IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо си мисля, че на търга за права няма да има много.

1.-во тези които са спящи и не са се явили да си ги търгуват свободно са малко, защото това е компания от IPO и няма 40% бабички.

2-ро тези които сега висят в оферти продава (около 100 000 права), вероятно ще дадат по 8.5 ст. на право и ще запишат варант, за да могат да се надлъгват с кандидат купувачите още 6 години

тоест реално няма срок от 2-3 седмици, защото цената от 8.5 ст. на право за записване е смешно малка (спрямо 1 лв. мин. емисионна цена за акции, но тук е варант, а често е имало и 10 лв./акция) така че който не успее да продаде на хубави цени другата седмица вероятно ще запише варанти и надлъгването между продавачи и купувачи ще продължи догодина

така че мисля, че търгуваме не нещо, което отива на аукцион след 2 седмици, а търгуваме продукт с живот 6 години и един месец

помислете над този аспект
    И не се очудвайте, че никой не бърза да продава. Просто има 6 години да го направи, като сега даде по 8.5 ст. на право, за да остане в играта. А 8,5 ст. на право е под 1% от текущата цена на Енемона и е двойно по-малко от дневния рейндж. Тоест мижава сума

Не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.
    Имам права

Коментар

• Ще се опитам да се сдържа и да не те обиждам.

Elephants
      Think of a swimming pool: if an elephant steps into the pool (buys into a position), the water level (stock price) increases; if the elephant gets out of the pool (sells a position), the water level (stock price) decreases. In comparison to the elephant's influence on stock prices, the effect of an individual investor is more like that of a mouse.

Examples of elephants are professionally managed entities like mutual funds, pension plans, banks and insurance companies.

Contrarian investors specialize in doing the opposite of the elephants, that is, buying when institutions are selling, and selling when institutions are buying.

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart
        Напротив, не е хвърляне. Ако например аз сега искам да купя 100 000 акции на Енемона трябва да изстрелям цената до небето направо, да не говирим, че има предлагане само за 9,015 акции и то до ниво 20.60 лв. При едно увеличение на капитала имаш фиксирана цена и възможност за записване на голямо количество.
        ...и един мармот...

Коментар

• Първоначално изпратено от мечето Йоги
          Първоначално изпратено от Phoenixheart
          Първоначално изпратено от орка
          Ако капитализацията е 115 млн няма как да влязат 111 млн щото цената на акция е 10 лв срещу 18.5 страйк.
          Ако обаче капитализацията и стане 250 млн само тогава ще влезе кеша по варантите (при 18,5 страйк)
          Не е задължително, ако е някой по-голям акционер може да предпочете да упражни варантите вместо да се опитва да си увеличава участието чрез пазара.
          Да бе да, и да хвърли няколко милиона, ))
          Напротив, не е хвърляне. Ако например аз сега искам да купя 100 000 акции на Енемона трябва да изстрелям цената до небето направо, да не говирим, че има предлагане само за 9,015 акции и то до ниво 20.60 лв. При едно увеличение на капитала имаш фиксирана цена и възможност за записване на голямо количество.

Коментар

• Първоначално изпратено от мечето Йоги
            Първоначално изпратено от Phoenixheart
            Ако капитализацията е 115 млн няма как да влязат 111 млн щото цената на акция е 10 лв срещу 18.5 страйк.
            Ако обаче капитализацията и стане 250 млн само тогава ще влезе кеша по варантите (при 18,5 страйк)
            Не е задължително, ако е някой по-голям акционер може да предпочете да упражни варантите вместо да се опитва да си увеличава участието чрез пазара.
            може и да не хвърли, просто през пазара трудно се купува обем - понякога
            всички стискат при бичи пазар

Имам права
            не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart

Коментар

• Първоначално изпратено от орка

Коментар

• Ако капитализацията е 115 млн няма как да влязат 111 млн щото цената на акция е 10 лв срещу 18.5 страйк.
                  http://imoti.start.bg
                  http://pravo.start.bg
                  [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Първоначално изпратено от Zaki
                    Първоначално изпратено от варантчо
                    Да не забравяме и че при използването на варантите в ЕНМ ще влязат около 100 млн. лв., което е сравнимо с текущата пазарна капитализация
                    реално дружеството ще е хепи, ще му дойде як паричен поток, така че не ми изглежда ултра невъзможна цел ...
                    едно обратно изкупуване ала Монбат и ....
                    и като се заговорих за Монбат, там P/E е 17, докато тук е 7 и там потенциала какъв е тук какъв? там какъв ливъридж може да се прави, тук какъв?

каквото и да си говорим шоуто е пълно

не е препоръка за вземане на инвестиционно решение
                    имам права за варанти
                    И как ще стане така, че ще влязат 100 млн от използване на варанти ??
                    Ми това ще е увеличение на капитала, за упражняването на всеки варант се плаща по 18,5 лв. по сегашния страйк. 18,5 лв., по почти 6 млн. варанта прави 111 млн. лв., ако се промени емисионната цена при записване на привилигерованите акции, страйка ще падне и няма да са над 100, а под 100 млн. лв., но в момента когато варантите почнат да се упражняват доста кеш ще влиза в компанията
                    за сравнение вчера пазарната капитализация на ЕНМ е 115,4 млн. лв.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!
                    Имам права.

Коментар

• Първоначално изпратено от варантчо
                      Да не забравяме и че при използването на варантите в ЕНМ ще влязат около 100 млн. лв., което е сравнимо с текущата пазарна капитализация
                      реално дружеството ще е хепи, ще му дойде як паричен поток, така че не ми изглежда ултра невъзможна цел ...
                      и като се заговорих за Монбат, там P/E е 17, докато тук е 7 и там потенциала какъв е тук какъв? там какъв ливъридж може да се прави, тук какъв?

имам права за варанти
                      И как ще стане така, че ще влязат 100 млн от използване на варанти ??

Коментар

• Да не забравяме и че при използването на варантите в ЕНМ ще влязат около 100 млн. лв., което е сравнимо с текущата пазарна капитализация

имам права за варанти

Коментар

• И Енемона има намерение да участва в приватизацията на държавни енергийни предприятия
                          24 Ноември 2009 12:44

.................

Да се вънрем на книжата, издадени от Енемона АД, защо избрахте да емитирате именно такъв инструмент като варантите?

Инвестиционната програма на Енемона предвиждаше увеличение на капитала през 2009/2010, което бе показано на инвеститорите по време на презентациите за ИПО-то на Енемона през 2007 г. Реализирайки сега това планирано увеличение ние вярваме, че го правим при пазарно, но и в същото време при по-ниско от справедливото според нас ниво. Варантите са именно инструмент, който сметнахме за най-удачен да компенсира инвеститорите в Енемона от това, по начин максимално удобен за тях както в момента, така и за в бъдеще.

Очаквате ли да има интерес към варантите?

С оглед на по-специфичния начин на изчисляване на справедливата стойност на варантите, не мога да прогнозирам лично какъв интерес ще има към тях, но очакваме силен интерес като не забравяме и относително малкия размер на емисията.

За какво ще използвате средствата, набрани от емитирането на варантите?

Средствата, набрани от емисията на варанти, се планира да бъдат използвани изцяло за оборотни нужди.

..........................

http://www......bg//control/news/details/23062

Коментар

• Първоначално изпратено от варантчо
                            ..... ако привил. обират всяка година 6 млн от печалбата може да се окаже крива сметка.....
                            за лихвата от 10% или 6 млн. лв.

- Сигурно Енемона е пълна с кредити на на 8% (не съм проверявал) и в момента си плаща лихва като поп и въпреки това има над 14 млн. конс. печалба за 2008 г.
                            така че малко грешно се гледа на тези 6 млн. за лихви, още повече, че кеша от 59 млн. лв. ще приготви проектите по ТФКЦ Никопол и Ломски лингнити до фаза в която ще са работещи или много по-скъпи

Пък и едва ли сега някой ще им даде 59 млн. без морков
                            а за да силни в преговорите с партньори за ТФКЦ Никопол и Ломски лингнити, трябва да са наистина силни, което значи 59 млн. лв. зад теб

Не е препоръка за покупко продажба на ценни книжа
                            имам варанти
                            засега имаш права за варанти ))

Коментар

• Първоначално изпратено от орка
                              ..... ако привил. обират всяка година 6 млн от печалбата може да се окаже крива сметка.....
                              за лихвата от 10% или 6 млн. лв.

- Сигурно Енемона е пълна с кредити на на 8% (не съм проверявал) и в момента си плаща лихва като поп и въпреки това има над 14 млн. конс. печалба за 2008 г.
                              така че малко грешно се гледа на тези 6 млн. за лихви, още повече, че кеша от 59 млн. лв. ще приготви проектите по ТФКЦ Никопол и Ломски лингнити до фаза в която ще са работещи или много по-скъпи

Пък и едва ли сега някой ще им даде 59 млн. без морков
                              а за да силни в преговорите с партньори за ТФКЦ Никопол и Ломски лингнити, трябва да са наистина силни, което значи 59 млн. лв. зад теб

Не е препоръка за покупко продажба на ценни книжа
                              имам варанти

Коментар

• 26 лева цена на акция на ЕНМ след 6 години е добра оценка, но ако привил. обират всяка година 6 млн от печалбата може да се окаже крива сметка
                                Опцията за конвертиране също може да натисне цената на обикновените.
                                А ако не се запишат всички привилигоровани може да се окаже че страйка няма да е 15.6, а над 17 и че наличните акции сега са значително по-добра инвестиция. Особено ако обикновените акции никога не достигнат 17 лв.
                                И накрая, за Цар Кеш, ще има достатъчно варанти на цена 17 ст. които ще конкурират варантчо на третата година, ако реши да продава. И може да се окаже че продава на загуба при цена на акция 15 лв(примерно), докато акционерите ще имат 50% печалба.
                                Не е препоръка - имам акции, имам права за варанти, ще запиша варанти, ще си купя още права под 10-15ст
                                Важно е каква оценка ще се направи за продажбите и рентабилността и нови увеличения на капитала.
                                http://imoti.start.bg
                                http://pravo.start.bg
                                [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

Working...
                                X