IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• идеалка, държа си, тези инвестиции ще се отплащат в бъдеще, смятам че още тази година можем да ударим 4те кинта отново, а защо не и нов връх
    Last edited by pepe1234; 20.02.2017, 11:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
      Тук отчет излезе ....никой нищо не казва....Аз като гледам единственото което до сега спираше възхода беше цената на целулозата, а тя явно твърдо е тръгнала нагоре.Произведените количества са повече и от миналогодишните въпреки повечето дни престой поради основен ремонт на мощностите.Запасите от дървесина скачат доста.Новата подстанция вече работи и позволява договарянето на ел. енергия на по-добри цени.Интересно така и не се разбра защо извадиха от резервите и прехвърлиха в неразпределена печалба?
      п.п. По едно време имаше даже апокалиптични прогнози за излизане на загуба.......
      напълно очаквани резултати. малко по-високи продажби въпреки 3 дни повече престой. освен подстанцията, гледам са завършили и обновяване на някаква помпена станция:

През четвъртото тримесечие на 2016 година инвестициите са в размер на 2
      148 х.лв. За цялата 2016 инвестициите са в размер на 6 597 хил.лв.
      Към момента основните инвестиционни обекти са:
       Присъединителна електрическа подстанция
      Към момента обекта е завършен и Свилоцел закупува ел.енергия
      през собствена подстанция.
       Брегова помпена станция
      Обновяването на брегова помпена станция е завършено и към
      момента Свилоцел черпи повърхностни води от р.Дунав чрез
      собствена брегова помпена станция. Преди това фирмата получаваше
      вода чрез помпена станция на ТЕЦ Свищов.

за ел енергията имаше съвсем наскоро интервю с дачев че искали да увеличават производството от биомаса и да стават независими. интересно дали биха продавали ток на свободния пазар чрез тази подстанция
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Тук конс. отчет излезе ....никой нищо не казва....Аз като гледам единственото което до сега спираше възхода беше цената на целулозата, а тя явно твърдо е тръгнала нагоре.Произведените количества са повече и от миналогодишните въпреки повечето дни престой поради основен ремонт на мощностите.Запасите от дървесина скачат доста.Новата подстанция вече работи и позволява договарянето на ел. енергия на по-добри цени.Интересно така и не се разбра защо извадиха от резервите и прехвърлиха в неразпределена печалба?
        п.п. По едно време имаше даже апокалиптични прогнози за излизане на загуба.......
        Last edited by спекуланта; 18.02.2017, 19:48.

Коментар

• от 14:30-16:30
          http://www.bloombergtv.bg/investbook...ent-za-biznesa

Собственикът на Свилоза коментира също текущите и бъдещите проекти на компанията. В процес на развитие са пет проекта, като с изготвянето на анализите са ангажирани няколко чуждестранни големи компании, посочи той.

"Миналата година приключихме строителството на станция за омекотена вода, както и строителството на подстанция. Тази година компанията има намерение да направи реконструкция на содокотела и увеличи неговия обем, да направим голям котел за биомаса, с което цели постигането на енергийна независимост", обясни той.
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Перфектна новина,мерси
            вече сме супер, прескочихме 3 кинта. Предлагането доста поизтъняло...

Коментар

• Brazil's Fibria raises Asia, Europe, N. America pulp prices by $30/tn

http://www.reuters.com/article/fibri...-idUSL1N1F216W

Jan 12 Brazilian pulpmaker Fibria Celulose SA will raise pulp prices for European, North American and Asian customers by $30 per tonne starting at Feb. 1.

In a Thursday statement, Fibria said it will charge $710 per tonne in Europe, $890 per tonne in North America and $600 per tonne in Asia. (Reporting by Bruno Federowski and Alberto Alerigi)

Коментар

• eee щърк ти ли ме надцакваше вчера

Коментар

• леле тук ще се окаже, че половината форум е купувал в последно време а аз да се чудя, кой ме надцаквше.

Коментар

• тате щърк не се четат такива мемоари, не са за нормални хора написани. пробвах през ред през два, ама няма смисъл играй си играта и не се коси толкова, купил си продал си - жив и здрав - борса е с пазарен механизъм търсене предлагане - няма нужда от повече обяснения
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Прецаканото, ако искаш да си дадеш шанс да се превърнеш от прецаканото в успешното или поне в по-малко прецаканото, е добре да бъдеш по-самокритична като човек и по-малко подменяща света според собствената си способност да го разбираш. Помня времето, когато беше по-скоро приятна жена, подмятаща някакви фрази, които искрено ме забавляваха на моменти. Пътят, който извървя до това да цитираш погрешно чужди мнения, с цел може би да се чувстваш по-малко прецакано, ако си повярваш, че не си само ти прецакана, е малко смущаващ. Бих се притеснявал търговията така да съсипва психиката на човека и така да подменя доброто впечатление, което създава. Многократно съм повтарял, че за мен важно е да мисля добре. Борсата и евентуалните печалби са просто лакмус как и дали се справям с мисленето, докато сами по себе си печалбите не могат да са най-важната цел в живота ми. Но ако борсата ме променя в посоката да се превърна в тролещ семкаджия, бих се притеснявал и никоя печалба не би си струвала жертвата.

Не за пръв път подменяш чуждото мнение, не знам нарочно ли е. Как би се почувствала, ако просто видиш мнението ми от юли (мисля, че беше на 25.07.2016г. писано), че вече съм продал 2/3 от акциите си Свилоза? Как би се почувствала, ако провериш, че цените тогава бяха около 3 лв ( аз добре помня, че продавах и над 3 лв, но няма какво да се удрям в гърдите сега и да те убеждавам – имам сделки продава и над 3 лв и под 3 лв)? Цена около 3 лв едва ли са дъното, за което пишеш. Как би се почувствала, ако в мненията ми от юли и август си припомниш как писах, че продавам Свилоза, за да купувам БСО на около 2 лв, Монбат на около 7 лв, Стара планина на 4 лв, Българска роза на 1.40 лв и др. акции. Мненията с покупките ми стоят, цените е лесно да се проверят. Имаше и присмех как съм се набутал, докато обяснявах как пазара ми мирише на дъно. Търсех трескаво пари, понеже усещах, че е близо оттласкването, преструктрурирах като невидял. Разбира се, не можех да съм сигурен, не исках и никого да убеждавам, но и това ми мнение седи заедно с мисълта на Дизраели как най-тъмно е преди разсъмване, още помня как коментирах тогава, че темата за оптимизма беше заспала, мисля имаше около 2 дена, в които никой не беше писал в нея. Писал съм, че продавам Свилоза, за да купя други дружества, които писах тогава кои са. Купувах и други акции, които направиха страхотни движения от по над 30 -40% от лятото насам. Някои вече продадох напълно, за да купя пък други.

Как би се почувствала, ако отидем при брокера ми и се увериш, че последните ми сделки със Свилоза не са „продава“, а са „купува“ на цени в диапазона 2.20-2.50лв? Това е мисля т.нар. дъно, за което пишеш. Не, наистина, как би се почувствала? Представи си го и можеш да споделиш как си го представяш. Писал съм лятото мотивите си да я намаля... Мненията ми стоят, има ли нужда да ги повтарям и потретям. От момента на решението си и докато я продавах,не съм писал за акцията във форума, още по-малко пък хвалебствия. Човек за едното си име живее, далеч не ми е цел номер едно да си пробутвам акциите. Акциите за мен са най-вече лакмус мисля ли добре. Останалото е чак после. И парите имат значение, разбира се. Често пиша как може след всяко мое мнение, да си променя мнението, обявявайки го или не във форума. Аз имам амбицията да се движа доста по-добре от Софикс, а за целта се опитвам да хващам различни движения, а не просто да купя и да чакам. Не искам да звуча като тези, които все продават върхове и купуват дъна. Ако това ще те успокои, нямам сделка продава при Свилоза на 4 лв. Не съм бил участник на пазара и когато акцията е била под левче.

От начина, по който пишеш, не личи да се стремиш към истината и към самоактуализация, а по-скоро личи стремеж за дребнави заяждания. Свилоза е акция, от която винаги ще имам, дори и една бройка. Не че се влюбвам в акция, но това е първата акция, заради която влязох на БФБ и тя ми напомня кой съм и откъде съм тръгнал. Тя ми напомня и че не всичко е пари. Затова винаги бих имал поне една бройка, макар това да не е типично пазарно мислене. За щастие в момента имам доста повече от една, но и не толкова, колкото преди, при все, че последните ми сделки са "купува" – наскоро, може би в последния си пост някъде из форума коментирах, че съм по-диверсифициран, отколкото бях при падащия пазар и че при растящ пазар не бих искал 2/3 от портфейла ми да са в 2 акции (преди време в един момент 2/3 от всичките ми пари бяха в БРЕФ и Свилоза, писал съм го това). Сега имам акции на над 10 дружества, с много различна тежест са, но Свилоза не ми е така тежка, както беше преди, при все последните покупки. Не знам занапред какво ще реша и как ще размествам.

Не знам дали този пост ще ти помогне да бъдеш повече или по-малко „прецакано“, но искрено ти желая успех. В живота смисъл има само онова, което ни прави по-добри хора, останалото е суета и пушек, носен от вятъра. Може би скоро няма да пиша пак, дано няма въпроси, а последващи заяждания вероятно бих ги пропуснал.

Притежавам акции на БФБ, включително и споменатите по-горе. Не знам спадове или ръстове предстоят на борсата ни. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното, възможно е очакванията ми и стратегиите ми да са дълбоко погрешни. Възможно е да променя визията си за нещата, обявявайки го или не във форума. Препоръки нямам никакви.

Весело посрещане на Новата година! Здраве, смисъл и много поводи за радост!

Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                        Е по-скоро са се възползвали хората, аз също продадох малко, за да се включа в ралито в ЦКБ, ама си върнах позициите... Ако теорията е вярна, че дори и шитовете летят когато софикс расте, реших че да пробвам тук за втора вълна на растежа на софикс е добра идея, щото другите акции доста поскъпнаха сега всеки ще се оглежда за нещо поизостанало, поне аз така мисля. А пък не е, като да няма предпоставки. Например Трейс ми беше също идея за втора вълна, ама там не ме кефят нещата нещо. Успех на всички инвеститори и спекуланти без препоръки, за каквото и да е
                        така е, всичко е много скъпо. аз се чудех какво да правя с парите от унипак и избора ми беше между агрия, крз одесос и свилоза. почти всичко на бфб много се набалончи след този етф, особено в софикс

Коментар

• Е по-скоро са се възползвали хората, аз също продадох малко, за да се включа в ралито в ЦКБ, ама си върнах позициите... Ако теорията е вярна, че дори и шитовете летят когато софикс расте, реших че да пробвам тук за втора вълна на растежа на софикс е добра идея, щото другите акции доста поскъпнаха сега всеки ще се оглежда за нещо поизостанало, поне аз така мисля. А пък не е, като да няма предпоставки. Например Трейс ми беше също идея за втора вълна, ама там не ме кефят нещата нещо. Успех на всички инвеститори и спекуланти без препоръки, за каквото и да е
                          Last edited by pepe1234; 29.12.2016, 11:03.

Коментар

• [QUOTE=precakanoto;n3153917]
                            Първоначално изпратено от dddd
                            Краси има проблем с доставките на дърврсина. Въпреки всичко продължава да гони мечтата си да затвори цикъла и да произвежда хартия. За мен това е плашещо. Побиват ме тръпки от идеята да се разширява капацитет преди да е разрешен проблема със суровината. Освен това в близко време трябва да прави инвестиции в пречиствателна станция, който разход няма да подобри оперативните резултати. За мен Дачев се справя добре, но тази зима конюнктурата се промени и не очаквам нищо добро в близко бъдеще. Новите мощности в южна америка също ме плашат. Имам и субективното усещане, че мениджмънта е загубил усещане за реалността. [/b]Аз и затова си продадох акциите.[b] Опитвам се да бъда обективен в преценката си. Не искам да се влюбвам акцията и не искам като Киро и Булсонбсе да отричам конюнктурата и обективните събития в компанията.[.quote]++ Без препоръка както се казва ))))
                            Краси НЯМА проблем с дървесината.
                            Складовете са препълнени, а и буквално по Коледа камионите с дървесина си вървяха към Свилоза.
                            Може би заради дългосрочните сключени договори, може би заради благоприятните климатични условия, може би заради проблемите с износа на дървесина към Турция и Гърция , но тази година няма да е като предходната по отношение на суровината.
                            Въпросът е дали по интензивен или по екстензивен път на развитие ще се поеме- дали ще се инвестира в производството на повече целулоза или в производството на хартия от наличното количество целулоза.
                            Лично аз бих предпочел втория път, но какво ще се случи, зависи от консултантите, които Дачев е наел по тази поблематика...

Коментар

• dddd, ами майтап немайтап който продал-продал и който купил -купил)))) когато коментирахме равносметката след последните отчети на 2 пъти (мисля) съм отбелязвало, че неохим и алкомет са като цяло с най-добрите от бфб-показаните, (имах и двете а и сега имам) а може би относно куцото изпълнение съм имало предвид че точно там новопоявили се кандидат милионери са очаквали да правят парета от 14 на 20 в алкомет и купуваха като луди, а то взе че слезе на 13 тогава.(след отчета отбелязано в едноименната тема) )))) За неохима трагизма на кандидатиграчите ми се струва че беше попарен още повече))) по това си и приличат за момента тези двете а специално неохима пък мисля, че всеки от старите участници знае какво се случва на отчет/ Аз разбира се съм благодарно за негативния ти изказ тук след разкешването, и за страха от пречиствателната, долара и развитието на други прозиводста т.н. тук при тази хартия защото очаквах всички изпечени играчи да се наредят в индианска нишка, което беше добре илюстрирано и от щърка. а при този красив фрифлоут не е лесно да се събират камъните от небето))) Казвам тенкю, защото между 2,15 и 2,20 ми бяха последните ръце )))) Твоите мнения също ми са интересни и също с тежест при някои индикации, но едно нещо някак ми убягва а съм любопитно да попитам - то ясно че нещата при теб не са лесни заради голяма експозиция, но как се заиграваш в същото време с откровени неликвидни дръвчета като хидропнемонещото като там разбира се няма да имаш страх от скъп долар (вероятно го карат в лев) или страх от пречиствателна станция или недостиг на дървесина))) или може би пък как точно ликвидността там да ти е харесала!?!?, като казваш че тази тук не е, като там е стотици пъти по-зле от тукашната !?!? не го разбирам това и си го признавам)))
                              Не е препоръка... !!!
                              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• precacanoto, майтапа на страна изхода беше трудно решение. В онзи момент пазара си беше типично дялов. Имаше само дългосрочни. В един момент всички бяхме на бида, но после изведнъж търсенето се изтегли и всичко мина на аска. Понеже проспах престоя поради липса на дървесина през първото тримесечие изтървах и ликвидността на 3,80-4,00. Когато стана време за изход бида беше рехав. Наложи се да сипвам от 3,60 до към 3,20. Накрая бяха останали съвсем малко които ги пуснах около 3 лева. Оказа се, че обема ми е твърде голям за позицията. Мисля, че лятото си го говорихме в темата за оптимизма. Тогава твърдеше, че замяната на Свилоза при тези условия за Неохим и Алкомет била куца сделка. В общи линии когато е време да се продава човек трябва да умее да го прави. Спомням си, че бях говорил с една анализаторка, която също беше проспала престоя поради недостиг на дървесина. Просто тя нямаше опит в търговията и не можа да го преглътне и да ги продаде. На 2,20-2,40 много мислех дали да се върна обратно. После се отказах. Прецених, че има и по-добри възможности. Пожелавам ви успех. Компанията е добра и в подходящ за мен ден ще се върна. Притеснява ме, че се държи изцяло на скъпият долар. Чудих се дали няма и други инвестиции, които зависят от това, но носят по-малък риск. Та такива неща. Всеки си има гледна точка и не препоръчвам нищо.
                                Precakanoto, мненията ти ми са интересни и понякога са чудесен индикатор, като допълнение на някои фундаментални оценки. Успешна търговия.

Коментар

Working...
                                X