If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11
опс ... не видях че си писал .... мога да добавя че тук може би ще се появи и някой голям инвеститор от скандинавските страни който да повдигне презаписването, но иначе моята логика беше абсолютно същата като твоята. Склонен съм да мисля обаче че пак може да очакваме изненада в посока по голямо презаписване
С оглед на това, което стана при КТБ, по-голямо презаписване от очакванията ни не би било никаква изненада
"The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko
опс ... не видях че си писал .... мога да добавя че тук може би ще се появи и някой голям инвеститор от скандинавските страни който да повдигне презаписването, но иначе моята логика беше абсолютно същата като твоята. Склонен съм да мисля обаче че пак може да очакваме изненада в посока по голямо презаписване
izvinete - no niakoi da ima predstava kolko puti she bude prezapisvaneto?
Много е разтеглив диапазона и непридвидим при това ИПО, но мисля че може да се каже че трудно би паднало презаписването под 2 пъти. А ако се има на предвид 700 млн поръчки за КТБ и факта че тук се очакват поне сума близка до тази си мисля че най реалистично е очакването за 3-4.5 пъти .... според мен. Моля някой ако има мнение да коментира.
Ако ориентировъчно допуснем:
- 700-те милиона за КТБ ги намалим с 58.5 млн., които вече са платени и с още някакъв процент, тъй като се очаква по-малко презаписване и инвеститорите, които имат възможност да подават заявки за суми, по-големи от наличните по сметките им, няма да се изхвърлят чак толкова
Презаписването излиза около 3 пъти: 165x3=495, т.е. заявки за близо 500 млн...
Това, че имаше огромно презаписване за КТБ ще вдигне презаписването тук още повече и ще надуе размера на заявките, защото в големите има огромен ресурс който остана свободен и който трябва да бъде пласиран...
Много е разтеглив диапазона и непридвидим при това ИПО, но мисля че може да се каже че трудно би паднало презаписването под 2 пъти. А ако се има на предвид 700 млн поръчки за КТБ и факта че тук се очакват поне сума близка до тази си мисля че най реалистично е очакването за 3-4.5 пъти .... според мен. Моля някой ако има мнение да коментира.
Ако ориентировъчно допуснем:
- цена на изпълнение от 10 лв (за по-лесни сметки), т.е. стойността на акциите да е 165 млн
- 700-те милиона за КТБ ги намалим с 58.5 млн., които вече са платени и с още някакъв процент, тъй като се очаква по-малко презаписване и инвеститорите, които имат възможност да подават заявки за суми, по-големи от наличните по сметките им, няма да се изхвърлят чак толкова
Презаписването излиза около 3 пъти: 165x3=495, т.е. заявки за близо 500 млн...
Всичко това зависи много от това каква цена ще бъде определена от ПФБК. Не ангажирам никой с мнението си, това са си просто мои разсъждения и ще се радвам, ако колегите от форума ми посочат слабите им места
дали има някакво инфо по на какви цени са пускани лимитираните поръчки? някой ще се престраши ли да каже цената с която участва?
Имам усещането че в това ИПО участват и хора дето си нямат много понятие какво точно правят - бях свидетел на случка в офис на ПИБ. Служителката обясняваше процедурата на ИПОто на някакъв човек, който явно случайно подочул че от това се правят пари и решил и той да участва. ЕДин от въпросите му беше дали ако пусне заявка после е длъжен да плати и дали може после да се откаже....само ви казвам това за да знаете с какви хора и с каква финансова култура ще се състезаваме.
Точно така е, Деси :-)
Ако пуснеш лимитирани – застраховаш се, че няма да купиш над някаква цена, която ти считаш за горна допустима граница. Но всичките ти поръчки под цената, определена от мениджъра, изпадат (респ., капитала с който си ги гарантирала, остава на 100 % неизползван).
Ако пуснеш пазарни – ще използваш капитала си в пропорция, идентична на коефициента на изпълнение. Следователно, има по-голяма вероятност да оползотвориш повече от капитала си. Тук риска е, че потенциално мениджъра може да определи цена, която ти считаш висока. И тогава ще се надяваш коефициента на изпълнение да е по-нисък ;-)
И още нещо – при бук-билдинга не е точно „цена на отсичане” и „средна претеглена цена”. Този метод дава максимални възможности на мениджъра да определи цена. Още повече, че тук няма максимална цена (както имаше при КТБ) и освен това – разпределените акции може да са 10 млн. , но може да са и 16,5 млн. (второто – ако има голямо търсене, което да даде възможност на мениджъра да определи висока/удовлетворяваща предложителя цена за повече от 10 млн. акции)
Michelangelo, и аз мислех, че цитираното от теб съществено уточнение е написано в проспекта - много търсих, във форума 2 пъти питах дали някой го е ксрещнал в проспекта, но се оказа, че отговорът е в статията на Мариян – това много съществено уточнение са направили от мениджъра на емисията.
Казаното не е препоръка за участие или неучастие в ИПО-то, нито за начина на участие.
Ако пусна лимитирана поръчка с цена 22 лева за акция,
това означава ли че ако пазарната цена е 12.50 и аз ще си купя акции на 12.50.
С това действие само се застрахова да не закупя акции над 22 лева за брой, но от друга страна губя от неизползването на 100% от капитала за деподзита. Защото с лимитирана поръчка за 10 акции по 22 лева = 220 лева при 100% удвлетвореност на поръчките, аз ще имам 10 акции и 95 лева кеш/остатък/, ако пусна пазарна за 220 лева, при същата цена на отсичане 12,50 аз ще съм собственик на 17 акции.
Точно така е.
Коментар