IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• “Екoтeкникa” ЕООД инвecтиpa 1,6 милиoнa eвpo в нoвa линия зa виcoкoкaчecтвeни дъpвeни пeлeти

http://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/v...ni-peleti.html

Без много да шумят, работят си хората

Коментар

• Винаги съм считал себе си за човек, който не гони печалби на борсата като самоцел, а възприемам борсата като място, където мога да разбера и науча куп неща за хората и нещата(и за себе си, разбира се). Човек се проявява най-добре при крайни състояния, а нима алчността и страхът не са сред тях... Печалбите са хубаво нещо и е добре да ги има, затова съм тук на борсата ни, но само те, печалбите (в случай,че ги има) не са достатъчни да ми донесат усещане за смисъл. Това си е мое разбиране за нещата, не го препоръчвам никому.

Ето, настъпват промени, животът е толкова динамичен. Щом precakanoto по темата Свилоза е захвърлило старата и надраскана плоча от оперетата ‘’Космически прах’’, в която като виден сопран изпълняваше дуети с Кирето и вече пише за маржове, печалби, светът определено се променя... Някога влизах тук и очаквах да прочета мнения за фундамента, очаквания за BHKP и т.н., а попадах предимно на арии от въпросната оперета.

Всичко това в предния абзац е само опит да се пошегувам, визирайки някои предишни форумни закачки по темата, не знам да има такава оперета, но мисля става ясно за по-старите тук какво имам предвид, ако са чели форума по темата предишни години.

Притежавам голям като за портфейла ми процент акции на Свилоза. Чакам с нетърпение отчета - освен заради всичко друго, също и за да видя какви коментари ще произведе според това какви числа ще покаже. Нямам препоръки.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        След консолидираният отчет за първо тримесечие пак ще има коментари. Аз си въобразявам, че ще е доста по-добър от миналогодишният. За по-нататък нямам идея. Времето ще покаже.
        ++
        Дори да не е добър, при 20% дял на печалбата от приходите, дори и батката може да се хапе че вместо тук е нахакал репата във фиба, където всеки момент може да го дебне в храсталака коварния маржин колл )))))
        Не ми е известно друго дружество на бфб с 20% марж на печалбата в момента, ако някой знае - моля да сподели. Без адцици обаче!
        Не е препоръка... !!!
        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• И аз очаквам стартът на годината да е много добър. Не че задължително това следва да значи ръст на цената - на борсата ни всякакви движения са се наблюдавали след различни отчети. А и това са само мои очаквания, не знам как ще е. Относно затишието по темата - някога имаше нелоши дискусии тук, но може би всичко е казано между участниците, а нови участници на борсата като цяло няма много.

Липсват ми мненията на някои от нехаресващите акцията - те ми вдъхваха оптимизъм да си допълвам по позицията. Има критики, които ме разколебават и ме карат отново да проверя и преосмисля вижданията си, но тези, които визирам, имаха обратния ефект за мен. Те бяха една от основните причини да си допълвам Свилоза и на по-високи нива. В момента БРЕФ ми е с по-голяма тежест от Свилоза - не защото съм продавал Свилоза след последното си мнение, а защото допълвах БРЕФ (доскоро бяха с почти еднаква стойност).

Продължавам да харесвам Свилоза, но допускам всякакви движения на цената. Имам голям процент като за портфейла си, затова е възможно да съм пристрастен. Нищо не препоръчвам.

Поздрави на всички!
          Last edited by Татко Щърк; 22.04.2016, 15:14.
          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
            Нещо много тихо в тази тема
            След консолидираният отчет за първо тримесечие пак ще има коментари. Аз си въобразявам, че ще е доста по-добър от миналогодишният. За по-нататък нямам идея. Времето ще покаже.

Коментар

• Нещо много тихо в тази тема

Коментар

• Когато са се обсъждали стратегии из форума, помня, че един форумец (не помня ника му, нито знам пише ли още) коментираше тогавашната си тактика да продава поскъпналите си акции от портфейла, а да допълва тези, които спадат. Нещо подобно беше. Тогава получи коментар (дали не беше от dddd коментара), че така неусетно ще се напълни с боклуци. Струва ми се, че има не един или двама участници, склонни да мислят за борсата пакетно - от типа "ако нещо се вдига, нека го осребря и да отида там, където не се вдига, т.е. където вдигането вероятно предстои". И за мен това е по-скоро неправилна стратегия, т.е. трудно бих продал нещо само защото е поскъпнало и не бих купувал нещо, само защото все още не е поскъпнало или е спаднало - може изобщо да не се случи въпросното "все още" или поне аз да не го дочакам. ''Пакетното'' мислене за пазара може би има известен резон на моменти, вече писах в друга тема колко е важен сантимента, особено във времена като тези около 2007 г. - когато има масова истерия нагоре, е трудно да сбъркаш каква акция да си купиш, за да реализираш покачване на портфейла, а когато има мощни спадове, каквито последваха тогава, добрият фундамент зад дадена акция трудно ще те предпази от спадове. Разбира се, без сериозна преценка на фундамента е ясно така или иначе, че не е разумно да се търгува и е меко казано несериозно. Възможно е разбира се някой да кешира поскъпнала акция или целия си портфейл, понеже не иска да притежава повече акции, а не да има намерение да преструктурира портфейла си. Само времето ще покаже коя стратегия е била правилна, може такъв човек и да се окаже прав. Нищо не препоръчвам като тип поведение, само си разсъждавам на глас, възможно е да не съм прав.

Да, обаче сега времената са други (според мен). Когато няма глъчка на борсата и участниците са много по-внимателни, предполага се, че не преобладават пълните лаици, трудно е да чуеш разговор в автобуса за акции. Във време като това може да се види едно отделяне на "зърното от плявата". За мен няма нищо странно и смущаващо при падащ пазар да има растящи като цена на акциите им компании. Този принцип ме е спирал да разпродам мощно Свилоза когато мина 3 лв, а преимуществено да допълвам над тази цена. Въпреки че често преструктурирам и имам и сделки продава със Свилоза, (не се гордея с тях, но безгрешни хора няма), то към днешна дата имам повече акции на Свилоза от когато и да било (Свилоза и БРЕФ са с приблизително еднаква тежест в портфейла ми и двете акции общо заемат около 2/3 от него). Времето ще покаже кой е прав, възможно е аз да бъркам. Писал съм вече, че на този етап съм избрал да бъда на БФБ и да съм в акции, а не да следя мача с кеш настрана. Но не съм инат и ако преценя, ще променя това като не е задължително да го обявявам и подлагам на дискусия.

Всъщност този тип поведение, с който започвам коментара си, не ми е напълно чужд, макар и с важна разлика. Вече писах някъде за Спиди - дружество, което на този етап считам за едно от читавите на борсата ни. Имах немалък процент акции като за портфейла ми. Около Нова година прецених, че се наблюдават поскъпвания, които през следващите месеци може би няма да бъдат прескочени като цена и кеширах повечето си акции на Спиди. Оставих незначителен процент. Продължавам да вярвам на дружеството и е възможно някой ден пак да си върна старите бройки или да си купя още повече (или пък да си продам напълно и малкото останали, търсейки още по-добри решения за парите си). Но в случая го направих само защото имаше дружества, в които за момента виждах по-голям потенциал за ръст на цената следващите месеци. Така че не бих продал едно дружество само защото поскъпва при иначе заспал пазар, а ако го продам, не е изключено да вложа в друго, което е поскъпвало дори още по-силно, стига да виждам потенциал в дружеството по-голям от настоящата цена на акциите му. Това е разликата с онези, които продават всичко поскъпващо, за да го прелеят в акциите, които спят или пропадат в портфейла им. Е, има и тип инвеститори (прасета ли им казваха), които купуват нещо само защото поскъпва. Не, и това не считам за правилно към днешна дата. Откак съм започнал да си пълня БРЕФ (около началото на миналата есен) все още нямам продажба на акции на това дружество, ако и да е поскъпнало добре. Предполагам част от парите на Спиди (може би дори повечето) са отишли за БРЕФ и Свилоза (не си помня алгоритъма и последователността на всички сделки, до миналата година често преструктурирах). Имам обаче достатъчно много сделки, с които не се гордея, особено в началото, но не само тогава, затова и не искам да се заявявам като човек, който има правилна преценка за нещата.

Желанието ми е пишейки да се уча от насрещните коментари, аз самият никого на нищо не мога да науча, считам се за незнаещ човек (или за недостатъчно знаещ... казват, че незнанието на повече знаещия е по-голямо от незнанието на малко знаещия... но нека не се отклонявам повече, че пак прекалих с обема).

Притежавам акции на цитираните дружества. Възможно е мнението ми да съдържа неточности, заблуди, необоснован оптимизъм и/или песимизъм, погрешни схващания и т.н., затова и мнението ми не е препоръка за търговия с финансови инструменти.

Коментар

• Мишкуняци
                  Last edited by pepe1234; 13.04.2016, 00:56.

Коментар

• При Свил акцията си върви супер стъпаловидно, след всеки отскок се връщаме да тестваме предното ниво на съпротива, вече като ниво на подкрепа и после продължаваме А интересно че са не технически, а психологически нивата като ги гледаш на картинката - 2.00, 2.50, 2.00, 3.50, 4.00 ...
                    Ще видим отчета след месец и нещо

Attached Files

Коментар

• Радвам се, когато има сделки, ликвидността е важно нещо. Дали нагоре или надолу - важното за мен е цената да си намери мястото според това как я оценяват участниците на пазара. Не ме радват кой знае колко бързите поскъпвания, ако са кратковременни и нездравословно-оптимистични, нито ме тревожат спадовете, ако причините, заради които имам дадена акция, са все още налице, макар че всекидневно се опитвам да ревизирам позициите си.

Имам Свилоза, една от двете най-тежки акции в портфейла ми е. Тази акция ми е донесла много радост, но препоръки нямам, понеже не мога да твърдя нагоре или надолу ще е цената, а и всички знаем, че миналите движения на цената не са гаранция за бъдещи такива. Имам положителни очаквания, щом броят акции на Свилоза в портфейла ми е по-голям от когато и да било, но не знам ще се потвърдят ли очакванията ми или напротив, затова и нищо не препоръчвам.

Коментар

• И на мен ми е интересно

Коментар

• Да видим утре как ще са

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            Интересно дали ще лапнат бройките на 3,52 преди края на сесията.

дори и да ги лепнат ,- виж отзад напора

пп. точно моята не довършиха
                            Last edited by inta53; 12.04.2016, 17:54.

Коментар

• Интересно дали ще лапнат бройките на 3,52 преди края на сесията.

Коментар

• ОББ са извадили явно пак някакви бройки, може би от онези гърци дето са още от увеличението навремето, да ги видим

Коментар

Working...
                                X