IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хммм тук стана доста напечено, досега винаги имах някаква увереност дали презаписването ще бъде голямо или малко и дори познавах доста точно в какъв диапазон ще бъде (освен КТБ ) но тук изобщо не мога да определя колко презаписване да очаквам. Каква ли е вероятноста да бъде 2 пъти или по малко ?? Тогава ще ме изненадат и с кеша и ще трябва да освобождавам понеже мисля да пусна само пазарна тъй като имам сума която трябва да пласирам при всички положения. А риска от прекомерно надуване на цената го поемам ... мисля че са взети мерки да е ограничен

Коментар

• Някой дали си е правил труда да каже какви ще бъдат P/B и P/E след ИПО-то при цена около 10лв.???

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
        Отново ще постна "некои мои съображения", щото май предния път времето беше неподходящо (петък вечер)

Марияне, моля те да опиташ да получиш отговор на поставените въпроси, въпреки, че шансът е малък
        ===============================

Колеги, сега след като мина еуфорията с КТБ се напънах и прочетох проспекта на ПИБ. Тя си ми е слабост, клиент съм на банката от 2000 г. и винаги съм бил много доволен от тях. Коментарите на разните икономически показатели от проспекта и отчетите ще ги оставя на по-умните от мен форумци.

В моята проста глава на човек на точните науки възникна само една съществена мисъл - няма ли нещо гнило с имотите на банката? Съгласно отчета за 2006 г., за наеми на офиси са похарчени над 8 млн лева, което е равно на около 30% от нетната печалба на банката за същата година. На няколко места в проспекта се набляга на факта, че повечето офиси на банката (ВКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕНТРАЛАТА В СОФИЯ) са под наем и че банката притежава малко имоти. Специално се отбелязва, че нарастването на разходите за наеми от над 5 млн през 2005 на над 8 млн през 2006 се дължало на разрастването на банката и наемането на нови офиси. Приложен е и списък на притежаваните от банката имоти в цяла България, на обща стойност малко над 9 млн лева - смешна работа Smile!

Да де, ама преди години се носеше слух, че банката е гушнала сградата на бул. Драган Цанков от Петьо Блъсков срещу някакъв заем, който му отпусна за да купи ИПК Родина. Тази сграда е истинската гордост на банката (живея наблизо и наблюдавах с очите си целия луксозен ремонт, който направиха за около 2 години). Никой не е луд да прави такъв основен ремонт (сградата първо беше изтърбушена до бетонен скелет) на чужд имот в който е под наем, освен ако истинският собственик не е някое свързано лице. Същите въпроси ми се мотат из главата и относно сградата на клон Витоша в София, която си беше построена на гола поляна директно за офис на ПИБ! Ще кажеш, че предприемачът още като е проектирал сградата и е знаел, че ще сключи договор за наем с ПИБ Smile И още сигурно много други сгради в цяла България.......

Та си мисля, дали не заложена една рафинирана схема за източване на 30% от печалбата под формата на наеми за години напред.... Да не говорим , че утре може "собственикът" на сградата на бул. Драган Цанков да реши да прави нещо друго с нея. Та ние дори не знаем за колко време и какъв точно е договорът за наем на централата. Ами ако изтича на 28 юни например????? Разбира се няма нищо лошо в сделките със свързани лица, но те трябва да се обявяват. Тъй като това не е направено в проспекта, възможните заключения са две:

1. Банката си е позволила да постави бизнеса си в зависимост от редица несвързани с нея собственици на недвижими имоти.

или

2. Банката всъщност е сключила договори за наем със свързани лица и това е прикрито умишлено в проспекта.

И двата варианта не ми харесват!

Бих се радвал ако някой има информация относно имотите на Банката, да я сподели тук. Коментари от страна на Банката или Мениджъра на емисията също ще са добре приети. Освен това предлагам Инвестора да опита да вземе интервю по тези въпроси.
        Поздравявам те за реалистичният поглед въпрху нещата. Да прав си, банката инвестира в нови недвижими имоти - давайки кредити на свързани лица за да ги закупят, ремонтират и след това отдават под наем на ПИБ АД. Това в синтезиран вид е схемата. В крайна сметка това е въпрос, който се решава от двамата най-големи акционери - господата Минев и Мутафчиев (ако бяхме на тяхно място и ние така щяхме да правим...сигурно)
        Въпроса в случая обаче е принципен. След като са решили да правят банката публично дружество е редно да обявят на широката публика тези съществени обстоятелства, просто защото те са факт и влияят върху финансовите резултати на Банката.

Коментар

• Отново ще постна "некои мои съображения", щото май предния път времето беше неподходящо (петък вечер)

Марияне, моля те да опиташ да получиш отговор на поставените въпроси, въпреки, че шансът е малък
          ===============================

Колеги, сега след като мина еуфорията с КТБ се напънах и прочетох проспекта на ПИБ. Тя си ми е слабост, клиент съм на банката от 2000 г. и винаги съм бил много доволен от тях. Коментарите на разните икономически показатели от проспекта и отчетите ще ги оставя на по-умните от мен форумци.

В моята проста глава на човек на точните науки възникна само една съществена мисъл - няма ли нещо гнило с имотите на банката? Съгласно отчета за 2006 г., за наеми на офиси са похарчени над 8 млн лева, което е равно на около 30% от нетната печалба на банката за същата година. На няколко места в проспекта се набляга на факта, че повечето офиси на банката (ВКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕНТРАЛАТА В СОФИЯ) са под наем и че банката притежава малко имоти. Специално се отбелязва, че нарастването на разходите за наеми от над 5 млн през 2005 на над 8 млн през 2006 се дължало на разрастването на банката и наемането на нови офиси. Приложен е и списък на притежаваните от банката имоти в цяла България, на обща стойност малко над 9 млн лева - смешна работа Smile!

Да де, ама преди години се носеше слух, че банката е гушнала сградата на бул. Драган Цанков от Петьо Блъсков срещу някакъв заем, който му отпусна за да купи ИПК Родина. Тази сграда е истинската гордост на банката (живея наблизо и наблюдавах с очите си целия луксозен ремонт, който направиха за около 2 години). Никой не е луд да прави такъв основен ремонт (сградата първо беше изтърбушена до бетонен скелет) на чужд имот в който е под наем, освен ако истинският собственик не е някое свързано лице. Същите въпроси ми се мотат из главата и относно сградата на клон Витоша в София, която си беше построена на гола поляна директно за офис на ПИБ! Ще кажеш, че предприемачът още като е проектирал сградата и е знаел, че ще сключи договор за наем с ПИБ Smile И още сигурно много други сгради в цяла България.......

Та си мисля, дали не заложена една рафинирана схема за източване на 30% от печалбата под формата на наеми за години напред.... Да не говорим , че утре може "собственикът" на сградата на бул. Драган Цанков да реши да прави нещо друго с нея. Та ние дори не знаем за колко време и какъв точно е договорът за наем на централата. Ами ако изтича на 28 юни например????? Разбира се няма нищо лошо в сделките със свързани лица, но те трябва да се обявяват. Тъй като това не е направено в проспекта, възможните заключения са две:

1. Банката си е позволила да постави бизнеса си в зависимост от редица несвързани с нея собственици на недвижими имоти.

или

2. Банката всъщност е сключила договори за наем със свързани лица и това е прикрито умишлено в проспекта.

И двата варианта не ми харесват!

Бих се радвал ако някой има информация относно имотите на Банката, да я сподели тук. Коментари от страна на Банката или Мениджъра на емисията също ще са добре приети. Освен това предлагам Инвестора да опита да вземе интервю по тези въпроси.
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Tuk si zaslujava da se u4astva samo s limitirana poru4ka, za6toto ina4e moje dosta da se nabulbuka6 prosto tozi vid aukcion go pozvolqva osobeno sled tova koeto se slu4i s KTB. Dobre 4e tam ima6e diapazon na cenata.

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA
              Първоначално изпратено от Ajax4o
              Привет колеги,
              Искам да ви питам за какво може да се напишат 420 мнения за нещо което тепърва предстой
              Ако някой може да ми синтезира в 5 изречения... ще ми е интересно да прочета ;-)
              Лек ден!
              Синтезирай си ги сам! Що някой ще ти върши рабатата без пари...
              Хахаха развесели ме... не съм те молил да ми правиш анализ на LEH или на ^NDX. Просто ми беше интересно, какво сте си писали толкова много. Виждам, обаче че си "много любезен", за това ти желая лек ден с пожелание да не изпищиш някой ден от балона БФБ.
              From Tokyo, to London, to the New York Stock Exchange - We Trade The World!!!
              България Над Всичко

Коментар

• Първоначално изпратено от abc
                Първоначално изпратено от SEBULBA
                Първоначално изпратено от abc
                Т.Е при подадени например поръчки за 400 млн лимитирани и 800 млн пазарни ще разпределят и акциите 1:2 ?
                Нещо такова
                Добре , де , но тук важна роля играе и цената на отсичане при лимитираните.Може ли да се окаже така , че над цената на отсичане да има достатъчно акции , които да покрият цялото предлагане
                Защо, съмняваш ли се? Аз и тука очаквам неколкократно яко презаписване...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ajax4o
                  Привет колеги,
                  Искам да ви питам за какво може да се напишат 420 мнения за нещо което тепърва предстой
                  Ако някой може да ми синтезира в 5 изречения... ще ми е интересно да прочета ;-)
                  Лек ден!
                  Синтезирай си ги сам! Що някой ще ти върши рабатата без пари...

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA
                    Първоначално изпратено от abc
                    Т.Е при подадени например поръчки за 400 млн лимитирани и 800 млн пазарни ще разпределят и акциите 1:2 ?
                    Нещо такова
                    Добре , де , но тук важна роля играе и цената на отсичане при лимитираните.Може ли да се окаже така , че над цената на отсичане да има достатъчно акции , които да покрият цялото предлагане

Коментар

• Привет колеги,
                      Лек ден!
                      From Tokyo, to London, to the New York Stock Exchange - We Trade The World!!!
                      България Над Всичко

Коментар

• Първоначално изпратено от abc
                        Нещо такова

Коментар

• Т.Е при подадени например поръчки за 400 млн лимитирани и 800 млн пазарни ще разпределят и акциите 1:2 ?

Коментар

• ...И лимитираните, и пазарните поръчки за акции на ПИБ ще се изпълняват пропорционално, при един и същ коефициент на удовлетворение и при една и съща цена, уточниха от мениджъра по емисията още при потвърждението на проспекта...

Investor.bg

Коментар

• Нещо друго ми убягва на мен тук-докато при КТБ предварително бе ясно че отношението лимитирани/пазарни е 30:70 тук това нещо го няма.Това предполага много и то различни варианти/ при положение , че ще има презаписване , разбира се/
                              1-Удовлетворени малко лимитирани на висока цена и всички останали на нея и от пазарните
                              2-Удовлетворяване на лимитираните на "наши"хора , а на пазарните-трохички
                              3-........

Коментар

• Първоначално изпратено от sunshine
                                zdraveite - na kolko procenta ochakvate udovletvorenie na market order-i?
                                В статията в Investor от вчера пише около 50 %
                                (http://www.investor.bg/?cat=0&id=50403)

Коментар

Working...
                                X