IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Само моля ви се някой да ми отговори на въпроса

Ако пусна лимитирана поръчка с цена 22 лева за акция,
    това означава ли че ако пазарната цена е 12.50 и аз ще си купя акции на 12.50.

С това действие само се застрахова да не закупя акции над 22 лева за брой, но от друга страна губя от неизползването на 100% от капитала за деподзита. Защото с лимитирана поръчка за 10 акции по 22 лева = 220 лева при 100% удвлетвореност на поръчките, аз ще имам 10 акции и 95 лева кеш/остатък/, ако пусна пазарна за 220 лева, при същата цена на отсичане 12,50 аз ще съм собственик на 17 акции.
    Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции. :-)

Коментар

• Примера дето дадох е опростен само лимитирани.
      иначе ако
      Р - цена на изпълнение
      К - коефициент на записване - 0<К=<1 Ако обявят презаписване 2 пъти например то К=0.5
      ПЗС - сума лева на пазарни поръчки за сума
      ПЗБ - брой акции на пазарни поръчки за брой акции
      ЛИМ - брой на поръчаните акции с лимитирани поръчки на и над цена на изпълнени

То
      ВсичкиАкции = к*(ЛИМ + ПЗС/Р + ПЗБ)

Аз така мисля че го правят. Поправете ме ако греша :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru
        OK, само не мога да разбера как ще се изпълнят лимитирани поръчки на една цена при това еднаква с тази на пазарните.
        Значи ли това, че пазарната цена определена по неясни правила от мениджъра се явява цена на отрязване и не отчита средната цена от одобрените лимитирани поръчки.
        Не, обратното

Коментар

• И лимитираните, и пазарните поръчки за акции на ПИБ ще се изпълняват пропорционално, при един и същ коефициент на удовлетворение и при една и съща цена

Айде четете проспекта!!!

Коментар

• OK, само не мога да разбера как ще се изпълнят лимитирани поръчки на една цена при това еднаква с тази на пазарните.
            Значи ли това, че пазарната цена определена по неясни правила от мениджъра се явява цена на отрязване и не отчита средната цена от одобрените лимитирани поръчки.
            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Първоначално изпратено от Hakkinen
              Първоначално изпратено от cymru
              Един пример за уточняване;

Имаме лимитирани поръчки на следните цени
              1
              2
              5
              10
              11
              25
              Режат 1,2,5 и определят средна цена 16 - т.е 10,11,25 се изпълняват на цена 16.
              Значи ли това че тези предложили 10 и 11 лв се задължават да купят на цена 16.
              Тогава излиза, че няма гаранция и за лимитираните поръчки, защото ако на теория се реши да се удовлетворят всички лимитирани - то дори и да си дал цена 0,01лв, ще си принуден да купиш на 16лв.
              С нищо не те задължават!!! Лимитираната поръчка показва максималната цена, която предлагаш за една акция. Ако отрязването е на по-висока от твоята цена, поръчката ти не е удовлетворена и отпада.

Според мен при гореспоменатата ситуация би трябвало да се удвлетвори само ордера от 25 лева при цена 16 лева, права ли съм или не. Много ще съм благодарна ако някой ЗНАЕЩ разясни този бук-билкинг. Моля, моля :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                Привет на играчите!

стр. 183 от проспекта гласи:
                Определяне и оповестяване на Цената на Предлагане
                Цената на Предлагане ще бъде определена от Водещия Мениджър, със съгласието на Банката и на Продаващия Акционер, след извършване на “букбилдинг” от Водещия Мениджър.
                През времетраене на процеса на “букбилдинг”, Водещият Мениджър ще получава Поръчките за Покупка от потенциални инвеститори – виж “Подаване на поръчки за покупка”. При определяна на Цената на Предлагане Водещият Мениджър ще вземе предвид редица фактори,
                включително нивото и характера на търсенето на Акции, пазарните цени на ценни книжа на дружества, осъществяващи дейност, сходна на дейността, осъществявана от Банката, преобладаващите пазарни условия и намерението да гарантира желаното ниво на свръх-записване и постигане на ликвидна борсова търговия с Акциите.
                признавам - немах голем интерес към тва ИПО - и не четох внимателно големиа проспект.
                Ама вие как мислите- НЕ СТАВА ЛИ ОПАСНО ?? -
                каква ще е цената ако САМО пазарните поръчки презапишат емисията /няма значение с колко/ и в тоя случай ако има една максимална /л/имитирана поръчка - за нуждите на примера: 100бр акции x 20 лв парчето, какво става ??? - да не купят тия с пазарните всичко по 20 лв ??? тогава ще се радваме да има по-голем презапис ами ако /л/имитираната се окаже 100x50 лв. и има наличен капитал за реализация /недай Боже/ какво става ??? лошо, лошо, пуснах верно една много малка пазарна без да се мисля ама цена над 10лв - мерси, мерси - това ще е голема излагация за мене, поне сам ще съм си виновен, нема да е виновно големото куче, сега е в болнични, ама тва ще е голем майтап ще ми се смее песа много като оздравее
                досега немах време да помисля и дано не съм объркал некой познат ама тая работа ми се вижда опасна.. лошо, лошо
                а при тея накупчени капитали още от IPО-тата на Каолин и КТБ, мани, мани, това ми изглежда доста вероятно - да има презапис само от пазарните. а каква ще е цената в тоя случай май ще завсиси от мениджъра, описано горе, и незнам, незнам ... нема яснота май докъде можеме да стигнеме
                А бе успокой се! Няма страшно, изчислил съм го...

Коментар

• Първоначално изпратено от Michelangelo
                  Ако ще участваш на IPO-то е добре първо да попрочетеш малко повече
                  И аз приканвам някои от участниците във форума да попрегледат проспекта или поне да се консултират с брокера си, за да са по-наясно за какво иде реч! Все пак става въпрос за вашите пари!!!
                  "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Няма как да ме принудат, вчера в клона на Златен рог отидох да си пусна поръчките. Служителката веднага ми откри нова сметка и поиска да преведа парите без въобще да се изтересува как ще участвам, тоест като съм превел 10 000 лева за 1 000 000 акции въобще не знам как ще накарат да допреведа 15 990 000 лева. :-)

Коментар

• Ако ще участваш на IPO-то е добре първо да попрочетеш малко повече В твоя пример, при цена на отсичане 16лв., ще се удовлетворят само лимитираните поръчки, които са сожени на 25лв., но на цена 16. Останалите просто няма да се изпълнят. Успех

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru
                        Един пример за уточняване;

1
                        2
                        5
                        10
                        11
                        25
                        Тогава излиза, че няма гаранция и за лимитираните поръчки, защото ако на теория се реши да се удовлетворят всички лимитирани - то дори и да си дал цена 0,01лв, ще си принуден да купиш на 16лв.
                        С нищо не те задължават!!! Лимитираната поръчка показва максималната цена, която предлагаш за една акция. Ако отрязването е на по-висока от твоята цена, поръчката ти не е удовлетворена и отпада.
                        "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Неее! Ето един опростен пример:
                          Ако има 100 акции за пласиране примерно и офертите са

50 х 8лв
                          20 х 5лв
                          30 х 3лв
                          25 х 2лв
                          20 х 1лв

то се избира цена на отсичане такава че да се пласират всички акции. в примера при цена 3лева последните 2 поръчки отпадат и се изпълняватт първите 3. Ако изберат цена 5 лева то ще се запишат само 70 акции от 100. Не става.
                          cymru , в твоя пример как ще се изпълни поръчка на 10 и 11 лева на цена 16? нали е лимитирана!

Коментар

• Един пример за уточняване;

1
                            2
                            5
                            10
                            11
                            25
                            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Точно си разбрала Деси

Коментар

• Само да попитам, доколкото разбрах
                                при положение, че пусна лимитичана поръчка на
                                25 лева примерно, тя няма да се изпълни на по висока чена от пазаните поръчки, а само се застраховам да не си купя акции с цена над 25 лева за брой?????

Коментар

Working...
                                X