If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Силна година за отрасъла, да. Дали приходите на компанията през 2017-та ще се увеличат, по-скоро не. Все пак говорим за 5 годишни договори за наем с фиксирани цени. В дългосрочен план, съм оптимист че корекция нагоре ще има. Когато се изплати и заема ще бъде чудесно.
Не е препоръка...
Върти ми се една мисъл в главата
А тя е, че фирмите от групата на Софарма и сие, вместо да си държат оборотните средства в банка на 0%, може да си ги държат в акции на Софарма имоти при дивидентна доходност около 5%
Защо не
Като е в групата, доверието е на лице. Тоест може да държат и при 4% дивидентна и при 3%, пак е по-добре от 0% в банките.
Така че не е препоръка, но на добре върви и тази ми позиция
Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции.
Чудно
Като им потрябва 1 млн.лв - продават 200000 акции на пазар и смъкват цената за да си купим и после да им продадем или правят репо на 10 % лихва
Върти ми се една мисъл в главата
А тя е, че фирмите от групата на Софарма и сие, вместо да си държат оборотните средства в банка на 0%, може да си ги държат в акции на Софарма имоти при дивидентна доходност около 5%
Защо не
Като е в групата, доверието е на лице. Тоест може да държат и при 4% дивидентна и при 3%, пак е по-добре от 0% в банките.
Така че не е препоръка, но на добре върви и тази ми позиция
Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции.
Недостигът на качествени площи ще доведе до лек ръст на наемните нива
14 Декември 2016 11:36 Приключването на значими инвестиционни сделки с офис сгради и търговски центрове ще бележи 2017 г. Годината се очертава ключова за пазара на бизнес имоти предвид растящия интерес към Югоизточна Европа, наличието на свободни пари и атрактивните нива на доходност при умерен риск, които нашата страна предлага, прогнозират от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.
„Очакваме добрите предпоставки, които българският пазар има, да се материализират в реални сделки през 2017. България и регионът са във фокуса на инвеститорите и първите резултати от това видяхме още през настоящата година със сделките за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv", обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman&Wakefield.
Интересът към страната се поддържа и от добрите макроикономически показатели - икономиката за поредна година расте с темпове над средните за ЕС. Като друга значима тема чуждите инвеститори определят гаранциите за защита на собствеността и правната сигурност на сделките.
„На пазара на бизнес имоти интересът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи, той като тези сегменти вече са относително добре развити и предлагат продукт, който отговаря на търсенето и изискванията на международните инвеститори", коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари" във Forton/Cushman&Wakefield. По думите му България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции.
През отминаващата 2016 г. обемът на пазара на бизнес имоти остава в рамките на 250 - 270 млн. евро, каквито бяха и миналогодишните нива. Най-висока се запази активността на пазарите на хотели и строителни парцели, основно заради силната предприемаческа активност. Около 65-70% от общата стойност се пада на инвестиционните придобивания - на завършени активи, носещи доходност. Офис площи
За пазара на офис площи 2017 се очертава като поредната динамична година, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки, тяхното търсене ще остане ключово за активността.
За разлика от 2016 предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне осезаемо със завършването на големи проекти, като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One - Phase 2, Prografix Office Center и др.
Общо през 2017 се очаква в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси. Като се има предвид обаче, че над 1/3 от тези площи са наети още в строеж или са в напреднал етап на договаряне, дисбалансът между търсене и предлагане на пазара се очаква да се запази.
„Заради недостига на качествено предлагане през тази година, на практика работим за следващата. Ситуацията през 2017 едва ли ще е по-различна и очаквам наемането на офиси в строеж да остане силен тренд", коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи" във Forton/Cushman&Wakefield.
Според нея ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква леко да нараснат. В момента в София те са €13-13.5/кв. м за първокласни офис площи.
гледам в последните дни предлагането тук под 5 лева вече го няма....но да говорим за твърдо минаване на 5-те лева все още не е реалистично при положение че имаме само една сключена сделка над тази цена....въпреки това си мисля че тук ще станем свидетели на сделки на нива около 5.50 още преди края на тази година....
Не е Препоръка!!!
Е, днес нещата вече изглеждат по друг начин. От ляво вече имаме раздвижване. Вече има големи поръчки за над 5 лв. 5,50 лв., преди края на тази година.... да стискаме палци.
гледам в последните дни предлагането тук под 5 лева вече го няма....но да говорим за твърдо минаване на 5-те лева все още не е реалистично при положение че имаме само една сключена сделка над тази цена....въпреки това си мисля че тук ще станем свидетели на сделки на нива около 5.50 още преди края на тази година....
Не е Препоръка!!!
"В очите на завистта всеки успех е престъпление.."
Истина ли това: 15%, ърм? Аз очаквах да е трийсетина - все пак тия са гостоприемни наркоманци и им трябват пари, за да хранят талибанци и да си купуват трева. Какво това - дето си го линкнал, разкажи повечко, моля, а аз ще ти кажа за секси британски компании, ако щеш Там данъчните правила - дори и по-сгодни отчасти един вид така да се каже. Други секси компании в Холандия знаеш ли? Някоя за производство на трева, че там тя е легална?
Инвесторът, поръчайте да ви направят по-читави човечета, бе !!!
да данъкът е 15% потвърждавам, ами то на сайтовете има доста информация, аз играя главно wereldhave с опции ама те са повече търговски площи, вече nsi са главно офиси като СФИ ама там не съм купувал. банката ING groep също уж е читава ама там доста скочиха напоследък за трева специално не съм тъсил ами ще ги видим как ще се движат но е факт че станаха по-евтини от СфИ откъм дивидент поне. Другото хубаво е че снасят дивидент на 3 месеца
Да, акцията все още е една от на-сексапилните на БФБ, ама някак не ме кефи това ежегодно фабрикуване на нови акции. Засега съм по-скоро пас относно допълване на. Все пак си имам нелоша бройчичка, а по широкия свят май скоро ще имаме но-о-о-ого сгодни нива за покупка на ного сгодни работи.
хубава е акцията ама много скочи, продължавам да си мисля че https://www.bloomberg.com/quote/NSI:NA и https://www.bloomberg.com/quote/WHA:NA са по-добре от тук нататък, особено предвид спада на цената последния месец. Все пак в Холандия данък дивидент е само 15%, и реално дивидентната доходност идва 6.5%-6.6%. Отделно може да се продава преди дивидента, те местните доколкото разбирам могат да си приспадат 15-те % платени като данък дивидент от данък общ доход там така че умната пък дано стигне и 6-цата след някое време, сега ако дойде инфлация в Европа директно се индексират наемите и при фиксирани лихви всичко се налива в печалбата
Истина ли това: 15%, ърм? Аз очаквах да е трийсетина - все пак тия са гостоприемни наркоманци и им трябват пари, за да хранят талибанци и да си купуват трева. Какво това - дето си го линкнал, разкажи повечко, моля, а аз ще ти кажа за секси британски компании, ако щеш Там данъчните правила - дори и по-сгодни отчасти един вид така да се каже. Други секси компании в Холандия знаеш ли? Някоя за производство на трева, че там тя е легална?
Инвесторът, поръчайте да ви направят по-читави човечета, бе !!!
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
нали не те кефеше, сега пак се завъртя според вятъра
Как реши, че не ме кефи, щом е втора по тежест в портфейлът ми? Казах, че е на път да стане прекалено скъпа за реинвестиране, това не значи, че не ме кефи.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
хубава е акцията ама много скочи, продължавам да си мисля че https://www.bloomberg.com/quote/NSI:NA и https://www.bloomberg.com/quote/WHA:NA са по-добре от тук нататък, особено предвид спада на цената последния месец. Все пак в Холандия данък дивидент е само 15%, и реално дивидентната доходност идва 6.5%-6.6%. Отделно може да се продава преди дивидента, те местните доколкото разбирам могат да си приспадат 15-те % платени като данък дивидент от данък общ доход там така че умната пък дано стигне и 6-цата след някое време, сега ако дойде инфлация в Европа директно се индексират наемите и при фиксирани лихви всичко се налива в печалбата
За мен е много добра инвестиция !!!!
Относно увеличението на капитала - заради Импето - имаше два варианта. Финансиране с кредит - както и стана. Поради законодателната рамка и задължителното изплащане на дивиденти, кредитът основон се връща с увеличението на капитала, което пък може да се финансира с годишния дивидент. Това се компенсира от ниската цена на акциите през годините.
Импето си мечтае за фиксиран брой на акциите, т.е. да няма ръстове на бройката им. Тогава цената от начало нямаше да е 2-3лв, а доста над настоящата - просот нямаше да има кредит, а собствен капитал в баланса.
При почти сигурен дивидент от 0,28-0,30 ст. на акция, смятам че дори до 6лв. може да достигне цената. Факт е че за по-консервативните инвеститори, тя е "остров на стабилност" и дава известно спокойствие за инвестицията. Общо взето който успя да купи на нива около 3-4 лв., сега бере "плодовете" на инвестицията. Силно се надявам все повече такива компании да присъстват на БФБ. Не е препоръка.
Да, акцията все още е една от на-сексапилните на БФБ, ама някак не ме кефи това ежегодно фабрикуване на нови акции. Засега съм по-скоро пас относно допълване на. Все пак си имам нелоша бройчичка, а по широкия свят май скоро ще имаме но-о-о-ого сгодни нива за покупка на ного сгодни работи.
Интров: не съм такова.
въобще знаеш ли как точно е финансирано строителството?
Коментар