населението на Варна по един или друг начин е свързано със земеделие и търговия на зърно та нямаме проблем да знаем как върви бизнеса. На ОСА се говори така, сякаш на всички им е ясно какво става в компанията а на практика се оказва, че само на някой варненци ни е ясно. Вече казах за многото критики по тази тема и всяка година едно и също. Това че завода и пристанището се отлагат го говорихме още не на това, а на миналото ОСА -24-та. Общо взето и аз самият не знам, какви са причините, но имам 4 хипотези:
1. На мениджмънта НЕ му пука за цената на акцията и затова не споделя информация. Тази хипотеза обаче по начина по който се коментира не изглежда много достоверна.
2. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията и затова не споделя информация. Конспиративна теория, според която целта е да се изкупят акциите и компанията да се отпише както беше с бгагро. Тази хипотеза също по начина по който се коментира и плановете които се споделят, също не изглежда хич достоверна.
3. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията, но не е наясно как да споделя информация.
4. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията и знае как да споделя информация, обаче се притеснява че ако прави прогнози инвеститорите нямат да гледат с добро око ако тези прогнози не се изпълняват, което всъшност се наблюдава и във форума. Почти съм сигурен че е това причината. Спецификата на бизнеса към момента е такава, че се налага често рязка смяна на политиката. Както каза Райков, че всички сме в една лодка, кой повече и кой по-малко но няма значение. Аз също се страхувам и затова имам вече към 40 компании в портфейла, докато Райков има само една и затова я гледа с особено старание и в този смисъл разбирам перфектно желанието му да диверсифицира бизнесите. Особено сега, когато земеделието не блести ярко, така както беше преди 2 години. От друга страна не смее да напише прогноза и намерение поради това че обстановката е несигурна и е на ясно, че тази прогноза или намерение може точно на следващият ден да се окаже пълна нула.
Аз реално освен заради активите съм тук и основно заради Райков, за когото съм имал възможност да се уверя че едно че е читав като човек и второ че е наистина професионалист. Това да кажем не струва и 5 пари моето мнение, обаче знам и че е предпочитан партньор в бранша си от всички които аз познавам. Общо мнение е, че работиш ли с Райков винаги всичко е точно и парите са ти в сметката до половин час и т.н. С две думи вярвам на човека а не толкова на бизнеса и все пак не знам ако го нямаше това П/Б 0,2 / по мои сметки / не знам дали щях да държа акциите си, при все че те са безплатни. В този смисъл всеки си преценя както казва ГруйчетоИ последно пак питам, дали някой има идея дали имам право да споделям чутото на ОСА публично. Ако знам че имам право ще споделя. Засега като жокер мога да дам съвет на който се интересува да провери агенцията по вписванията за компанията и дъщерните и когато намери някакви сделки, да си направи изводите.
Ако наистина искаш да знаеш дали е легално да се споделя чутото от ОСА, мога да ти препоръчам юрист в София.Last edited by Black and white cat-foot; 30.06.2025, 08:39.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Да се върнем на завода, ето какво е казал Райков началото на 2024:
https://www.eib.org/en/press/all/202...lgaria?lang=bg
„Този проект е от изключителна важност за групата, тъй като създава възможност за съществена диверсификация на търговския оборот, за намаляване на търговските зависимости и за навлизане на нови крайни пазари и дестинации“, заяви изпълнителният директор на „Агрия Груп Холдинг“ Емил Райков. „Паралелно с това този проект има съществено регионално и икономическо значение, тъй като неговото изпълнение ще доведе до създаването на значителен брой нови работни места, ще подобри и оптимизира логистиката по придвижване на суровини и материали, замествайки ги с производствен краен продукт, а също така ще доведе и до значителни икономии от мащаба от финансова и оперативно управленска гледна точка“.
Мда по същото време като мен е прозрял, личи си. Впрочем, това че замразяват завода го няма отразено в новините, в отчета за Q1 се чете следното:
Инвестиция в завод за преработка на маслодайни култури за производство на сурово олио и фуражи с обслужващи силози за съхранение и резервоари за съхранение на масло, находящ се на територията на складова база Кристера ЕАД гр.Попово. Планираното осъществяване на инвестиционния проект е в рамките на 2024-2028 година. По предварителни данни общата му стойност възлиза на около 50 млн. евро, като за 2025 година е планирано разходване на средства за инвестицията в размер на около 5 000 хил. евро."
Така че благодаря, че превърна вътрешното инфо в публична информация.При мен спецификата е такава, че от терасата виждам камионите на Кристера, комшията е някакъв шеф на пристанището и винаги мога да го питам дали нещо е изнесла Агрия, /мисля че на сайта на пристанището също можеше да се гледа/,имам доста приятели земеделци или търговци на зърно и знам много за текущото състояние покрай това. Затова и реално не съм гледал какво пише в отчетите. Голяма част от населението на Варна по един или друг начин е свързано със земеделие и търговия на зърно та нямаме проблем да знаем как върви бизнеса. На ОСА се говори така, сякаш на всички им е ясно какво става в компанията а на практика се оказва, че само на някой варненци ни е ясно. Вече казах за многото критики по тази тема и всяка година едно и също. Това че завода и пристанището се отлагат го говорихме още не на това, а на миналото ОСА -24-та. Общо взето и аз самият не знам, какви са причините, но имам 4 хипотези:
1. На мениджмънта НЕ му пука за цената на акцията и затова не споделя информация. Тази хипотеза обаче по начина по който се коментира не изглежда много достоверна.
2. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията и затова не споделя информация. Конспиративна теория, според която целта е да се изкупят акциите и компанията да се отпише както беше с бгагро. Тази хипотеза също по начина по който се коментира и плановете които се споделят, също не изглежда хич достоверна.
3. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията, но не е наясно как да споделя информация.
4. На мениджмънта МУ пука за цената на акцията и знае как да споделя информация, обаче се притеснява че ако прави прогнози инвеститорите нямат да гледат с добро око ако тези прогнози не се изпълняват, което всъшност се наблюдава и във форума. Почти съм сигурен че е това причината. Спецификата на бизнеса към момента е такава, че се налага често рязка смяна на политиката. Както каза Райков, че всички сме в една лодка, кой повече и кой по-малко но няма значение. Аз също се страхувам и затова имам вече към 40 компании в портфейла, докато Райков има само една и затова я гледа с особено старание и в този смисъл разбирам перфектно желанието му да диверсифицира бизнесите. Особено сега, когато земеделието не блести ярко, така както беше преди 2 години. От друга страна не смее да напише прогноза и намерение поради това че обстановката е несигурна и е на ясно, че тази прогноза или намерение може точно на следващият ден да се окаже пълна нула.
Аз реално освен заради активите съм тук и основно заради Райков, за когото съм имал възможност да се уверя че едно че е читав като човек и второ че е наистина професионалист. Това да кажем не струва и 5 пари моето мнение, обаче знам и че е предпочитан партньор в бранша си от всички които аз познавам. Общо мнение е, че работиш ли с Райков винаги всичко е точно и парите са ти в сметката до половин час и т.н. С две думи вярвам на човека а не толкова на бизнеса и все пак не знам ако го нямаше това П/Б 0,2 / по мои сметки / не знам дали щях да държа акциите си, при все че те са безплатни. В този смисъл всеки си преценя както казва ГруйчетоИ последно пак питам, дали някой има идея дали имам право да споделям чутото на ОСА публично. Ако знам че имам право ще споделя. Засега като жокер мога да дам съвет на който се интересува да провери агенцията по вписванията за компанията и дъщерните и когато намери някакви сделки, да си направи изводите.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Колко голяна е голямата част, знаеш лида не стане като с 20-те см при някои мъже, заради които някои жени не могат да паркират
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
А защо мислиш че това те не го знаят и не работят постоянно в това направление.Голяма част от земята на Агрия е напояваща се ,даже царевицата е само на такава земя.да не стане като с 20-те см при някои мъже, заради които някои жени не могат да паркират
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Не съм искал да обидя Алонсо, който винаги е бил коректен - просто написа дълъг пост, без да каже нищо, затова го
отбелязах. А че Райков е проЗ аграр, самоповярвал си от случайни успехи, е повече от очеизвадно - трябва да се случи нещо супер невероятно, за да могат отново да правят печалби от основната дейност, без да се броят субсидиите, при сегашните цени на земята, рентите и продукцията. Ок, имат собствена земя, това е важно, но са се ушили в глупости, вместо в иригация - макар че точно в Добруджа ще е доста трудно с иригацията. Обаче, ако се бяха събрали простите аграри лато него и вместо в майбаси и коври бяха инвестирали едни суми с канал към Дунав, като търсят финансиране от държавата и ЕС, сега наистина можеше да говорим за нещо различно. Ма по-лесно е с фуражната пшеница, представена за хлебна от продажната държава, майбасите и реването всяка година за субсидии. Тука е такаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнениеЧета с интерес споделените мнения, за които от сърце благодаря на информираните колеги. И така както си чета се чудя, защо Райков не инвестира в напоителни системи? То не бе солари, не бе заводи за олио, пристанища… Водата много по-директно ще помогне на предмета на дейност на Агрия. Не субсидии й трябват на Агрия, а вода! Или повече молитви за дъжд, ама когато трябва и колкото трябва. И без градушки моля!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Чета с интерес споделените мнения, за които от сърце благодаря на информираните колеги. И така както си чета се чудя, защо Райков не инвестира в напоителни системи? То не бе солари, не бе заводи за олио, пристанища… Водата много по-директно ще помогне на предмета на дейност на Агрия. Не субсидии й трябват на Агрия, а вода! Или повече молитви за дъжд, ама когато трябва и колкото трябва. И без градушки моля!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Знаех си че не трябва да се обаждамЗабравих че българина е умен инвеститор с по 10 имота, нищо че стоят празни ама само имота е пари. За хляба не си прав обаче. Хляба не го правят аграрите а производителите на хляб. Пшеница има всякаква и дори и да няма, могат да си я внесат, ама българина е тарикат и не плаща много пари за хляб та и производителите гледат да го правят евтинко, нищо че клиента после плаща двойно на спестеното за лекарства. А иначе спестява, за да си купи поредното апартаментче или офисче. А иначе Агрия и аз самият не я препоръчвам ако не си разбрал. Няма бизнес и аз лично си държа едни акции само заради активите които притежава. И да, в известен смисъл си прав за аграрите, защото вместо да вадят по 10к от декар картофи, предпочитат да вадят по 1000 лева от царевица. И все пак основната причина е че на никой не му се работи. Българина е умен, инвестира яко в апартаменти и не му трябва да работи, щото те растат и той богатее
Никой не помни 2009-та, ама скоро може и да си я припомнят и Агрия да си осигури в един момент да гледа домати на поливните си площи. Та истината Груйче е многопластова и почти невъзможна за намиране....
Да се върнем на завода, ето какво е казал Райков началото на 2024:
https://www.eib.org/en/press/all/202...lgaria?lang=bg
„Този проект е от изключителна важност за групата, тъй като създава възможност за съществена диверсификация на търговския оборот, за намаляване на търговските зависимости и за навлизане на нови крайни пазари и дестинации“, заяви изпълнителният директор на „Агрия Груп Холдинг“ Емил Райков. „Паралелно с това този проект има съществено регионално и икономическо значение, тъй като неговото изпълнение ще доведе до създаването на значителен брой нови работни места, ще подобри и оптимизира логистиката по придвижване на суровини и материали, замествайки ги с производствен краен продукт, а също така ще доведе и до значителни икономии от мащаба от финансова и оперативно управленска гледна точка“.
Мда по същото време като мен е прозрял, личи си. Впрочем, това че замразяват завода го няма отразено в новините, в отчета за Q1 се чете следното:
Инвестиция в завод за преработка на маслодайни култури за производство на сурово олио и фуражи с обслужващи силози за съхранение и резервоари за съхранение на масло, находящ се на територията на складова база Кристера ЕАД гр.Попово. Планираното осъществяване на инвестиционния проект е в рамките на 2024-2028 година. По предварителни данни общата му стойност възлиза на около 50 млн. евро, като за 2025 година е планирано разходване на средства за инвестицията в размер на около 5 000 хил. евро."
Така че благодаря, че превърна вътрешното инфо в публична информация.
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеБез да искам да му се бъркам на Апонсо, но в случая нишо не каза, което ди е постижение за дълъг посттази компания е начело с проЗ аграр - не е изключение, всички бг аграри са проЗти и самовлюбени, щото са на принципа: ори, мели, яж и купувай ферарита и яхти, пък държавата ще те спасява накрая. Да не задълбавам, но на подобен човек не бих дал и лев дългосрочно. Както и на продавач на астропрогнози - лично мнение
п.с. Когато и да фалират бг аграрите, все ще е късно - отровиха народа с фуражната си пшеница, маскирана като хлебна! В Бг е най-отвратителният хляб, който съм ял по света, а не е като да не съм пътувал, но пуста алчност и безнаказаност от превзетата държава. Но пък някои хора си ги кефят - парите не миришат, нали, дори в пп-дбЗабравих че българина е умен инвеститор с по 10 имота, нищо че стоят празни ама само имота е пари. За хляба не си прав обаче. Хляба не го правят аграрите а производителите на хляб. Пшеница има всякаква и дори и да няма, могат да си я внесат, ама българина е тарикат и не плаща много пари за хляб та и производителите гледат да го правят евтинко, нищо че клиента после плаща двойно на спестеното за лекарства. А иначе спестява, за да си купи поредното апартаментче или офисче. А иначе Агрия и аз самият не я препоръчвам ако не си разбрал. Няма бизнес и аз лично си държа едни акции само заради активите които притежава. И да, в известен смисъл си прав за аграрите, защото вместо да вадят по 10к от декар картофи, предпочитат да вадят по 1000 лева от царевица. И все пак основната причина е че на никой не му се работи. Българина е умен, инвестира яко в апартаменти и не му трябва да работи, щото те растат и той богатее
Никой не помни 2009-та, ама скоро може и да си я припомнят и Агрия да си осигури в един момент да гледа домати на поливните си площи. Та истината Груйче е многопластова и почти невъзможна за намиране....
- 4 Харесвания
Коментар
-
Без да искам да му се бъркам на Апонсо, но в случая нишо не каза, което ди е постижение за дълъг посттази компания е начело с проЗ аграр - не е изключение, всички бг аграри са проЗти и самовлюбени, щото са на принципа: ори, мели, яж и купувай ферарита и яхти, пък държавата ще те спасява накрая. Да не задълбавам, но на подобен човек не бих дал и лев дългосрочно. Както и на продавач на астропрогнози - лично мнение
п.с. Когато и да фалират бг аграрите, все ще е късно - отровиха народа с фуражната си пшеница, маскирана като хлебна! В Бг е най-отвратителният хляб, който съм ял по света, а не е като да не съм пътувал, но пуста алчност и безнаказаност от превзетата държава. Но пък някои хора си ги кефят - парите не миришат, нали, дори в пп-дбNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Този въпрос какво може да се споделя и какво не, не знам и аз как стои и именно затова не споделям информация, която не е ясна и която не може да се види или прочете. Всеизвестен факт е че земеделците се въртят около нулите последните две години. Отчетите на Агрия показват същото. Че то само от субсидии вземаха към 7 милиона и от спестена рента към себе си още 5, така че те текущата печалба си я приемат като загуба. Текущото положение на посевите също не е тайна и може да се види докато пътува човек на някъде а може и да се извади инфо от интернет. За пристанището и удълбочаването на канала до него също има много статии в публичното пространство и много са публикувани и тук в тази тема. Относно суровината не знам кога го е видял Емо Райков, но предполагам че и той го е видял тогава когато и ти си го видял / началото на 24-та/ Но тогава е било прекалено късно, защото в строителството в България а доклкото чувам и не само в България нещата стават много бавно. Наскоро научих че за РС в Германия минавали 10 години. Та с две думи и тази инвестиция е замразена. Няма как да сипеш 150 мил в завод при това положение. За мен би било притеснително ако той продължаваше да налива въпреки новите условия. Имено затова бяха основните критики на ОСА за повече инфо на сайта им за да може да има повече яснота сред евентуалните инвеститори за текущото положение. На практика за този завод за олио се говори от 22-ра поне. Нямам представа кога са го обявили на сайта си и не ми се рови. На практика специално за Агрия тези неща си ми бяха ясни много преди ОСА. Има едни съществени въпроси, които са много важни за да си направиш сметката за текущото състояние. Въпроси за които няма как да кажа дали са дали или не са дали отговор и на които дори и да са дали отговор, не бих го написал в публичен форум.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар