IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ (FEEI)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
    нещо ми намирисва на 1,60 но да видим
    -1
    Енемона се доказа като един от най-коректните мажовци
    емисионната е 1,8 лв.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      След увеличението на - такъв дивидент не виждам отде ще дойде.
      Ето импе oslo е посмятал ....малко късничко ще го дадат дивидентеца пусто за нова година ...но ще почакаме ....а за догодина е напълно вероятен сценарии за 45 ст оптимистичен ...и 38 стинки песимистичен според мен ..но да видим де ....някой които е изчел процедурката за записване на нови акциики в съотнощение 4:1 да драсне повече че не ми се рови ..
      Не е препоръка за ПК на ЦК

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Еми Импе, гледайки отчета за полугодието на 2013 г. виждам следното
        http://www.investor.bg/files/bulleti...d8e5fa96df.xls

Печалба 931 хил. лв.
        Собствен капитал 6643 лв.
        Това прави 14% възвращаемост на капитала (RoE) за половин година
        Умножи по две и ще получиш 28% за година.

Това е от ливъриджа
        Имат 6,6 млн. лв. капитал (от които 931 хил. печалба за 6 месеца, иначе е бил 5,7 млн. лв., но между другото ще кихнат други 947 хил. лв. дивидент за 2012 г.) и имат портфейл от вземания от 26,5 млн. лв. към 30 юни 2013 г.
        Тоест 1 към 5 ливъридж или 1 собствен, 4 привлечен.

28% възвращаемост при ливърдиж 1 към 5 значи, че правят почти 6% лихвен марж между лихвата по кредита от ЕБВР (те са два кредита) и вземанията.

Вари го печи го, около 50 ст. печалба, тоест за дивидент около 45 ст. (90% поне)

Това са едни бакалски сметки, но както писах по-долу дори увеличението да е двойно до 8 млн. акции, дивидента пак ще е добър. А вероятно бързо ще изтеглят нов кредит и ще купят нови вземания и пак ще има 5 пъти ливъридж. Ако увеличението е успешно на макс (5 пъти) ще се поразмие дивидентната доходност, но пак очаквам да е в рамките на 12-15% годишно и все пак при очакваната от мен емисионна от 1,8 лв. или повече (дано е много повече, ама надали), при 1,65 лв. за акция има един буфер от 10%.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции и оферти.

Коментар

• Първоначално изпратено от COBOSCHETO Разгледай мнение
          Емисионата ще е към 1.8 няма мърдане според мен ...аз лично ако дивидента се очаква да е кум 45-50 ст нетно за 2013 та финансова ....не ги давам под 2.5

Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
            Не може. Акционерите са гласували не по-малко от 105% от последната счетоводна стойност на акция, която е 1,71 лв. към 30 юни 2013 г., а 105% от това е 1,8 лв.

Повече може и е логично, предвид факта, че през декември счетоводната трябва да е почти 2 лв.

Разбира се може междувременно да отчетат загуба от някакви обезценки. Но точно преди увеличение на капитала ще е малко глупаво. Също така те имат към 90% и ще е глупаво да го правят на цена под счетоводната.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции.
            Емисионата ще е към 1.8 няма мърдане според мен ...аз лично ако дивидента се очаква да е кум 45-50 ст нетно за 2013 та финансова ....не ги давам под 2.5

Коментар

Не може. Акционерите са гласували не по-малко от 105% от последната счетоводна стойност на акция, която е 1,71 лв. към 30 юни 2013 г., а 105% от това е 1,8 лв.

Повече може и е логично, предвид факта, че през декември счетоводната трябва да е почти 2 лв.

Разбира се може междувременно да отчетат загуба от някакви обезценки. Но точно преди увеличение на капитала ще е малко глупаво. Също така те имат към 90% и ще е глупаво да го правят на цена под счетоводната.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции.

Коментар

Всъщност емисионната тук може да е и 1,9 и 2 лв., защото декември, когато ще е роуд шоуто (примерно) счетоводната стойност на акция ще е нещо като 1,9-2 лв. (сметнете си го).

Така че няма да е лошо СД да приеме емисионна от кръгло 2 лв.

Ще е супер яко

Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Aбе готини,... с две години закъснение колко са готини !?, а и не са платили целия обещан дивидент
                  Всъщност емисионната тук може да е и 1,9 и 2 лв., защото декември, когато ще е роуд шоуто (примерно) счетоводната стойност на акция ще е нещо като 1,9-2 лв. (сметнете си го).

Така че няма да е лошо СД да приеме емисионна от кръгло 2 лв.

Ще е супер яко

Коментар

Така е ще се озъбя. Но в проткола пише балансовата +5%
                    това е 1,8 лв.
                    Няма мърдане, иначе ще се изложат
                    а видяхте че Енемона плати дивиент (гласува) по привилегированите, въпреки съпротивата на някои органи

Така че са готини и феър

Поздрави
                    Aбе готини,... с две години закъснение колко са готини !?, а и не са платили целия обещан дивидент
                    Не е препоръка... !!!

Коментар

Ти залагаш, ама ако те лепнат на 1,60 или 1,50 (да не говорим за номинал) и ще гледаш накриво
                      Така е ще се озъбя. Но в проткола пише балансовата +5%
                      това е 1,8 лв.
                      Няма мърдане, иначе ще се изложат
                      а видяхте че Енемона плати дивиент (гласува) по привилегированите, въпреки съпротивата на някои органи

Така че са готини и феър

Поздрави

Коментар

...
                        Но увеличението залагам да е на емисионна 1,8 лв., тоест с 10% над покупната ми, или 15 ст. ....
                        Ти залагаш, ама ако те лепнат на 1,60 или 1,50 (да не говорим за номинал) и ще гледаш накриво
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

• Доколкото виждам отчетите за 3-то и 4-то тримесечие не са излезнали още така че не се знае,пък и печалбата им за 1-во и 2-ро не е точно двойна ,а е увеличена с малко повече от две трети.....а може и да греша.....
                          Last edited by спекуланта; 04.10.2013, 19:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                            А ще се запише ли увеличението...,
                            Все пак в момента цената е по ниска.. и дребните не обичат да участват ...
                            Вярно слаба ликвидност ,но играчите са мажорита .. Енемона ли е ...
                            Има ли кеш...
                            Въпроси за лична преценка.

Според мен.
                            Това е единственият АДСИЦ за вземания, който се трейдва. Примерно Делта кредит и т.н. са аут от ритейла.

ФЕЕИ според мен не е рисков колкото тези за активи, примерно Атера, Ланд и т.н.

Днес си взех пакет до 1,65 лв.
                            За мен предстой следното.
                            1. Успешно увеличение на капитала с примерно нови 4 млн. акции. Тогава Дивидента няма да е 50 ст., а около 30 първата година, следващите по 50 ст., защото чакам дружеството да привлече нови кредити и ще изкупи нови вземания. Но увеличението залагам да е на емисионна 1,8 лв., тоест с 10% над покупната ми, или 15 ст. Плюс 30 ст. дивидент = 45 ст. при вложени 1,65 лв. Около 30% доходност.

2. Увеличението е неуспешно (тоест записване на 100 хил. акции или 500 000 акции.)

Тогава дивидента ще е около 50 ст. и съм ОК.

Да около 30% не е много по вашите критерии, но за мен е супер.

Ликвидност не ми трябва, защото ако реша да влизам в нещо друго, ще взема репо при 9% (пиреос) или 12-13%(други финансиращи) и лихвата по репото ще е под дивидентната доходност.

Но тук не очаквайте капиталова печалба. Това не е АДСИЦ за имоти, а за вземания!?!?

Хубавото е, че при глобална криза няма да има проблеми, колктоо на други места. 1-во ЕБВР им дава кредити на 6,5% (предполагам), те кредитират на 12%, правят едни 5% марж, при ливъридж 1/6 е 30%. Дават ги като дивидент и готово.

Ключа тук е финансирането от ЕБВР. Дано не съм объркал нещо и да се овътря, но това е стратегията ми по тази позиция.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа! Имам акции.
                            Last edited by oslo; 04.10.2013, 18:30.

Коментар

В последната година цените са между 1,42 и 2,4 лв. за акция (даден е и дивидент от 0,24-0,25 лв.) Така че до 1,8 си в центъра на рейнджа.

Само да ти кажа че ДИВИДЕНТЪТ още не е дошъл ;( Ще дойде след 11.11.2013 г. по спомен от последният протокол на ОС

Не е препоръка за ПК на ЦК ..имам бройки неколко

Коментар

В последната година цените са между 1,42 и 2,4 лв. за акция (даден е и дивидент от 0,24-0,25 лв.) Така че до 1,8 си в центъра на рейнджа.

А ще се запише ли увеличението...,
                                Все пак в момента цената е по ниска.. и дребните не обичат да участват ...
                                Вярно слаба ликвидност ,но играчите са мажорита .. Енемона ли е ...
                                Има ли кеш...

Коментар

Working...
                                X