IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от netware5
    Отново ще постна "некои мои съображения", щото май предния път времето беше неподходящо (петък вечер)

Марияне, моля те да опиташ да получиш отговор на поставените въпроси, въпреки, че шансът е малък
    ===============================

Колеги, сега след като мина еуфорията с КТБ се напънах и прочетох проспекта на ПИБ. Тя си ми е слабост, клиент съм на банката от 2000 г. и винаги съм бил много доволен от тях. Коментарите на разните икономически показатели от проспекта и отчетите ще ги оставя на по-умните от мен форумци.

В моята проста глава на човек на точните науки възникна само една съществена мисъл - няма ли нещо гнило с имотите на банката? Съгласно отчета за 2006 г., за наеми на офиси са похарчени над 8 млн лева, което е равно на около 30% от нетната печалба на банката за същата година. На няколко места в проспекта се набляга на факта, че повечето офиси на банката (ВКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕНТРАЛАТА В СОФИЯ) са под наем и че банката притежава малко имоти. Специално се отбелязва, че нарастването на разходите за наеми от над 5 млн през 2005 на над 8 млн през 2006 се дължало на разрастването на банката и наемането на нови офиси. Приложен е и списък на притежаваните от банката имоти в цяла България, на обща стойност малко над 9 млн лева - смешна работа Smile!

Да де, ама преди години се носеше слух, че банката е гушнала сградата на бул. Драган Цанков от Петьо Блъсков срещу някакъв заем, който му отпусна за да купи ИПК Родина. Тази сграда е истинската гордост на банката (живея наблизо и наблюдавах с очите си целия луксозен ремонт, който направиха за около 2 години). Никой не е луд да прави такъв основен ремонт (сградата първо беше изтърбушена до бетонен скелет) на чужд имот в който е под наем, освен ако истинският собственик не е някое свързано лице. Същите въпроси ми се мотат из главата и относно сградата на клон Витоша в София, която си беше построена на гола поляна директно за офис на ПИБ! Ще кажеш, че предприемачът още като е проектирал сградата и е знаел, че ще сключи договор за наем с ПИБ Smile И още сигурно много други сгради в цяла България.......

Та си мисля, дали не заложена една рафинирана схема за източване на 30% от печалбата под формата на наеми за години напред.... Да не говорим , че утре може "собственикът" на сградата на бул. Драган Цанков да реши да прави нещо друго с нея. Та ние дори не знаем за колко време и какъв точно е договорът за наем на централата. Ами ако изтича на 28 юни например????? Разбира се няма нищо лошо в сделките със свързани лица, но те трябва да се обявяват. Тъй като това не е направено в проспекта, възможните заключения са две:

1. Банката си е позволила да постави бизнеса си в зависимост от редица несвързани с нея собственици на недвижими имоти.

или

2. Банката всъщност е сключила договори за наем със свързани лица и това е прикрито умишлено в проспекта.

И двата варианта не ми харесват!

Бих се радвал ако някой има информация относно имотите на Банката, да я сподели тук. Коментари от страна на Банката или Мениджъра на емисията също ще са добре приети. Освен това предлагам Инвестора да опита да вземе интервю по тези въпроси.
    стр. 81 от проспекта на ПИБ:

Тодор Брешков – член на Надзорния съвет
    Г-н Тодор Брешков (31 г., българин) започва през 1999 г. работа в “Първа финансова брокерска къща” ООД в
    отдел “Корпоративни финанси и анализи”, а през 2001 г. е избран за управител на ПФБК.
    ......
    член на съвета на директорите на “Фонд за български недвижими
    имоти” АДСИЦ – дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти.

Калоян Нинов – член на Надзорния съвет
    Г-н Калоян Нинов (37 г., българин) е избран за член на Надзорния съвет през февруари 2007 г.
    ......
    Понастоящем, Калоян Нинов е
    управляващ съдружник в “Риал Естейт Мениджмънт” ООД, дружеството, управляващо активите на “Фонд за
    български недвижими имоти” АДСИЦ.

Явно са отделили повечето имоти на банката в АДСИЦ. По мое мнение обаче 8,6 млн лева наеми не са много за толкова много клонове и офиси. Действително трябваше да обявят договорите си за наем, ако става въпрос за свързани лица.

За мен също така е интересно, че балансова стойност на земя и сгради притежавани от банката е едва 6,23 млн лева, при положение, че само в Бургас на пъпа на центъра притежават 1330 кв. метра партерен етаж. Само този имот струва между 4 и 5 млн лева.

Коментар

• Абе то и за КТБ очаквахме 4-5 пъти презаписване, а видяхте какво стана.

Коментар

• Аз също смятам че ще има презаписване 3.5 пъти. Това за очаквано до 1.5 - 2 пъти са пунтажи. За да може да се изчака последния срок.

Коментар

• Първоначално изпратено от franky4fingers
          Tezi ot elana goworqt gluposti. Tazi statiq e manipulativna.
          Когато постигнат 500% доходност при ELARG (фонда им за земеделска земя), тогава да се пънат с прогнози и анализи... ...щото някои помним..

Коментар

Аз вярвам единствено на собствените си източници и на собсвените си прогнози.А те ми говорят друго... ... очаквам цена на изпълнение около 10.30 и презаписване малко над 4 пъти...

Коментар

• Vie naistina li si mislite che otsechenata cena ste e 10 BGN. Bi bilo mnogo hubavo, no spored men e tvurde optimistichno. Lichnoto mi mnenie e che cenata nqma da e po-malko ot 10.8

Коментар

Опитва се да манипулира ПФБК да не ни изпълни поръчките на 5% при цена 13-14 лв.!!!
                :-D

Дано да успее в това начинание!!!

Коментар

• Tezi ot elana goworqt gluposti. Tazi statiq e manipulativna.

Коментар

• Много песимистично ми звучи прогнозата дадена от ЕЛАНА : "...до една година цената на акциите да е около 10,90 лв..." при условие, че се изпълнява бизнес-плана на банката.
                    Само, че какво ще стане когато преди още да е изтекла една година от сегашният търг се появи новият мажоритарен собственик на ПИБ ? (това според мен ще е голяма банка от съседна нам страна - така предполагам)......тогава трябва да има значително повишаване на цената на акция, дори чисто психологически

Коментар

• да ветеране ... подкрепям напълно, но и аз се чудя как доста от посредниците дават възможност за 2.5 пъти по големи поръчки на абсолютно непознати клиенти, лично аз също ще се възползвам имам покритие на повече от половината от поръчката, въпроса е какво ще стане ако презаписването е доста по малко от 2 пъти ... макар че аз мисля че ще е поне около 3 пъти ...

Коментар

• Първоначално изпратено от sunshine
                        moje li da popitam -- kakvo stava ako zaiavkata ne moje da bude zaplatena napulno??
                        (tuk moje vseki da si puska kakvoto si iska zashtoto parite se prevejdat sled bookbuilding-a - za razlika ot CHIM ili Monbat...)
                        :-)
                        Върховен непрофесионализъм от страна на ИП-ето е да взима поръчка без предварително наредени пари,ако има изключения,то те имат основание само ако клиентът е доказано коректен (платежоспособен)
                        ;-)
                        Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

Коментар

• Kenanov:

izvini me za vuprosa.. repo li shte polzvash?

dokolkoto razbiram repo vulnata e povsevmestna - tova moje bi shte e novata moda i shte natiska cenite oshte poveche... kakto i riska pri korekcia..

::
                          hakinen - moje li da popitam -- kakvo stava ako zaiavkata ne moje da bude zaplatena napulno??
                          (tuk moje vseki da si puska kakvoto si iska zashtoto parite se prevejdat sled bookbuilding-a - za razlika ot CHIM ili Monbat...)

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                            Това с пазарните ми е леко притеснително - не обичам да се надявам, че някой ще вземе мерки?! А не ми се мисли за сценарий - скъпо, но за сметка на това ще Ви удовлетворим приличен % ..
                            За някои хора този вариант ще е доста нежелан, защото после ще си блъскат главата откъде да намерят пари за тройно и четворно раздутите си заявки
                            "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Това с пазарните ми е леко притеснително - не обичам да се надявам, че някой ще вземе мерки?! А не ми се мисли за сценарий - скъпо, но за сметка на това ще Ви удовлетворим приличен % ..
                              xaxa tova ste e brutalno

Коментар

• Това с пазарните ми е леко притеснително - не обичам да се надявам, че някой ще вземе мерки?! А не ми се мисли за сценарий - скъпо, но за сметка на това ще Ви удовлетворим приличен % ..

Коментар

Working...
                                X