IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Доколкото ми стана ясно при този бук-билдинг.
    Няма никакъв смисъл да пусна лимитирана поръчка
    1 000 000 акции х 0,01 лв.
    Тоест това мое действие няма по никакъв начин да се отрази на цетата на отсичане.
    Правилно ли съм разбрала?
    Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции. :-)

Коментар

• Разликата е че над една определена цена по-добре да не се изпълнява поръчката

Коментар

• "И лимитираните, и пазарните поръчки за акции на ПИБ ще се изпълняват пропорционално, при един и същ коефициент на удовлетворение и при една и съща цена, уточниха от мениджъра по емисията още при потвърждението на проспекта."
        Хора, при този цитат нещо съвсем се обърках, какво значение има дали ще подадеш пазарна или лимитирана поръчка в случай че всички лимитирани и пазарни поръчки се удовлетворяват в еднаква степен и при еднаква цена.
        Ок, при лимитираните има опция да не влезеш при по ниска цена.
        Значи ли това че ако подадеш лимитирана за 150 акции на цена 10 и мениджъра определи цена 15, ти ще получиш 100 на 15 лева /не отчитам презаписването/.
        И къде е разликата с пазарната, където също ще получиш акции на тази цена със същата степен на удовлетворение на поръчката?
        Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Eее, Ла Коста здравей приятел!
          не се притеснявам да призная грешка, па било и поради прекалено подценяване. Сумата ми е малка, нема да плачиме.
          Длъжен съм да изявиме тоя вариант като възможен, да видиме как се решава тогава цената а и всеки да си изясни откъде идва опасността. И да си прецени добре играта
          Ако я съм се минал - поне тия след мене да се не минават

Коментар

• Верте, точно поради причините, които си изложил, мисля че да се играе с пазарна поръчка е най-малкото недомислено. Тук няма максимална цена и тя може да се определи само от алчността на мениджъра. Няма да е хубаво да ви изпълнят поръчки на 100% на цена от 14-15 лв, а това е съвсем реалистичен вариант. Успех.

Коментар

• Това вече не го очаквах точно от тебе - Вятърът с пазарна поръчка!

Като искаш да се предпазиш от набалончване на цената не успяли да си пуснеш една лимитирана на нормална цена, а се нахака с пазарна?

Ама споко! Описаните от тебе ужасяващи варианти са много малко вероятни, най-вече защото емисията е голяма, а и големите играчи играят предимно с лимитирани.

Коментар

• Привет на играчите!

стр. 183 от проспекта гласи:
                Определяне и оповестяване на Цената на Предлагане
                Цената на Предлагане ще бъде определена от Водещия Мениджър, със съгласието на Банката и на Продаващия Акционер, след извършване на “букбилдинг” от Водещия Мениджър.
                През времетраене на процеса на “букбилдинг”, Водещият Мениджър ще получава Поръчките за Покупка от потенциални инвеститори – виж “Подаване на поръчки за покупка”. При определяна на Цената на Предлагане Водещият Мениджър ще вземе предвид редица фактори,
                включително нивото и характера на търсенето на Акции, пазарните цени на ценни книжа на дружества, осъществяващи дейност, сходна на дейността, осъществявана от Банката, преобладаващите пазарни условия и намерението да гарантира желаното ниво на свръх-записване и постигане на ликвидна борсова търговия с Акциите.
                признавам - немах голем интерес към тва ИПО - и не четох внимателно големиа проспект.
                Ама вие как мислите- НЕ СТАВА ЛИ ОПАСНО ?? -
                каква ще е цената ако САМО пазарните поръчки презапишат емисията /няма значение с колко/ и в тоя случай ако има една максимална /л/имитирана поръчка - за нуждите на примера: 100бр акции x 20 лв парчето, какво става ??? - да не купят тия с пазарните всичко по 20 лв ??? тогава ще се радваме да има по-голем презапис ами ако /л/имитираната се окаже 100x50 лв. и има наличен капитал за реализация /недай Боже/ какво става ??? лошо, лошо, пуснах верно една много малка пазарна без да се мисля ама цена над 10лв - мерси, мерси - това ще е голема излагация за мене, поне сам ще съм си виновен, нема да е виновно големото куче, сега е в болнични, ама тва ще е голем майтап ще ми се смее песа много като оздравее
                досега немах време да помисля и дано не съм объркал некой познат ама тая работа ми се вижда опасна.. лошо, лошо
                а при тея накупчени капитали още от IPО-тата на Каолин и КТБ, мани, мани, това ми изглежда доста вероятно - да има презапис само от пазарните. а каква ще е цената в тоя случай май ще завсиси от мениджъра, описано горе, и незнам, незнам ... нема яснота май докъде можеме да стигнеме

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
                  А ти сигурен ли си, че имотите са отделени в този АДСИЦ?
                  Въобще не съм сигурен. Това са само мои догатки.

Коментар

• ЗАКОН ЗА БАНКИТЕ

Чл. 30. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1999 г.) Общият размер на вложенията
                    на банката в недвижими имоти и други материални дълготрайни активи не може да
                    надвишава 50 на сто от собствения й капитал, а заедно с дяловите участия в
                    дружества, които не са банки - собствения капитал.
                    (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1999 г.) Разпоредбата на ал. 1 не се отнася за
                    дълготрайни материални активи и дялови участия в дружества, които не са банки,
                    придобити от реализация на ипотеки, залози и други обезпечения с цел предпазване
                    от загуби в банковата дейност, при условие, че те бъдат прехвърлени в срок до 2
                    години от придобиването им.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                      Здравейте, питал съм ги, казаха ми че банките по закон нямат право да инвестират в недвижими имоти. Точно така отговори Евгени Луканов на презентацията миналия понеделник. Въпроса ми беше "ще участват ли на пазара на недвижими имоти" и той отговори, че закона не им позволява.
                      Въпросът е как са уредени наемните отношения за офисите, включително огромната сграда на централата в София? Иначе те честно и почтено са си дали списък на имотите в проспекта и те хич не са много. Според мен малко повече прозрачност относно условията за ползване на повечето банкови офиси, които не са собственост на банката, не би била излишна. В края на краищата като купувам част от банката, купувам и дългосрочните задължения по наемните договори....
                      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                        Здравейте, питал съм ги, казаха ми че банките по закон нямат право да инвестират в недвижими имоти. Точно така отговори Евгени Луканов на презентацията миналия понеделник. Въпроса ми беше "ще участват ли на пазара на недвижими имоти" и той отговори, че закона не им позволява.
                        ......
                        Това са пълни глупости. ( коментара ми не е за Мариян а за отговора на ПИБ)
                        1. Никой не им забранява да купуват сгради. (просто никой не иска да им ги продаде).
                        2. Колко от отпуснатите кредити са със свързани лица?

:-) има и други скрити неща.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kenanov
                          ЛИЧНО МНЕНИЕ:
                          Със сигурност за мен практиката наложена от това ИПО (КТБ) е порочна.
                          Не обвинявам никого освен посредника си, който изцяло остана далече от събитията поради липсата на далновидност и така нанесе финансова вреда на клиентите си, като не им позволи да играят с по големи суми от СВОБОДНИТЕ средства по сметка ...

Първоначално изпратено от Kenanov
                          да ветеране ... подкрепям напълно, но и аз се чудя как доста от посредниците дават възможност за 2.5 пъти по големи поръчки ...
                          Нищо лично. Просто отбелязвам, без да коментирам. Изводите всеки сам да си ги направи.

Въпроса е колко инвеститори са били недоволни от посредника си преди ИПО-то на КТБ, че не са им разрешили да подадат поръчки за суми, по-големи от наличните. А сега след голямото презаписване същите са недоволни, че за ПИБ тази възможност отново я има.

Няма угодия!!!

Коментар

• Здравейте, питал съм ги, казаха ми че банките по закон нямат право да инвестират в недвижими имоти. Точно така отговори Евгени Луканов на презентацията миналия понеделник. Въпроса ми беше "ще участват ли на пазара на недвижими имоти" и той отговори, че закона не им позволява.

Първоначално изпратено от netware5
                            Първоначално изпратено от La Costa
                            ......
                            За мен също така е интересно, че балансова стойност на земя и сгради притежавани от банката е едва 6,23 млн лева, при положение, че само в Бургас на пъпа на центъра притежават 1330 кв. метра партерен етаж. Само този имот струва между 4 и 5 млн лева.
                            Бих добавил и имота в София на Стефан Караджа 10 - и там са три етажа.....

А ти сигурен ли си, че имотите са отделени в този АДСИЦ? Въобще ми се струва, че би трябвало малко повече прозрачност по въпроса. Отново отправям молба към Мариян да се опита да измъкне информация относно имотите, все пак като купуваш част от банка е редно не само да знаеш какво притежава, но и какви дългосрочни наемни отношения има и с кого .......

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
                              ......
                              За мен също така е интересно, че балансова стойност на земя и сгради притежавани от банката е едва 6,23 млн лева, при положение, че само в Бургас на пъпа на центъра притежават 1330 кв. метра партерен етаж. Само този имот струва между 4 и 5 млн лева.
                              Бих добавил и имота в София на Стефан Караджа 10 - и там са три етажа.....

А ти сигурен ли си, че имотите са отделени в този АДСИЦ? Въобще ми се струва, че би трябвало малко повече прозрачност по въпроса. Отново отправям молба към Мариян да се опита да измъкне информация относно имотите, все пак като купуваш част от банка е редно не само да знаеш какво притежава, но и какви дългосрочни наемни отношения има и с кого .......
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Ami tova im e schetovodnata stojnost, a ne pazarnata.

Коментар

Working...
                                X