Respect, това, че някой е пуснал поръчка на 20 лв и това е най-високата цена от всички пуснати поръчки въобще не означава, че това ще е цената на отсичане. Бук-билдинг -> мениджърът и емитента решават цената на отчитане по свое усмотрение съобразно получените поръчки. Например по модата или както си решат..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Билборд АД (BBRD / BOARD)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от RespectИначе си връщам назад част от критиките за компанията, въпреки че има доста неясноти относно бъдещите резултати. Поне да знаехме каква ще са крайните финансови резултати за 2007, а сега гадаем.
Ето ги прогнозите..
Коментар
-
Първоначално изпратено от DobrichkaТо ако е така навсякъде ще пускат по едно подставено лице и ще прецакват тия с поръчките на пазарна.
Коментар
-
Е, за това е хубаво да се пускат или фиксирани поръчки на ниски нива или пазарни. Така хем пазарната няма да се вдигне много, хем ще се приближи до фиксираните и повече хора ще могат да вземат. Всъщност не знам как ще ги разпределят после, но при всички случай е по-добре да няма изхвърляния с цената.
Не мисля, че сценария с подставеното лице ще сработи. Пазарната цена не се ли определя като нещо средно. Не ми се вярва да се придържа към най-високата. То ако е така навсякъде ще пускат по едно подставено лице и ще прецакват тия с поръчките на пазарна. Я да обясни, някой, който знае ...
Коментар
-
Е да, който иска да се качи на влака, пуска пазарна. Но какво става, ако някое подставено лице пусне лимитирана поръчка за 5 акции по 10 или 20 лв.? Слагат цена на отсичане най-високата предложена, т.е. 20 лв. и закачат всички пазарни към нея. Кофти номер, но така е, като няма максимум на ценовия диапазон. Ако нещо бъркам с процедурата на букбилдинга, моля, някой да разясни. В смисъл, че ако няма такава опасност да ти набутат цена 20 лв./акция, не искам да настройвам хората с пазарни поръчки. Успех на всички!
Коментар
-
Цитирана е и чистата печалба, и на нейна база са смятани коефициентите... P/E е сметнато на база 7.5 млн. акции, по данни за печалбата към 30.9.2007 г. за една година назад...
Не знам колко ще са крайните финансови резултати за 2007 г., след като не е приключила, но "От дружеството прогнозират консолидираната печалба за текущата година да е 2.2 млн. лв., а до 2010 г. очакванията са тя да се утрои."
Нищо не препоръчвам, само пояснявам таблиците...Човек без идея е като риба без велосипед
Коментар
-
Ей сега пак се замислих...
Как трябва да разбираме наличието на "индикативен диапазон"? ПФБК и емитента, които са пряко заинтересовани да съберат максимално пари от пазара, ни убеждават, че не са надули цената, а са се погрижили за невежите инвеститори, направили са сметките вместо тях и са стигнали до следното заключение:
"Ценовият диапазон е определен чрез дисконтиране на прогнозните парични потоци, като детайлни прогнози са направени за следващите три години. Към постигнатата от нас цена сме приложили известна отстъпка, което е приета практика при IPO, с цел да оставим на инвеститорите достатъчно атрактивен потенциал за капиталова печалба."
Колко благородно. Е, за някои "достатъчен потенциал" значи 100% на година, а за други 10%... А и за очакваните постъпления си има оптимистични и песимистични варианти, та не знаем как са правили разчетите. Но ако и на 7,50 цената беше изгодна, тогава защо са направили минимална цена само 3 лв.? Да продадеш за 3 лв. нещо, което струва поне 7,50! Нещо ми е трудно да повярвам. Ако беше такава далавера, защо не 5,50 минимална? Хората щяха сами да се избиват за 6-7 лв.!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BGTR30Може ли някой да потвърди сметките на "Капитал" на пазарните показатели, ... нещо не ми излизат същите!
Иначе си връщам назад част от критиките за компанията, въпреки че има доста неясноти относно бъдещите резултати. Поне да знаехме каква ще са крайните финансови резултати за 2007, а сега гадаем.
Коментар
-
цена около 6 лв. ще е логична но аз си мисля че цената на отсичане ще удари 7 лв. което ще ни изяде премийката. Мисля да пусна малка пазарна поръчка и по сериозна на 5.75 пък каквото сабя покаже.
това не е препоръка за покупка на акции или участие в ИПОВинаги пазарувам евтино http://bureto.com
Коментар
-
Какво и е на цената?
А и хората от ПФБК си го споделят охотно:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=403065
"Билборд" се качва на борда
Печатницата ще търси пари и имидж от инвеститорите на фондовата борса
...
Компанията е привлекателна с това, че дейността й е пряко свързана с бурно развиващия се рекламен пазар, което дава сериозен потенциал за растеж. От дружеството прогнозират консолидираната печалба за текущата година да е 2.2 млн. лв., а до 2010 г. очакванията са тя да се утрои. Според разчетите на "Билборд" това ще стане при двукратен ръст на приходите, което означава, че компанията залага чувствително подобряване на маржовете на печалба. "Това ще стане на базата на инвестициите ни, една част от които вече се случват, и с привлечените средства ще бъдат рефинансирани. Не че хората ни не работят добре, просто ние ще им създадем условия да работят още по-добре", сподели Генчев.
На борсата засега липсват компании както от печатарския, така и от рекламния бранш, което допълнително изостря вниманието към предстоящото IPO. От мениджъра по емисията "Първа финансова брокерска къща" очакват цената на акциите да е в границите 5.50 - 7.50 лв., при което основните показатели на компанията остават под средните за компаниите в основните индекси. "Ценовият диапазон е определен чрез дисконтиране на прогнозните парични потоци, като детайлни прогнози са направени за следващите три години. Към постигнатата от нас цена сме приложили известна отстъпка, което е приета практика при IPO, с цел да оставим на инвеститорите достатъчно атрактивен потенциал за капиталова печалба", поясни Красимир Тахчиев, ръководител Корпоративни финанси в ПФБК. Според него тези нива са атрактивни и може да се очаква значителен интерес. "Все пак следва да се има предвид, че емисията е неголяма и някои инвеститори може да не проявят интерес", добави той.
Които при това са post IPO - т.е., което е може би най в ущърб за компанията, макар и сравнително коректно за дребният инвеститор...
Първоначално изпратено от pnkИзчетох пропекта, ... намерих даже две синтактични грешки , ... Искам акции, ... искам, ... НО защо мах индикативна цена е 7.5 ?
Това е някаква алчност на Първа Финансова Къща ... такива неща в проспекта няма. ПФБК да вземат да споделят защо така виждат нещата?
Иначе знам, че мога да пусна и лимитирана поръчка за 3 лева на акция!Човек без идея е като риба без велосипед
Коментар
-
Първоначално изпратено от pnkТова е някаква алчност на Първа Финансова Къща ... такива неща в проспекта няма. ПФБК да вземат да споделят защо така виждат нещата?
"Билборд" очаква поръчки за акции близо до 7.50 лв. за акция от Чавдар ПЪРВАНОВ
днес, 15:29
Ръководството на рекламната и печатарска компания "Билборд" очаква поръчките на инвеститорите да бъдат близо до горната граница на ценовия диапазон на предстоящото първично публично предлагане (IPO) на акциите на дружеството, която е 7.50 лв. за акция. Това заяви за "Дневник" Калин Генчев, председател на съвета на директорите на дружеството.
Коментар
Коментар