Po tazi logika Sarbiq sashtno ne stava, zashtoto shte stane chlen na EU rano ili kasno.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от Стенли... Интересно как англичаните, италианците, французите не са се сетили за едно толкова рентабилно производство. А и каква ли е била причината в Италия от 49 фирми преди 26 години днес да има едва 5???
И, с всички тези забележки, на изхода на предприятието в Англия, такъв акумулатор би се наричал оловно - диамантен!
Без майтап, това са част от причините, които ме карат да мисля, че това производство ОПРЕДЕЛЕНО ИМА ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ у нас.
Това са "мисли на глас", но не са препоръка към никого - за нищо.
Успехи!
Коментар
-
Монбат” очаква засилен интерес към IPO-то си
Към първичното публично предлагане на книжата на “Монбат” има заявен изключително сериозен институционален интерес, което е гаранция, че емисията ще бъде изпълнена. Това каза за pazari.dnevnik.bg председателят на Управителния Съвет на компанията Атанас Бобоков.
Производителят на акумулаторни батерии ще предложи утре на инвеститорите чрез IPO на Българската фондова борса 4.7 млн. акции с минимална емисионна стойност 5.5 лева и номинал 1 лев.
От инвестиционния посредник "Елана", който ще управлява емисията, очакват цените в поръчките за покупка на книжа да са от 6.5 до 8 лв. за брой, като предвижданите постъпления са малко над 32.5 млн. лв.
Предлагането ще е утре като ще продължи само един ден. То ще се проведе извънборсово чрез аукцион тип bookbuilding.
При него се приемат както лимитирани, така и пазарни поръчки. След приемането им емитентът определя цена на изпълнение, на която ще бъдат удовлетворени поръчките, като тя ще стане ясна на следващия ден. Инвеститорите, които са подали лимитирани поръчки под цената на изпълнение, остават извън записването. Тези обаче, подали лимитирана поръчка с по-висока цена от тази на изпълнение, ще заплатят акциите на определената от емитента цена. Поръчките ще се приемат в офисите на "Елана" или инвестиционните посредници, а заплащането на новите акции ще се извършва, след като стане ясно класирането на поръчките.
Според прогнозите на “Елана” целият процес по предлагането и листването ще отнеме около 1 месец, което означава, че акциите ще бъдат регистрирани за вторична търговия след 20 декември тази година.
Очакваните постъпления от предлагането са за малко над 32.5 млн. лв., а пазарната капитализация да достигне 136.5 млн. лв., което ще постави “Монбат” сред 20-те най-големи компании по този показател.
Коментар
-
Стенли
Интересно как англичаните, италианците, французите не са се сетили за едно толкова рентабилно производство.
А и каква ли е била причината в Италия от 49 фирми преди 26 години днес да има едва 5 ???
Аз смятам да участвам в Монбат макар и на "не пълна мощност" и нагласата ми е за дългосрочна инвестиция. В краткосрочен план не очаквам голям възход. Времето ще покаже дали съм бил прав. Основния проблем който виждам в Монбат е голямата им задлъжнялост. Но при успешно IPO в тази насока нещата ще се подобрят. Смятам че PR изпълненията нанесоха вреда на това IPO поне що касае дребните инвеститори.
Не убеждавам никого да участва или да не участва. Всеки си има глава да мисли сам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BoПървоначално изпратено от Bill-bgа някой може ли да каже дали след като имаш одобрена поръчка, може да не платиш акциите?, но дотогава трябва да си дал своя отговор
Mejdu nas kazano mejdu CHIM i Monbat, bih izbral vtorite samo zaradi tova, che prospekta, nachina na provejdane na IPO-to i reklamata sa dalech po-dobri ot tezi na CHIM. NO da izchakame i ste vidimKoj misli da uchastva?
Коментар
Коментар