IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
    Ето това е основния риск тук - проблеми със суровината.
    Разрешат ли го, няма да имат спирачки!

Успех свилозци!
    Проблем с дървесината не мисля че има последната година и половина поне. Вижда се и по престоите 2011 - 92 дни, 2012 - 103 дни, 2013 - 45 дни, 2014 за 9-месечието - 20 дни.
    А хубавото тепърва предстои

Коментар

• Първоначално изпратено от puf paf Разгледай мнение
      Да споделя малко инфо -

За разлика от Декември когато поради липса на суровина не се работеше ,
      сега от началото на Януари дървесина вече има и се работи отново ДЕНОНОЩНО.....
      Ето това е основния риск тук - проблеми със суровината.
      Разрешат ли го, няма да имат спирачки!

Успех свилозци!

Коментар

• Първоначално изпратено от puf paf Разгледай мнение
        Да споделя малко инфо -

Хубаво е , че някой споделя инфо и от полето, аз тук чета само консолидирания.
        Странно ми е , че акцията е в полезрението на много малко хора, мисля тук има повече от добри перспективи - последните 2-3 години предприятието се развива прилично. Очаквам цената тази година да догони отчетите.

Не е препоръка защото съм добре зареден и пристрастен

Коментар

• Да споделя малко инфо -

Коментар

• Както гледам какви хора пишат във форума за Свилоза и си спомням хорума на ХДПАТ при 350 лева за акция. Останали са само малка група ценители. Масовката я няма, но на по-високи нива и тя ще се заинтересува.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              С този долар съм оптимист и за следващото.
              Още по-голям оптимист и с тези горива

Коментар

• С този долар съм оптимист и за следващото.

Коментар

• Свилозата си коригираха допусната грешка с амортизациите в отчета

Дотук добре, чакам с огромен интерес да видим консолидирания, мисля си че ще избиват рибата и това тримесечие

Коментар

• Да те са най-печеливши от поскъпването на долара. И могат да служат като защита от обезценка на еврото.

Коментар

• Относно новия продукт тук има също някаква информация от юни месец от изп директор

http://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/i...-varovikv.html

Коментар

• То само това да беше, малко извадки от текстовитя файлове към отчета:
                        "Предметът на договорът е инвестиция в 4 подобекти, за внедряване на енергоспестяващи технологии, рециклиране на отпадъчни продукти за повторното им влагане в производството и за производство на нови продукти. Към края на третото тримесечие на 2014 г. два от подобектите са напълно завършени, а останалите са пред приключване. Очаквания ефект от реализацията на проекта е намаление на
                        себестойността на целулозата с около 24 лв./тон. Депонираните до сега в собственото сметище отпадъци от шлам /калциев карбонат/ изцяло ще бъдат преработвани в продаваеми стран ични продукти."

"През 2013 г. бе закупена съвременна инсталация за производство на натриев
                        хлорат, втора употреба от Швейцария. До края на 2013 г. инвестираните разходи
                        по проекта са в размер на 783 х.лв. Очаква се въвеждането в експлоатация да
                        стане през 1-то тримесечие на 2015 г. Бюджетните разходи за 2014 г. са 480 х.лв.
                        Очаквания икономически ефект е намаление на себестойността на целулозата с
                        около 11 лв./тон."

120 000 тона умножени по (24+11)= ?
                        нека добавим и следната статия:
                        http://www.tllmedia.bg/e-ei/ei-3/fil...ml/page42.html
                        струва си да се прочете внимателно и да се посмята малко колко ще бъдат приходите от новият продукт. Бях чел някъде цифри споменати от Дачев, но не мога да намеря линка. Все пак може да посмятате с елките и да видим какво ще получите.

Коментар

• Определено има положителни фактори за това дружество последните месеци. Само покачването на долара спрямо еврото с 10% за последните 6 месеца си е сериозен фактор, като знаем че през отделните месеци между 28% и 56% от продажбите им са в долари. Отделно основен фактор за продажбите им е и разстоянието до клиента заради транспортните разходи, как ли влияе спада на петрола от 105 на 59 долара за барел

Като прибавим и това че "Променливите разходи за 1 тон произведена целулоза за деветмесечието на 2014 г. в стойностно изражение са намалени с около 11 % , спрямо същите за деветмесечието на 2013 г." и прибавим това че при целулозата "Спада на цените продължава до м. май 2014 г., след което има плавно, но устойчиво увеличение, което се очаква да продължи и през последното тримесечие на годината."

Как да не съм настроен оптимистично.

Коментар

• е ето и нещо негативно - никакво отношение към акционерите - нито дивидент, нито обратно изкупуване, оставиха цената да падне до левче - някои ако са му трябвали парите тогава се е минал много.... другото което казвате си е така

Коментар

• Освен това имаме леко покачване на цената на целулозата през четвъртото тримесечие спрямо третото. Еврото продължава плавната си обезценка, което е добре за износител. Инвестиционната програма, която ще доведе, според текстовите файлове, до понижение на себестойността с 35 лева на тон още не е започнала да дава резултат. Подобрителят за почви още не е започнал да се произвежда. Както и да погледне човек на ситуацията най-доброто предстои. Единственото,което ме притеснява е липсата на Киро и Прецаканото. Липсата на негативни коментари в темата леко ме плаши. Средната цена на пакета ми се вдигна до 1,17 защото на няколко пъти добавях при корекциите. Като цяло съм доволен и си въобразявам, че потенциала все още не е започнал да се разкрива.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                                За мен най-доброто тепърва предстои.
                                dddd, ще се съглася с теб
                                За мен пазарът недооценява тази компания, да си отговорим на въпроса колко дружества имат печалба от над 10 млн лв за 9-месечието на нашия пазар?!

Това е в година когато цената на основната продукция-целулозата е спаднала със 7% спрямо 9-месечието на 2013 г., а те в това време вдигат маржините - профит маржина от 11.0% на 11.9% и ЕБИТДА маржина от 18.5% на 18.7%. Четвъртото тримесечие ще е интересно да се види - "Спада на цените продължава до м. май 2014 г., след което има плавно, но устойчиво увеличение, което се очаква да продължи и през последното тримесечие на годината."

Паричният поток от оперативна дейност меко казано изглежда добре и го използват да си намаляват повече и повече задлъжнялостта. Най-много ми допада в моите таблици нетният дълг:
                                2009 - 72.769 млн лв
                                2010 - 73.524 млн лв
                                2011 - 65.325 млн лв
                                2012 - 56.654 млн лв
                                2013 - 50.369 млн лв
                                2014Q1 - 43.178 млн лв
                                2014Q2 - 39.589 млн лв
                                2014Q3 - 34.427 млн лв
                                И логично последното тримесечие рефинансираха дълга за по-дълъг период и на по-ниска лихва.
                                И това е съпроводено с ръст на собствения капитал
                                2009 - 23.148 млн лв
                                2010 - 42.593 млн лв
                                2011 - 48.727 млн лв
                                2012 - 56.934 млн лв
                                2013 - 65.281 млн лв
                                2014Q1 - 68.286 млн лв
                                2014Q2 - 71.943 млн лв
                                2014Q3 - 75.930 млн лв
                                Така че дълговете падат наполовина, СК скача над 2 пъти, а за 2014 отиват към рекордно производство и продажби в обем в историята.

Малко разсъждения на един акционер!

Коментар

Working...
                                X