If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Иван Такев: За повече IPO-та е необходимо да създадем правилната екосистема
Работи се за прекъсване на безвремието, в което се намира капиталовият пазар, твърди изпълнителният директор на БФБ
Естествено, това е само едната страна на нещата. За другата сме отговорни самите ние – ангажираните с капиталовите пазари в България. Независимо, че това не е изолиран феномен, присъщ само за нас, през последните 25 години беше създаден дълъг списък с корпоративни провали, пропилени пари на акционери, ощетени права и загубена стойност. Още от времето на Lifechoice International в България почти не е имало период, в който да липсва публичен скандал с листната компания. При това без реално някой да бъде санкциониран за това. Докато подобни неща се случват, няма как да вирее доверие. А пазарите са точно това – инвеститорите се доверяват на хората с идеи.
Ходи го кажи това на КФН, че нещо не сте се разбрали...
Просто пазарните участници са решили неравенството Р < 100*n*0,05/5.5 <Б
Р - комисионна на съответен брокер с отстъпка за регистриран участник
Б - брокерска комисионна стандартна
n - 1, 2, 3 ...(броя стъпки от 5 стинки (зарад ксетра диапазона), и което n успее да удовлетвори горното)
явно продалите вече - са с такива условия, които ги устройва за n=2,
другите с по-изгодна отстъпка при n=1 може да си позволят да изчакат още малко
така ми изглежда на мен, ако не греша разбира се
Упълномощеният инвестиционният посредник ще събира комисиони от приелите чрез него търговото предложение акционери във връзка с изпълнението на писменото заявление за приемане на търговото предложение и за извършените трансфери в Централния депозитар, а именно: 0.1% от стойността на сделките за акции, обект на търгово предлагане, но минимум 5 лева, което да бъде платено в рамките на 5 дни от сетълмента на сделките с приелите търговото предложение акционери, освен ако друго не е уговорено в договора с клиента.
Просто пазарните участници са решили неравенството Р < 100*n*0,05/5.5 <Б
Р - комисионна на съответен брокер с отстъпка за регистриран участник
Б - брокерска комисионна стандартна
n - 1, 2, 3 ...(броя стъпки от 5 стинки (зарад ксетра диапазона), и което n успее да удовлетвори горното)
явно продалите вече - са с такива условия, които ги устройва за n=2,
другите с по-изгодна отстъпка при n=1 може да си позволят да изчакат още малко
така ми изглежда на мен, ако не греша разбира се
Чудя се как да постъпя. Преди няколко години при търговото на Енерго про пак така бях. Хванах последния влак и си дадох акциите, а на следващата година вече съжалявах. Сега всяка година съжалявам Мислите ли, че е възможно и тук да се получи същото? Какъв е шанса Дачев да остави акциите на желаещите да не продават дори да премине прага от 95%.
Вероятно крайната цел е squeeze-out. Ако желанието ти е да си оставиш акции, просто не приемай търговото, а ако се стигне до принудително изкупуване, така или иначе не зависи от теб.
Чудя се как да постъпя. Преди няколко години при търговото на Енерго про пак така бях. Хванах последния влак и си дадох акциите, а на следващата година вече съжалявах. Сега всяка година съжалявам Мислите ли, че е възможно и тук да се получи същото? Какъв е шанса Дачев да остави акциите на желаещите да не продават дори да премине прага от 95%.
ABC, супер информативно Дотолкова доколкото жалбите се подават към друг орган на КФН не мисля, че са лишени от логика, явно това им е работата - кнтрол на решенията, т.е. ако този контрол работи, изобщо даже не е лишено от логика....една жалба в 14 дневния срок, може да спести съдебни разноски.
П.П. сега поне има яснота, какво да се жали, защото видяхме коригираното търгово. Знам за администрации, в които такъв контрол работи и жалбите се разглеждат по същество, като в част от случаите се приемат за основателни. А и жалбата е без пари, в съда вече си плащаш.
Прочетох пак съобщението от АРУС. Направих си труда да отворя ЗППЦК чл.119 ал.1 т. 1,2,3,4 и реших да не приема. Точка 15 от търговото предложение: 15 ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ИЛИ ДОКУМЕНТИ ИМАЩИ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТЪРГОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ.е много интересна, препоръчвам я.
Не знам на какво разчиташ.
Дачев без проблем ще премине 95% и ще се възползва от правото си да ти изкупи акциите дори и ти да не искаш.
Ако разчиташ, че ще ти даде по-висока цена от 5.5 - забрави. На времето при Плевен БТ го направиха, но там беше друга бира...
И в коригираното търгово има доста нелепости, но за КФН явно не е така и го приема.
Все още тече 14 дневния срок , в който решението на КФН може да бъде обжалвано, но дори и да се случи това, обжалването не спира изпълнението на търговото-
(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 39 от 2005 г., изм., бр. 103 от 2005 г., в сила от датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз; доп., бр. 95 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.; изм., бр. 77 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Индивидуалните административни актове на комисията се мотивират и подлежат на обжалване пред Административния съд - София област, по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на индивидуалния административен акт. При обжалване чл. 166 от Административнопроцесуалния кодекс не се прилага.
ЗКФН дава възможност за обжалване на негови решения пред самата КФН, като докладчик по жалбата ще е друг член на комисията, но да вземат решение срещу себе си- не вярвам...
(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2010 г.; изм., бр. 34 от 2015 г.) При жалби и сигнали, подадени срещу решения на комисията или на нейни органи, докладчик за тяхното проучване може да е само членът на комисията по чл. 3, т. 5, с изключение на случаите по чл. 10, ал. 3, в които комисията избира докладчик измежду заместникпредседателите.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2010 г.; изм., бр. 34 от 2015 г.) Докладчикът по ал. 4 има всички правомощия, необходими за провеждането на пълна и цялостна проверка включително да изисква и получава информация и документи по случая от комисията, нейните органи и администрация, други държавни органи и институции, физически и юридически лица, както и неправителствени организации, които имат отношение към финансовите пазари. Той е длъжен да изготви мотивиран доклад по жалбата или сигнала и да го предостави на комисията. В доклада могат да бъдат направени препоръки за предприемане на мерки във връзка с установени пропуски или нарушения в работата на комисията или нейните органи.
Прочетох пак съобщението от АРУС. Направих си труда да отворя ЗППЦК чл.119 ал.1 т. 1,2,3,4 и реших да не приема. Точка 15 от търговото предложение: 15 ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ИЛИ ДОКУМЕНТИ ИМАЩИ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТЪРГОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ.е много интересна, препоръчвам я.
Някой отвори ли коригираното търгово одобрено от КФН да намери разликите с търговото предложение дето го спря комисията?
Стига само да погледнеш как оперативната печалба за 2020 пада за 1 месец с 60% от 28,474млн на 11,523млн .... и е ясно какво натаманяване са натаманявали. Приходите до 2020 уж щяха да са едни, сега излезе че по-ниски щели да бъдат ... ЦИРК. Но КФН така вече смята че е ОК. Честито!
п.п. А коментар относно това че Свилоза е най-уникалното предприятие на планетата Земя и аналози няма по всички земни кълбета ... не мисля че има нижда от коментар. Е това беше проблем за КФН преди месец, но вече не е ... нищо че изрично написа предписание да бъдат изчислени показатели на дружества аналози. Обезмислиха оценката и търговията с акции на база рейшота, аналози няма според мен за нито едно предприятие, сравнение на имоти никога, никъде и никой не трябва да прави щото и те са уникални, ама грам общо си нямат ... ЖАЛКО
Коментар