Първоначално изпратено от Krasimira
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ломско пиво (LOMP / LOMSKO)
Collapse
X
-
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
-
Първоначално изпратено от DirectorПървоначално изпратено от PerlaАз ще участвам но на каква цена зависи от отчета за полугодието който обещаха да публикуват преди аукциона.
В този случай ще гледам да хвана P/E 18-19 и P/BV 2.0
Отчета излезе, а коефициентите биха те удовлетворили дори при максималната цена - P/E = 17.22 и P/BV = 2.05. Честито!
Елката ще каже на колко ще е ...
Коментар
-
От написаното личи , че нямате никаква представа за този бизнес. Това не означава, че няма да спечелите от участие в това IPO. В дългосрочен аспект казаното от мен важи с пълна сила. Пожелавам ви успех и дано направите печалби.
ИЗКАЗАНОТО МНЕНИЕ ИМА АНАЛИТИЧЕН ХАРАКТЕР И НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от investor1....Ще е добре ако някои коментира и финансовото състояние, а не само бирения пазар цитирайки статии от вестници. От политика, футбол и бира всички разбираме
Много добър ръст на продажбите - 47%;
Невероятен ръст на печалбата - 239%;
P/E - мин. 13, макс. 17 - почти не останаха компании с такива коефициенти. Да не говорим за IPO-тата - какви цени се гонеха.
P/S - мин. 1.3, макс. 1.8 - също много добри нива, особено с оглед на тенденцията за устойчив ръст на продажбите и печалбата.
Норма на печалба от над 10% за производствено предприятие ми се вижда екстра.
Това SPO напомня малко на IPO-то на Корпоративна, заради заложения таван и добре премерения price range (въпреки, че при Корпоративна P/E-то не беше впечатляващо, но пък P/B беше много добро, което е водещо при банките). Също така, Ломско се отличава с кадърен мениджмънт през последните 2 години и добри финансови показатели - по това напомня на Корпоративна.
Смятам, че финансовите резултати са достатъчно красноречиви, така че не ме интересуват празни приказки кое къде се продавало, колко евтино било, какъв му е амбалажът, кое падало и кое се вдигало и на кого му били познати или непознати марките. Ако в тези бръщолевеници имаш грам истина, това непременно щеше ДА СЕ ОТРАЗИ НА ОТЧЕТА. Аз такова нещо не виждам обаче. Отчетът 100% потвърждава казаното от собствениците и опровергава твърденията на някои от пишещите тук.
Аз лично не виждам причина да участвам в IPO-то на компания с 4.5 млн. лв загуба, вместо в компания, показваща перфектни резултати.
ИЗКАЗАНОТО МНЕНИЕ ИМА АНАЛИТИЧЕН ХАРАКТЕР И НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА.
Коментар
-
Първоначално изпратено от DirectorПървоначално изпратено от new_user...Бирата се продава основно в техния регион. В София(най-големия пазар на бира) нито един дистрибутор не я предлага.Имало е опити но безуспешни и едва ли ще има други.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Джуст А ТрадерПървоначално изпратено от MichelangeloОпределено си мисля и аз, че имат вече уговорен стратегически инвеститор. Според мен това е и единствената причина да го пуснат на борсата.
След това той да го вади оттам?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от new_user...Бирата се продава основно в техния регион. В София(най-големия пазар на бира) нито един дистрибутор не я предлага.Имало е опити но безуспешни и едва ли ще има други.
Първоначално изпратено от new_userСами я дистрибутират - големи разходи, никакви продажби.
Първоначално изпратено от new_user.. Идеята за стратегически инвеститор е мираж.Никой няма да купи 2% пазарен дял.
Първоначално изпратено от new_userВ България с 90% сигурност няма да влезе друг международен играч от бранша.
Първоначално изпратено от new_user... Износът за Румъния- нищожен - по памет от пресата това са около 5 тира на месец.
Първоначално изпратено от new_user... В големите вериги се продава нищожна част от бирата, а пък тяхната е на опашката.
Първоначално изпратено от new_userОт финансова гледна точка цената на бирата им е от най-ниските, в сектора на бързооборотните стоки, с нисък пазарен дял, с огромни инвестиции, които ги чакат
Първоначално изпратено от new_user(нов амбалаж/не съм на 100% сигурен, не съм виждал бирата им от 500 мл в какъв амбалаж е/ засега само те не са сменили старите каса от едно време)- къде са перспективите.
Първоначално изпратено от new_userОчевадно е че старите акционери излизат от компанията и пробутват на широката незапозната публика неверни факти(тълкуват ги в тяхна полза и много далеч от реалността).Използват еуфорията на борсата за да вземат добра цена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от new_userЗдравейте,
Имам поглед върху бирения бизнес в България.
Ломско пиво е западаща фабрика с почти никакви перспективи за развитие. Ето доводите:
1. Всяка година намалява общия им дял от пазара на бира в страната.
По памет от 7-8% преди 5 години до сегашните 2-3%...
P.S. Пред тези факти даже и "имащите поглед върху бирения бизнес в България" би трябвало да замълчат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от PerlaАз ще участвам но на каква цена зависи от отчета за полугодието който обещаха да публикуват преди аукциона.
В този случай ще гледам да хвана P/E 18-19 и P/BV 2.0
Отчета излезе, а коефициентите биха те удовлетворили дори при максималната цена - P/E = 17.22 и P/BV = 2.05. Честито!
Коментар
-
Я вижте тук ...
http://lomskopivo.com/?id=21&lang=bulgarian
Неодитирани финансови отчети на „Ломско пиво” АД
за първо шестмесечие на 2007 г.
Коментар
-
През борсата се продава "най-скъпо" и най-лесно:
"Търсим стратегически инвеститор за 60% от пивоварната, но не мога да кажа, кога тя ще бъде продадена", каза още Прокопиев. "Водили сме разговори с български и чуждестранни стратегически инвеститори и те знаят, че компанията ще бъде листната на борсата", допълни той.
Стратегически инвеститор може да се намери в рамките на една година, но Прокопиев отказа да съобщи имената на потенциалните купувачи. "Не бързаме да продадем на каквато и да е цена", поясни той пред SeeNews.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MichelangeloОпределено си мисля и аз, че имат вече уговорен стратегически инвеститор. Според мен това е и единствената причина да го пуснат на борсата.
След това той да го вади оттам?!
Пост Скриптум:
Хепгене* ЛОМСКО пиво.
* - (тур.)
Коментар
Коментар