IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
    Абе нали имаха предвидени инвеситции за XXX милиона, как да няма къде да се инвестират?! Аз ли се бъркам нещо?
    Според мен на този етап няма да има толкова големи инвестиции. Тази година имаше престой поради липса на дървесина. Реално погледнато ако не беше това нещо щяхме да имаме около 20 процента по-голямо производство и с поне 25-30 процента по-голяма печалба. Така, че тази година и миналата резултатите бяха доста под оптималните. Никой нормален инвеститор няма да разширява капацитет преди да си е разрешил доставките на суровина. Аз си мисля, че ще продължат с дребни инвестиции за оптимизация на разходната част. Чак когато успеят да осигурят суровина биха правили мащабни разширения на производството. Това, че имат готов план не означава, че ще го приложат. Да се надяваме да разрешат проблема с доставките, което би повишило значително печалбите и без нови инвестиции. Аз си оставам голям оптимист за позицията.

Коментар

• Абе нали имаха предвидени инвеситции за XXX милиона, как да няма къде да се инвестират?! Аз ли се бъркам нещо? Сигурен съм, че предвиждха да увеличават производителноста и производствения капацитет и да намаляват разходите и енергоемкостта на производството...
      Last edited by pepe1234; 12.02.2016, 11:40.

Коментар

• Напротив няма къде да се инвестира, сега е момента за дивидент. И ако ще минем М+С като капитализация

Коментар

• Ами според мен сега им е момента да направят увеличение на капитала и да пуснат още акции. Иначе дивидент няма да има според мен, защото печалбите се инвестират яко... Поне аз така бих направил...

Коментар

• АКО мажоритаря най-накрая се реши и даде 20 -50 стотинки дивидент
            ще видим мисля +100-200%

Коментар

• P/E около 5 Колко по-добре може да е ?

Коментар

• Свилоза завърши най-силната си година и успя да бие рекордната печалба и ЕБИТДА от 2010 година. Резултатите са много силни, но не мисля че са изненадващи, вече 6 години има много стабилна печалба, добри парични потоци, намаляване на задълженията и увеличаване на собствения капитал.

Правя едно интересно сравнение между супер компанията М+С хидравлик и Свилоза, въпреки че ми е ясно че говорим за коренно различен бизнес и не е много коректно. Но все пак
                М+С - Нетна печалба за 2015 - 9.756млн лв, Свилоза - 20.470млн лв; Нека приемем че е изключителна годината за Свилоза и изгладим вземайки средни стойности за последните 6 години. За М+С средна печалба за 2010-2015 - 10.764млн лв, за Свилоза - 11.917млн лв.
                ЕБИТДА за 2015 г на М+С - 17.717млн лв, на Свилоза - 30.462млн лв. Средна ЕБИТДА за 2010-2015 на М+С 18.583млн лв, за Свилоза 21.371млн лв.
                P/B на М+С е 2.89, на Свилоза 1.12.
                P/E на М+С е 19.62, на Свилоза 5.27.
                EV/EBITDA на М+С е 10.04, на Свилоза е 4.15.

Капитализацията на М+С е 191млн лв, а на Свилоза 108 млн лв.

Признавам че като гледам то и на 8-9лева на акция на Свилоза тези рейшота пак ще са по-ниски от на М+С. По-ниските рейшота при Свилоза ги приемам, трябва да има дисконт съгласен съм, въпросът е колко голям.

Поздрави и успех на акционерите!

Коментар

• Погрешно ли смятам или тук май изпреварихме вече Монбат по EBITDA!

Коментар

• Що стана, къде са сега тея с единия отчет и космонафтите в темата Много тихички, нещо няма ли да кажат...

Коментар

• След отчет за първо тримесечие 2016 година резултатите ще изглежда още по-добре.

Коментар

• Пфффффф скука, последно отиде на 3,47 сега чакам нов връх 4 кинта ми звучи добре

Коментар

• Ще има какво да посмятам тази вечер, ама перфектно
                          P/E 5.27
                          EV/EBITDA 4.15

Нека ни е лошо!

Коментар

• 22 745 хил. лв. печалба?!
                            При 8 658 хил. лв. миналата година?!

Браво на Дачев и мениджмънта!!!

Коментар

• Силен отчет. В доклада яко инвестиции ; хубаво , че са дали бонус на персонала по 1к. - похвално, дано поработят за по - добър имидж и в други посоки.
                              Успех и занапред.

Коментар

• Първоначално изпратено от 2105 Разгледай мнение
                                Браво!
                                Що, конса ли излезе ?
                                Я да видим..........

ПС Аааа, найс, найс...особено като се има предвид че Q4 по принцип е най слабото.
                                Ъп ъп фооор !
                                Last edited by pipbel; 11.02.2016, 16:15.

Коментар

Working...
                                X