IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Вероятно повечето от пишещите в тази тема са чули наскоро името "Свилоза". По-професионалните анализатори и инвеститори обаче следят компанията от доста време и е нормално да бъдат по-консервативни в оценките си. Защото дори и да не засягаме темата за Бони Бонев и смяната на собствеността, опънала нервите на доста банкери и инвеститори, а се концентрираме върху самото предприятие и неговите переспективи, пак ще има доста отворени въпроси.

Първоначално изпратено от През 2008г. в-к Дневник
    Свилоза" приключи успешно мащабен инвестиционен проект за обновление и инсталиране на нови производствени мощности в завода на стойност 55 млн. евро. От тях 28 млн. евро бяха кредит именно от ЕБВР и Нордик инвестмънт банк, а останалата част беше осигурена по линия на увеличението на капитала на дружеството от 6.65 млн. лв. на 31.7 млн. лв.

С пускането на новите мощности в рамките на следващите три години производственият капацитет на завода се предвижда да бъде увеличен три пъти до 150 хил. тона. Други съществени ефекти от инвестиционния проект ще са драстичното намаляване на разходите за енергия и себестойността на продукцията (с 28%), както и покриването на всички екологични изисквания.

В средата на декември миналата година Красимир Дачев обяви, че се предвиждат около 300 млн. евро инвестиции за разширяване на дейността на "Свилоза" през следващите няколко години. Около 230 - 250 млн. евро по думите му тогава ще бъдат вложени в изграждането на нова фабрика за опаковъчна хартия на територията на предприятието в Свищов с капацитет 500 хил. тона годишно, а други 30 до 60 млн. евро ще бъдат използвани за придобивания на заводи на Балканите и Източна Европа.

На въпроса как ще бъдат финансирани подобни крупни инвестиции българският предприемач отговори, че не изключва възможността за привличане на чужди партньори и бъдещо ново увеличение на капитала на компанията.

Първоначално изпратено от През 2009 г. в-к Стандарт
    Лошите финансови резултати и перспективи не позволяват на собственика Красимир Дачев да продължи да привлича банкови кредити. Този факт се признава със съобщението, че "Свилоза" спира проекта за изграждане на фабрика за производство на хартия. Той се оценяваше за 230-250 млн. евро. Заводът трябваше да обслужва Балканския полуостров с годишно производство на около половин милион тона хартия от отпадъчни материали.

Макар да звучи като отлагане на нещо хубаво, на практика спирането на проекта означава, че "Свилоза" изпитва сериозни затруднения да обслужва дори и текущите задължения по вече отпуснати кредити. На практика всичките 5 предприятия, които Дачев притежава, са заложени и той няма как да привлече свежи пари.

За разлика от други производители на целулоза "Свилоза" разполага с много малка като капацитет мелница - едва от 150 000 тона годишно. Конкурентите работят с мелници, които варират между 500 000 и 1 млн. тона. "Това е добре, когато предприятието работи, дори и на загуба, за да не плаща непосилни компенсации. Но е лошо, когато ситуацията на международните пазари се нормализира. Тогава печелившите конкуренти ще работят с 6 пъти по-големи обороти и ще могат бързо да възстановят печеливши позиции", казват експерти в преработката на дървесина.

Проблемът обаче очевидно не е само в пазарната конюнктура. Според финландския одитен доклад голяма част от незавидното състояние на завода е вследствие на гафове на сегашния мениджмънт, управляван от собственика Красимир Дачев."
    Първоначално изпратено от През 2011 Инфосток
    Великотърновската екоинспекция състави акт за 10 хил. лв. производителя на целулоза Свилоза АД заради неизпълнение на три условия от комплексното разрешително за работата на завода на дружеството в Свищов. Това съобщи областния всекидневник Янтра днес.

Наказанието е, защото не е извършвано наблюдение веднъж на 2 г. на общата звукова мощност на площадката и еквивалентните нива на шум в определени точки по нейната ограда. Освен това, от екоинспекцията са установили, че лошо миришещите газове от вакуумизпарителните инсталации не се улавят и неутрализират в съоръжение за очистване, а отиват директно във въздуха. От инсталацията за производство на целулоза се изпускат вредните газове сероводород и метилмеркаптани.

Дружеството трябва да предприеме незабавни действия за актуализацията на комплексното си разрешително, за да се отразят технологични промени при проведената реконструкция на завода и увеличеният му капацитет, настояват инспекторите.
    Last edited by Valuator; 28.02.2011, 12:06.

Коментар

• Абе груби шеги?! Все едно в този форум сме се събрали все непорочни девици

И аз изтръпвам като чуя, че собственик управлява компанията, но в случая мисля, че собственикът се е доказал като управляващ.

Но това, че собственикът управлява, лесно може да се провери дали е зле. Все е имало някоя консултантска компания, която е анализирала бизнеса на Свилоза. Една от точките, които тези компании гледат, е как собственикът се проявява като управляващ, ако е такъв. В доклада директно би трябвало да си пише препоръка да не го прави, ако наистина се проявява зле.

Коментар

• Още в края на миналата година споделих мнение, че след успешен отчет и предоговаряне на условията по заема с ЕБРД очаквам в рамките на годината увеличение на free-float-а за повишаване на атрактивността на акцията и на капитала за оздравяване на капиталовата структура и осигуряване на оборотни и инвестиоционни средства.

Според последния доклад за дейността очакваните резултати през тази година ще са доста по-слаби, в следващите 3-4 години предстои изплащането на лихви и главници за над 40 млн лв., а освен това компанията има нужда от свободни средства за оборотен капитал и инвестиции. Не смятам, че ще се справят без увеличение на капитала, а и не особено адекватните отговори и грубите шеги на г-н Зарев само затвърждават у мен това становище.

Коментар

• полки, бива ли толкова тъпи заключения?
          Къде по-долу става въпрос за миноритарите? Идеята е че, ако собственика не се ангажира с управлението, собствеността му не я чака нищо добро (особено в БГ).
          А относно увеличение, стрете да го балнувате.
          Първо няма нужда от него (особенно след договорката с ЕБВР). И второ цената е още много далеч от справедливата. Увеличение в такива случаи се прави или от голяз зор или от желание на мажоритара да си увеличи евтино дела. Тук няма предпоставки за нито едно.
          Last edited by Батя; 28.02.2011, 10:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zarev Разгледай мнение
            От моя гледна точка идеалната структура е да се работи само и единствено със собствени средства (на акционерите). Тук няма да се впускам в школските парадигми за цената на собствените средства, привлечените и прочие. Такова чудо съм виждал само веднъж като работих във ФХС.
            В този смисъл, през 5 минути да се прави увеличение на капитала, аз съм "за".
            Nice a!

Модилиани и Милър пасти да ядат

Явно имате общи възгледи с Никито Василев що се отнася до корпоративно преструктуриране

Коментар

• как да ги разбираме двата последни поста???

Първоначално изпратено от Zarev Разгледай мнение
              през 5 минути да се прави увеличение на капитала, аз съм "за".
              дайте си паричките и в замяна ще получите един голям *уй

Първоначално изпратено от Zarev Разгледай мнение
              има само едно нещо което расте в чужди ръце и то е ...
              нямам акции -> явно няма и да имам .................. поне да си мълчите, а не да се еб@в@те с миноритарите

не е препоръка за покупка или продажби на акции на свилоза
              вари я, печи я, сливата си остава слива - народна мъдрост

Коментар

• Първоначално изпратено от shokova terapia Разгледай мнение
                Шемата, ако не я управлява мажоритаря, кой според теб да го прави ??
                Свилоза е имала проблеми само и единствено когато мажоритарят е бил решил да се оттегли в един момен.
                Има една негова приказка, която е много вярна и "мениджърска" - има само едно нещо което расте в чужди ръце и то е ...

Коментар

От моя гледна точка идеалната структура е да се работи само и единствено със собствени средства (на акционерите). Тук няма да се впускам в школските парадигми за цената на собствените средства, привлечените и прочие. Такова чудо съм виждал само веднъж като работих във ФХС.
                  +1
                  Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal Разгледай мнение
                    Ще ме извините, но не съм съгласен, още повече в случая с Вашата компания, където мажоритарния акционер е и управляващ.

Вие като специалист по корпоративно преструктуриране не може да не Ви интересува капиталовата структура и СПЦК.

Лично според Вас, едно увеличение на капитала би ли било целесъобразно през следващите 18 месеца?

Коментар

• Първоначално изпратено от Shemata Разгледай мнение
                      Според мен е много по-добре мажоритаря на една компания да управлява самата комания .
                      Шемата, ако не я управлява мажоритаря, кой според теб да го прави ??
                      Не е препоръка

Коментар

• Според мен е много по-добре мажоритаря на една компания да управлява самата комания .

Първоначално изпратено от daskal Разгледай мнение
                        Ще ме извините, но не съм съгласен, още повече в случая с Вашата компания, където мажоритарния акционер е и управляващ.

Вие като специалист по корпоративно преструктуриране не може да не Ви интересува капиталовата структура и СПЦК.

Лично според Вас, едно увеличение на капитала би ли било целесъобразно през следващите 18 месеца?
                        Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

Нямам идея - този въпрос трябва да бъде зададен на акционерите

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal Разгледай мнение
                            Г-н Зарев, планирате ли увеличение на капитала в следващите 18 месеца?

Благодаря предварително.
                            Нямам идея - този въпрос трябва да бъде зададен на акционерите

Коментар

Мерси за поздравленията. Все пак да Ви реплекирам на 'другото' ми изказване. Адресирам го и към Equity (който ме кефи за вглеждането в детайлите (и аз непрекъснато се карам на моите за изгледа на презентациите) и го моля да не ми връзва за закръгляване в долните числа, моля. Меком имат 40 милиона банков дълг, ние имаме 63 милиона; те имат, да речем, 50 милиона приходи; ние имаме 100; те имат 10 милиона ДМА, ние имаме над 100, нашите амортизации са 5 милиона, техните не си заслужава да ги смятам (но е важно при печалбата, щях да забравя - и при плащане на главниците по заемите!). Дааа, ние правим 20 милиона печалба, Меком 1.5 . За да ни оставят банките намира, явно сме си плащали заемите, не коментирам в каква степен към финансиращите ни 4 такива (те имат 5). Нашите банки са ЕБВР, НИБ, ОББ и ОБ, като с първите две ще постигнем прилични условия непознати в банковата БГ практика, надявам се много, а с вторите две нямаме никакви проблеми.
                              1. Въпрос с понижена трудност - коя компания банките ще поканят за да се пошегуват с нея добронамерено?
                              2. Въпрос с повишена трудност, поне за мен, защо се влагат пари в Меком? Това го питам защото досега, както писах преди, се изживявам като turn around manager, което означава че имам зад гърба си като ИД 3 компании от B to B и 3 като B to C индустриите, без да смятам разни проекти като консултант.
                              Върнах един коментар от два месеца. Искам само да дам предполагаем отговор на въпрос 2 с повишената сложност, който донякъде е свързан и с въпрос за увеличение на капитала: А именно - Защо се влагат пари в меком ???
                              Според мен единствено заради дивидента от 18%, но и той не беше достатъчен като гаранция за инвеститорите, ( заради отрицатецателните парични потоци и т.н).
                              Като цяло увеличението на капитала на меком май не се оказа сполучливо.
                              А дивидентните позиции не са много на бфб и качествените (като софком) си държат и цената.
                              Last edited by precakanoto; 25.02.2011, 16:47.
                              Не е препоръка... !!!
                              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

От момента когато участвам във форума не си спомням да съм подвел някого в прогнозите си или изказванията си. Ако така пише значи ще е така - шансът е 90%.
                                Г-н Зарев, планирате ли увеличение на капитала в следващите 18 месеца?

Благодаря предварително.

Коментар

Working...
                                X