IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Никой няма още варанти, засега имаме само права за варанти
    Но си прав хем ще е забавно хем това според мен ще е най доходната позиция за 2010 година заради огромния левъридж във варанта спрямо акцията който за разлика от репирането е безлихвен
    А фондовете първи ще се ограмотят ...
    Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Цар Кеш
      Аха значи викаш - дай боже поне година неграмотни
      Да
      то местните ще си останат дълго неграмотни, защото са инвестирали само в дървета и то 100% в кеш или с лек ливъридж

аз съм трейдвал деривати в САЩ и се забавлявам с варантите на Енемона

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!
      Имам варанти

Коментар

• Аха значи викаш - дай боже поне година неграмотни

Коментар

Позволявах си да критикувам "хейтърите" манипулатори но и ти си за критика:
          1) явно не смяташ времевата стойност на варанта а само inst. value
          2) много дълъг хоризонт имаш за спекулант ... 6 години ... според мен ще кешираш доста по рано но всичко зависи как върви обикновената акция де и не е лошо човек да си осигури хубава пенсиика
          но всеки спекулант трябва да търси подцененото и редовно да си преподрежда портфейла, може да се окаже по изгодно да продадеш варанта на третата година да речем за да купиш нещо друго ...
          3) Енемона вече е 9,65 а не 10

Не е препоръка
          Времевата стойност ще ми е бонус, смятам само Инстинтинк велю, щото така смятат местните, който бъкел не разбират от деривати и цената на вторичен пазар ще е куца, така че май ще си държа до падеж или докато масата се научи

Не е препоръка за покупко продажба на ценни книжа

Коментар

• Позволявах си да критикувам "хейтърите" манипулатори но и ти си за критика:
            1) явно не смяташ времевата стойност на варанта а само inst. value
            2) много дълъг хоризонт имаш за спекулант ... 6 години ... според мен ще кешираш доста по рано но всичко зависи как върви обикновената акция де и не е лошо човек да си осигури хубава пенсиика
            но всеки спекулант трябва да търси подцененото и редовно да си преподрежда портфейла, може да се окаже по изгодно да продадеш варанта на третата година да речем за да купиш нещо друго ...
            3) Енемона вече е 9,65 а не 10

Не е препоръка

Коментар

• Здравейте, ето как си смятам инвестицията във варанти

Имам кредити, с които инвестирам на БФБ
              най-скъпите са репа при 16% лихва, имам и кредити при 10% и т. н.
              За 6 г. при лихва 10% отиваме на 77,2% разходи
              При лихва от 16% отиваме на 143,6%

При цена на Енемона от 10 лв., при лихва на привлечения ресурс от 10% ще съм на нулата при 17,7 лв./акция след 6 г.
              При лихва от 16%, която аз ще се боря да бия, ЕНМ ще ми излезе на 24,36 лв. след 6 г.

През варантите ще почна да печеля от 16,2 лв. (варант ми излиза по 0,6 лв., а страйка ще падне на 15,6 лв., ако привилегированите се запишат, в което вярвам, не е препоръка)

Тоест с варантите съм на 0-та при 16,2 лв., с кредит при 10% съм с 1,5 лв. загуба на 16,2 лв., а с кредит при 16% лихва съм с 8,16 лв. загуба.....

В допълнение с варантите имам ливъридж ефект 1/26 (0,6 лв./16,2 лв.).
              Забележете при това безлихвен ливъридж, не като онзи с репо върху репо, който е не само малък Ѕ но и лихвен.......... и има опасност от маржин кол ако ЕНМ се гмурне и финито...

Плюс това през варантите няма нужда от голям капитал, тоест мога да заема 26 пъти по-голяма позицията отколкото иначе.

Така че за мен, който имам кредити (репа) при 16% лихва, алтернативата е да играя през варантите, така купъвам на 16,2-19,1 лв., вместо на 24,3 и то при близо 20 пъти по-голям ливъридж ефект.

Вижте ако играете само със собствени средства без кредити, може да играете през обикновените, и така ще спечелите не само разликата между 10 и 16,2-19,1, но и ще лапнете вероятно добра пара при правата за привилегированите акции.

Но имайте предвид че нямате никакъв ливъридж ефект и загубите ви са лимитирани до 10 лв., докато моите са лимитирани до 0,6 лв., което е 16 пъти по-малко.

Вярно че при моята лихва от 16% за 6 г. правата ще ми излизат не 0,6 лв., а 1,46 лв. и ще почна да печеля при 17,1 лв.- 20 лв., но е по-добре отколкото при 17,7-24,36 лв.

6 г. са много време. До 2016 г. я камилата я камиларя, може да имаме и висока инфлация, която да надуе акциите, особено на енергийните компании, така че риска го поемам
              .
              Има си модели, като този, към който Цар Кеш постна линк, които показват доста интересни неща.

Вложил съм 6% от портфейла си в този инструмент и дори да ги загубя, портфейла ми няма да усети силен шок.

Иначе съм си таргетирал към 10 лв. печалба на право, което е към 15 пъти печалба за 6 г., може да са 5 лв. печалба, може да са 15 лв., каквото дойде.
              Пак казвам може да загубя всичко, но порфейла ми е губил и доста повече от 6%, така че да става каквото ще става.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
              Имам права, срещу които ще си запиша варанти.

Коментар

• Първоначално изпратено от Hakkinen
                edgar, намери ми изречение в което се казва, че лицето Х като притежател на 100 варанта е ДЛЪЖЕН да запише 100 акции от това увеличение и да заплати за тях 1850 лв.

И междувременно разгледай тази част от проспекта:

Правото за записване на акции от увеличението на капитала на „Енемона” АД може да се упражни в срок от 6 години. За начало на срока по предходното изречение се счита датата, на която емисията варанти е регистрирана в „Централен депозитар” АД. Срокът изтича на съответния ден, на шестата календарна година, а ако този ден е неприсъствен – на първия следващ присъствен ден.
                За да реализира правото си, притежателят на варанта, е необходимо да е изпълнен следният фактически състав:

......

точка В: Изрично изявление от страна на титуляра на варанта, че желае да упражни притежаваните от него варанти, като запише съответния брой акции от увеличението на капитала на Дружеството. ...... и т.н.

ок аз мога да ти дам примери за противоречие, ама стига толкова
                който може, да чете

за Цар Кеш - служебен акуцион може да има само за правата, които се издават преди варантите, но не и за тях, тъй като не е предвидено в закона

айде със здраве:№

Коментар

• edgar, намери ми изречение в което се казва, че лицето Х като притежател на 100 варанта е ДЛЪЖЕН да запише 100 акции от това увеличение и да заплати за тях 1850 лв.

И междувременно разгледай тази част от проспекта:

Правото за записване на акции от увеличението на капитала на „Енемона” АД може да се упражни в срок от 6 години. За начало на срока по предходното изречение се счита датата, на която емисията варанти е регистрирана в „Централен депозитар” АД. Срокът изтича на съответния ден, на шестата календарна година, а ако този ден е неприсъствен – на първия следващ присъствен ден.
                  За да реализира правото си, притежателят на варанта, е необходимо да е изпълнен следният фактически състав:

......

точка В: Изрично изявление от страна на титуляра на варанта, че желае да упражни притежаваните от него варанти, като запише съответния брой акции от увеличението на капитала на Дружеството. ...... и т.н.
                  "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Аз го тълкувам, че който не си е упражнил варанта и не ще да го упражни ще има служебен аукцион. На 100 места други които умишлено пропускаш пише че варанта дава право но не и задължение!

Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Hakkinen
                      Първоначално изпратено от edgar
                      ... а /като връх на безумието/ СД на Енемона може да извика варантите, които не са упражнени на падежа, и да им натресе плащане по емисионната стойност???

Абе вярно БГ инвеститорите нищо не четат, баси ...
                      Това твърдение не е вярно и ако прочетеш внимателно проспекта, ще разбереш, че е така. Това, че притежаваш варанти не те ЗАДЪЛЖАВА да запишеш и съответно заплатиш акции от увеличението на капитала на компанията, а ти дават ПРАВО да го направиш.
                      Съветът на директорите на Емитента, най-късно в двумесечен срок, преди настъпване на падежа на емисията, взема решение за увеличаване на капитала на Дружеството, чрез издаването на до такъв брой обикновени, поименни, безналични акции, с номинална стойност 1 лев, всяка акция, който е равен на броя на варантите, които не са упражнени от притежателите си, до момента на вземането на решение.

това как го тълкуваш?

Коментар

• Първоначално изпратено от edgar
                        ... а /като връх на безумието/ СД на Енемона може да извика варантите, които не са упражнени на падежа, и да им натресе плащане по емисионната стойност???

Абе вярно БГ инвеститорите нищо не четат, баси ...
                        Това твърдение не е вярно и ако прочетеш внимателно проспекта, ще разбереш, че е така. Това, че притежаваш варанти не те ЗАДЪЛЖАВА да запишеш и съответно заплатиш акции от увеличението на капитала на компанията, а ти дават ПРАВО да го направиш.
                        "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

Първоначално изпратено от Цар Кеш
                          Мойто мнение @edgar е, че с тези истерични крясъци да не се купува се опитваш да манипулираш неориентираните с цел да им заграбиш варантите. Но давай нека те слушат и двамата с теб имаме обща цел и тя е ясна.

Не е препоръка
                          Май се правиш, че си от първата категория. За мен варантите имат стойност 0,т.е няма как да купувам.
                          Успешни покупки на теб
                          И тук си в грешка , стойността не е 0.....ама карай твойта цел е друга

Коментар

...
                            Видя ли това, че СД издава акции срещу неупражнените варанти, на падежа на варантите? Т.е трябва ли неупражнените варанти да плащат новите акции, щат не щат, дори ако не е достигнат страйка?

Това варант ли е според теб? За какво изобщо иде реч??
                            ...
                            Тук си в грешка пич. Не тълкуваш правилно написаното в проспекта. СД ще вземе решение за издаване на такава емисия акции колокото са неупражените варанти, но никъде не е казано че СД като гласува една емисия тя ще се запише.
                            Колко акции се записаха при гласуваната от СД на Орфей клуб уелнес АД емисия?!

http://www.investor.bg/?cat=169&id=89408

Коментар

Мойто мнение @edgar е, че с тези истерични крясъци да не се купува се опитваш да манипулираш неориентираните с цел да им заграбиш варантите. Но давай нека те слушат и двамата с теб имаме обща цел и тя е ясна.

Не е препоръка
                              Май се правиш, че си от първата категория. За мен варантите имат стойност 0,т.е няма как да купувам.
                              Успешни покупки на теб

Коментар

• Мойто мнение @edgar е, че с тези истерични крясъци да не се купува се опитваш да манипулираш неориентираните с цел да им заграбиш варантите. Но давай нека те слушат и двамата с теб имаме обща цел и тя е ясна.

Не е препоръка

Коментар

Working...
                                X