...НО защо мах индикативна цена е 7.5 ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Билборд АД (BBRD / BOARD)
Collapse
X
-
Изчетох пропекта, ... намерих даже две синтактични грешки , ... Искам акции, ... искам, ... НО защо мах индикативна цена е 7.5 ?
Това е някаква алчност на Първа Финансова Къща ... такива неща в проспекта няма. ПФБК да вземат да споделят защо така виждат нещата?
Иначе знам, че мога да пусна и лимитирана поръчка за 3 лева на акция!
Коментар
-
Тодор Брешков (ПФБК) пред в-к “Дневник”
Какъв интерес очаквате към първичното предлагане на "Билборд" АД?
- Емисията на "Билборд" АД не е голяма, но очаквам силен интерес към нея, тъй като компанията е бързо развиваща се, с добър мениджмънт, а и секторът, в който работи дружеството, не е представен на борсата. В индикативния ценови диапазон е предвидена отстъпка (дискаунт) за участниците в подписката за емисията, така че те да могат да извлекат капиталов доход на вторичната търговия с книжата на борсата след това. Това е нормално с оглед на подкрепата и доверието, които инвеститорите дават на компанията, преди тя да е станала публична.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ATILAИ тука едни ненаситни лами!
Но нека! Бързо наближава момента в който някой ще получат болезнен урок!
Коментар
-
тая формулировка я въведоха първи Елана
аз за първи път я видях в брошурката на Девин
предполагам, че и в Енемона я е имало
все пак се надявам, че ПФБК няма да направят такава глупост като мошениците от Елана
времето ще покаже дали очакванията ми са верни*Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RespectДобре де, ами да го бяха направили това ИПО след 2 месеца, когато реално видим тази тройна печалба в годишния отчет! Тогава 3 лв. щеше да е определено добра цена, а сега ми изглежда сякаш се опитват да скрият нещо - примерно, че печалбата няма да се утрои. Дано не съм прав.
Коментар
-
И тук методът е "букбилдинг" и може да се окаже, че дребни инвеститори са нежелани. Но за разлика от ИПО-то на Енемона, тук тази вероятност е предварително обявена в проспекта:
http://www.ffbh.bg/RapidASPEditor/My...ities_Note.pdf
При класиране на подадените поръчки и броя на разпределените по тях акции, Водещият Мениджър и Емитента имат неограничено право и не се задължават по никакъв начин да посочват причина и/или основание за своите действия и решения.
* *
Водещият Мениджър си запазва правото да разпределя по-малък брой предлагани акции от определените в поръчката за покупка на инвеститора, или изобщо да не разпредели предлагани акции, без да посочва причина за това.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Respectна стр. 7 от Регистрационния документ виждам, че по неодитирани данни през периода 01.09.2006-31.12.2006 фирмата почти е удвоила своите продажби, т.е. ако приемем, че и тази година 1/2 от приходите ще са в последната третина на годината
това що се отнася до приходи от продажби
иначе при резултата от дейността - отбелязах голямата разлика между междинен отчет и годишен отчет. към края на август06 нетната печалба е 463к, а за цялата година 1,885к
за мен въпроса е с какъв маржин да работя ...
с изказванията на хората от фирмата излиза, че 11% е ок
за разлика от енемона тук стигам до коментирания диапазон, но се чудя какво ще ми остане след това като потенциал за ръст
точно по тази причина се и "обадих" - забележката на хан крум ми се видя точно на място
заяждане - не
и аз не си падам по това
Коментар
-
Първо, моите извинения към Добричка за грубия тон. Понякога така реагирам на подозрително хвалебствени изказвания без цитиране на никакви цифри и факти. Аз може и да не съм в рекламния бизнес, но поне се старая да се опирам на отчети и цифри. Ако и ти започнеш да го правиш, евала.
Ради, на стр. 7 от Регистрационния документ виждам, че по неодитирани данни през периода 01.09.2006-31.12.2006 фирмата почти е удвоила своите продажби, т.е. ако приемем, че и тази година 1/2 от приходите ще са в последната третина на годината, то при цена 3 лв. P/E става 14. И все пак това е оптимистичен вариант, ако повтори миналогодишното си изпълнение. А дали 14 е много или малко, при това при оптимистичен вариант, вече всеки си решава. Но чак да утрои печалбата си за останалите 4 месеца, малко ме съмнява.
И все пак да уточня - тук съм не за да се заяждам, а за да видя дали разсъжденията ми са правилни и да чуя чужди прозрения. Така че, Ради, благодаря за мнението. Дано има повече от този тип.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RespectСега преглеждам отчетите на Билборд. При цена 5,5 лв. за акция P/E се получава над 30!!! Аз ли нещо не го смятам правилно? А и като гледам тия увеличаващи се задължения, при доста по-малки вземания...
хубаво е, че има и консолидираните и индивидуалните отчети.
според отчета за 2006 нетната рентабилност е малко над 11% при почти 17млн. консолидирани продажби. все пак внимание - тяхната печалба е по-малка заради миноритарите в дъщерните, т.е. за 2006 билборд е с консолидиран нетен резултат 1,731хил.лв.
прави впечатление ниския относителен дял на резултата към осеммесечието спрямо годишен резултат. сигурно има и някакво "понаместване", но допускам до 3 пъти по-висок резултат към края на 2007 спрямо показаното до август, т.е. максимум до 2,8млн.
това се връзва и с изявленията на фирмата за 2,7млн. печалба за 2007г., но по-важното за мен е че е близо и до историческа нетна рентабилност от 11%.
как ли - при консолидирани продажби до август07 12,891хил.лв. и съответните продажби за 2006 (към август и към декември) 9,044 и 16,987, предполагам ще стигнат до края на тази година над 24млн.лв.
което при 11% достига над 2,640хил.лв. нетен резултат. значи пак стигам до прогнозата на фирмата.
и сега за суперсложните калкулации на любимото на поколения българи р/е
7,500,000*3=22,5млн.лв.
при 2,270хил.лв. нетна разполагаема печалба получвам 9,91
това според инвестиращ е приемливо
и според мен :-)
при 5,50лв/акция и горните допускания стигам до р/е 18,17 (изглежда ми по-малко от 30), което още ми е ок, но при 7,50 - кофти - резултатът е почти 25.
е, не е гротеска, но по-скоро ме доближава до мнението на хана, че цената е поизцедена, като при пиб-а.
от друга страна структурно печатница и банка е безумие да се сравняват (макар, че при тези със сеньораж ... :-) ), та тук инвестициите трябва да значат нещо по-вече ...
ще търся още инфо.
добричка е видимо много навита и нахъсена - давай го по-спокойно, мадам, или ако знаеш още нещо - сподели го и с нас.
а "мисли" като тази, че привлечените чрез ипо средства не променят задлъжнялостта, струва ми се за ненужно да коментирам.
Коментар
Коментар