If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11
prezapisvaneto izglejda niama da stigne poveche ot 5-6 puti
daje pesimistite mu davat 2 puti - dori temata tuk ne e tolkova aktivna koeto oznachava che interesa niama da e topkova goliam..
щом "темата тук не е толкова активна", значи 100% няма да има интерес
цена над 9.50 ще ми заприлича на каолинската 12.5 , но като се има предвид ентусиазмът и "очакванията" за 5 пъти презаписване нищо чудно, но ако е над тази цена да са им честити новите акции презаписване до 3 пъти на цена около 9.10 ще покаже някакво отношение към акционерите , другото е made in bg.
izvinete - kak se opovestiava cenata i razpredelenieto na akciite?
na web-site-a na bankata li se publikuva?
chetoh che se obiaviavat na 18 - no sigurno shte e kusno vecherta i predpolagam che horata koito niamat priak dostup do PFBK ili PIB shte nauchat v Ponedelnik ot brokerite ili ot Investor.bg?
prezapisvaneto izglejda niama da stigne poveche ot 5-6 puti
daje pesimistite mu davat 2 puti - dori temata tuk ne e tolkova aktivna koeto oznachava che interesa niama da e topkova goliam..
La Costa, благодаря за изчерпателния анализ и коментар, но не си ме разбрал добре.
Набалочването очевидно ще дойде от по-високите лимитирани (по-долу ги нарекох мераклийски), а предпазването може да стане само ако се играе на разумни лимитирани или ако пазарната се пусне на действително разполагаем ресурс. За мен разумната цена е в диапазона 9,50-10,00, но съм съгласен с теб за пирамидката и горна граница в диапазона 10,00 - 10,50.
Не съм препоръчвал да се играе на пазарни и не съм съгласен с теб, че пазарните са добра стратегия за начинаещи, освен ако по някакви причини някой не иска да си има ПИБ в портфейла. Описания от теб сценарии за "пускане по вълната" с пазарна поръчка и бърза реакция на база "начален ентусиазъм" не ми звучи като стратегия за начинаещи. Според мен пазарната е по-скоро за по-дългосрочно ориентирани инвеститори, които имат по-големи очаквания за последващи добри резултати или (евентуално) стратегически инвеститор.
Да, чел съм проспекта и сега го погледнах пак - съгласен съм за забележката ти, но не съм си го измислил, чел съм го в прес рилииз или някъде във форума.
И последен коментар - не знам, как накрая направи извода, че картината не ми е ясна и ще играя на пазарна, ама го приемам по-скоро за емоционална реакция, отколкото като резултат на анализ на написаното от мен. Сметките съм ги направил отдавна.
За разлика от La Costa, не мисля, че решението да се играе на пазарна е лошо, особено ако мотивите са да се добави нещо ново и (за момента неясно, но ) с потенциал при определено развитие на пазарния сегмент. Ветре, май съзирам подобна мотивация.
Само ми е чудно как горното изказано от тебе мнение се вързва с това по-долу:
Първоначално изпратено от Valuator
Набалончва се защото от една страна мераклийте ще вдигат, от друга няма граници и ясни правила, от трета мениджърът на емисията (свързано лице) може по някакви "пазарни крритерии" да реши каква цена на изпълнение да избере. Голямо надлъгане и пласиране на капитал ще падне тука!
Ти как точно предлагаш човек да се предпази от подобно набалончване? Като си пусне пазарна ли?
Пазарната обаче е рисков вариант за начинаещи участници с лимитиран портфейл и кешови възможности, съчетани с амбиции за бързи пари. В този случай е по-добре с малко сметки да се фиксира разумна лимитирана, пък ако стане. Гледам в анкетата, че повечето ще играят с лимитирани - едни са оценили риска, други вероятно са мераклии. Интересно е кои са повече.
La Costa не е против пазарните поръчки - пускал е доста пазарни и доста лимитирани. Зависи кой какво търси. Точно ако си начинаещ е по-добре да си пусниш пазарна, защото така и така си нямаш представа колко би трябвало да струва ПИБ и явно си решил просто да се "пуснеш по вълната" и да изкараш някой процент. В такъв случай обаче е добре сравнително бързо да се отървеш от акциите си /най-добре още в първия ден да използваш "началния ентусиазъм" на други заблудени като тебе/, защото примерът с изба Тодоров е още пресен. /Тогава не играх с пазарна и се предпазих от тоталното раздуване на цената./
Ако обаче човек има достатъчно опит, може да си определи колко би трябвало да струва ПИБ, познава пазара и е видял още няколко възможности, от които може да изкара към 20% следващите 3-4 месеца е много по-добре да си пусне лимитирана, за да може да се включи в ПИБ само ако мениджърът на публичното предлагане е решил да му остави желаната от него доходност. Примерът на Свилоза /а донякъде и Каолин/ е все още доста пресен.
Според мен ПИБ /ако изпълни прогнозните си финансови резултати за 2007 г./ би трябвало да струва около 12,50 лв. след като се утвърди на борсата /може би към септември-октомври/. При това положение аз си определям разумна за мен цена на влизане около 10-10,20 лв максимум. Пенсионните фондове и чуждите играчи може да са доволни и на 10-15% годишна доходност, но аз не съм и за това съм си определил моята цена на влизане.
Sunshine, понеже тук няма горна граница, няма определен процент за пазарни и лимитирани и цената на удовлетворение се определя от мениджъра по не особено ясни критерии, не можеш да изключиш цената от дискусията, защото в този случай дори коефициентът на презаписване може да бъде избиран от мениджъра.
Именно защото цената при покупката на акции е може би най-важният момент, лимитираната поръчка е по-оправдана. В самата същност на пазарната поръчка има нещо противоречиво, защото тя напрактика означава "купувам на всяка една цена", а такова нещо на пазара реално няма!
В проспекта той е поел ангажимент да удовлетвори 50/50 пазарни и лимитирани на една цена, но дали това са 10 Mio акции, до 15 Мio или до 16.5 ...
Ти чел ли си проспекта, защото това "удовлетвори 50/50 пазарни и лимитирани" явно си го измислил сам?
Противоречиш си на твърде много места и явно картината не ти е много ясна. Разбирам те тогава защо си се ориентирал към пазарната поръчка.
Успех!
Ако целиш да запишеш максимум брой акции пазарната е оптимална. Но рискуваш да минат на цена твърде висока ако се "набалончи" както казва Вятъра. Аз съм си избрал следната стратегия - пускам примерно 10 лимитирани поръчки през равен интервал на цена за еднакъв брой акции . Така колкото е по-ниска цената толкова повече ще запиша. Ако много се "набалончи" ще влезна с малко или изобщо няма. Пазар :-)
Разполагането на поръчките под формата на пирамидка е може би най-добрата стратегия /ползва се и от ИПтата/, защото при ниска цена пласираш повече, при висока - малко или нищо. Единственият проблем на тази тактика е, че ще трябва да платиш по 10 лв за всяка подадена поръчка /или поне Карол събират по толкова/, което е не малък разход при 10 поръчки!
пиб се засилиха да издават карти с emv2 чип и през последните дни преинсталират нов софтуер по банкоматите си
това добре, ама сега нито мога да разплащам, нито да виждам състояние на сметка - реално само се теглят пари и се вижда остатък според заявения лимит
много лошо впечатление ми прави тази история и определено разваля имиджа на банката като иновативна (иначе съм ок с целта за повишена сигурност - я, какви момци раснат из старозагорско)
Много точно Ради )) ! Затова за мен повече от 9.999 ми се струва ) както му вика приятеля Вятъра ) понабалончено... / или според мен ) отнета премия от ИПО по дефиниция )/
Някой дали си е правил труда да каже какви ще бъдат P/B и P/E след ИПО-то при цена около 10лв.???
относно p/b след ипо-то (условно 31.05.07) при твоите условия предполагам 3,86
при таргет 4,00 към 31.12.07 и търсена 25% доходност (42,9% на годишна база) според различни сценарии стигам до търсена цена при ипо-то между 9,18лв. и 9,94лв., медиана 9,52лв.
при 10лв. очаквам към 31.12.07 усреднена 19% доходност (32,6% на годишна база)
p.s.
защо се наложи съкращението ипо? не е ли по-коректно ппп?
Като гледам как скочиха индексите днес и как търсенето на ИП за тяхна сметка е два пъти над предлагането се чудя какво е това пазарене преди ипо-то. Дали не е плъзнала някаква информация и големите играчи да са се отказали, а само риби като нас да се набълбукат, при това яко защото в такъв случай презписването може да не е чак толкова голямо.
За разлика от La Costa, не мисля, че решението да се играе на пазарна е лошо, особено ако мотивите са да се добави нещо ново и (за момента неясно, но ) с потенциал при определено развитие на пазарния сегмент. Ветре, май съзирам подобна мотивация.
Пазарната обаче е рисков вариант за начинаещи участници с лимитиран портфейл и кешови възможности, съчетани с амбиции за бързи пари. В този случай е по-добре с малко сметки да се фиксира разумна лимитирана, пък ако стане. Гледам в анкетата, че повечето ще играят с лимитирани - едни са оценили риска, други вероятно са мераклии. Интересно е кои са повече.
Sunshine, понеже тук няма горна граница, няма определен процент за пазарни и лимитирани и цената на удовлетворение се определя от мениджъра по не особено ясни критерии, не можеш да изключиш цената от дискусията, защото в този случай дори коефициентът на презаписване може да бъде избиран от мениджъра. В проспекта той е поел ангажимент да удовлетвори 50/50 пазарни и лимитирани на една цена, но дали това са 10 Mio акции, до 15 Мio или до 16.5 ...
ne razbiram - tuk se vodi diskusia za cenata - a vsushtnost e vajno kolko shte bude koeficienta na udovletvorenie...
za CHIM sushto taka bezsmisleno imashe dulgi komentari za cenata - a beshe vajno KOLKO shte budat kupeni na IPO-to po 4...
razbira se - problema e che dokato za cenata moje vseki tuk da si govori i smiata... to za obema na poruchkite (koito edinstveno ima znachenie) nikoi ne moje da dade cenna informacia..
Голямо надлъгане и пласиране на капитал ще падне тука!
С тоя "мижав" капитал къде го стискаме, едва ли ще надлъжем некой освен себе си....
/Взаимствам термина "мижав" от SubZero, да ме прощава ако намери сили в случая "мижав" да се разбира прекалено малък за мащаба на ИПО-то, това ИПО, мисла ще е най-мащабното досега като цена, та ми се ще, да нема обидени и коментари по повод думата "мижав" /
Мда. То не е само да ги купиш. То е да ги купиш на хубава цена.
Мдаа, па я затва и пуснах ограничен капитал така или иначе ще набалончат според мен щом има презапис некакъв - значи може да има и голема цена
така е zlak, и сам усещаш, как се забалончва работата, може да пуснеш и на 20 и взимаш ... на 15 радост
Набалончва се защото от една страна мераклийте ще вдигат, от друга няма граници и ясни правила, от трета мениджърът на емисията (свързано лице) може по някакви "пазарни крритерии" да реши каква цена на изпълнение да избере. Голямо надлъгане и пласиране на капитал ще падне тука!
Коментар