IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Po tazi logika Sarbiq sashtno ne stava, zashtoto shte stane chlen na EU rano ili kasno.

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли
      ... Интересно как англичаните, италианците, французите не са се сетили за едно толкова рентабилно производство. А и каква ли е била причината в Италия от 49 фирми преди 26 години днес да има едва 5 ???
      Отдавна дискутирахме въпроса за токсичните производства. Тук се крие и отговора, защо англичаните, италианците, французите и т.н........... "изнасят" такива рентабилни (СИЛНО ТОКСИЧНИ) производства в страните от "третия свят"..., защото в тия страни има евтина работна ръка... и, защото, ако организират това производство у тях, с всички екологични изисквания за определен периметър - отстояние от населени места, както и от обработваеми площи и природна среда (като цяло), също и при спазване на нормите за защита на работниците и персонала по техника на безопасност на труда..., по-евтино би им излязло да добиват диаманти от въздуха.

И, с всички тези забележки, на изхода на предприятието в Англия, такъв акумулатор би се наричал оловно - диамантен!

Без майтап, това са част от причините, които ме карат да мисля, че това производство ОПРЕДЕЛЕНО ИМА ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ у нас.

Това са "мисли на глас", но не са препоръка към никого - за нищо.
      Успехи!

Коментар

• То готините права всички ги изтървахме, мамка му, пенявете сега...
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• На 3 лв ще се пусна тук.

Коментар

• Императоре, пенявим се за 20-тина процента в рамките на един месец. Има разлика.

Коментар

• Абе, пенявите за тоя Монбат все едно диамантена мина, не фабрика за акумулаторчета с веч доста пораздут капитал...
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Монбат” очаква засилен интерес към IPO-то си

Към първичното публично предлагане на книжата на “Монбат” има заявен изключително сериозен институционален интерес, което е гаранция, че емисията ще бъде изпълнена. Това каза за pazari.dnevnik.bg председателят на Управителния Съвет на компанията Атанас Бобоков.

Производителят на акумулаторни батерии ще предложи утре на инвеститорите чрез IPO на Българската фондова борса 4.7 млн. акции с минимална емисионна стойност 5.5 лева и номинал 1 лев.

От инвестиционния посредник "Елана", който ще управлява емисията, очакват цените в поръчките за покупка на книжа да са от 6.5 до 8 лв. за брой, като предвижданите постъпления са малко над 32.5 млн. лв.

Предлагането ще е утре като ще продължи само един ден. То ще се проведе извънборсово чрез аукцион тип bookbuilding.

При него се приемат както лимитирани, така и пазарни поръчки. След приемането им емитентът определя цена на изпълнение, на която ще бъдат удовлетворени поръчките, като тя ще стане ясна на следващия ден. Инвеститорите, които са подали лимитирани поръчки под цената на изпълнение, остават извън записването. Тези обаче, подали лимитирана поръчка с по-висока цена от тази на изпълнение, ще заплатят акциите на определената от емитента цена. Поръчките ще се приемат в офисите на "Елана" или инвестиционните посредници, а заплащането на новите акции ще се извършва, след като стане ясно класирането на поръчките.

Според прогнозите на “Елана” целият процес по предлагането и листването ще отнеме около 1 месец, което означава, че акциите ще бъдат регистрирани за вторична търговия след 20 декември тази година.

Очакваните постъпления от предлагането са за малко над 32.5 млн. лв., а пазарната капитализация да достигне 136.5 млн. лв., което ще постави “Монбат” сред 20-те най-големи компании по този показател.

Коментар

• GRABI NARODEE

Коментар

• и аз ще следя нещата как се развиват
                    но почти съм сигурен,че фондовете ще накупят
                    защото те все пак управляват чужди пари

Коментар

• Аз се отказах да участвам,спря ме "натрапващата" реклама.Но ще започна да следя позицията.

Коментар

• Hajde nasluka! Az mislja da pusna edna pazarna. Da vidim na kolko prozenta ste gi izpulnjat.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
                          Поръчките са обвързващи. Не можеш да подадеш оферта и после да кажеш "Абе аз само се базиках" , това да не ти е битака
                          ако не платиш ти ще трябва да плати твоя ИП от джоба си
                          Естествено! С хляба си човек не бива да се бъзика, защото ще остане без него.

Коментар

• Стенли
                            Интересно как англичаните, италианците, французите не са се сетили за едно толкова рентабилно производство.
                            Германците явно са се сетили щом по бензиностанциите в България се продават акумулатори Bosh. Всичко произведено в GB е много много скъпо. За едно масово производство цената е критичен фактор. В това отношение България има по-добър потенциал западна европа.

А и каква ли е била причината в Италия от 49 фирми преди 26 години днес да има едва 5 ???
                            Преди 26 години колко бяха производителите на автомобили в света и колко са сега? Например Даймлер - Крайлер бяха различни неща някога. А колко марки са под шапката на VW? Това не прави производството на автомобили залязващ бизнес.

Аз смятам да участвам в Монбат макар и на "не пълна мощност" и нагласата ми е за дългосрочна инвестиция. В краткосрочен план не очаквам голям възход. Времето ще покаже дали съм бил прав. Основния проблем който виждам в Монбат е голямата им задлъжнялост. Но при успешно IPO в тази насока нещата ще се подобрят. Смятам че PR изпълненията нанесоха вреда на това IPO поне що касае дребните инвеститори.

Не убеждавам никого да участва или да не участва. Всеки си има глава да мисли сам.

Коментар

• Поръчките са обвързващи. Не можеш да подадеш оферта и после да кажеш "Абе аз само се базиках" , това да не ти е битака
                              ако не платиш ти ще трябва да плати твоя ИП от джоба си

Коментар

• Първоначално изпратено от Bo
                                Първоначално изпратено от Bill-bg
                                а някой може ли да каже дали след като имаш одобрена поръчка, може да не платиш акциите?
                                Да! Още на 17-ти към обяд ще разбереш колко акции си взел, докато превода на парите се осъществява във вторник , но дотогава трябва да си дал своя отговор
                                Da, ama ne! Procheti prospekta. Utre ste razberem ot Elana, kakva e igrata
                                Mejdu nas kazano mejdu CHIM i Monbat, bih izbral vtorite samo zaradi tova, che prospekta, nachina na provejdane na IPO-to i reklamata sa dalech po-dobri ot tezi na CHIM. NO da izchakame i ste vidim Koj misli da uchastva?

Коментар

Working...
                                X