IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Поиграх си да извадя рейшота на 10 конкуренти на Свилоза и какво мислите, че получих - голяма изненада. На база медианните стойности на техните P/E, P/B и EV/EBITDA излязоха следните цени на акциите на Свилоза - 11.20лв, 10.04лв и 9.68лв. Какво повече да коментирам ...

    Коментар


    • Явно бъдещето тук изглежда рязко много по-светло. Иначе не виждам тази промяна за дивидентната политика и сегашния завой към изтикване на миноритарите.

      Коментар


      • Колеги инвеститори, винаги има надежда. Имаме и сравнително добри примери все пак. Веднага се сещам за два - отписването на Пампорово 2013/2014, когато от първоначално обявената цена на търгвото до финално одобрената беше вдигната с 65.6% и Дружба стъкларски заводи миналата година, когато завишаването на първоначчалната цена беше 65.4%. Не казвам че финалните цени са били високи, но все пак КФН успя да постигне резултати.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
          Жалка работа. Ще трябва да се пишат жалби. Абсурдни оценки, според мен тази цена би дала Forward P/E за 2018 някъде около 4x, да P/E 4x и EV/EBITDA под 4x. Това безумие не трябва да се допуска. Ясно е, че е много ниска цената предвид нивата на пълпа и резултатите дето вадят всички компании от сектора по земята. С печалбите само от тази година ще си направят 1.5 пъти инвестицията в новата централа, която ще направи завода както сами кaзват "окончателно енергонезависимо предприятие с възможност да задоволява потребностите си от електро и топлоенергия". След това маржовете би трябвало да бъдат значитено по-добри от сегашните, а дали са го заложили това в DCF модела им, а дали за база вземат занижената печалба от миналата година с онази простотия с концерта?! А защо не гледат пиъри по земята. целият сектор е на върха сега, страхотни резултати и очаквания за задържане на добрите времена за пълпа ... е това търгово ни потвърждава колко евтино е наистина Свилоза, Дачев го знае най-добре.

          Имам и аз, но не трябва да оставяме нещата така.

          Разбира се, че ще се пишат жалби и разбира се, че е безумие цялото това предложение!!!
          За да можем да обжалваме, обаче ще трябва да изчакаме цялото търгово предложение с " изчисленията" им в детайли, защото това, което имаме е само уведомление от СД. Нека да видим какво са заложили като очаквани приходи, разходи и амортизации за следващите години.
          Освен новата централа на биомаса, за която излезе информация наскоро, за която по-назад колега бе изчислил приходите по цени на топло и електроенергията, която ще произвежда на година, да не забравяме, че имаме и взето решение на ИОСА /което не е отменено/ за създаване на общо предприятие с индийците за производство на микроцелулоза. В отговор на мой въпрос по време на събранието ИД каза, че очаквания капацитет ще е около 10 000т/г. При средни международни цени на МЦ от 3000Е/т. се получават очаквани приходи в размер на 30 млн.евро!
          И да- удобно са избрали само два от възможните три начина за оценка , която възможност им дава Наредба 41 от 2008год, а имено-

          1. метод на дисконтираните парични потоци;
          2. метод на нетната стойност на активите


          като удобно са пропуснали третия начин-

          3. методи, използващи пазарните множители на сходни дружества или на сключени сделки по придобиване на сходни дружества или на големи пакети акции от сходни дружества, включително и по търгови предложения

          защото сходните дружества по света направиха ръстове от по 150% последната година на техните борси. Защото те имат борси, където реално се оценяват дружествата им ,а ние не!

          Ноо, в същата тази наредба е записано по-надолу, че

          В случай че заявителят е използвал само два оценъчни метода, посочени в ал. 3, комисията, съответно заместник-председателят, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, може да изиска от заявителя да използва оценъчен метод от групата оценъчни методи, която не е използвана при определянето на справедлива цена на акциите.

          Не виждам защо КФН да не поиска от Свилоза да използва и третия метод за оценка.


          А що се отнася до информацията за спиране за планов годишен ремонт, това е рутинна и очаквана дейност, отнемаща 8-10 дни. Миналата година ремонтът беше през септември, защото тогава вече имаше проблеми с дървесината, но тази година складовете са пълни.
          Цената на целулозата продължава да се покачва и през септември и е на исторически високи нива, което предполага и очаквани исторически печалби за Свилоза както за Q3 и Q4, така и за 2018 като цяло.

          Имам акции и не смятам, че мажоритарят трябва да бъде оставен да се подиграва така с нас!!!


          Коментар


          • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

            Нашите случаи са наследство от масовата приватизация. Имало е раздържавяване на над 1000 дружества само в първата стъпка. За съжаление не е имало много възможности а и време след това, за да се получи разбиване на дяловете на по-дребни - малко като куче влаче рейс кой каквото успее да закачи
            налице е резултата без да е препоръка разбира се
            Абсолютно! Пладнежки грабеж със съпътстващи закони и нормативни актове!
            Приспаните труженици, забити в пезпаричие от инфлация+ без перспектива за работа и курбана е готов -вече десетилетия е все в същата позиция-МАТРИАЛА! Е как да се не спасява поединично и на ум му не идва дори да спре , да се огледа и събере за реванш!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

              Няма проблем със спирането на производството. Това си е практиката в Свилоза, всяка година по това време спират за 7-10 дни, е никога не са пускали новина за това, но сега идва точно на място да го обявят гръмко!

              А отчета за Q4 трябва да е много добре в сравнение с миналата година (както и за Q3), проблеми с дървесината тази година може би няма да има, доста по-добре са запасите спрямо миналата. Отделно миналата имаха еднократния разход за обезценка 5милки и спиране заради липса на суровина. И най-важното рекордно високите цени на целулозата, които са стабилни на високите нива. Ръстът на целулозата по тримесечия спрямо същото тримесечие на миналата година е с +28,8% Q1/Q1 (но тогава в началото нямаха суровина), +23.5% Q2/Q2, +21.7% Q3/Q3 и за Q4 се очертават към момента към +13%. Комбинацията много добро търсене на високи цени на продукцията, както и липса на проблеми със снабдяването със суровини ... гарантира добри резултати. Но всички знаем поговорката - Насила хубост не става.
              говоря че спирането е част от сценария
              и не изключвам q3 и q4 да са на загуба за целите на търговото !!!

              Коментар


              • Въпреки че нямам, съм с Вас и се надявам този път да изградите БЛОК и да застанете като един!!!
                Имате същите аргументи, както в предишните случаи, за които така и не го сторихте!
                Едни от най пресните- Лесопласт и ЕРХ-г да са Ви пътеводители!
                Винаги съм си задавал въпроса, защо предпочитате да играете в играта"прееби другарче" , като по условие сте от страната на булката, а не се сплотявате и водите "фамилните" битки!
                Във всички горе посочени случаи съм излизал с над 65% до 120%+, включително и Севтополиса, но от това никога не съм се чувствал по добре или щастлив, а прецакан, смачкан и безсилен,-ад за мен при така заварена конюнгтура и все така...
                ​​​​​​​УСПЕХ и навреме атакувайте!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                  Може би затова трябва да се въведе изискване за всички публични акции мажоритарите ( и свързаните лица) да нямат повече от 40-50% дял общо.
                  Както е по целия бял свят.
                  Нашите случаи са наследство от масовата приватизация. Имало е раздържавяване на над 1000 дружества само в първата стъпка. За съжаление не е имало много възможности а и време след това, за да се получи разбиване на дяловете на по-дребни - малко като куче влаче рейс кой каквото успее да закачи
                  налице е резултата без да е препоръка разбира се


                  ps - във връзка с горното. добавям цитат от О. Донев в съвсем прясното му интервю от днешна дата, точно на време за случая ))) (форти е постнал линка в темата на фармата, може да го видите от там):
                  ....
                  "Дa погледнем cъдбата нa pедица пpедпpиятия cлед пpиватизацията им и ще видим, че те сега вече не съществуват. За съжаление, редица бизнесмени в България виждха в приватизацията възможност за бързо обогатяване, чрез продажба на активи и източване на средства. Редица компании, които работеха добрe, бяха съсипани от новите им собственици "
                  ....
                  Last edited by precakanoto; 13.10.2018, 12:05.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    За да няма обидени от оценките е редно да се промени законодателството. В случай че миноритарните акционери предложат по-висока цена от търговото да могат да купят мажоритарния пакет. Така никой няма да се чувства обиден от несправедлива оценка. Ще е просто, но ефективно решение.
                    Да. Би било интересно мажоритарят да е задължен да продаде безусловно на цената, която предлага, ако получи контра предложение от акционер по време на търговото.

                    Така де - равенство има между равни
                    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Остава усещането, че съм желан миноритарен съдружник само в лоши времена. Може би е добре на увеличения на капитала и IPO КФН да да изисква да се впише в проспекта и следният текст "ще бъдем съдружници в добро и лошо докато печалбата ни раздели".
                      Може би затова трябва да се въведе изискване за всички публични акции мажоритарите ( и свързаните лица) да нямат повече от 40-50% дял общо.
                      Както е по целия бял свят.

                      Коментар


                      • За да няма обидени от оценките е редно да се промени законодателството. В случай че миноритарните акционери предложат по-висока цена от търговото да могат да купят мажоритарния пакет. Така никой няма да се чувства обиден от несправедлива оценка. Ще е просто, но ефективно решение.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Остава усещането, че съм желан миноритарен съдружник само в лоши времена. Може би е добре на увеличения на капитала и IPO КФН да да изисква да се впише в проспекта и следният текст "ще бъдем съдружници в добро и лошо докато печалбата ни раздели".
                          Как ти хрумна!!, (много добрo) ! Представяш ли си наистина да вземат да го напишат !?
                          Дано сегашното кафене не си затворят очите, щото получавах някакво подобно усещане при миналите кафенета, които сякаш бяха "запушили" сензорите избирателно - като в случая с българска роза севтополис, след две увеличения на капитала, първото във време когато на дружеството май му се клатеха краката от отрицателен собсвен капитал стигна към 25 милиона собствен, а сливането с фармата стана за цена 21 мил ,,,(=12*1,7), т.е. към 20% под собствения капитал.... вече не помня и точните числа, някак успявам да игнорирам неприятните спомени ))
                          (ps. Току що се сетих, че шансовете може би намаляват и с кафенето, - пример "биовет", ако не греша,- в момента май там преполовяват инвестиции за към 150 мил, вече без да е нужно да информират борсата разбира се,))) а оптисването беше цялото при капитализация към 100 мил, .което би било .1,5 пъти по-малко от само новите инвестиции...)
                          ps.2 - Не е препоръка
                          Last edited by precakanoto; 13.10.2018, 11:00.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

                            и да чакаме качествен отчет за q4 щом спряха производството

                            .....
                            Няма проблем със спирането на производството. Това си е практиката в Свилоза, всяка година по това време спират за 7-10 дни, е никога не са пускали новина за това, но сега идва точно на място да го обявят гръмко!

                            А отчета за Q4 трябва да е много добре в сравнение с миналата година (както и за Q3), проблеми с дървесината тази година може би няма да има, доста по-добре са запасите спрямо миналата. Отделно миналата имаха еднократния разход за обезценка 5милки и спиране заради липса на суровина. И най-важното рекордно високите цени на целулозата, които са стабилни на високите нива. Ръстът на целулозата по тримесечия спрямо същото тримесечие на миналата година е с +28,8% Q1/Q1 (но тогава в началото нямаха суровина), +23.5% Q2/Q2, +21.7% Q3/Q3 и за Q4 се очертават към момента към +13%. Комбинацията много добро търсене на високи цени на продукцията, както и липса на проблеми със снабдяването със суровини ... гарантира добри резултати. Но всички знаем поговорката - Насила хубост не става.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                              Жалка работа. Ще трябва да се пишат жалби. Абсурдни оценки, според мен тази цена би дала Forward P/E за 2018 някъде около 4x, да P/E 4x и EV/EBITDA под 4x. Това безумие не трябва да се допуска. Ясно е, че е много ниска цената предвид нивата на пълпа и резултатите дето вадят всички компании от сектора по земята. С печалбите само от тази година ще си направят 1.5 пъти инвестицията в новата централа, която ще направи завода както сами кaзват "окончателно енергонезависимо предприятие с възможност да задоволява потребностите си от електро и топлоенергия". След това маржовете би трябвало да бъдат значитено по-добри от сегашните, а дали са го заложили това в DCF модела им, а дали за база вземат занижената печалба от миналата година с онази простотия с концерта?! А защо не гледат пиъри по земята. целият сектор е на върха сега, страхотни резултати и очаквания за задържане на добрите времена за пълпа ... е това търгово ни потвърждава колко евтино е наистина Свилоза, Дачев го знае най-добре.

                              Имам и аз, но не трябва да оставяме нещата така.
                              Добре аргументирано е мнението ти трейдъре ,само че в наредбата за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции никъде не намирам пазарни коефициенти за оценка на дружеството......нито един.Това си е голям законодателен пропуск според мен,да си отпишеш дружеството по-време на борсова корекция(спад) и да придобиеш акциите на миноритарите на безценица,какво по-добре дошло за мажоритарите!
                              Желани съдружници сме както каза колегата май само при ИПО и увеличаване на капитала.......един вид ДОНОРИ!
                              Last edited by спекуланта; 13.10.2018, 11:11.

                              Коментар


                              • Остава усещането, че съм желан миноритарен съдружник само в лоши времена. Може би е добре на увеличения на капитала и IPO КФН да да изисква да се впише в проспекта и следният текст "ще бъдем съдружници в добро и лошо докато печалбата ни раздели".

                                Коментар

                                Working...
                                X