If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не знам защо не вземат да си поизкупят малко привилегировани акции ( за 2013г. ще си спестят 35%),а се занимават с измислени обекти „в Германия“ за 10-15% печалба.
ПРОКОПИЕВ, в пряка реч си заявява ,че ще търси финансиране , но инструменти не устанаха -доверие никакво , а ти за изкупуване говориш, а то с пари май става !!! Кеш няма !!!
Има изход , - да си изкара 20% от мажовото и да го предложи на пазарна преди да е стигнал до там ,че да не е по негова инициатива - скромно мнение от засегнат , но не е наложително решение....
Това не означава, че не може да се оздрави за в бъдеще! Точно обратното, но ще изчакам, за да видя развитие, рискът ми идва в повече
Не знам защо не вземат да си поизкупят малко привилегировани акции ( за 2013г. ще си спестят 35%),а се занимават с измислени обекти „в Германия“ за 10-15% печалба.
Между другото това е супер измислено наистина. Не може ти да бавиш едни миризливи 600к повече от 3 месеца! Това е много лош сигнал за капитализацията на тази компания, лично за мен! Това означава че са изстискани до невероятна суша, лош мениджмънт!
Без свободни съчинения моля, - дължимата сума е 631605,00лв.+ ?%лихва до края на февруари 2014г. ГЛАСУВАНО ....отменено ? !!! - и до кога така , що за компания сте ?
Нали знаеш, че често при такива суми дължимата сума е въпрос на пазарлък.
И аз продадох, ако трябва да съм честен. Отчетът хич не ми хареса, просто много съмнително започна да ми става и нивото ми на поносимост към риск мина границата. А и самият риск се повиши драстично - забавяне на дивидент, забавяне на отчет ( забавиха го и не го публикуваха в законоустановения срок), лош отчет. Освен това, аз доколкото си спомням Енемона си разпродаде дела във ФЕИИ АДСИЦ през 2013 - четох го по статиите, сега за съжаление не мога да го намеря да го потвърдя, но мисля, че е така. И тия счетоводни еквилибристики и обяснения - да ми включваш в печалбата все още неизплатен дивидент (и то 6 месеца напред) - прекалено много ми намириса работата. Иначе Прив. акции са добри, бих си купил отнов, ако нещата започнат да се пооправят ама за това не съм сигурен. Реално излезнах на печалба от инвестицията си, защото дивидентът ми покри излизането от привилегированите. Имах по-големи очаквания, обаче. Да видим де, може и да се оправят нещата - тогава пак бих купил. И другото - нали се сещате, че ако на отчета излезне по-ниска печалба от 1.6-1.7 млн. няма да има дивидент за 2013 отново. Той не се губи, запазва се, ама до кога ще го чакаме ? Като другите акции се разбиват да растат!
The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Без свободни съчинения моля, - дължимата сума е 631605,00лв.+ ?%лихва до края на февруари 2014г. ГЛАСУВАНО ....отменено ? !!! - и до кога така , що за компания сте ?
Прочети пак интервюто на Прокопиев и ще ти стане ясно - НО... чети между редовете - или журналиста не знае кое влияе върху фин. резултат или Прокопиев ръси глупости и маже, защото истината не е приятна. Доставките на материали и авансите как влияят на фин резултат? Моето мнение, е че трябва да стане чудо, за да има дивидент края на февруари - дано да стане. Успех на имащите тук - аз вече нямам.
Коментар
Konsultant
"Енемона" е продала дела си в "Неврокоп газ" срещу 400 хил. лв.Дружеството продължава да отлага изплащането на дивидент по привилегированите акции
Инженеринговата компания с проекти в енергетиката "Енемона" е продала срещу 400 хил. лв. дела си в "Неврокоп газ", съобщи Прокопи Прокопиев, мениджър на компанията. Това е част от стратегия за раздяла с активи, които не попадат в обсега на основната дейност на дружеството, обясни той пред "Капитал Daily". По този начин в "Енемона" постъпва паричен ресурс, който е необходим за изплащането на дивидента по привилегированите акции. Той се бави от няколко месеца, а последното обещание към инвеститорите е, че дивидентът ще бъде издължен до края на февруари. Компанията не може да подсигури изплащането му с печалбата си от миналата година, която възлиза на 371 хил. лв. Това е спад с близо 79% спрямо предходната година, въпреки че 2013 бе силна за "Енемона" с много нови поръчки в страната и чужбина.
Затрупани от поръчки
В последните месеци на миналата година компанията съобщи нови договори на пазари, на които стъпва за пръв път. Само през октомври бяха сключени договори за 17.9 млн. лв., сред които с клиенти в Германия. Необходимостта от извършване на авансови плащания по новите проекти обаче се е отразила върху финансовия резултат от дейността на дружеството, става ясно от думите на Прокопиев. "В края на 2013 година компанията приключи редица договори, които поради невъзможност да бъдат финансирани от банки бяха изпълнени чрез по-високи авансови плащания от клиенти и съответно по-малко авансови плащания за материали и подизпълнители, което намали планираната печалба по договорите", обясни мениджърът. Прокопиев обясни още, че през миналата година са били извършвани и "значителни по обем доставки", което е натоварило дружеството с по-големи разходи спрямо предходната година. Така въпреки отчетените повече приходи "Енемона" завършва годината с по-малка печалба. Влияние за това оказват и по-малкото дивиденти от дъщерни компании, които през 2012 година са възлизали на 3.1 млн. лв., а през миналата година са 104 хил. лв. Тъй като данните от отчета са неконсолидирани, предстои да се види какъв ще е приносът върху резултата от дейността на дъщерните дружества на "Енемона". Очаквания за добри резултати мениджмънтът има към ФЕЕИ АДСИЦ и "Енемона ютилитис", сподели Прокопи Прокопиев.
Дружеството ще търси да привлече още инвестиции
На въпрос кога ще бъде издължен забавеният дивидент на инвеститорите в привилегировани акции Прокопиев не даде яснота. В междинния доклад за дейността, придружаващ годишния финансов отчет, е записано, че плащането ще бъде извършено до края на февруари. За него са необходими около 1 млн. лв. годишно. Прокопиев обясни, че мениджмънтът на "Енемона" прави всичко възможно за осигуряване на ресурс за плащането. Той настоя, че дивидентът е кумулативен и не се губи и че дори компанията моментно да няма възможност да го плати сега, той остава дължим и ще бъде изплатен ведно с натрупаните лихви.
Като опит за осигуряването на ресурс от дружеството са се фокусирали върху продажба на нестратегически активи, какъвто е "Неврокоп газ", в който "Енемона" държеше 90% от капитала. "В момента се работи по привличане на инвестиции под формата на капитал в компанията", каза още Прокопи Прокопиев. Той каза още, че плановете за развитие на дружеството през тази година включват "сериозен ръст на новите договори както в България, така и в чужбина".
Неконсолидиран: http://www.enemona.bg/reports.php
Да видим консолидирания какъв ще е . Не виждам приходите от дивидент в отчета за общия всеобхватен доход, ама аз не съм най-големият експерт там
Здрасти Лъки,
Прочетох, че не е вкл. дивидента от АДСИЦ тъй като бил в процедура по увеличение на капитала и не се знаело с колко ще остане Енемона ...
Иначе и очаквам последния транш от стария дивидент. Някои ако има инфо да го мята!
Неконсолидиран: http://www.enemona.bg/reports.php
Да видим консолидирания какъв ще е . Не виждам приходите от дивидент в отчета за общия всеобхватен доход, ама аз не съм най-големият експерт там
Коментар