IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Цар Кеш
    Интересен анализ @BigBear, без нецензурни реплики като на повечето в този форум. Иначе много неверни неща гледам в постовете на другите. Основния въпрос който ме гложди вече е “Защо аджаба, като някой въобще не го интересува една фирма и нейните акции в случая и варанти се пъне толкова истерично да доказва как не трябва да се купува” ... Отговора на този въпрос може да бъде само един но няма да го кажа за да не се тъкува като препоръка за покупка. Четете, образовайте се, следете пазара и не вярвайте на всичко във форума за да успеете *

НЕ Е ПРЕПОРЪКА !!!
    Защото, Цар Кеш, глупостта и измамата имат свойството да се мултиплицират по-лесно от всичко друго, и защото и двете пречат на нормалните хора да инвестират и печелят нормално. Надявам се да не си от горните две категории. Защото не трябва да се допуска кой да е да омаскари инструмент, който не е познат на повечето в БГ. Заради предишното ми изречение.
    Отделно, че форумът е свободен, и може да бъде полезен за четящите го, особено ако мненията са подплатени както следва.

Коментар

• Кеш, ролята на инвестиционните и икономическите форуми (освен за забавление) е да служат като средище за обмен на мнения. И докато човек не ругае останалите, не би трябвало да е проблем отстояването на едно или друго мнение, независимо дали вече е инвестирал или въобще не смята да го прави. Ако в темите на отделните компании пишат само клакьори и хора, които имат акции, едва ли ще има нещо смислено за четене.

Коментар

• Интересен анализ @BigBear, без нецензурни реплики като на повечето в този форум. Иначе много неверни неща гледам в постовете на другите. Основния въпрос който ме гложди вече е “Защо аджаба, като някой въобще не го интересува една фирма и нейните акции в случая и варанти се пъне толкова истерично да доказва как не трябва да се купува” ... Отговора на този въпрос може да бъде само един но няма да го кажа за да не се тъкува като препоръка за покупка. Четете, образовайте се, следете пазара и не вярвайте на всичко във форума за да успеете *

НЕ Е ПРЕПОРЪКА !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear
          Ще поживеем, ще видим какво ще стане. Не ми се задълбава в проблема, защото не смятам да купувам за сега. Все пак две емисии почти едновременно си е доста тегаво дори и при нормален пазар, но пък ако и при двете емисии не е нужно мажоритаря да ги записва, за да са успешни контрола не се губи... Все пак интересното тук е, че едната емисия е дълг който накрая не трябва да му се плаща главницата, а се конвертира в обикновени акции, а втората емисия е нещо като опция с много дълъг падеж, която позволява на мажоритаря да планира по добре приходите си от продажба на нови акции и цената на отстъпването на контрола, ако пазарната ситуация се подобри...

то целта е такава - никой да не смята да купува варанти

с конвертирането на привилегированите в обикновени даваш отговор защо се емитират фалшивите варанти - за да ги купи мажо и да може да "извика" акции с глас/контрол, ако му се наложи

браво на позналите

цената на остъпването на контрола ?? ще я продават ли Енемоната?

Коментар

• Ще поживеем, ще видим какво ще стане. Не ми се задълбава в проблема, защото не смятам да купувам за сега. Все пак две емисии почти едновременно си е доста тегаво дори и при нормален пазар, но пък ако и при двете емисии не е нужно мажоритаря да ги записва, за да са успешни контрола не се губи... Интересното тук е, че едната емисия е дълг който накрая не трябва да му се плаща главницата, а се конвертира в обикновени акции, а втората емисия е нещо като опция с много дълъг падеж, която позволява на мажоритаря да планира по добре приходите си от продажба на нови акции и цената на отстъпването на контрола, ако пазарната ситуация се подобри...
            Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

Нали това казах - първо приближение. Иначе хипотезата ти за поведението на мажоритаря е възможна - тоест ако той реши да саботира правата - Да, възможно е, но ако това стане ще им срути не само цената на правата а и акциите. Недей да изхождаш от презумцията, че в България всичките мажоритарници са измамници все пак...
              не няма да изхождам
              но това е емисия от "варанти", която според Енемона явно НЕ ТРЯБВА да бъде записвана!
              сам сети се що, на фона на издаването на привилегировани нови акции и т.н.
              контрола, бате, контрола; балъците да са живи и здрави ...

Коментар

• Нали това казах - първо приближение. Иначе хипотезата ти за поведението на мажоритаря е възможна - тоест ако той реши да саботира правата - Да, възможно е, но ако това стане ще им срути не само цената на правата а и акциите. Недей да изхождаш от презумцията, че в България всичките мажоритарници са измамници все пак...

Коментар

Ами напъваме се да го смятаме по този начин, защото е най близкото приближение за което се сещаме и за което намираме формули. Прочетох това което си писал, но мисля че имат значителна прилика с опция. Не е необходим кворум от 50 %, а и падащ ще свърши работа при примерно цена 20 лева този инструмент задължително държателите му колкото и да са на втората дата ще го превърнат в изпълнима опция.
                  Това е иновация която може да оцелее или не не е ясно...Знам, ще кажете А пък при нас ... ама ние сме тука ... това ако не стане дано следващият инструмент да е по еднозначен...
                  В грешка си. За да се упражнят варантите, е необходимо: първо СД на Енемона да свика ОС на варантите; второ, да има кворум от 50 % /това зависи от мажоритаря/; трето - това "ОС" да вземе решение с мнозинство 50 % плюс 1 /това пак ще зависи от мажоритаря/. На резервните дати пак ще присъства мажоритаря, ако му се наложи да се справи с варантаджиите, както си иска
                  Видя ли това, че СД издава акции срещу неупражнените варанти, на падежа на варантите? Т.е трябва ли неупражнените варанти да плащат новите акции, щат не щат, дори ако не е достигнат страйка?

Това варант ли е според теб? За какво изобщо иде реч??

Ти поне нали знаеш, че истинският варант се упражнява по всяко време /американски тип/ или на определена дата /европейски тип/ от притежателя му, и то автоматично?? Т.е. това не зависи от каквито и да било други действия на компанията-издател??

Коментар

• Ами напъваме се да го смятаме по този начин, защото е най близкото приближение за което се сещаме и за което намираме формули. Прочетох това което си писал, но мисля че имат значителна прилика с опция. Не е необходим кворум от 50 %, а и падащ ще свърши работа при примерно цена 20 лева този инструмент задължително държателите му колкото и да са на втората дата ще го превърнат в изпълнима опция.
                    Това е иновация която може да оцелее или не не е ясно...Знам, ще кажете А пък при нас ... ама ние сме тука ... това ако не стане дано следващият инструмент да е по еднозначен...

Коментар

Под обезсмисляне имам в предвид примерно спад в цената на правата примерно на половина за един ден. Може и да бъркам, но колкото и да се коригира, това няма да се смята точно като опция от една страна, а от друга всяко удвояване на капитала примерно силно ще забавя растежа на цената. Формулата за смятане на цена на опция не предвижда промени в броя на инструментите до края на срока.
                      Тезата ми е че 2 лева е силно пресилена цена, но както казах нямам практически опит и за това ще наблючавам случващото се тук с образователен интерес...

Голяма мечко, защо ти и всички останали напъвате да смятате цени на варанти, които не са варанти? Долу в темата ви писах /и ви дадох извадки от проспекта/, че те не могат да се упражняват, а /като връх на безумието/ СД на Енемона може да извика варантите, които не са упражнени на падежа, и да им натресе плащане по емисионната стойност???

Абе вярно БГ инвеститорите нищо не четат, баси ...

Коментар

• Под обезсмисляне имам в предвид примерно спад в цената на правата примерно на половина за един ден. Може и да бъркам, но колкото и да се коригира, това няма да се смята точно като опция от една страна, а от друга всяко удвояване на капитала примерно силно ще забавя растежа на цената. Формулата за смятане на цена на опция не предвижда промени в броя на инструментите до края на срока.
                        Тезата ми е че 2 лева е силно пресилена цена, но както казах нямам практически опит и за това ще наблючавам случващото се тук с образователен интерес...

Коментар

2. Нищо не ангажира емитента да не прави нови увеличения на капитала на цена под опционната. При бъдеща пазарна цена примерно от 15 лева в рамките на около 2 месеца може да излезе ново увеличение на капитала примерно на 12 лв, което да обезсмисли напълно правата.
                          BigBear, това не го разбрах. Та нали цената на упражняване на варанта се коригира съобразно броя на новоиздадените акции и тяхната емисионна стойност.

Коментар

• Това право струва около 2 лв при условие, че има волатилност на обикновените акции към 40 % и срок на правото 5 години. За мен обаче след като се осъществи емисията с привилигированите акции, които носят гарантиран дивидент, цената на обикновената акция ще "заспи" и волатилността ще отиде дори под нивата от преди кризата (12% - 15% ) Отделно не трябва да се залага и 5 годишен срок на опцията, а половин годишен най много поради поне две причини
                            1. Реално инструментът се превръща в опция веднъж годишно при падащ кворум на притежателите му
                            2. Нищо не ангажира емитента да не прави нови увеличения на капитала на цена под опционната. При бъдеща пазарна цена примерно от 15 лева в рамките на около 2 месеца може да излезе ново увеличение на капитала примерно на 12 лв, което да обезсмисли напълно правата.

Погледнато от този ъгъл сегашните пари дадени за правата за варантите са "грешни" за мен и мисля да пропусна, колкото и ми се искаше да търгувам с първия български дериватен инструмент...Нямам опит с опции и това което казвам не е препоръка за покупко - продажба

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho
                              Виж сега, пазара ни е малък и някой с повечко ЧУЖДИ пари като направи сметките на Цар Кеш и хуква да гони голямата промоция. Има достатъчно фондове с академични управляващи, които могат да превърнат мухата в главата си в слон на пазара. Нито е за пръв и за съжаление не и за последен път.
                              Мислете с главите си и не се водете по чужд акъл, рано или късно кривдата ще стане правда.
                              Не препоръчвам никому нищо!
                              абсолютно. Пари за обещания. Тази акция почти няма борсова история, на пазар е от няма и 2 г., какви сметки, какви волатилности, какви пет лв. )) Не е препоръка
                              Всички акционери на Енемона автоматично забогатяха според Цар Кеш с един лев на акция + 10%, защото обещаха, че ако акцията удвои цената си ще дадат право на "превилигированите" притежаващи варанти да им станат съакционери.
                              Къде сте всички останали мажоратири и т.н. акционери на останалите дружества? Защо не пускате машинките за пари?
                              Обещание +10%, обещание +10%, обещание +10%... Супер нали?

Отново жалко за пазара БФБ. Отново никой няма смелост да каже, че "царят е гол"!

Коментар

• Виж сега, пазара ни е малък и някой с повечко ЧУЖДИ пари като направи сметките на Цар Кеш и хуква да гони голямата промоция. Има достатъчно фондове с академични управляващи, които могат да превърнат мухата в главата си в слон на пазара. Нито е за пръв и за съжаление не и за последен път.
                                Мислете с главите си и не се водете по чужд акъл, рано или късно кривдата ще стане правда.
                                Не препоръчвам никому нищо!

Коментар

Working...
                                X