IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Хосе
    Abritus,
    Виждам че имаш самочувствие че си напълно наясно с ефекта за дружеството от инвестициите му в Сърбия и Румъния. Е, аз нямам тази убеденост и ще изчакам кротко 15 ноември за да чуя мнението на професионалистите. Тогава пак ще говорим дали 25-30 лв. са много или малко към момента и колко да очакваме през 2009 г.

А за сравняването на собствен капитал и капитализация сам си знаеш че е безпредметно при положение че единия тип собствен капитал е десетки пъти по-рентабилен от другия. Всеки сам да си избира в кой да инвестира.

Успех в търговията!
    Ами направих си труда да видя колко е била печалбата за деветмесечието на Монбат за 2006 година, малко повече от 5.5 млн. не е много повече от 4.5 млн на Златните за да говорим за десетки пъти по-голяма рентабилност. След два месеца ще видим каква е разликата тази година. Но както казах това не е подходящата тема да се коментират Златните.
    А пък какво ще кажат професионалистите на 15 ноември наистина ще е интересно, защото сегашните цени са акцията на база на прогнозите от преди девет месеца, а цените от тогава са се покачили вече доста.
    Хосе не ме разбирай погрешно, приветствам акции като Монбат. Но дори и най-добрата публична компания трябва да оценява обективно.

Коментар

• Abritus,
      Виждам че имаш самочувствие че си напълно наясно с ефекта за дружеството от инвестициите му в Сърбия и Румъния. Е, аз нямам тази убеденост и ще изчакам кротко 15 ноември за да чуя мнението на професионалистите. Тогава пак ще говорим дали 25-30 лв. са много или малко към момента и колко да очакваме през 2009 г.

А за сравняването на собствен капитал и капитализация сам си знаеш че е безпредметно при положение че единия тип собствен капитал е десетки пъти по-рентабилен от другия. Всеки сам да си избира в кой да инвестира.

Успех в търговията!

Коментар

• Ами просто ще увеличат капитала.
        Всеки ход е грешен!

Коментар

Първоначално изпратено от Abritus
          Аз купувам подценени акции
          Ок, вече си купи Златни пясъци, което и аз мисля че е подценено. Но е и некачествено - говоря за рентабилност на бизнеса и качество на мениджъмнта. Ето затова е фундаментално подценено и може още дълго да си остане такова ако няма промяна!

Както бяха казали вече в тази и една съседна тема - качеството струва скъпо защото заслужава!
          Ами Златните са въобще друг тип компания. Целия и бизнес е сезонен и строителството и туризма. Миналата година за шестмесечието имаха загуба от 450 хил. след първите шест месеца и печалба от 5 450 хил. след деветмесечния отчет. Така че, там нещата ще се видят след по-малко от два месеца като излезе отчета. Преспективите пред нея съм ги коментирал вече в конкретната тема.
          А че качеството на мениджмънта, текущите резултати и преспективата имат значение това е ясно, Монбат е със собствен капитал от 78 млн. струва 400 млн, а Златните с 105 млн струва 80 млн. Пък да не говорим, че реално активите на Златните струват поне два пъти повече от счетоводната си стойност. Така че мениджмънта и преспективите определено имат значение, но въпросът е дали не преекспонираме преспективите прекалено много. След година и нещо Монбат ще има вече завършени фабрики в Сърбия и Румъния и печалбата ще скочи доста, но ще имат и достатъчно големи дългове за да могат да подържат темпа на инвестиране и след 2008 година, а и от там трудностти да подържат трицифрен ръст на печалбата.
          Монбат не е балон, просто компания с преспективи при която към момента цената на акцията изпреварва развитието и. Цената вече калкулирала печалбите от фабриките в Сърбия и Румъния според мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от dianka
            я виж ти
            оказва се, че тук има най-много рекламни агенти

http://forum.investor.bg/viewtopic.p...ote=viewresult

интересно

Не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
            има защо..:-)

Коментар

• я виж ти
              оказва се, че тук има най-много рекламни агенти

http://forum.investor.bg/viewtopic.p...ote=viewresult

интересно

Коментар

• [quote="dianka"]

http://www.investor.bg/?cat=5&id=53711
                Монбат е в средата на таблицата с отчетните 38.14% ръст
                Пред него са 15 други компании

Дианка доста глобално сравняваш дружествата.По отрасли, перспективи на отрасълите,качество на мениджънта, инв.програма......ще се получи по вярна представа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
                  Аз купувам подценени акции
                  Ок, вече си купи Златни пясъци, което и аз мисля че е подценено. Но е и некачествено - говоря за рентабилност на бизнеса и качество на мениджъмнта. Ето затова е фундаментално подценено и може още дълго да си остане такова ако няма промяна!

Както бяха казали вече в тази и една съседна тема - качеството струва скъпо защото заслужава!

Коментар

• dianka, значи не препоръчваш да ги държим, направо си за разследване.
                    Всеки ход е грешен!

Коментар

• Първоначално изпратено от tedi79
                      Мисля си че щом толкова посредници накупиха на 19-20 лв., не може да не очакват ръст поне 30% до края на годината...
                      Монбат е все пак едно от дружествата в средния ешалон на борсата по ръст на производството и при това с доста високо P/S. Признавам, че са силни в Пи Ар -а (с постоянни новини) и имат голям екип рекламни агенти (спекуланти купули на ниски цени). И друг път се е случвало посредниците да губят - BLABT, преди няколко месеца и БТК купуваха скъпо, доста над текущите цени. Даже посредниците купуваха IBON в дните преди да изтече валидността им и сега си ги лепят за тапети, защото само за това стават.

http://www.investor.bg/?cat=5&id=53711
                      Монбат е в средата на таблицата с отчетните 38.14% ръст
                      Пред него са 15 други компании

Разбира се не бива да се фаворизира ръста на приходите, а трябва да се гледат и други неща, като ръст на печалбата (и доколко ще бъде траен), текущи P/E и P/S, секторен анализ и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dundo1
                        Dokolkoto sledq komentarite ti , si edin ot kadurnite investitori. Molq te ne pi6i takiva gluposti s takiva cifri da burka6 na4inae6tite. Zna4i na vsi4ki e qsno, 4e do kraq na godinata MONBAT 6te se izbalon4i zdravo i spored men godinata 6te priklu4i pri niva ot okolo 25-28lv, no dori i tova e pove4e ot nerealno, no dogodina mnogo ne6ta 6te se promenqt na borsta i tezi baloni nqma da traqt ve4no.
                        Spor nqma, 4e Monbat e izklu4itelno ka4estveno i stabilno drujestvo, no puk po tvoite smetki to 6te ima 850mln kapitalizaciq - ne ti li se struva nerealno a?Ako si edin sobstvenik nqma li da go prodade6 togava na borsata i da kupi6 nqkakuv drug vid biznes.
                        Явно мненията ни се различават, възгледите за бизнеса и потенциала за реализиране на печалби от Монбат също. Нека и аз да ти каже че считам за ГЛУПОСТ да наричаш Монбат балон на 25-28 лв.
                        Инвеститорите купуват бъдеще, а тук то е перспективно, а кадърния и открит мениджмънт го прави ясно и нискорисково!
                        850 млн. капитализация при 45 млн. печалба и ранг на 5-ти по големина производител на акумулатори в Европа съм убеден че и на теб ще ти се стори нормално, но ще го прозреш след 2 г. когато ще е късно да влизаш като акционер, освен ако не си доволен на 15-20% годишна доходност.

Коментар

• оо

"Мисля си че щом толкова посредници накупиха на 19-20 лв., не може да не очакват ръст поне 30% до края на годината..."

Ами хайде де и аз викам така

Коментар

Първоначално изпратено от Батя
                            Прав си. Едно от малкото дружества на БФБ което ще заслужава да му се избалончи цената (ако удари 30 лв. за Коледа), просто защото перспективите за развитие в следващите 2-3 г. ще оправдават високата моментна цена.

Впрочем сега се сещам и за още едно - Еврохолд
                            Ама ако скочи тук на 30 лева, то трябва следващите 2 години да не скача. Даже и да пада ако очакванията за трицифрен ръст на печалбата в следствие на новите предприятия в чужбина не се оправдаят.
                            пич, ти на колко беше продал, 14-15?
                            след 2 г. очакваме цени 42-43 лв. за акция
                            Аз купувам подценени акции и после ги продавам на разумни цени, ако някой е съгласен да плаща и по 40 лева за тази акция няма лошо. Когато купих акцията на 8.60 лева беше подценена после я продадох смятам на разумна цена. Цени от 20 лева на акция според мен са прекалено високи в момента и за тази наистина добра позиция, но все пак пазара решава.
                            Ами като пазарувах на дъното GAGBT и EUBG акции, които скочиха също с повече от 100 % за тримесечие търсех наистина подценени позиции и пазара доказа, че съм прав.
                            Смятам, че е много по-важно да търсиш наистина подценени позиции вместо да надуваш балони, но надуването е по-лесно. Жалко е че от една от най-подценените акции на БФБ, тук нещата са избалончват, но какво да се прави. При сегашните цени на акцията и потенциала на покачване на печалбата П/Е ще е 15 най-рано след година и половина.

Коментар

• Мисля си че щом толкова посредници накупиха на 19-20 лв., не може да не очакват ръст поне 30% до края на годината...

Коментар

Първоначално изпратено от Батя
                                Прав си. Едно от малкото дружества на БФБ което ще заслужава да му се избалончи цената (ако удари 30 лв. за Коледа), просто защото перспективите за развитие в следващите 2-3 г. ще оправдават високата моментна цена.

Впрочем сега се сещам и за още едно - Еврохолд
                                Ама ако скочи тук на 30 лева, то трябва следващите 2 години да не скача. Даже и да пада ако очакванията за трицифрен ръст на печалбата в следствие на новите предприятия в чужбина не се оправдаят.
                                пич, ти на колко беше продал, 14-15?
                                след 2 г. очакваме цени 42-43 лв. за акция
                                Dokolkoto sledq komentarite ti , si edin ot kadurnite investitori. Molq te ne pi6i takiva gluposti s takiva cifri da burka6 na4inae6tite. Zna4i na vsi4ki e qsno, 4e do kraq na godinata MONBAT 6te se izbalon4i zdravo i spored men godinata 6te priklu4i pri niva ot okolo 25-28lv, no dori i tova e pove4e ot nerealno, no dogodina mnogo ne6ta 6te se promenqt na borsta i tezi baloni nqma da traqt ve4no.
                                Spor nqma, 4e Monbat e izklu4itelno ka4estveno i stabilno drujestvo, no puk po tvoite smetki to 6te ima 850mln kapitalizaciq - ne ti li se struva nerealno a?Ako si edin sobstvenik nqma li da go prodade6 togava na borsata i da kupi6 nqkakuv drug vid biznes.

Коментар

Working...
                                X