IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма имоти АДСИЦ (SFI)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• тука в голяма степен си зависи от ЕЦБ, почти никой не очаква вдигане на лихвите близката година и съответно акцията е добре
    вече ако видим спад на безработицата, спих на еврото и/или ръст при петрол-а и другите стоки тогава сигурно ЕЦБ ще действа и ще се качат разходите за лихви...
    но наистина p/b е неатрактивно спрямо bref-a, там пък дивидентът много падна
    абе седим тука няколко години, после се мятаме в брефа и готово мечти...

Коментар

• тук май купувачите не вярват че ще има увеличение на 2,85?

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Искате да увеличавате ли!?!? С набрания капитал ще се правят ли някакви инвестиции или ще се плащат заеми? Как е по проспект? (ако има такъв!?)
        въобще не си в час
        това тук не е конструктивна критика
        просто си пишеш

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
          Искате да увеличавате ли!?!? С набрания капитал ще се правят ли някакви инвестиции или ще се плащат заеми? Как е по проспект? (ако има такъв!?)
          ама ти всички теми си наплюл!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            ще увеличаваме ли капитала, г-н Борисов?
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• ще увеличаваме ли капитала, г-н Борисов?

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                Цитат:
                Първоначално изпратено от Van Basten
                Темата явно не е подходящата за Соф.имоти, ама пък ми стана интересно.

Форти, я кажи и твоята гледна точка, защото и на мен малко идеята дивидент да се плаща от увеличение на капитал някак си не ми звучи икономически смислено -все пак да трябва да вземаш нови пари, че да платиш печалбите на старите е някак си...

Как сте колеги? Днес е петък и ............. !!!!!!
                Примерно: Имаш 30 мил лева, но искаш да построиш обект за 100 мил. лева. Какво правиш? Вземаш кредит. Нормално – нали? Може да имаш други пари, но в други инвестиции и си правиш сметка какво да платиш като лихва и колко печелиш от другите пари.
                Нормално е след това с печалбата от обекта, който си отдал под наем да си изплатиш кредита. Нали това гледаш в банката – като пишеш анализите??? 
                Тук вече идва законодателството, че си задължен да разпределяш 90% от печалбата като дивидент и ти го правиш. Но с какво тогава ще изплащаш кредита????
                Ами постепенно наливаш пари – може да са от разпределения дивидент, може от другите пари, които ти носят друга доходност. Те парите като са ти в джоба няма значение от къде са ти дошли.
                Няма значение и как смятате парите на дружеството – те трябва да са достатъчни за задължителния дивидент и за заема.
                Това е схемата, използван е лост. Сега обаче се вижда, че с приходите се плащат лихвите, главницата и остава за собствениците. Можете да направите сметката на първоначално вложените собствени пари, колко сега остава след лихвите, дивидента и увеличението на капитала на година. Т.е. колко реално остава печалба от собствените парички вложени в проекта. Другото щом върви - риска и лоста нямат значение. По мои много груби сметки тази доходност на вложените в началото пари сега е 10%, но ще се повиши след рефинансирането до 13%.
                Според мен тезата за безсмислената схема е неоснователна, защото не е така. Вложени са първоначално едни собствени пари и те носят доходи сега. След изплащането на кредита ще носят повече, но това след време – зависи кой как отчита времето като фактор за доходността.
                Нещата щяха да са малко по-различни ако в началото инвестицията е направена със 100 мил свои пари. По-различни, но не много.
                въпроси????

аз имам :
                Мислиш ли че ще продължат с увеличенията или настоящото рефинансиране ще им позволии и дивидент и да погасяват главница?

p.s. печалбата не се ли изчислява след вноските за заема?
                Last edited by tony1975; 08.08.2014, 19:12.

Коментар

• Цитат:
                  Първоначално изпратено от Van Basten
                  Темата явно не е подходящата за Соф.имоти, ама пък ми стана интересно.

Форти, я кажи и твоята гледна точка, защото и на мен малко идеята дивидент да се плаща от увеличение на капитал някак си не ми звучи икономически смислено -все пак да трябва да вземаш нови пари, че да платиш печалбите на старите е някак си...

Как сте колеги? Днес е петък и ............. !!!!!!
                  Примерно: Имаш 30 мил лева, но искаш да построиш обект за 100 мил. лева. Какво правиш? Вземаш кредит. Нормално – нали? Може да имаш други пари, но в други инвестиции и си правиш сметка какво да платиш като лихва и колко печелиш от другите пари.
                  Нормално е след това с печалбата от обекта, който си отдал под наем да си изплатиш кредита. Нали това гледаш в банката – като пишеш анализите??? 
                  Тук вече идва законодателството, че си задължен да разпределяш 90% от печалбата като дивидент и ти го правиш. Но с какво тогава ще изплащаш кредита????
                  Ами постепенно наливаш пари – може да са от разпределения дивидент, може от другите пари, които ти носят друга доходност. Те парите като са ти в джоба няма значение от къде са ти дошли.
                  Няма значение и как смятате парите на дружеството – те трябва да са достатъчни за задължителния дивидент и за заема.
                  Това е схемата, използван е лост. Сега обаче се вижда, че с приходите се плащат лихвите, главницата и остава за собствениците. Можете да направите сметката на първоначално вложените собствени пари, колко сега остава след лихвите, дивидента и увеличението на капитала на година. Т.е. колко реално остава печалба от собствените парички вложени в проекта. Другото щом върви - риска и лоста нямат значение. По мои много груби сметки тази доходност на вложените в началото пари сега е 10%, но ще се повиши след рефинансирането до 13%.
                  Според мен тезата за безсмислената схема е неоснователна, защото не е така. Вложени са първоначално едни собствени пари и те носят доходи сега. След изплащането на кредита ще носят повече, но това след време – зависи кой как отчита времето като фактор за доходността.
                  Нещата щяха да са малко по-различни ако в началото инвестицията е направена със 100 мил свои пари. По-различни, но не много.
                  въпроси????

Коментар

• Не съм сигурен, но може би по този лимит няма гаранция от Софарма. Такава не беше гласувана на последното ОС. Освен ако е било на предходното - не помня дали имаше някакво между двете отчетни.
                    По стария лимит имаше гаранция от Софарма.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      а защо колегата смята 53,6млн заем,като новия е за 22млн евро ?
                      е да е по-кръгло, то ясно че не за всичките им пасиви дължат лихви, пък сигурно има и такси към заема и ГПР е по-висок от лихвата
                      а дано догодина да го рефинансират на 2.5%

Коментар

• а защо колегата смята 53,6млн заем,като новия е за 22млн евро ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Felbuzz
                          Софарма имоти ония ден си ги смятах - ако не погасяват главницита по заема а само лихви при 3.05% лихва по пасивите, които са 53.6 млн - дивидента идва 11.3%. Ако пък направят увеличение на 2.85 за 53.6 милиона, колкото са им пасивите, дивидента идва 6.7%. Вече има всякакви комбинации между постепенно погасяване.
                          Общо взето приел съм че имат 7 млн свободен кеш годишно, с които трябва да си платят лихвите ( 1.65 млн при 3.05%) и вече решават с остатъка дали да си погасяват главницата или всичко да дадат за дивидент.
                          реално изплащането на заема в момента е инвестиране при 3% доходност и няма голям смисъл. аз си мисля че лихвата трябва да стане 5-6% за да има смисъл от увеличения на капитала, дотогава само рефинансиране
                          не е препоръка естествено.

Колегата Felbuzz публикува мнението си вчера в темата за Адванс.
                          От мен - по закон печалбата се разпределя на 901% за дивидент. В този случай няма да има достатъчно средства за кредита и с увеличението се вливат нови средства точно за това. Веднага възниква въпроса - ако нямаше кредит и всичко беше направено със собствени средства нямаше ли да е по-добре? Незнам, зависи от гледната точка, но определено в този случай цената на акцията нямаше да е тази. А лихва 3.05% е повече от добра за този проект. Сметнете само колко е икономията на година от по-ниските лихви, въпреки, че вероятно има такса предсрочно погасяване.

Коментар

• мисля си че благодарение на рефинансирания заем тук, увеличенията(ако ги има) ще се разредят и ще останат повече пари4ки за дивидент. Иначе ако ще трябва още 10години да реинвестираме получения дивидент в увеличения, за да запазим делът си от дружеството - то няма да му се види края.......

Не вярвам това да е замисъла на цялата операция!
                            Нека не забравяме кои са тук големите акционери! Едва ли чичо Оги не иска да почне да получава реален приход от дружеството си още 10 години, само и само да заграби част от делът на бате ви Тони в размер на 1 000 акции . Просто е глупаво и нелогично. Освен г-н Донев и приятели тук други НЯМАТ голям дял - така че едва ли ще си причинят още 10години да реинвестират дивидента.

Лично мнение - имам, както се вижда малко

Коментар

• я тука да се прехвърлим
                              вече за машинации по отчетите гаранция-Франция
                              също и всичко може да се източи, то ако мислим така дайте нищо да не правим или само собствен бизнес за туй при акциите най-важно е доверието, ето Tesla обещават някакви неща за бъдещето и пазарът им вярва, докога никой не може да каже

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                Няма как да не се повиши дивидентът и да не намалее необходимостта от увеличаване на капитала. Според мен това са двете основни неща от рефинанса.

в този сайт отдавна не пиша на лични поради сериозни опасения за внимателно преглеждане на кореспонденцията не само от мен
                                чакай сега да ме изтрият отново

поздравления за рефинанса !!!

Коментар

Working...
                                X