IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Смятам, че Abritus е прав по отношение на Монбат. Mercedes-ът си е Mercedes, но и той си има крайна цена. Ако ви предложат Mercedes за 1 млн. евро ще си го купите ли?! Е, някой със сигурност ще се изхвърли, но повечето просто ще му се радваме, без да участваме в наддаването!

Факт е, че Монбат и преди е правил бързи движения нагоре, последвани от плавно връщане с 1-2 лв.

Факт е, че и Монбат е жертва на ниската ликвидност на пазара, която се определя не само от free floatа, но и от броя на участниците по отделните позиции. При Монбат и двете са достатъчно ниски, което прави манипулирането на цените много лесно - достатъчни са няколко хиляди акции, за да пратите цената накъдето поискате! Това само по себе си означава, че пазарът не е онзи Цар Пазар, а някаква стара сергия, в която играта "Тука има, тука нема!" е в разгара си.

Факт е, че Монбат се изстреля от 17.25 на 20.25 за има няма 10 дни без абсолютно никакви новини и събития. По-скоро обратното, предвид резкия скок на оловото, ръстът на печалбата на Монбат падна два пъти за месец юли, като перспективите за следващите няколко месеца не са никак розови поради същата причина.

И още, ако някой е смятал, че това е реалната цена на дружеството, тогава защо остави цената да се срине от 18.30 на 17.30?!

Трезво погледнато, най-вероятно на пазара са излезли чужденчетата, които толкова лесно купуват, колкото и продават! Разбира се, в играта има и елемент на манипулации от страна на ИП-тата и взаимните фондове, отново поради факта, че и тази позиция е слабо ликвидна на фона на финансовите им ресурси.

Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от Alhimik
      Нямах намерение да пиша, обаче не се сдържах и ще ви кажа защо.Моля да ме извините че ще спомена пак ZLP но е неизбежно. За Abritus - държа на точността и това което написа за Златните за мен е чиста манипулация. Защо - защото и двата пъти спомена само 9-месечния отчет и печалбата там. Защо не спомена нищо за годишния и обезценката от 4022 хил.лв и къде отиде хубавия деветмесечен резултат. И като жокер ще ти спомена още нещо за ZLP. Ако не си чел одиторския доклад - прочети го. Знаеш ли какво означава в счетоводните среди одитора, на когото плащаш, да ти завери отчета със забележки. Отговор няма да дам - предполагам повечето ще се досетят. Това е от мен. Имам акции и от двете дружества и не препоръчвам нищо. Успех.
      Обезценката която направиха съм я коментирал вече в съответната тема. Това е еднократен разход, резултата от който ще стане известен след два месеца, като осчетоводят приходите от продажбата на апартаментите в Адмирал апартаментс. Одиторските бележки също съм ги чел, някои от тях са леко обезкояващи, особенно в областта на вземанията от свързани предприятия, но има и такава забележка, че не е правена преоценка на ДМА от 2001 година. Предполагам че на всеки ще е ясно, че щом един Ваканционен комплекс със стотина апартаменти го продават за 70 млн лева, то не може всички хотели, ресторанти, дискотеки, сервизни сгради на Златни пясъци да струват 55 млн. лева.
      Ама това пак не засяга Монбат и ще те помоля ако искаш да ми отговаряш за Златните да ми пишеш в съответната тема.

Коментар

• Нямах намерение да пиша, обаче не се сдържах и ще ви кажа защо.Моля да ме извините че ще спомена пак ZLP но е неизбежно. За Abritus - държа на точността и това което написа за Златните за мен е чиста манипулация. Защо - защото и двата пъти спомена само 9-месечния отчет и печалбата там. Защо не спомена нищо за годишния и обезценката от 4022 хил.лв и къде отиде хубавия деветмесечен резултат. И като жокер ще ти спомена още нещо за ZLP. Ако не си чел одиторския доклад - прочети го. Знаеш ли какво означава в счетоводните среди одитора, на когото плащаш, да ти завери отчета със забележки. Отговор няма да дам - предполагам повечето ще се досетят. Това е от мен. Имам акции и от двете дружества и не препоръчвам нищо. Успех.

Коментар

• Мноооого интересно
          1. "Естествено че Монбат е страхотна компания" - цитирам това което бях казал преди 5-6 месеца когато всички инвестиционни посредници се скъсваха да я продават на 8-9 лв.
          Според вас сега същите тея са на път да се избиват да я купуват на 20 лв. тъй като "Монбат е страхотна компания" ...... и те ще реализират поне 30% или 100% за незнам колко си време. Ми те само да ги бяха държали от началото на годината и не тогава ами сега да ги продават - 140-150% за половин година биха напрайли. ...........
          Изводът е, и преди и сега "Монбат е страхотна компания" и това се знае от всички. В рамките на период от 8 месеца, разпродажбите на 8-9 лв. са точно толкова неоправдаани и необясними, колкото и покупките на 20 лв.
          2. Софарма !!! Друга страхотна компания. Наистина от две години насам на нея и се случи точно това, което в момента се случва с Монбат. И в резултат тя бе кръстена "балона на борста" - както се казва разбирачите определиха ЩО Е ТО, отместиха го и забравиха за него.
          Сега Софарма е още по страхотна компания, която държи цена от половин година - време за което цялата борса супер се балонизира. И май вече с последните си резултати и перспективи Софарма НЕ Е БАЛОН, на фона на борса балон. Еми скоро пазара ще се позамисли за нея като че ли. И тогава както сега е 7.20-7.60 лв и никой не купува .........изведнъш ще вземат да я къпуват на примерно 10 или 12 лв. и ще излзят пак разбирачи да разправят че 12 лв. си е супер за такава страхотна компания, която не е като другите балони

Та това е другари ........ съдбата на "страхотните компании" и на "разбирачите" които ги "анализират".
          Желая ви винаги да бъдете на правилното място на вълната, и да следвате лудата пар'а която я движи, понякога рационално, а в повечето случаи не.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
            Първоначално изпратено от tedi79

Ако нямаш Монбат в момента - няма смисъл да си толкова загрижен за цената и нейното настоящо и бъдещо развитие, остави ни нас да се тревожим за това..:-). Естествено имаш право на мнение, което аз както споменах в началото много ценя.
            Не искам в разговора да акцентирам върху тази акция и да я критикувам тъй като по принцип това е може би най-доброто публично дружество и една от най-преспективното дружество на борсата.
            Идеята ми беше, че за съжаление на повечето участници на пазара са като овцене и нямат никаква борсова култура и доста хора не разбират че не винаги добра акция е разнозначно на добра цена на една акция.
            Като пример бих посочил Софарма която преди две години беше една от любимците на борсата и въпреки добрите отчети тази година цената на акцията е под нивото от началото на годината.
            Успех на инвеститорите тук, убеден съм че инвестиралите в Монбат няма да загубят.
            За добро или лошо синдромът на "овцете" както казваш е доста популярен не само на БФБ..:-) Аз по скоро бих го нарекъл в случаят с Монбат "желание да се снабдиш с нещо качествено, колкото се може по-бързо". Та затова и цената нараства толкова бързо, щото има много желаещи да си купят както ти казваш от "най-доброто публично дружество и едно от най-преспективните дружества на борсата"
            Докъде ще стигне цената, П/Е и други коефициенти? Това само Пазара ще определи. Както казват и други инвеститори в Монбат - "Качествената стока е скъпа". Аз бих добавил, че акцията на Монбат още доста време няма да излезе от полезрението на инвеститорите поради ред причини изтъкнати вече. Здраве и успехи!

Коментар

• Първоначално изпратено от tedi79

Ако нямаш Монбат в момента - няма смисъл да си толкова загрижен за цената и нейното настоящо и бъдещо развитие, остави ни нас да се тревожим за това..:-). Естествено имаш право на мнение, което аз както споменах в началото много ценя.
              Не искам в разговора да акцентирам върху тази акция и да я критикувам тъй като по принцип това е може би най-доброто публично дружество и една от най-преспективното дружество на борсата.
              Идеята ми беше, че за съжаление на повечето участници на пазара са като овцене и нямат никаква борсова култура и доста хора не разбират че не винаги добра акция е разнозначно на добра цена на една акция.
              Като пример бих посочил Софарма която преди две години беше една от любимците на борсата и въпреки добрите отчети тази година цената на акцията е под нивото от началото на годината.
              Успех на инвеститорите тук, убеден съм че инвестиралите в Монбат няма да загубят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
                Първоначално изпратено от заядливецът
                ако някой се опитва да изкара Монбат балон (защото е изпуснал да купи навреме или е продал твърде рано) нека погледне тук http://www.investor.bg/?cat=0&id=54373 при какви показатели БРП се търгува на над 10 лв/акция - ето там ще намерите истински балон. И това е само един от многобройните примери на надценени компании на БФБ. А вие сте дошли тук да търсите под вола теле. Или по друг начин казано от цял чувал п...ки, баш х..я сте набарали :lol:
                Заядливец прав си, че Монбат не е балон и че има десетки компании които са значително по избалончени, но това значи ли че и Монбат трябва да ги последва и да стане балон. Обикновено си доста критичен в изказванията и то критиките почти винаги са уместни, не можеш да не си признаеш, че акцията прекалено бързо нарастна и ръста не може да продължава със същия темп. Ако на прогнозите си ноември увеличат печалбата която прогнозират за 2008-2009 година два пъти, да кажем ще има причина.
                Все пак трябва да слезнем на земята и след три - четири години коефицентът П/Е трябва да е около 15, колкото в другите европейски компании. Така че изборът е един една година ръст от 200 - 300 % и останалите средно по 10 % или първата година 130-150 % и през останалите поне 30 %.
                Аз никога не съм алчен и предпочитам умерено развитие на цените на акциите и на пазара като цяло, но може би повечето предпочитат да приберат сега парата, а после да му мислят.
                Abritus, моите уважения към теб. Ти беше един от най-страстните привърженици на Монбат преди няколко месеца (вярвам защото си имал хубав пакет акции в дружеството) а преди време сподели тук че вече си излязъл от позицията в търсене на други перспективи и пожела на всички по тази позиция успехи...:-)

Ако не ме лъже паметта, в момента който сподели че си продал, цената беше около 14-15 лв. Дотук всичко добре...:-) Но... дружеството продължава да се развива, съответно акцията е привлекателна за много ИП с високодоходни фондове и редица големи и малки частни инвеститори, т.е твоите пожелания стават реалност. И сега когато всички останали в тази позиция се радват и биват богато възнаградени за търпението, в допълнение много нови участници на пазара купуват Монбат по ред причини и това естествено води до чувствително покачване на цената на акцията...

Ако си отново в позицията - радвай се и ти с нас, вместо да изразяваш загриженост за проценти на покачване или коефициенти сега и след 3 години... Ти сам знаеш поговорката за гроздето...:-) Всичко това ще го определи Цар Пазар, а не ти аз или другите участници във този хубав форум..:-).

Всичко останало са дребни спекулацийки, всяващи паника в шепа хора, който почват да действат емоционално и съответно да бъркат. Всички знаем, че на борсата трябва търпение и по-малко емоции, за да има по-голям успех.

Искрено ти пожелавам успехи в настоящите ти позиции (ZLP, OTZK и всички други).

Коментар

• Не разбирам позициите "тотално про" и "тотално контра" Монбат и неговите ръстове и текущи нива. Тази акция досега имаше такива хубави "качвания" и "слизания", че не беше особен проблем да се "влиза" и "излиза" частично, за да се уловят. Частично, разбира се, защото позицията има дългосрочен потенциал.

Може би проблема е в стратегията "всичко или нищо" при по-голямата част от участниците

Коментар

• "...повечето предпочитат да приберат сега парата, а после да му мислят."
                    Точно обратното е положението, по-малко са продавачите и тази акция е обречена да бъде търсена. Явно си от тези които са прибрали парите.
                    Всеки ход е грешен!

Коментар

• Първоначално изпратено от заядливецът
                      ако някой се опитва да изкара Монбат балон (защото е изпуснал да купи навреме или е продал твърде рано) нека погледне тук http://www.investor.bg/?cat=0&id=54373 при какви показатели БРП се търгува на над 10 лв/акция - ето там ще намерите истински балон. И това е само един от многобройните примери на надценени компании на БФБ. А вие сте дошли тук да търсите под вола теле. Или по друг начин казано от цял чувал п...ки, баш х..я сте набарали :lol:
                      Заядливец прав си, че Монбат не е балон и че има десетки компании които са значително по избалончени, но това значи ли че и Монбат трябва да ги последва и да стане балон. Обикновено си доста критичен в изказванията и то критиките почти винаги са уместни, не можеш да не си признаеш, че акцията прекалено бързо нарастна и ръста не може да продължава със същия темп. Ако на прогнозите си ноември увеличат печалбата която прогнозират за 2008-2009 година два пъти, да кажем ще има причина.
                      Все пак трябва да слезнем на земята и след три - четири години коефицентът П/Е трябва да е около 15, колкото в другите европейски компании. Така че изборът е един една година ръст от 200 - 300 % и останалите средно по 10 % или първата година 130-150 % и през останалите поне 30 %.
                      Аз никога не съм алчен и предпочитам умерено развитие на цените на акциите и на пазара като цяло, но може би повечето предпочитат да приберат сега парата, а после да му мислят.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat
                        Акцията скочи 120 % за 1/2 година. При тези цени най-вероятно ще се наложи да чакате 3 г. за още 120 %. Поне според мен това имат предвид хората...
                        Дори и така да стане, това не означава че дружеството е лошо.

Коментар

• Акцията скочи 120 % за 1/2 година. При тези цени най-вероятно ще се наложи да чакате 3 г. за още 120 %. Поне според мен това имат предвид хората...

Коментар

• Поздрави на г-н Заядливеца, който в тази тема, противно на ника си, влиза в ролята на "рекламен агент" на Монбат (като бе казала Дианка в една друга тема)

Първоначално изпратено от заядливецът

Коментар

• ако някой се опитва да изкара Монбат балон (защото е изпуснал да купи навреме или е продал твърде рано) нека погледне тук http://www.investor.bg/?cat=0&id=54373 при какви показатели БРП се търгува на над 10 лв/акция - ето там ще намерите истински балон. И това е само един от многобройните примери на надценени компании на БФБ. А вие сте дошли тук да търсите под вола теле. Или по друг начин казано от цял чувал п...ки, баш х..я сте набарали :lol:

Коментар

• Добро бъдеще я чака тази компания!

Коментар

Working...
                                X