IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЦБА Асет Мениджмънт (C81 / CBAAMG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• айде сега, дайте да правим безплатен SWOT на нещо, което е априори скъпо за купуване ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Слънчев вятър
      могат да имат и 40 млн приход некога, но с каква рентабилност за печалба да ги гледаме
      ЦБА АМ реализира много добри резултати по отношение на съпоставими
      международни компании. Дружеството е постигнало стойности по отношение на норма на
      нетна печалба от 2.32%, при средно 2.57% за публични компанни на развиващи се пазари в
      индустрията търговия на дребно с хранителни стоки и сегмента “convenience stores”

Ще става все по-ниска, няма как. Ще има жестока конкуренция което естествено ще сваля сериозно печалбите. Но спасението е в непрекъснато инвестиране в нови и нови магазини за да може с оборота да се компенсира.

Рискове характерни за „ЦБА Асет Мениджмънт” АД са:
      А) несистематични рискове
      • Увеличена конкуренция - Темповете на развитие на конкуренцията в сферата на дейност на ЦБА АМ и Дъщерните му дружества са високи и динамични. Навлизането на пазара на множество чуждестранни вериги, предлагащи сходни услуги и продукти, както и развитието на някои местни вериги магазини за търговия на дребно, са факторите определящи бизнес средата, в която работят Дъщерните дружества на „ЦБА АСЕТ
      МЕНИДЖМЪНТ” АД.

Коментар

• могат да имат и 40 млн приход некога, но с каква рентабилност за печалба да ги гледаме

Коментар

• Първоначално изпратено от bogibog
          Пате, следя мненията и коментарите с интерес! Искам обаче да ти кажа нещо по отношение на ЦБА. Мисля че не си прав.

1. ЦБА няма прогнозни данни в проспекта за разлика от други скоро листвали се компании, които за да замаскират примерно миналогодишната си загуба слагат едни бомбастични прогнози за в бъдеще т.е. продават прогнози. Но ако вземеш просто ръста за последните 3 години на ЦБА АМ и просто го експонираш в следващите 5 например (при това с набраният капитал по сметките) и естествено го дисконтираш към 2007г. ще получиш доста интересна цена (по мои сметки доста над минималната).
          2. С мнението ти че 3 магазина под наем във ВТ не струват 7млн. (колкото мол в София например според теб) е меко казано погрешно. Първо мол в София (например сделката за Сити Център е около 110млн. евро) е доста, доста, над тези 7млн., а въпродсните три магазина във ВТ вкл. Търновският централен кооперативен пазар в идеалният център на града на окол 11 000кв.м. и т.н., на който има супрмаркет на ЦБА ВТ на площ над 3 000кв.м.
          Въпрос към теб: Мола като недвижима собственост ли струва повече или всичкият бизнес в него струва повече. Не ми отговаряй, аз знам отговора!!!
          3. Локациите на ЦБА вкл. Русенските Централни Хали, Габровските централни Хали, ВТ централен пазар и още топ канвиниян локации......и ПАК ВЪПРОС : недвижимите имоти ли струват повече или успешният бизнес в тях.

И това без новите магазини и продажбите за 2007 които по данни от дружеството ще надхвърлят 47млн. ( при 20 000 000лв. за първите 6м. на 2007г. и без постъпленията от ипото )

Поздрави Пате и помисли сериозно за цената.

Такива като Девин плащат ТАКСИ да продават в ЦБА т.е. разходите в техният отчет са Приходи в отчета на ЦБА.

Последно запомни от мен: КОЙТО ДЪРЖИ КРАЙНИЯТ КЛИЕНТ, ДЪРЖИ КЛЮЧЪТ ОТ ПАЛАТКАТА. По данни от пресата ЦБА са обслужили за първото 6месечие на 2007г. над 3 000 000бр. клиенти.Дай ми пример за друга компания на БФБ обслужила толкова крайни клиенти. Фундамент, Фундамен!

Естествено това не е препоръка! Всеки сам да прецени!
          Не ми се занимава повече с ЦБА - каквото имах да казвам го казах, съвестта пред начинаещите инвеститори ми е чиста.
          За мен цената е 1,1 лв. и пак мисля, че има риск. Няма да участвам на това ИПО. Догодина като падне на 1,20 ще мисля дали да купя малко, а ако вкарат и късите филма ще бъде още по-интересен . Така си купих тодорофки на 1,60 и сега съм доволен.

Виждам, че си застъпник на ЦБА - желая успех на ИПО-то. Надявам се мениджърите разбират и знаят за риска от лошата слава.
          Спирам с анализите - идват дни за размисъл, всеки има глава на раменете си и ако влиза защото някой му казва "Тук е много яко!!!" а не прави сметки проблема си е негов и утре няма да има право да се сърди.

УСПЕХ !!!

ПП. Това, че ЦБА няма прогнози не прави другите ИПО-та лоши а си е проблем само и единствено на ЦБА . Правилния термин не е ЕКСПОНИРАМ а ЕКСТРАПОЛИРАМ.

ППП. 3 000 000 обслужени клиенти има ЦБА а не 3 000 000 абсолютен брой клиенти. Това е броя на касовите бележки. Ако приемем че хората пазаруват всеки ден /поне един хлебец/ в ЦБА това означава реални клиенти 3000000 транзакции / 150 дена = 20 000 реални клиента.

Коментар

• Първоначално изпратено от superlud
            За жалост и това ИПО ще се презапише .... някои портфолио мениджъри ще си запишат акции въпреки цената и пазара за енти път няма да дде червен картон на наглеците
            що се коркаш?
            ами имат си глави на раменете
            да се оправят като намират инвестицията за добра

dalcom
            процедурите са си такива каквито са
            не очаквай промяна към улесняване
            на фона на директивите и регламентите на ЕС, ЗППЦК е направо песен
            участвайте в ИПО-та докато можете щото няма да е за дълго
            после остава само Адванс ИПО фонд

тва последното да не вземете да го приемете като препоръка за участие точто в тва ИПО
            аз съм пас!
            *Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

• За жалост и това ИПО ще се презапише .... някои портфолио мениджъри ще си запишат акции въпреки цената и пазара за енти път няма да дде червен картон на наглеците
              Винаги пазарувам евтино http://bureto.com

Коментар

• Първоначално изпратено от bogibog
                По данни от пресата ЦБА са обслужили за първото 6месечие на 2007г. над 3 000 000бр. клиенти.Дай ми пример за друга компания на БФБ обслужила толкова крайни клиенти. Фундамент, Фундамен!
                Това по данни от коя преса е? Все едно да кажеш "По изнесени данни в Интернет". Кой ги изброи тези 3 Mio клиенти? Да не би това да е броят на касовите им бележки? Ако така го броят, то в нашата квартална бакалия има 350К клиенти годишно

Коментар

• Пате, следя мненията и коментарите с интерес! Искам обаче да ти кажа нещо по отношение на ЦБА. Мисля че не си прав.

1. ЦБА няма прогнозни данни в проспекта за разлика от други скоро листвали се компании, които за да замаскират примерно миналогодишната си загуба слагат едни бомбастични прогнози за в бъдеще т.е. продават прогнози. Но ако вземеш просто ръста за последните 3 години на ЦБА АМ и просто го експонираш в следващите 5 например (при това с набраният капитал по сметките) и естествено го дисконтираш към 2007г. ще получиш доста интересна цена (по мои сметки доста над минималната).
                  2. С мнението ти че 3 магазина под наем във ВТ не струват 7млн. (колкото мол в София например според теб) е меко казано погрешно. Първо мол в София (например сделката за Сити Център е около 110млн. евро) е доста, доста, над тези 7млн., а въпродсните три магазина във ВТ вкл. Търновският централен кооперативен пазар в идеалният център на града на окол 11 000кв.м. и т.н., на който има супрмаркет на ЦБА ВТ на площ над 3 000кв.м.
                  Въпрос към теб: Мола като недвижима собственост ли струва повече или всичкият бизнес в него струва повече. Не ми отговаряй, аз знам отговора!!!
                  3. Локациите на ЦБА вкл. Русенските Централни Хали, Габровските централни Хали, ВТ централен пазар и още топ канвиниян локации......и ПАК ВЪПРОС : недвижимите имоти ли струват повече или успешният бизнес в тях.

И това без новите магазини и продажбите за 2007 които по данни от дружеството ще надхвърлят 47млн. ( при 20 000 000лв. за първите 6м. на 2007г. и без постъпленията от ипото )

Поздрави Пате и помисли сериозно за цената.

Такива като Девин плащат ТАКСИ да продават в ЦБА т.е. разходите в техният отчет са Приходи в отчета на ЦБА.

Последно запомни от мен: КОЙТО ДЪРЖИ КРАЙНИЯТ КЛИЕНТ, ДЪРЖИ КЛЮЧЪТ ОТ ПАЛАТКАТА. По данни от пресата ЦБА са обслужили за първото 6месечие на 2007г. над 3 000 000бр. клиенти.Дай ми пример за друга компания на БФБ обслужила толкова крайни клиенти. Фундамент, Фундамен!

Естествено това не е препоръка! Всеки сам да прецени!

Коментар

• Първоначално изпратено от dalcom
                    Пате,
                    Ние тука ги кълнем че са обирджии , но мисля че най големия проблем на БФБ в момента е че няма ИПО-то. Ако се облекчи процедурата за ИПО-та и ако се листнат много компании всичко ще си дойде на мястото,тогава боклука по естествен начин ще се отсее.
                    Мисля че КФН,БФБ и МФ трябва да помислят по едно драстично облекчаване на процедури и ормативна база.
                    Ако продължаваме така, от немай къде щеинвестираме във всичко що мърда и ще се радваме и на 1 лев печалба.
                    Затова има такива обирджии защото липсва предлагане.
                    ПП>>Аз съм като теб, много предпазлив инвеститор, само инвеста ми в Петрол ме дразни, че там няма грам движение а компанията си е много добра.
                    Не мисля, че процедурата е много тежка. Все пак ИПО-то се прави от ИП-та които имат опит а не от емитента. Една по-облекчена процедура ще докара и много плява според мен. Публичността като принцип е много отговорно нещо - не можем да очакваме нормативната и законова уредба да не въплатяват това. Българския борсов живот е млад, гръцката борса е от "илядо осемстотин и ..." има и къде къде по стари борси. Българските мениджъри и собственици тепърва ще се оттърсват от чорбаджилъка. А той последния е напълно несъвместим с принципите на публичността. Така, че БФБ в момента влиза в първи клас сравнявайки я с човешкия живот. А няма второкласник влязъл в университет нали

ПП. Липсата на частни компании можеше да бъде компенсирана с приватизация през борсата. За съжаление това не се случи реално, планирано и в мащаби които да задоволят свободните пари. А потенциал имаше.

Коментар

• Пате,
                      Ние тука ги кълнем че са обирджии , но мисля че най големия проблем на БФБ в момента е че няма ИПО-то. Ако се облекчи процедурата за ИПО-та и ако се листнат много компании всичко ще си дойде на мястото,тогава боклука по естествен начин ще се отсее.
                      Мисля че КФН,БФБ и МФ трябва да помислят по едно драстично облекчаване на процедури и нормативна база.
                      Ако продължаваме така, от немай къде щеинвестираме във всичко що мърда и ще се радваме и на 1 лев печалба.
                      Затова има такива обирджии защото липсва предлагане.
                      ПП>>Аз съм като теб, много предпазлив инвеститор, само инвеста ми в Петрол ме дразни, че там няма грам движение а компанията си е много добра.

Коментар

• Първоначално изпратено от dalcom
                        Паток,
                        абсолютно съм съгласен с теб. Един път да сме на едно мнение ..
                        Ся ако си коригираш и виждането за...ти знаеш за кво, да не казвам че пак ще се развикаш за"скрита реклама"-> цена нема да имаш..
                        )
                        Не се коригирам, смених заядливия тон с по-приятен и конструктивен надявам се. Тук сме за да правим пари а не да се нагрубяваме . Признавам си негативната в други теми вълна ме поувлече и се извинявам на всички с които съм бил неприятно остър.

Мнението ми за Трейса ли имаш предвид?

Трейса е една прекрасна компания

Коментар

• Паток,
                          абсолютно съм съгласен с теб. Един път да сме на едно мнение ..
                          Ся ако си коригираш и виждането за...ти знаеш за кво, да не казвам че пак ще се развикаш за"скрита реклама"-> цена нема да имаш..
                          )

Коментар

• Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                            Обявиха ли ценовия диапазон?
                            Pate, немаш ли едно смътно усещане, че искат да оклатят акционера на тва IPO
                            Ами какво да кажа. Мисля да съм по мек за да не се засяга pluvai. Иначе за мен лично по-моя модел за оценка резултата пределно ясен - няма да участвам. Но имай впредвид, че аз съм по-консервативен инвеститор и мисля да си остана такъв. Оцелял съм в не една и две кризи на чужди борси досега и когато дойде "видов ден" си викаш ейййй браво, че устисках да не яхна толкова "ракети" и пропуснах толкова проценти "печалба". Има разбира се и много добри рискови играчи но аз не съм от тях на мен само 3 до 5% от портфейла ми е за рискови инвестиции и то след значителен и обстоен анализ.

Та да си дойдем на думата - ако допуснем, че ЦБА ще се развие СУПЕР АГРЕСИВНО и "избие рибата" и магазините ЦБА почнат след ИПО-то да никнат като гъби след есенен дъжд - тогава може да се окаже, че 2-2,50 наистина са били прилична цена която да донесе след 2-3 години и прилична доходност. Тук трябва да отбележа, че при това ДОПУСКАНЕ, ЦБА би била подходяща най-вече за по-рискови играчи с планиран изход за не по-рано от 2-3 години.
                            Проблема е, че точно тези играчи не виждам как ще си направят сметките тъй като не видях ама никакви прогнози /приходи, баланси и.т.н/ в проспекта на ЦБА.

Това е моя кратък анализ в този приятно късен час

Възможно е pluvai да е по-добър анализатор от мен и да се окаже прав. Възможно е и да съм прекалено консервативен и не виждам вече нешлифованите диаманти кой знае. Ще го разберем след някой друг месец. Ако pluvai се окаже прав има голямо черпене от мен

Коментар

• замен

За мене разумната цена за тва ИПО е 25 стинки на акция.В този конкурентен сектор, толкоз давам.
                              Всичко над 25 стинки е обирджийство.
                              Няма да участвам в това ИПО на тази цена.

Коментар

• Обявиха ли ценовия диапазон?
                                Pate, немаш ли едно смътно усещане, че искат да оклатят акционера на тва IPO

Коментар

Working...
                                X